Læsetid: 11 min.

Et valg mellem grøn og sort blok?

Alle taler om rød og blå blok, men på klimaområdet er der snarere tale om grøn og sort blok. Og mens kloden har kurs mod katastrofale temperaturstigninger, fylder klimaproblemer og grøn omstilling stadig mere i vælgernes bevidsthed
I går skød statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) valgkampen i gang med at dele røde roser ud på Nørreport Station i København. En valgkamp, der kommer til at handle om rød og blå blok, men hvor den politiske forskel reelt er større mellem det grønne og sorte

I går skød statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) valgkampen i gang med at dele røde roser ud på Nørreport Station i København. En valgkamp, der kommer til at handle om rød og blå blok, men hvor den politiske forskel reelt er større mellem det grønne og sorte

Bax Lindhardt

28. maj 2015

Hun gjorde det. Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), har udskrevet folketingsvalg, og danskerne skal den 18. juni vælge landets kommende 179 folketingsmedlemmer.

Valgkampen vil komme til at handle om finansieringen af velfærdsstaten, udlændingepolitik og dagpenge. Men næppe særlig meget om klimapolitik.

Sidste år understregede FN’s Klimapanel ellers med sin såkaldte femte hovedrapport, der blev fremlagt i København, at der er akut behov for politisk handling for at undgå klimaforandringer af katastrofale dimensioner. Og 2015 er ikke alene valgår i Danmark, men også året, hvor verdens statsledere skal samles til FN-klimatopmøde i december i Paris. Et topmøde, som for flere år siden er blevet udpeget til det forum, hvor der endelig skal indgås en global klimaaftale, der kan sikre fremtidige generationers liv på planeten.

Læs også: Blå blok er splittet om grøn omstilling

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Robert Ørsted-Jensen
 • Torben K L Jensen
 • morten Hansen
 • Brian Rosberg
 • Anne Eriksen
 • Magnus Pranov
 • Anne Schøtt
 • Ervin Lazar
 • Benny Larsen
 • Torsten Jacobsen
Robert Ørsted-Jensen, Torben K L Jensen, morten Hansen, Brian Rosberg, Anne Eriksen, Magnus Pranov, Anne Schøtt, Ervin Lazar, Benny Larsen og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Benny Larsen

Flere grønne skoler. Det burde være skolereformens langsigtede mål.
Dejligt at der opstår skoler som denne, uanset klimakrisen er menneske skabt eller ej, er en fornuftig omgang med resurser en nødvendighed, hvis kloden skal bestå.

Robert Ørsted-Jensen

Faktisk - sådan advertising og public relation management set - en ret fremrakgende karakteristik

vælg mellem gøn og sort - hvad ville du selv vælge?

Claus Jensen

Så har man atter formået at sætte miljø lig klima. De gnider sig i hænderne ovre hos LA.

Kim Hansen, Flemming Berger, Jacob Jensen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Peter Madsen

"Mens kloden har kurs mod katastrofale temperaturstigninger"

Hvilken planet lever I på?
Den observerede temperatur trend ligger langt under det katastrofale scenario som IPCCs klimamodeller postulerer, hvilket er en fantastisk nyhed.
Alligevel bliver det slået på trommer over en forestående dommedag som kun eksisterer i en computerverden.

95% of Climate Models Agree: The Observations Must be Wrong
http://www.drroyspencer.com/2014/02/95-of-climate-models-agree-the-obser...

Morten Jespersen, Jørn Boye, Bo Carlsen, Christian Holm og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

Partierne kan have nok så mange mål, hvis deres øvrige politik umuliggør disse mål.
Man kan ønske at male sit hus grønt, men hvis man kun producerer rødt og blåt maling, er det tom snak. Og skulle man alligevel producere lidt grønt til en enkel kvadratmeter, bliver huset ikke grønt og arbejdet er spildt.
Røpke er åbenbart uenig i denne opfattelse.

