Godt og vel halvanden side. Så meget fylder miljø- og klimapolitikken i Lars Løkke Rasmussens nye regeringsgrundlag. Her skriver den nye Venstre-regering om, at Danmark fortsat skal være »et af de førende lande i den grønne omstilling«.
Men det bekymrer en række grønne organisationer, når der i det nye regeringsgrundlag står: »Regeringens klima- og energipolitik bygger på grøn realisme.« For hvad betyder denne grønne realisme?
»Indtil videre er regeringsgrundlaget meget ukonkret. Men ud fra de udspil som Venstre kom med op til og under valgkampen, så lyder det ildevarslende. Når regeringen i sit grundlag skriver, at den blandt andet gerne vil levere naturen videre til de kommende generationer i god stand, så mener vi, at det blandt andet indebærer, at man opfylder EUs vandrammedirektiv. Og det vil de borgerliges fælles landbrugsudspil ikke gøre,« siger Christian Ege, sekretariatschef i Det Økologiske Råd.
Senere i regeringsgrundlaget skriver den nye regering:
»For det første vil vi give natur og miljø videre til de kommende generationer i god stand. Men en forudsætning for det er, at vi skaber vækst, job og velfærd. For det andet skal de miljøpolitiske mål opnås på den samfundsøkonomisk mest effektive måde. Vi skal have mest miljø for pengene.«
»Der står virkelig meget om de vækstmuligheder, landbruget skal have, så de skal have bedre muligheder for at producere noget mere. Og så først derefter står der, at det ikke må gå ud over naturen og miljøet. Det bliver interessant at se, hvordan Eva Kjer Hansen (den nye miljø- og fødevareminister, red.) vil sikre det‚« siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
For ud over at præsentere et nyt regeringsgrundlag, præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen også i går den nye resortfordeling på Slotsholmen.
Her bliver Miljøministeriet og Fødevareministeriet slået sammen til et nyt ministerium under ledelse af Eva Kjer Hansen, som tidligere har været fødevareminister.
»Vi er skeptiske over for, at man vælger at slå de to ministerier sammen. Miljøministeriet har jo indtil nu været den grønne del i en regering, men det er svært at forestille sig, at det kan blive ved med at være det, når det nu er slået sammen med fødevareministeriet, som varetager landbrugets interesser. Dermed får man ikke nogen grøn vagthund i regeringen,« siger Christian Ege.
Den skepsis deler Ella Maria Bisschop-Larsen.
»Lars Løkke Rasmussen har fuldført nedrivningen af Svend Aukens livsværk i Miljøministeriet. Anders Fogh Rasmussen startede nedrivningen, men nu er det tydeligt, at den er komplet. Enhver ved, at det næppe er to ligeværdige, der bliver slået sammen, når miljø og fødevarer skal slås sammen‚« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Rigere natur i hele landet
Ud over at Lars Løkke Rasmussen har valgt at slå Miljøministeriet og Fødevareministeriet sammen, hæfter Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening sig også ved andre rokeringer på Slotsholmen.
Blandt andet har den nye erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen fået planloven under sit resort, mens initiativer omkring drikkevand, spildevand og affald nu ifølge Ella Maria Bisschop-Larsen hører under den nye klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
»På den måde bliver det vigtigste for planloven at sikre vækst og udvikling. Planloven skal afveje de forskellige hensyn, der kan være til, hvordan man udnytter vores land. Men det er usikkert, hvordan natur, miljø og klima skal sikres, når det handler om at skabe vækst med planloven,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
»Under overskriften ’grøn realisme’ skriver regeringen bare lidt om naturen, men her må man forstå, at skal man have noget mere ét sted, så handler man med det. Enge og græsmarker skal sælges mod, at staten så kan få lov til at lave lidt mere urørt skov. Vi er ikke imod, at der kommer en større biologisk mangfoldighed, men vi havde set frem til, at det gjaldt hele landet, når man talte om en rigere natur – og ikke bare i statsskovene,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen
Ønsket mere prominent plads
I den grønne tænketank, Concito, ærgrer direktør Christian Ibsen sig over, at den nye Løkke-regering tilsyneladende ikke ser vækstpotentialet i den grønne omstilling.
»Betragter man regeringsgrundlaget som et arbejdsdokument, der udstikker en retning, så er vi glade for, at det stadig anviser behovet for en seriøs grøn omstilling. Vi kunne selvfølgelig godt have ønsket os nogle mere konkrete henvisninger til, hvad det så betyder. Men det er ærgerligt, at klimaet og behovet for en grøn omstilling på tværs af det danske samfund slet ikke er nævnt under regeringens ni hovedprioriteter. Det savner vi – også som driver for vækst og beskæftigelse,« siger Christian Ibsen og uddyber:
»Vi anerkender, at den grønne omstilling godt kan ses i et vækstperspektiv, og det kunne man sagtens have givet en mere prominent plads i regeringsgrundlaget. Vi har faktisk mulighed for at håndtere de klimaudfordringer, vi står over for, samtidig med at vi skaber vækst. Vi ser ingen modsætning mellem de to ting, men vi ser en sammenhæng. Det virker ikke helt til, at regeringen har set den sammenhæng. I hvert fald har de ikke skrevet meget om den,« siger Christian Ibsen.
Skabe balance
Hos Landbrug&Fødevarer er adm. direktør Karen Hækkerup begejstret for, at miljø- og fødevareområderne er blevet slået sammen.
