Nyhed
Læsetid: 6 min.

Udsendt til Somalia efter syv måneder bag tremmer

Den somaliske mand CS sad frihedsberøvet i syv måneder i Ellebæk, mens de danske myndigheder knoklede for at få Somalia til at tage imod ham og andre afviste asylansøgere. I weekenden lykkedes det, da Danmark tvangsudsendte til landet for første gang i årevis
En somalisk pige venter i kø med andre på flugt fra Somalia ved grænsen ind mod Kenya. Danmark er nu begyndt at tvangsudsende til Somalia igen.

Goran Tomasevic

Indland
21. maj 2015

For første gang i flere år lykkedes det i weekenden de danske myndigheder at gennemføre en tvangsudsendelse til det sydlige og centrale Somalia. En af de somaliere, der blev fløjet til Somalias hovedstad, Mogadishu, er CS, som Information mødte i Institutionen Ellebæk ugen inden hans udsendelse.

»Jeg søgte om asyl i Danmark, og så putter de mig i fængsel og glemmer mig i så mange måneder,« sagde CS, der indtil da havde været frihedsberøvet i syv måneder, mens de danske myndigheder arbejdede på at få Somalia til at acceptere tvangshjemsendelser fra Danmark af somaliske statsborgere.

LÆS OGSÅ: Danmark tvangsudsender til Somalia for første gang i årevis

»Det er hårdt at være i det her fængsel. Jeg har ikke nogen frihed. Jeg tænker på min mor, min familie, min kone. Jeg tænker på, om de er i live. Jeg tænker på, om jeg bliver deporteret. Om jeg vil miste livet eller overleve,« sagde CS om sin tilværelse i Ellebæk.

Som afvist asylansøger skal man selv udrejse af Danmark, men det nægtede CS, fordi han mente, hans liv var i fare i Somalia.

»Mine problemer i Somalia er større end dem, jeg har i Danmark. Hvis jeg mister livet i Somalia, er det den danske regerings ansvar,« sagde han.

Hemmeligt gift

CS fortæller, at han i 2013 flygtede fra det centrale Somalia, hvor han var involveret i en fejde med familien til en kvinde fra en mere magtfuld klan end hans egen. CS havde giftet sig med kvinden imod hendes families ønske og gjort hende gravid. Fejden endte med, at hans far og bror blev slået ihjel, og han selv flygtede.

CS har fortalt de danske myndigheder, at han frygter for sit liv og ikke har nogen fremtid i Somalia. Men myndighederne mener, at hans forklaring på en række punkter »fremstår utroværdig og konstrueret til lejligheden«. Derfor fik han afslag på asyl og skulle udsendes til Somalia.

Når CS og andre somaliere nåede at være frihedsberøvede i Ellebæk i syv måneder, hænger det sammen med, at de danske myndigheder havde problemer med at få Somalia til at acceptere tvangsudsendelser. Det har i årevis kun været muligt at tvangsudsende til den nordlige, autonome region Somaliland, mens det sydlige og centrale Somalia har været præget af krig, konflikter og politisk uro. Men efter forbedringer af situationen i denne del af landet, begyndte Danmark og en række andre lande at arbejde på at kunne sende afviste asylansøgere tilbage.

I første omgang accepterede de somaliske myndigheder i september 2014 at tage imod afviste somaliere fra Danmark, »også tvangsmæssigt med en ’case to case’ tilgang«. Det fremgår af dokumenter i CS’ sag. I oktober fik politiet så »en principiel accept af fem unavngivne personer med mulighed for flere«. Dagen efter blev CS og andre afviste somaliere frihedsberøvet.

Men da udsendelsen af CS skulle gennemføres i december, oplyste de somaliske myndigheder, at de kun kunne acceptere en frivillig udsendelse. »Hvis der var tale om en tvangsmæssig udsendelse, så ville de ikke blive accepteret,« står der i papirerne.

På trods af denne melding fortsatte Rigspolitiet med den planlagte udsendelse af CS og en anden somalier. De blev hentet i Ellebæk og kørt til Københavns Lufthavn. Men på vej om bord på flyet blev CS »en smule urolig«, og en gatemanager afviste, at politiet og de to somaliere kunne komme med flyet.

Efter den mislykkede udsendelse planlagde politiet en ny den 22. januar, men igen meddelte de somaliske myndigheder, at »udsendelse måtte ikke foregå tvangsmæssigt«, og udsendelsen blev aflyst.

Pres fra ministeren

Sideløbende med politiets bestræbelser på at gennemføre de egentlige tvangsudsendelser har forskellige danske myndigheder forhandlet med Somalia om udsendelserne. En delegation med repræsentanter fra Justitsministeriet og den danske ambassade i Nairobi, Kenya, har mødtes med somaliske ministre og højtstående somaliske embedsmænd, og den danske ambassadør har efterfølgende holdt møder med de somaliske myndigheder.

»Ydermere lægges der pres på ministerniveau gennem Udenrigsministeriet, senest med en skriftlig henvendelse fra Handels- og udviklingsministeren til den somaliske præsident,« skriver Justitsministeriet i et notat om bestræbelserne på at få godkendt tvangsudsendelser til Somalia.

»Danmark arbejder således på nuværende tidspunkt i flere forskellige spor for at opnå indrejsetilladelse,« står der i notatet, ligesom det »forventes, at Somalia inden for kort tid på baggrund af konkrete, vedvarende og helt aktuelle bestræbelser, der iværksættes over for Somalias øverste ledelse fra det danske Udenrigsministerium og Justitsministerium, vil acceptere modtagelse af – i første omgang – to af de frihedsberøvede somaliere«.

Disse bestræbelser ser nu ud til at have banet vejen for, at Danmark for få dage siden kunne tvangsudsende CS og tre andre somaliere. Hvad der præcis er aftalt med de somaliske myndigheder er dog uvist, da myndighederne har mørklagt sagen. Samarbejdet med Somalia er ifølge Justitsministeriet fortroligt »efter somalisk ønske«. Samtidig har Rigspolitiet på det seneste begæret dørlukning ved retten, når frihedsberøvelsen af somaliere har skullet forlænges.

Konflikten fortsætter

Tvangsudsendelsen er samtidig en kulmination på, at de danske myndigheder for to år siden ændrede praksis for asylansøgere fra det sydlige og centrale Somalia. Efter i en periode at have givet asyl til næsten alle ansøgere fra dette område, afgjorde Flygtningenævnet på baggrund af nye oplysninger om, at de generelle forhold i og omkring Mogadishu nu var forbedret, at det ikke længere i sig selv kunne begrunde asyl, at ansøgere kom fra dette område.

Dansk Flygtningehjælp vil da heller ikke kritisere Danmark for at tvangsudsende til Somalia, selv om organisationen opfordrer til frivillige udsendelser.

»Vi kan godt se, at det ikke er sådan, at alle fra det sydlige og centrale Somalia har behov for beskyttelse. Dermed er man tilbage ved den almindelige sagsbehandling, hvor det er en konkret og individuel vurdering af den enkeltes forhold, der kan begrunde asyl,« siger asylchef Eva Singer.

Det seneste år har en styrke fra Den Afrikanske Union sammen med den somaliske hær forsøgt at fordrive den islamistiske gruppe al-Shabaab fra det sydlige og centrale Somalia. Selv om det er lykkedes i flere byer og områder, fortsætter al-Shabaab med at udføre terrorangreb rundt om i landet og i nabolandet Kenya.

Senest har gruppen i april angrebet en FN-konvoj og dræbt fire ansatte fra UNICEF og to sikkerhedsvagter. Tidligere på måneden stod gruppen bag en massakre på Garissa-universitetet i Kenya, hvor 147 studerende mistede livet.

Også i Mogadishu, som al-Shabaab ellers forlod i 2011, fortsætter gruppen med at angribe særligt vestlige mål og repræsentanter fra regeringen. I februar døde 28 mennesker i et angreb på et hotel, heriblandt to parlamentsmedlemmer og byens viceborgmester. I marts mistede 14 personer livet, da al-Shabaab angreb et andet hotel og holdt gidsler i 17 timer. Og i april stod gruppen bag et angreb på landets kultur- og uddannelsesministerium, hvor otte personer døde og 12 blev såret.

FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har da også opfordret lande til undgå tvangsudsendelser til det sydlige og central Somalia. I sit seneste positionspapir fra juni 2014 påpeger organisationen, at »sikkerhedssituationen i mange dele af det sydlige og centrale Somalia fortsætter med at være ustabil, og statens kapacitet til at beskytte civile, som opholder sig der, forbliver svag«.

Også FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrede i maj sidste år »lande, der generøst giver tilflugt til somaliere, som er flygtet fra konflikten, til at efterkomme deres internationale forpligtelser og ikke sende dem tvangsmæssigt til Somalia, hvor deres liv kan være i fare«.

Senest protesterede Amnesty International i oktober 2014 mod planer i en række europæiske lande, herunder Danmark, om at tvangsudsende til Somalia.

»Lande bør under ingen omstændigheder forsøge at returnere individer til det sydlige og centrale Somalia, da den skrøbelige sikkerhedssituation ikke har ført til en grundlæggende, holdbar og stabil forandring,« konkluderede Amnesty International i en briefing.

CS er anonymiseret af hensyn til hans sikkerhed i Somalia. Hans rigtige identitet er redaktionen bekendt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Hede

Det kan vel ikke være anderledes.

Hvis der skal gives asyl til dem hvor det er ubegrundede, så har man jo ikke noget asylsystem. Så er det jo bare velkommen til alle og det er det godt nok kun meget få der ønsker.

Anne Eriksen

Det er uheldigt - men hvorfor er det ikke manden, man ser på billedet?

@Anne Eriksen, fordi det er livsfarligt..

Her, denne artikel har jeg fået tilsendt af en somalisk ven:
http://horseedmedia.net/2015/05/21/somalia-denies-deal-over-deportees-fr...

Steffen Gliese

Problemet er jo, at han har bragt sig i en værre situation ved at flygte til Europa, end hvis han var flygtet til et naboland eller en anden del af Somalia, fordi en udsendelse vil bringe ham direkte tilbage til dem, han havde familiefejden med.