Michael Bruus

»Vi må sige tusind tak til den industrielle tids tankegang – det var sådan, vi gjorde i en periode, men nu er vi simpelthen nødt til at gøre det anderledes. Kloden kan ikke tåle, at vi fortsætter som hidtil.«

Jeg tror nu nok kloden skal klare sig, men om vi kan blive ved at overleve på den er en helt anden sag, men ellers er jeg helt enig ”tak til den industrielle tids tankegang – det var sådan, vi gjorde i en periode, men nu er vi simpelthen nødt til at gøre det anderledes”

Flemming Berger, Peter Hansen og Nikolai Beier anbefalede denne kommentar
Peder Kruse

...og således forsøger man at male rød stue grøn og blå stue sort. Den gode stue og den onde stue. Ini mini meini mo. Uhh det er svært. Hvad skal man vælge ? Hat og briller måske ?

@Peter Madsen
Der skal langt mere til at stoppe den religiøse bevægelse omkring den menneskeskabte globale genopvarmning end det simple faktum, at virkeligheden går sine egne veje, men du har nok ret. Enten måler vi forkert, eller også har varmen gemt sig dybt nede i verdenshavet, dernede hvor vi ikke måler. Et vigtigt spørgsmål kunne være, "Er man glad for at temperaturen er fladet ud i dette årtusinde", eller siger man: SHIT !

Anne Eriksen

Grønt eller sort?
Skal man gå til valg?
Hvor man end ligger på skalaen for miljøet skyld, så kan det kun hjælpe at prøve at modgå at kloden bliver mere forgiftet, dyr og fauna udryddet og uligheden mellem mennesker eskaleres.

Vælg den side, hvor der er stærkest tro på miljøets betydning - det gælder både natur og institutioner for børn, der vokser op. Udjævn forskelle i skolemiljøet, så folkeskolen ikke ender op som "gruppe B"!
Stemmer man ikke, er mulighederne for at påvirke fra bunden ikke store - se, hvor mange chancer vi har haft indtil nu for at påvirke offentlighedsloven og handel med særinteresser?
Jo, men det er da den lejr? - ja, det er det da...

Thomas Barfod

Nu handler det også måske ikke kun om Co2 og Global opvarmning. Det handler også om omstilling til anden energiformer, der stadigvæk har lang vej endnu, med hensyn til de teknologiske muligheder. Olie, gas og kul er begrænsede. Det har taget jorden 1 millioner af år, at omdanne organisk dødt materiale til det sorte "guld". Det er den brugen af især olie, der har både har skabt den verden vi lever i nu på godt og ondt. Det er ligeledes det økonomiske paradigmes måde at betragte naturen på som er med til at jagte fossile ressourcer koste hvad det vil. Her tænker jeg på Tar Sands olie udvinding i Canadas tidligere forholdsvis uberørte skove. De nye energiformer er på mange måder, i hvert fald når det er i små skala som mindre solceller anlæg og husstandsmøller, med til at fragmenterer det store energi virksomheder dominans. Min overbevisning er at der ligger forholdsvis meget videnskabelig dokumentation til at argumenterer for at der sker en forholdsvis stor stigning i Co2 de seneste 30-40 år og at den med stor sandsynlighed er menneskeskabt. Hvilke konsekvenser dette vil medfører og i hvilket omfang er meget sværere at komme med bud på. Olie, kul og gas vil der stadigvæk være meget af i undergrunden de næste 100 år er mit bud. Men de miljømæssige omkostninger, og den energi der skal til for at udvinde disse, som er støt stigende, så tror jeg at det er både er mere miljømæssige forsvarlig og tilsidst og langsigtet meget mere økonomisk ansvarligt at vi i større grad udvikler andre metoder.

Peder Kruse

Miljø er mange ting. Som lille dreng i en mindre provinsby legede jeg meget på stranden. Et sted ledte et stort betonrør 10-20 meter ud i vandet. Det var altid dejlig lunt at bade på det sted, men der flød altid noget rundt, som mindede lidt om benløse fugle på overfladen. Et par kilometer længere henne, løb en lille bæk med noget flot violet vand ud, og jeg erfarede senere, at det kom fra en virksomhed få kilometer fra stranden, og jeg kunne læse i avisen, at der blandt andet var tale om cadmium og triklor spildevand. Der er sket rigtig meget siden dengang. I dag samler vi alt vores spildevand på renseanlæg, som renser vandet for en meget stor del af de uønskede stoffer, inden vandet bliver ledt tilbage til naturen, og sådan noget som cadmium er i dag helt fy fy. Vi ved godt, hvor farligt et stof, der her er tale om, og det håndteres på en helt anden vis.

