Interview
Læsetid: 2 min.

Venstre: Mere realisme i den grønne omstilling

Vinder blå blok valget, skal markedet i højere grad sikre, at den grønne omstilling bliver så billig som mulig, siger Venstres klimaordfører
Indland
28. maj 2015

Det er egentlig ikke det store, der skal gøres anderledes i den grønne omstilling, hvis Venstre igen får magten i dansk politik. Det siger partiets mangeårige klimaordfører, Lars Christian Lilleholt, der vil bruge sine kræfter på at sikre, at den grønne omstilling bliver så billig som mulig.

»Hvis det bliver en borgerlig regering, der sidder efter valget, vil den grønne omstilling fortsætte. Men der vil komme mere realisme ind. Overskriften for en borgerlig grøn omstilling er grøn realisme,« siger han.

Realisme handler blandt andet om at sætte sig de rigtige mål, siger Lars Christian Lilleholt, der peger på, at selv om det også er Venstres politik, at Danmark i 2050 skal være fri af fossile brændsler, altså kul, olie og gas – så er det ikke så vigtigt, at det tages bogstaveligt. Det vigtige er derimod, at Danmark bliver uafhængige af kul olie og gas – og derfor producerer nok vedvarende energi til at dække eget behov.

Det samme gælder rød bloks målsætning om en total udfasning af kul i 2030.

»Der vil vi heller ikke lægge os fast på samme rigide målsætninger. Vi mener, at der godt kan være lidt kul tilbage i vores energiforsyning efter 2030 – vores kraftværker er i øvrigt også bygget til at producere efter den periode,« siger Lars Christian Lilleholt, der ikke mener, at det vil gå ud over den grønne omstilling:

»Det betyder jo blandt andet, at vi skal firedoble produktionen af vedvarende energi i forhold til i dag, så man kan ikke sige, at der ikke kommer til at ske noget på det grønne område. Vi skal bare passe på med at opsætte mål, vi ikke kan nå. Vi skal også være i stand til at betale regningen.«

– Og der er ikke noget af det grønne, der er sket de sidste fire år, som I vil lave om?

»Nej. Energiforliget, vi indgik i 2012, vil bestå. Men når vi omkring 2017 skal til at se frem mod tiden efter 2020 (hvor det nuværende energiforlig udløber, red.), vil vi i højere grad bruge markedet til at afgøre i hvilken retning, vi skal gå. Der skal mere marked ind over den grønne omstilling, så vi sikrer, at det bliver så billigt som muligt.«

– Mere marked? Men I vil gerne støtte biogasprojekter for bønderne?

»Ikke bare for bønderne, men ja – det kan være nødvendigt i en startfase at understøtte nogle teknologier så de kan bide sig fast i markedet. Men derudover er det markedet, der skal afgøre, hvilke teknologier, der vinder frem.«

– DF og LA kan ikke ligefrem beskyldes for at være den grønne omstillings ven – frygter du, at det bliver et problem med sådanne støttepartier?

»Jeg stiller op for Venstre, så det er Venstres politiske målsætninger, jeg kan fortælle om. Men nej, jeg tror ikke, at det bliver et problem. Vi har lavet brede forlig med Dansk Folkeparti flere gange, så det skal vi nok også lykkes med denne gang. Det er jeg sikker på,« siger Lars Christian Lilleholt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her