Læsetid: 9 min.

Sagen, alle gerne vil glemme

Under en indædt kamp med Taleban i efteråret 2010 dræbte danske soldater fem civile, heraf to børn, og sårede fire. Sagen blev mørkelagt af hensyn til efterforskningen og de efterladtes sikkerhed, men selv fem år efter har kun meget få af de involverede lyst til at tale om den tragedie, der udløste Afghanistan-krigens største kompensation
Danske soldater i Helmand i færd med at undersøge en bygning. Det er ofte yderst sparsomt, hvad Forsvaret har fortalt, når civile afghanere er blevet dræbt af danskere. Information genfortæller her en sag, hvor flere familiemedlemmer døde efter et dansk morterangreb mod en gård.

Erik Refner

26. maj 2015

Rettelse: Navnet på delingsføreren i anden deling er efter artiklens offentliggørelse blevet anonymiseret efter ønske fra hans eget ønske.

Rettelse: Efter kendelse i Pressenævnet den 21/8 2015 er navnet på delingsføreren nu helt fjernet.

»Det var en forfærdelig tragisk sag, som berørte os dybt. Det var jo næsten hele mandens familie, der gik til.« Sådan beskriver den daværende danske styrkechef Lennie Fredskov den begivenhedsrække, som onsdag den 6. oktober 2010 frarøvede en afghansk bondemand fire af hans nærmeste familiemedlemmer, heraf to børn, og sårede fire, heraf tre børn.

Vi kan kalde bondemanden Muhammed Khan, for hans rigtige identitet er stadig en velbevaret hemmelighed. Det samme er navnet på den landsby nord for Gereskh, som han kom fra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hugo Barlach
Hugo Barlach anbefalede denne artikel

Kommentarer

Felix Austin

Det er meget voldsomme og tragiske følger, der er af beslutningen om at gå i krig.
Derfor bør man og burde man undlade at træffe den slags beslutninger, det viser al erfaring.

Bente Petersen

Ja enig - lad vaere at gaa I krig, hvis det ikke lige er forsvar of Danmark.. NUL NATO er det bedste... NUL koeb af nye "kampfly" til 30 milliarder kroner ... med driftsomkostninger til 2045 bliver det til 130 milliarder... lad os bruge de penge paa sundhed I Danmark...

Jacob Jensen, henrik hansen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Kaj Spangenberg

Danmark er/var i krig, og her undgår man ikke tragiske fejltagelser som dem, der her er beskrevet.
Måske var det bedst, at vi aldrig var gået i krig. Danskere fatter ikke en krigs grumhed. Det bør vore politikere forholde sig til - men de er jo dikkende lammehaler til USA og NATO.
Ikke fordi jeg personligt er imod medlemsskabet af NATO - blot er det af andre grunde end dem, der har ført os ind i krige i fjerne lande, der aldrig (endnu!) har gjort os noget ondt.

uffe hellum, Niels Duus Nielsen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Hvis ovenstående hændelsesforløb står til troende, er det svært at bebrejde de danske soldater noget som helst. Krig er grumt og vil næsten altid medføre at uskyldige civile mister livet. I sidste ende er det politikernes ansvar, at danske soldater bliver anbragt i en situation, hvor de er nødt til at benytte dødelig magtanvendelse for at beskytte sig selv. Man føler sig kaldet til at spørge 'hvad skal det nytte?'

Arne Kruse Nielsen

Hold hændelserne op mod og betænk der er tale om krigsførsel der foretages med civile som dække - samt slavesætning, fordrivelser, børnesoldater og slag på tasken 140 milloner børnebrude .. var alderen ikke også lige nedsat fra 15 til 14. Tænk på hvor mange der fra egen trykke land ofrede deres liv for vores friheder i vesten fore kun 70 år siden, vestfronten, samtidig med stor indsats for at fordrive besættere østfronten - hvor imperiet der annekteret adskillige små KULTUR samfund småøer, og stor del (Indo-kina) Burma og Malasia fattige men frie og bæredygtige liv som risbønder i padan til Afrika og det UDEN at stavsbinde eller slavesætte området for for tid og evigt. Læs blot seneste uhyrligheder desangående "fremgang" verden over .