Jeg siger ikke, vi er kommet i mål, for det kommer vi aldrig, så længe mennesket formerer sig, eller så længe vi er kreative og hyperaktive, men vi kan godt, vi vil godt, og vi gør det godt. Ofte ser udfordringerne uoverskuelige ud, men når vi kaster os over problemerne, plejer vi at kunne løse dem i den sidste ende. Action brings good fortune. Talk is just - talk.

Jens Jørn Pedersen

Valget mellem rødt og blåt er journalisternes/pressens betegnelse.
Er det befolkningen der vælger eller det pressen/journalisterne?

michael andersen

Jeg har før sagt at venstrefløjen er for værdi og kulturorienteret i forhold til fordelingspolitikken som er den reelle forskelle mellem venstre og højrefløjspolitik, alt andet er politisk neutralt eller tilfældig.
Samme spørgsmål kan man stille de grønne sympatisører, hvad er vigtigst velfærd for alle eller en grøn jord for middelklassen

Jeppe Hansen

Er det ikke nærmere et valg mellem matsort og laksort blok når det kommer klima og miljø spørgsmål?

Det glæder mig, at der er gang i eksporten af vindmøller.
Hvis man så stoppede produktionen, kunne man eksportere de tilbageværende vindmøller, og dermed få noget billig elektricitet.
Jeg, som pensionist, har snart ikke råd til at betale alle de skatter og tilskud til "vedvarende energi", som jeg bliver belemret med over elregningen, - samtidig tillader staten sig at tage moms af skatter og afgifter.
Når jeg flytter til udlandet (ikke hvis), bliver min elregning halveret.
Jeg har det indtryk, at de nyreligiøse "grønne"," årelader" forbrugernes tegnebøger med "grøn" omstilling som undskyldning, selv om Danmarks udledning af CO2, beregnet på verdensplan, dårligt kan måles.
Det er en luksus som vi ikke har råd til, jeg glæder mig derfor til, at den sidste vindmølle er eksporteret.

Det glæder mig, at der er gang i eksporten af vindmøller.
Hvis man så stoppede produktionen, kunne man eksportere de tilbageværende vindmøller, og dermed få noget billig elektricitet.
Jeg, som pensionist, har snart ikke råd til at betale alle de skatter og tilskud til "vedvarende energi", som jeg bliver belemret med over elregningen, - samtidig tillader staten sig at tage moms af skatter og afgifter.
Når jeg flytter til udlandet (ikke hvis), bliver min elregning halveret.
Jeg har det indtryk, at de nyreligiøse "grønne"," årelader" forbrugernes tegnebøger med "grøn" omstilling som undskyldning, selv om Danmarks udledning af CO2, beregnet på verdensplan, dårligt kan måles.
Det er en luksus som vi ikke har råd til, jeg glæder mig derfor til, at den sidste vindmølle er eksporteret.

Klimabenægterne er ude med deres sædvanlige statistikfup, Peder Madsen, ærgerligt for kul- og oliemafiaen, at de ikke kunne bestikke sig til deres ønskede resultat.
Hvorfor der ikke gøres noget ved chem-trails, der er gennemgribende bevist, kan undre. Ulovlige fly, der sprøjter aluminium og barium, og hvad de ellers afprøver, ud i atmosfæren. Det kan frit betragtes på himlen, når de laver en blå himmel om til et underligt skydække.

Anders Vang Nielsen

Det uden tvivl vigtigste og mest nært forestående klima- og miljøemne i denne valgkamp er skifergas og fracking!

Der er tale om indførslen af en i dansk kontekst helt ny udvindingsmetode (hydraulisk frakturering) som kan åbne for udnyttelsen af naturgas-depoter som ellers ville blive i jorden. Det er netop i disse uger og måneder sagen er på sit højeste med stort pres fra aktivistgrupper, flere kommuner der erklærer sig imod projektet og Total's tilbagelevering af den licens de havde til at bore i Nordsjælland. Og her er valget ikke så let at opdele i grøn og sort blok:

Venstre, Konservative, og især Liberal Alliance og DF er naturligvis stærkere fortalere for projektet, og kunne sikkert finde på at uddele Nordsjællandslicensen til anden side, skulle de komme til magten. Samtidig ser man lokal modstand blandt kommunalpolitikere fra både Venstre og DF, såsom det samlede DF i Aalborg og Helle Madsen (V) i Frederikshavn, som gik imod sit parti ved gårsdagens afstemning om skifergas i dette byråd.

Men også fra 'rød' blok er der forholdsvis bred opbakning at finde: Socialdemokraterne bliver ved at køre i samme skrue om, at vi skal udvinde skifergas sålænge det er "miljømæssigt fuldt forsvarligt" og miljølovgivningen "følges til punkt og prikke"; men Total's overtrædelse, under de allerførste prøveboringer, af VVM-redegørelsen der ligger til grund for efterforskningsboringen ved Dybvad, falder åbenbart uden for partiets forståelse af disse begreber.

Noget lignende hører man fra radikal side: Her er klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen gået i offensiven, og har sågar udtalt at han og partiet ønsker at stoppe alle fremtidige boringer, og som sådan er imod udvinding af skifergas - men han agter samtidig ikke at bruge de ministerielle beføjelser til at standse det igangværende projekt, fordi, som han siger, "en aftale er en aftale"; det på trods af, at Total dels ved at opgive at efterforske licensområdet i Nordsjælland, dels ved førnævnte overtrædelse af VVM-redegørelsen, allerede kan siges at have brudt sin del af aftalen.

Enhedslisten, SF, og Alternativet (og måske Kristendemokraterne?) udgør den landspolitiske front mod skifergas, så der er naturligvis lange udsigter til et flertal her, men trods alt nogle stærke allierede inden for Christiansborgmurene i form af blandt andre Per Clausen (Ø) og Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Status er, at skifergas-projektet står og falder med graden af pres fra civilbefolkning, enkelte politikere, og organisationer. Det gælder om at sætte dette emne så højt som muligt på dagsordnen, og at insistere på at hhv. Miljø- og Klimaministeren lever op til hvad der indtil videre har vist sig at være tom luft om "miljømæssig forsvarlighed". Et godt sted at starte, er i samrådet den 4. juni, hvor vi endelig kan forvente at få klar besked om hvilke muligheder både stat og kommune har for at stoppe projektet - derfra kan presset målrettes dem, som har autoriteten og magten til at lukke definitivt for de danske skifergashaner.

@ Peter Madsen,

ang. dit link. Roy Spencer tror også på intelligent design - er det særligt troværdigt? Har du ikke noget bedre end det?

Hvis man ser på data for hele systemet, landmasser, havoverflade og havdybder, så ser man at opvarmningen på landmasserne er forholdsvis stor, at opvarmningen midlet over hele jordens overflade har været mindre (ca. over det sidste årti) og at opvarmningen af oceanerne er konstant stigende (over de sidste årtier). Da havenes varmecapacitet er meget større end atmosfærens er der ikke langt til at konkludere at vi har haft en periode hvor havene har optaget en del energi fra atmosfæren - og at der er nul tvivl om at hele systemet som sådant undergår en konstant opvarmning. Det hele er ikke så mystisk.

Der er en masse vrøvl herinde om klimaet og drømmeland og hvad ved jeg - men der er ikke nogen tvivl overhovedet om at vi har en menneskeskabt global opvarmning.

Peter Knap, Flemming Berger og morten Hansen anbefalede denne kommentar

'Og mens kloden har kurs mod katastrofale temperaturstigninger,...'

Så husk at stemme rød blok - så er den klaret.

morten Hansen

Der er i den grad pres på miljøet og klimaet her på Jorden.
I flæng kan nævnes, at den biologiske diversitet er for nedadgående, verdenshavene er belastede af kæmpe plastikøer, skraldebjergene verden over vokser, vandresurser trues af pesticider og gødning, luftforurening mørkelægger storbyer....
Klimaet slår jævnligt varmerekorderne. Jordens middeltemperatur er stigende. Gletsjere krymper ind. Indlandsisen smelter med forøget hastighed. Havniveauet stiger ca. 3 mm. hvert år. Tørre områder oplever længerevarende tørkeperioder. Osv.
Når man læser nogle af kommentarerne her, så er man ikke i tvivl om, at der er mennesker, som lever på en anden planet.

Jørn Sonny Chabert, Peter Knap, Flemming Berger og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Leo Nygaard

Og dette er næsten fraværende i andedammens valgkamp, hvilket selvfølgelig afspejler befolkningens strudseholdning i forbruger rusen.
Kun Alternativet nævner det blandt de tre øverste prioriteter.

Peter Madsen

@Jesper Møller
Jo, det har jeg da, men du må selv finde dem på Google Scholar:

Gleisner, Hans, et al. "Recent global warming hiatus dominated by low latitude temperature trends in surface and troposphere data." Geophysical Research Letters (2015).

Stephens, Graeme L., et al. "The albedo of Earth." Reviews of Geophysics 53.1 (2015): 141-163.

Lewis, Nicholas, and Judith A. Curry. "The implications for climate sensitivity of AR5 forcing and heat uptake estimates." Climate Dynamics (2014): 1-15.

Mauritsen, Thorsten, and Bjorn Stevens. "Missing iris effect as a possible cause of muted hydrological change and high climate sensitivity in models." Nature Geoscience 8.5 (2015): 346-351.

Sig endelig til hvis du har brug for mere læsestof.

Peter Madsen

@Jesper Møller
I øvrigt kan man da være ligeglad med om manden tror på nisser eller bruger sin fritid på swingerklubber.

Hans job er at stå for instrumenteringen af helt objektive satellitdata:
http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/version6-msu234-global-an...

Hvis du selv så på ovenstående dataserie til hverdag ville du jo nok heller ikke være så hysterisk over al den propaganda IPCC fremsætter.
Politik og videnskab bør ikke blandes!

curt jensen

Klimakrisen er aflyst, hurra! så kan der frackes og svines med olie i Arktis og Amazon og selvfølgelig skal der bygges et havn midt i Great Barrier revet til udskibning af kul, udvundet i åbne miner midt i Aboriginernes hjerteland.
Så kommer der også gang i væksten igen.
Herligt.

Godt at vi ikke længere skal blande politik og videnskab, takket hr. Madsens oplysningsvirksomhed.

@ Peter Madsen,

tak for det.

Lad os se på hvad du har. Jeg har et ret indgående kendskab til Lewis & Curry's artikel, så lad os tage den. Jeg havde en korrespondance med begge forfattere for lidt under et år siden, hvor jeg studerede deres arbejde.

I deres artikel finder de et estimat på både ECS og TCR der ligger henholdsvis ca. 25% og 50% under estimater i sidste IPCC rapport. Deres estimat bygger på en analyse af data fra de sidste ca. 250 år og bygger på en antagelse om at klimaet forholder sig lineært som funktion af middel-temperatur (og/eller tid), hvilket oplagt ikke er opfyldt i den virkelige verden. Det vil sige at deres estimat af ECS ikke er særligt troværdigt hvorimod deres estimat af TCR har mere vægt.

Men et estimat af TCR, der ligger ca. 25% under middelværdien givet i den sidste IPCC - og hvor deres 5-95 "confidence interval" er stort set ens, kan ikke siges at være voldsomt kontroversielt. Der er virkelig mange forskellige studier af climate sensitivity og de forskellige estimater peger i forskellige retninger - hvorfor der også er en betydelig usikkerhed forbundet med sådanne. Det er velkendt.

Så hvordan underbygger den artikel din påstand om "en forestående dommedag som kun eksisterer i en computerverden". Jeg vil påstå at Lewis & Curry i det store og hele underbygger IPCC's konklusion.

Jeg har ikke et lige så indgående kendskab til de andre referencer du giver, men ved at læse abstract på Hans Gleisner et al. kan jeg ikke se at det har noget som helst at gøre med dit udsagn. Artiklen af Thorsten Mauritsen handler om den Iris effekt, som Lindzen fandt på/opdagede, og som er temmelig kontroversiel. Artiklen finder at hvis man medregner en Iris effekt i klimamodellerne får man et lidt mindre estimat af climate sensitivity - hvilket ikke er overraskende og ikke synderligt kontroversielt. Artiklen af Graeme Stephens er interessant men indeholder så vidt jeg kan se ikke noget estimat af climate sensitivity.

Der er oplagt at man kan finde artikler, der indeholder studier og analyser, der underbygger et lavere estimate af climate sensitivity - og man kan finde andre studier, der peger i den anden retning. Det er klart - der er stor usikkerhed forbundet med sådanne estimater. Men jeg kan ikke se noget som helst i dine referencer, der underbygger din påstand om at advarsler om en "dommedag" kun findes i en computerverden.

Mvh Jesper

Peter Madsen

Med andre ord, du mener at dommedag er nært forstående?

På trods af mange tusinde ppm CO2 i atmosfæren gennem geologisk tid mangler vi endnu at opleve en løbsk drivhuseffekt. Dette tyder unægteligt på negative og altså ikke positive feedbacks. I samme perioder kan man desuden notere sig at kalkskallede organismer i havet stortrivedes og ikke blev opløst som ellers er en populær bekymring for klimaaktivister.
Og jeg behøver vel ikke at nævne effekten af CO2 på landplanter?

georg christensen

Et valg mellem pest eller kolera, så snupper jeg hellere noget andet, som viser sig "formbar".

Venstrekammerater eller socialkammerater.

Nej tak, folket har fået nok, og "NOK", bør også virke som nok.

NB: Min opfordring til alle Danskere er: Stem ikke på disse to gamle partier (V og S).
Lad os i fællesskab komme i gang med nytænkning, lad os få sendt disse to opslidte partier på lodsepladsen, her findes nok bakterier, så de kan regenererer sig selv..

Anders Barfod

Jeg vil mene at peak crude oil er ramt tilbage i 2006. Og peak unconventional oil ligger meget nær i fremtiden (2016-2018). Derfra begynder det at gå rimeligt stærkt ned ad bakke for den nuværende globale vækst model... dette burde man have indset i 2008, men vi fortsætter ufortrådent med QE og negative renter mens vi venter på væksten....dumt dumt..

Anders Barfod

Jeg vil mene at peak crude oil er ramt tilbage i 2006. Og peak unconventional oil ligger meget nær i fremtiden (2016-2018). Derfra begynder det at gå rimeligt stærkt ned ad bakke for den nuværende globale vækst model... dette burde man have indset i 2008, men vi fortsætter ufortrådent med QE og negative renter mens vi venter på væksten....dumt dumt..

Anders Barfod

Jeg vil mene at peak crude oil er ramt tilbage i 2006. Og peak unconventional oil ligger meget nær i fremtiden (2016-2018). Derfra begynder det at gå rimeligt stærkt ned ad bakke for den nuværende globale vækst model... dette burde man have indset i 2008, men vi fortsætter ufortrådent med QE og negative renter mens vi venter på væksten....dumt dumt..

@ Peter Madsen

du blander tingene sammen - der er forskel på en løbsk drivhuseffekt og en ikke-lineær udvikling med en slags fase-overgang. Det første har jorden selvfølgelig ikke oplevet før (ellers ville vi ikke være her) men det sidste er sket mange gange. Det er oplagt at klimaet er et ikke-lineært system med et utal af positive og negative feedback mekanismer. Det vi må frygte er at vi ved vores påvirkning skubber klimaet ud af den semi-stabile tilstand, som det har været i siden sidste istid - det er det, som man kalder et tipping point. Og ja, det er jeg seriøst bange for at vi kan komme til at opleve - ellers vores efterfølgere.