Læsetid: 2 min.

S: Afgifter skal understøtte den grønne omstilling

Hos Socialdemokraterne er klimaordfører Jens Joel godt tilfreds med de foreløbige grønne resultater. Men der skal mere fart på omstillingen ved hjælp af afgifter, lover han
28. maj 2015

Efter knap fire år med en socialdemokratisk statsminister, ser klimaordfører Jens Joel (S) med tilfredshed tilbage på arbejdet med den grønne omstilling.

»Vi er meget glade for og stolte af at have verdens mest ambitiøse klimapolitik. Men når det er sagt, er der ingen tvivl om, at der skal skrues endnu mere op for den grønne omstilling over de kommende år,« lyder det fra Jens Joel, der mener, at Danmark også økonomisk kan få meget mere ud af den grønne omstilling.

»Det handler jo både om at passe på den klode, vi har til låns. Og så handler det også om, at den grønne omstilling er et at de områder, hvor Danmark klarer sig allerbedst, og derfor er den grønne omstilling også lig med arbejdspladser og sund økonomi i Danmark.«

–Er der et område, hvor du ville ønske, at I var nået længere på den grønne omstilling de seneste fire år?

»Der er masser at tage fat på. Ikke mindst på transportområdet. Vi har skabt en togfond, der vil gøre meget for den offentlige transport, men vi skal også se på bilafgifterne, så vi får det skruet sådan sammen, at den billigste transportform er den, der forurener mindst.«

I regeringsgrundlaget fra 2011 blev der lagt op til en omlægning af bilafgifterne for at fremme en mere klimavenlig transport. Det er ikke sket, selv om det fortsat står højt på listen over nødvendige grønne tiltag.

– Danmark gør det godt hjemme, men måler vi på vores samlede klimaaftryk, ser det helt forfærdeligt ud. Det skyldes, vores enorme import af forbrugsvarer. Hvad kan vi gøre for at nedbringe vores globale klimaaftryk?

»Der skal vi gøre mange ting – vi skal blandt andet arbejde for, at vi får en seriøs global klimaaftale til december i Paris, som sikrer, at det bliver dyrere at udlede CO2. Og så er Danmark i sig selv et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at producere uden at skade klimaet. Vi skal vise andre lande, at man godt kan lave den grønne omstilling uden at det går ud over økonomien,« siger Jens Joel, der mener, at der er brug for meget mere politisk styring af markederne, hvis de globale udfordringer skal løses.

»Det handler jo ikke om at forbyde folk at leve, som de gør, men om, at vi politikere skaber de rigtige rammer, så det bedst kan betale sig at handle og forbruge rigtigt – det vil sige på den mest klimavenlige måde.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu