Nyhed
Læsetid: 4 min.

Urtekrams rigmand giver millioner til Elbæk

»Der opstår en form for afhængighed, når man er et lille og fattigt parti og får en stor donation,« lyder det om milliondonation til Alternativet. »Det er ikke et problem for os,« svarer Uffe Elbæk
Alternativet har valgt at være åbne om deres bidragsydere, som har foræret dem henholdsvis 450.000 og to millioner kroner.

Finn Frandsen

Indland
30. maj 2015

Alternativet løfter nu sløret for sine økonomiske bagmænd.

Efter kritik af at Alternativet først ville oplyse bidragsyderne i forbindelse med aflæggelsen af årsregnskabet, og altså efter folketingsvalget, sætter partiet nu navne og beløb på de to største:

Den dansk-canadiske ejer af selskabet Urtekram, Ross Jackson, har givet to millioner kroner. Og den i London bosiddende direktør for OnApp, Ditlev Bredahl, har givet 450.000 kroner.

Selv om Ross Jacksons bidrag kan vise sig at være det største en enkeltperson har givet til et enkelt parti, afviser Alternativets formand, Uffe Elbæk, at partiet risikerer at blive økonomisk afhængig af sin rige onkel.

»Det er ikke et problem for os. Vi er rigtig glade for generøsiteten, og meget stolte af at stå sammen med Ross og Ditlev. Og så er det jo helt klart, at vi aldrig ville tage imod penge i den størrelsesorden, hvis ikke vi havde et værdifællesskab med dem. For eksempel betød det meget for mig, at de fra begyndelsen var klar over, med på og stolte af, at Alternativet er fuldstændig åbne om alle partidonationer. Så vi er bare glade, fordi donationerne betyder rigtig meget for så lille og nyt et parti som Alternativet,« siger Uffe Elbæk.

Den 76-årige Ross Jackson, der beskriver sig selv som »filantrop«, har tjent sine penge ved at udvikle softwaresystemer der kan bruges til finans- og valutahandel. Siden salget af virksomheden SimCorp har Ross Jackson dog ladet de fleste millioner vandre ud og ind af døren i den almennyttige fond Gaia, der investerer i bæredygtige ideer og virksomheder som Urtekram, der i dag er Skandinaviens største økologiske grossist.

Udover det er Ross Jackson forfatter til bogen Occupy World Street: A Global Roadmap for Radical Economic and Political Reform. En bog Uffe Elbæk har fremhævet som en af de bøger, der har gjort stort indtryk og overbevist ham om behovet for en bæredygtig omstilling af økonomien.

I lommen på en filantrop?

Ross Jackson forklarer sin støtte til Alternativet med henvisning til, at partiet er det eneste som erkender de problemer, Danmark og resten af verden står over for:

»De seneste 30 år er bruttonationalproduktet vokset i Danmark og en række andre lande, men resultatet har været et dårligere miljø og større ulighed – og uden at vi har fået en bedre livskvalitet. Samtidig sætter verdensøkonomien velfærdsstaten under pres, fordi arbejdspladserne forlader landet. Der er Alternativet det eneste parti som prøver at sætte en ny dagsorden ved at sige, at vi er nødt til at diskutere de her problemer,« siger Ross Jackson og fortsætter:

»De store partier er ikke interesserede i den diskussion, for de har ingen løsning. Deres eneste løsning er mere vækst. Men når vi allerede er vokset mere end jorden kan tåle, hvordan kan vi så blive ved med at sige, at det løser problemet med mere vækst?«

Den anden af Alternativets store bidragsydere er den 42-årige Ditlev Bredahl, der har en fortid som assistent for Lone Dybkjær (R) i Europa-Parlamentet, og som har grundlagt selskabet OnApp der leverer softwareprodukter.

»Jeg er ikke engang enig med Alternativet i alle partiets forslag, men jeg kan rigtig godt lide dets tilgang, i mangel af et bedre ord, til dansk politik. Det er nytænkning. Men en af årsagerne er selvfølgelig også, at de har en stærk iværksætterkultur – og et grønt islæt – som jeg synes er smukt,« siger Ditlev Bredahl.

Ifølge loven skal partierne opgive navnene på virksomheder, organisationer eller enkeltpersoner som giver mere end 20.000 kroner, men ikke beløbets størrelse.

Derfor ved ingen, hvor meget virksomheder som A.P. Møller Mærsk og enkeltpersoner som Lego-milliardæren Kjeld Kirk Kristiansen og Saxo Bank-direktøren Lars Seier Christensen giver. Sidstnævnte udtalte i marts, at han forventede at have givet et »millionbeløb« til Liberal Alliance, når året er omme.

Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder imidlertid Ross Jacksons bidrag til Alternativet for et »kæmpebeløb« især til et nyt og lille parti og sammenligner det netop med Saxo Banks støtte til Liberal Alliance.

»Frygten er jo altid, om et parti – og i dette tilfælde Alternativet – derved ender i lommen på nogen. Men det er altid svært at vide, om sponsoren har valgt partiet, fordi han er enig. Eller om partiet tilpasser politikken, så sponsoren kan blive tilfreds. Liberal Alliance gik jo ind for skattelettelser, før Saxo Bank begyndte at støtte partiet. Omvendt kan man sige, at det også vil være svært af skifte mening om skattepolitikken, hvis Liberal Alliance gerne vil fastholde Saxo Bank. Så der opstår en form for afhængighed, når man er et lille og fattigt parti og får en stor donation,« siger Roger Buch.

Enhedslisten, der ligesom Alternativet har fuld åbenhed om partiregnskabet, opfordrer Uffe Elbæk til ikke at lade sig forblænde af millionerne.

»Vi har godt nok aldrig fået et så stort bidrag fra en enkelt bidragsyder, og jeg håber selvfølgelig også for Alternativet, at de har valg deres økonomiske støtter med omhu, og ikke lader sig forblænde af det store beløb, men formår at holde en kritisk distance,« siger retsordfører, Pernille Skipper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grethe Preisler

Panta rhei aquatics, hvad bliver det næste?

Sit fædreland skylder man alt. Mon eksildanskeren Mogens Amdi Petersen også sender et cykelbud med en skotøjsæske fuld af sedler til sit favorithold? Og i så fald - hvem mon der denne gang bliver de lykkelige vindere af lotto-gevinsten?

Michael Bruus

Alternativets grundlæggende ambition er, at Danmark går forrest i bevægelsen mod et bæredygtigt samfund.

http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2691927/kroniken-en-alternativ-oek...

Grethe Preisler

Beklager, Michael Bruus, det må vente til i morgen.

Har allerede overskredet min gratiskvote i Politiken i indeværende måned og må nøjes med at læse overskrifterne og tyde teksten i 'dagens tegning' med lup.

Claus Jensen

Du går ikke glip af noget, Preisler.

Men der er nok nogen, der er gået glip af noget. Beløbet der blev nævnt i går, og som vel satte al denne åbenhed i gang var 1,5 mil., og, sagde man, det er "helt almindelige, private mennesker, som har doneret."

Bare de to ovenfor omtalte helt almindelige, private mennesker har givet 2,5 mil.

Bo Carlsen, Anne-Marie Krogsbøll, lars abildgaard, Niels Ebbesen, Niels Engelsted og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Det må i øvrigt formodes, at Elbæk har forhørt sig og fået grønt lyst (no pun intended) hos disse to donorer, som vel med rette har ment, at den gensidige reklameværdi rigeligt er udgiften og eksponeringen værd.

Bo Carlsen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Claus Jensen
Du har fænomenale evner udi at punktere glitrende balloner. :-)

Claus Jensen

Jaha :-) men det er da sådan set fair nok - og godt set af Uffe Elbæk - at mange firmaer sikkert gerne vil tegne deres progressive og miljøvenlige profil op ved at give til et grønt, men betryggende socialisthadende parti. Det i sig selv er der ikke noget kriminelt eller hyklerisk i, det er helt i tråd med Alternativets 'værdigrundlag' og vel bedre end, at de beskidte penge, der ruller ind til LA og Cepos-akademiet.

Anne-Marie Krogsbøll, lars abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Gå hen og hæng for mig kun, hvem I vil
Når blot I skåner mig selv,
min friværdi og min pension
og så min lille Hassan med de skæve ben.

Michael Bruus

Grethe Preisler
Artiklen beskæftiger sig primært med den økonomiske vinkel, den vinkel som modstanderne af Alternativet hævder Alternativet intet svar har på.
Og pol.dk kan læses gratis på bibliotekerne.

Jeppe Petersen

@Bruus, Preisler: Man kan højreklikke på linket og bede sin browser om at åbne det i en privat/inkognito-fane.

Politiken har aldrig været de skarpeste og det er også ganske godt afspejlet i betalingsringen rundt om deres webside :)

Sabine Behrmann, Bo Carlsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Anders Husbjerg

Hvis I har brugt jeres gratis artikler på Politiken, og bruger Google Chrome, kan I blot højreklikke på linket og vælge "Åbn link i inkognitovindue". I skal døje med reklamer, men det går nok.

Karsten Aaen

Jeg har altså intet problem med hverken Saxo Banks eller Ross Jacksons 'urtekram' støtte til Liberal Alliance og Alternativet. Sålænge det foregår på den måde som det foregår på her. I fuld åbenhed. Og så vidt jeg har Anders Samuelsen engang meldt ud af Saxo Bank har givet cirka 1½ millioner kr. til Liberal Alliance.

Sådan som jeg ser det er Alternativet udtryk for en ny trend, en ny trend, hvor man sætter pris på det som man har, og hvor man ikke løber efter vækst for vækstens skyld, men for at få et godt og muntert liv på jord. Blev vi fra 1994-2008 mere tilfredse og lykkelige af nye samtalekøkkener, nye fladkærme hvert andet år, ny bil hvert tredje år, iPads, bærbare computere og en hel masse dyre computerspil? Nej, det gjorde vi bestemt ikke. (og jeg tager mig bestemt med selv, fordi jeg også var ramt af den her virus? om at lykken lå i det vi materielt havde og ejede). Men er det ikke bedre at lykken dem vi er sammen med, at lykken ligger i familien, vi lykken i de små børns smil, og i at bedstefar og bedstemor har tid til at sidde i liggestolen i haven og smile når de ser på deres børnebørn. Hvorfor er det så vigtigt med vækst for vækstens skyld? Har vi da ikke materielle gaver nok i det her land? (de fleste af os mener jeg). For der er bestemt folk som ikke har det......og de folk, der ikke har det, ja de bliver jagtet.....af systemet......stort set hele tiden......i stedet for at lade de her folk være. Hvad med en god gang livskvalitet i stedet for livskvantitet.....

Hvor mange fladskærme, computerspil, møbler, cykler mm. skal der til før vi indser som samfund generelt set altså at vi ikke længere kan have vækst.......for enhver pris....

Grethe Preisler

Tak for tippet, men så vild er jeg heller ikke med Politiken (bortset fra at de rige grise har hugget en af landets bedste bladtegnere -P. Maquard Otzen- fra Information for flere år siden)

Morten Østergaard

> Blev vi fra 1994-2008 mere tilfredse og lykkelige af nye samtalekøkkener, nye fladkærme hvert andet år, ny bil hvert tredje år, iPads, bærbare computere og en hel masse dyre computerspil?

Som samfund betragtet blev vi lykkeligere af at blive rigere. Arbejdsløsheden faldt, vi fik råd til at rejse, vi fik større finansiel tryghed, vi fik råd til at holde mere fri (hvis vi skulle have lyst til det), vi fik råd til at gå ud at spise og i det hele taget nyde livet. At påstå at fattige mennesker er gladere end rige er temmelig, nåja, alternativt.

Lise Lotte Rahbek

Hvem pokker er så åndsforladte, at de godtager, et det at gå ud at spise, er at nyde livet????

Hahahahaha, årh, for pokker, standuppere er nu sjåwe for en kort bemærkning. :)

Steffen Gliese, lars abildgaard, Gert Selmer Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen 17:06.
Saxo Bank har formentlig givet mere en 1,5 mill. til Liberal Alliance. Kun en ubetydelig del af partiets indtægter stammer fra kontingenter:

- "Ifølge årsregnskabet indkasserede Liberal Alliance desuden 17.405 kroner i tilskud fra private personer sidste år, mens den offentlige partistøtte udgjorde 5.120.965 kroner, og indtægterne fra medlemmernes kontingenter var 1.193.734 kroner."

http://www.politiko.dk/nyheder/saxo-bank-hyldet-paa-liberal-alliances-la...

Som det siges: There's no such thing as a free lunch

Carsten Søndergaard

Man må håbe for Uffe Elbæk, at historien ikke gentager sig. Ross Jackson har tidligere købt en idealistisk gesjæft - netop Urtekram - blot for at sætte de idealistiske grundlæggere på porten kort efter.

I 1990'erne købte han sig gennem to investeringsselskaber ind i Urtekram og endte med at sætte grundlæggerne Ronnie McGrail og Lisbeth Damsgaard samt en tredje medarbejder på porten, efter at de havde opbygget virksomheden siden starten af 1970'erne. Hvilket endte i flere uskønne retssager med millionerstatninger til de bortviste.

Karsten Aaen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Onward, Christian Soldiers! Marching as to War!

Valgkamp à l'américaine koster penge. Mange flere penge end et nyetableret politisk parti kan nå at rejse i løbet af et års tid. Fundraising, et finere ord for tiggeri til veldædige formål, er en af Uffe Elbæks spidskompetencer. Han ville have været et fund for Frelsens Hær, hvis det ikke var fordi 'hæren' var bedre til det selv.

William Booth (grundlæggeren af Salvation Arny) var også en ildsjæl. Da ærkebispen af Canterbury spurgte, om det ikke føltes lidt pinligt for et dannet menneske Booth at turnere rundt som markedsgøgler for at frelse sjæle, svarede han uden at blinke, at han ikke ville være for fin til at gå på hænder og slå på tamburin med tæerne, hvis han kunne rive blot en eneste af de fortabte sjæle i East Ends slum ud af Satans snare ved at gøre det.

Jeg giver også gerne en skilling til Frelsens Hær ved juletid, man er vel et kristent menneske. Men jeg blander ikke religion og politik samen i en stor pærevælling, og nærer ingen illusioner om, at noget så profant som menneskeskabte miljøkatastrofer er Satans værk, og kan afværges ved at appellere til "samvittigheden" hos dem, der tjener kassen på at fremskynde dem mest muligt til egen økonomisk fordel.

Der er løbet for meget forurenet vand i åen, siden William Booth lagde tamburinen fra sig på natbordet for sidste gang og gik ind til sin herres glæde.

Claus Jensen

Grethe Preisler, hvis det står i vores magt at frelse Ross Jacksons sjæl ved at lade ham kunne leve af at være urtekræmmer i stedet for at spille valutakasino, bør vi gøre det. Vi tager hans penge, så må fanden nøjes med ærkebispen af Canterbury og hans fine fornemmelser.

Grethe Preisler

Claus Jensen, er du nu også blevet genfødt og moralsk oprustet, min kære D'Artagnan?

Ja, ja da. Det var vel kun, hvad man kunne vente efter EL's modbydelige flirt med Zar Vladimir Putin (ikke at forveksle med go'e gamle Vladimir Lenin) på det seneste.

Så må 'Pernille & Johanne' ud at se sig om efter andre kilder til finansiering af deres videregående studier i Marxismen-Leninismen-Stalinismen. RUC & SUK & CBS ;-(

Anne-Marie Krogsbøll

Det spændende bliver jo, om man fremover vil kunne spore disse store bidrag i Alternativets politik. Det kan der måske ligefrem gå sport i :-)

Grethe Preisler

P.S. Claus Jensen,
nu har jeg brugt det klik på politikens kronik, du frarådede mig at spilde. Og indrømmet - den var ikke pengene værd. P. Maquard Otzens illustration af Atlas med hovedet begravet Verdens Ende var til gengæld nærmest genial (Wir befinden uns hier am Anus Mundi)

Claus Jensen

Grether Preisler:

Jeg ved ikke om du med andre kilder mener mig eller Urtekram. Førstnævnte ville givetvis levere varen (marxisme) i og for naturalier. Men takket være fru statsministerens hast med at smede, mens valgflæsket er varmt og hr. Løkke stadig travlt optaget af at stave sig igennem von Münchhausens lystige beretning om tiden som bagermester i Svinninge, ser det jo ud til, at Johanne alligevel ikke får tid til at færdiggøre sit intellektuelle syndefald inden for de nærmeste par år.

Grethe Preisler

Clauser Jensen:

Ja, lade os håbe dét! Så kan Yff Ellemang Sjangsjang og Alice gå hjem og vaske Uffes blå sokker med gule stjerner i velvære-rummet i privaten med gulvvarme, spa, bidet og økologistisk sæbedispenser over håndvasken. Mens au pair'en snitter økologiske gulerødder og kålhoveder fra 'Urtekram' til ægte amerikansk coleslaw i samtale-køkkennet til tonerne at Beethovens Niende på DAB-radioen.

Peter Hansen

Carsten Søndergaard

Den der sidder med aktiemajoriteten i et selskab bestemmer, at tro andet er naivt.

Hvis de tidligere ejere ønskede at bevare magten i selskabet, skulle de ikke havde solgt 60% af aktierne til investeringsselskaber.

I øvrigt blev de 3 dømt for industrispionage mod deres tidligere arbejdsplads.

Claus Jensen

Ja, det med de blågule sokker var vist noget af det værdigrundlag, der ikke rigtig var til forhandling i de politiske laboratorier.

Grethe Preisler

Og Barfoed sa'e' til konen: "Jeg ikke flere sokker"
og konen svared' ham igen: "Så køb dog ny for pokker"

Han tabte sokkerne strip-poker til Margrethe Vestager i en pause under hendes "regeringsforhandlinger" med Søvndal & Thorning i Det sorte Tårn på Amager.

Og hvad kan man så lære af det? At det heller ikke er let at være formand for De Konservative længere.

Carsten Søndergaard

Peter Hansen: "Den der sidder med aktiemajoriteten i et selskab bestemmer, at tro andet er naivt."

Man kunne så mene, at det samme ville komme til at ske for Alternativet. "I hver eneste investering uden undtagelse har vi været nødt til at overtage styringen af virksomheden", som Ross Jackson udtalte til Wall Street Journal om de mange økologiske virksomheder, hans kapitalfonde har købt i Danmark i tidens løb. De fleste har han dog solgt igen.

Og nej, de 3 blev frikendt i Højesteret og fik erstatning for uberettiget bortvisning. Højesteret anså, at det passerede - blandt andet at McGrail var i en form for korporligt slagsmål med den af Jackson indsatte direktør - skyldtes den højspændte situation i virksomheden, og at handlingerne derfor var forståelige og ikke berettigede til bortvisning.

- "Den der sidder med aktiemajoriteten i et selskab bestemmer, at tro andet er naivt."

- Man kunne så mene, at det samme ville komme til at ske for Alternativet.

Tja, det kan man måske. I hvert fald har Ross Jackson anbefalet min kommentar oven for. Den slutter med bemærkningen: There's no such thing as a free lunch

En advarsel til Uffe?

Lise Lotte Rahbek og Carsten Søndergaard anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Carsten Søndergaard

Det da ganske forståeligt, at man som investor tager styring af en virksomhed man har aktiemajoriteten i, når underskuddet vokser sig større og egenkapitalen er væk, altså med mindre man vinder Eurojackpot hver fredag.

Ok, jeg viste ikke de var blevet frifundet i Højesteret, virker i øvrigt underligt især når deres forsvar gik på, at det var de "nye" ejere der havde taget kontrol over deres computere og havde hacket sig ind i Urtekram via deres ipadresser.

Michael Kongstad Nielsen

Sidste nyt:
Alternativet står til 4 % i dagens meningsmåling.
http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/Meningsmaalinger/142624.htm

Carsten Søndergaard og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Søndergaard

Peter Hansen, det er teknisk set forståeligt ud fra den gældende verdensorden, hvor penge = magt. Men man kan "tage styringen" på mange måder, og det stemmer vel dårligt overens med Alternativets (og måske også Ross Jacksons?) principielle værdier om humanisme, ligeværd, åbenhed og samarbejde, at det her foregik på så fordægtig vis, at det måtte gennem tre retsinstanser.

Og så er det vel lige præcis her, at Alternativet adskiller sig markant fra venstrefløjen. At penge fortsat ifølge Alternativet fortsat ubetinget skal være = magt. Og at Ross Jackson og Lars Seier Christensen dermed fremstår som to alen af et stykke, fordi de begge ser ud til at købe sig til politisk indflydelse.

Herdis Weins

Carsten Søndergaard :
"Og så er det vel lige præcis her, at Alternativet adskiller sig markant fra venstrefløjen. At penge fortsat ifølge Alternativet fortsat ubetinget skal være = magt. Og at Ross Jackson og Lars Seier Christensen dermed fremstår som to alen af et stykke, fordi de begge ser ud til at købe sig til politisk indflydelse."
Det har du intet belæg for at påstå!

Carsten Søndergaard

Det vil jeg da egentlig håbe, Herdis.

Carsten Søndergaard

At jeg ikke har, skal det forstås.

Peter Hansen

Carsten Søndergaard

Jeg kan så ikke se at der er noget fordækt over, at storaktionæren sammen med bestyrelsen vælger at indsætte en anden direktør, taget virksomhedens økonomiske tilstand i betragtning. At McGrail så vælger at agere som han gør, bl.a. ved at forhindre den nye direktør i at komme ind i virksomheden, tager hans taske, forsøger at tage hans mobil og nøgler, hvilket jeg vil betegne som tyveri, så kan jeg da godt forstå at han blev bortvist af bestyrelsen.
Efterfølgende har de så hacket sig ind i virksomheden og stjålet oplysninger, det viser bare at bestyrelsen har handlet korrekt.
At han så endte op med en flink dommer i højesteret, var jo bare heldigt for ham. Var det en kontanthjælpsmodtager der i afmagt, havde opført sig på samme måde i et jobcenter, havde udfaldet været en ganske anden.
Jeg kan så sige, at de ikke er de eneste der i deres grådighed efter mammon, har mistet overblikket og dermed deres livsværk, men jeg er sikker på de kunne gå på vandet, da udsigten til pengene for de 60% af aktierene, snart rullede ind på kontoen.

Peter Hansen

Personligt ville jeg ikke regne med noget "afkast" hvis jeg som 76 årig doneret to millioner til et til et nystartet parti!

Carsten Søndergaard

Bevares, Peter. Jeg taler ikke om noget "afkast" i økonomisk forstand. Det gør Ross Jackson måske heller ikke, det er ikke til at vide. Han har investeret i mange virksomheder uden at få noget afkast. Og jeg forholder mig ikke konkret til den teknisk forretningsmæssige konflikt, der, som det fremgår, var mere end kompliceret.

Ross Jacksons mange penge stammer fra valutaspekulation og hedgefonde. Det kan man mene om, hvad man vil. At han så bruger dem på at støtte økologiske og forskellige andre miljøfremmende virksomheder og organisationer, tilsyneladende også af mere åndelig art, forekommer bestemt sympatisk, omend håndteringen af Urtekram bestemt ikke var sympatisk.

Det er altid svært at gennemskue rige newagegurutyper som Ross Jackson med strømlinede, scientologyagtige hjemmesider og en række lad-os-frelse-verden-bogudgivelser (se blot feelgood-solopgangene og menneskene hånd i hånd på hans hjemmesider). Uanset om man sympatiserer med holdningerne, er der et eller andet lumpent ved, at enkeltpersoner med en fed bankkonto skal have stor indflydelse på dansk politik. Er der ikke?

Da Ross Jackson åbenbart læser med her, er da mere end velkommen til at forklare sig selv.

Peter Hansen

Du har ikke den store tiltro til mennesker med penge, kan jeg se:o)
Men det er ikke alle med en fed bankkonto, der har skumle bagtanker hver gang de giver en pose penge og heldigvis for det.
Om det er et problem at nogen med penge, har stor indflydelse på dansk politik kan diskuteres, men hvad vil du gøre ved det? Der er jo ikke noget der forhindre en rigmand i at starte sit eget parti!
Så længe man kan se hvor pengene kommer fra.