»Eva Kjer Hansen bliver en ny superminister, når hun både skal være minister for fødevarer og miljø. Det vil komme til at betyde en stærkere og mere gelinde landbrugspolitik, hvor man gerne vil vise, at man godt kan skabe vækst og arbejdspladser, mens man har en balance. Vi regner selvfølgelig med, at løftet om, at man må gøde lidt mere, bliver indfriet,« siger Karen Hækkerup til TV 2 News. Ved hjælp af investeringer i ny teknologi, mener Karen Hækkerup, at landbruget kan producere mere, uden at det øger forureningen.
»Vi er i Danmark utroligt dygtige til at dyrke vores jord, og vores landmænd er ansvarlige landmænd, som tager ansvar – også for miljøet – og gerne vil give det videre til børn og børnebørn. Selvfølgelig skal vi tage hensyn til, at natur og miljø er ressourcer, som vi skal passe på. Jeg tror sagtens, at vi kan producere mere, uden at forureningen stiger. Vi skal bruge miljøteknologi og være innovative,« siger Karen Hækkerup til TV 2 News.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den nyudnævnte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Det bekymrer en række grønne organisationer at »Regeringens klima- og energipolitik bygger på grøn realisme.« For hvad betyder denne grønne realisme?
Man skal vist være en meget grøn og naiv hvis man stiller et sådant spørgsmål ...eller også skal man være journalist. "Grøn realisme" er et andet ord for "profit".
Måske er det den samme realisme, som herskede under Aralsøens trængsler:
http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Rusland_og_Centralasie...
Måske mere som når Alternativets stifter og selvudnævnte miljøets vogter stemmer for, motorvejen Snejbjerg/Holstebro, at den fynske Motorvej syd om Odense udvides fra fire til seks spor, og afskaffelsen af den vægtbaserede emballageafgift, samt en nedsættelse energiafgifterne på brændsler.
Det er dog dansk nutids klima- og miljøpolitik, det drejer sig om Michael Kongstad Nielsen, med mindre Alternativets folk altså hellere vil bruge deres nye basis til, at støtte den liberale frisættelse af kapitalismen.
jeg er liberal og kapitalist, men mht naturen er jeg ude hos Enhedslisten.
Det virker så håbløst at prøve at ændre noget med skriverier og kommentarer, for der snakkes om grøn ansvarlighed, når jeg selv kan se ude i naturen, når jeg cykler på landevejene, at der er ikke andet end marker, og når jeg så endelig ser et uopdyrket vådområde, så er det fordi dræningen er for dårlig.
Det er lykkedes mig at se og høre en eneste vibe, og det var rigtig dejligt, men i min barndom kunne jeg nyde synet og lyden af talrige smukke viber.
Det eneste genbrug jeg ikke bryder mig om er L. uLøkke og hans asfalt gang.
peter hansen, det har altid undret mig at mennesker (for du er ikke den eneste - se bare Alternativets vælgere) der godt kan se at kapitalismen qua sin intention ikke kan tage vare på naturen, ikke også kan se at kapitalismen er uegnet som økonomisk system.
Jeg vil gerne benytte lejligheden til på forhånd at undskylde overfor mine børn og børnebørn.
UNDSKYLD!
Løkkes regering har kun ét mantra. Penge...
Og jeg, der troede, at Løkke var blevet grøn (GGGI) ... :-)
At Venstre ikke kan se vækst potentiale i at nedbringe klima og miljø problemer er ufatteligt ! De må være både døve og blinde !
Og at landbruget,som har det økonomisk så dårligt skal vokse er lige så ufatteligt ! Ikke et ord om omlægning til Økologisk landbrug som uden tvivl vil redde os og redde dyr fra umenneskelige behandling !
"Grøn realisme" er vist bare en omskrivning af sort realitet.
"Realismen" må vist bestå i at Løkke & co. nu (næsten) åbent vedgår at klimaet rager dem en høstblomst.
Jeg har set 3 sommerfugle i år?
1 Admiral og 2 hvide (den ene på min forrude)!
+ 2 døde pindsvin på vejen...
Landbruget gør, at fugle, som vil yngle - henvises til grøftekanter og hustage - selv vandfugle.
Det er status d.d. - hvordan kommer det til at ende?
Hvor mange har I set? (er det min bopæl).
Der findes jo bæredygtighed og så findes der bæredygtighed... Eller sagt på en anden måde, der findes jo Alternativet og så findes der Liberal Alliance.
Men forskellen er katastrofal mega forskellig.
... Og hvad er så denne katastrofale mega forskel? Jo, den ene bygger grundlæggende på økologisk bæredygtighed, mens den anden grundlæggende bygger på økonomisk bæredygtighed.
Som at cykle til venstre frem for at trucke til højre ;-)
nu kan det ske at der bliver vedtaget nogen love , som køre på fakta frem for førelser, det er jo en katestrofe som Dan har kørt men alt hvad der skal gøre er bare for at gøre mig populær fremm for fakta.
Ja. Jeg ved godt, at det er absolut tabu at sige dette. Men demokrati i sin i dag sakrosankte form og så økologisk ansvarlig socialisme er vistnok desværre uforenelige størrelser, realistisk set. Hvilken konklusion, man så vil/bør drage af dette, er et åbent spørgsmål, som jeg ikke har noget patentsvar på.
Der må kompromiser til, og de skal komme fra både den ene og den anden side - det skal de mennesker, som vil være økologisk/ klima ansvarlige og det må man slå et slag for - de rette steder.
Søren Blåbjerg, der er kun et svar: "at arbejde på sagen"... Drivkraften er, at et overvældende flertal af menneskeheden med deres fornuft kan se, at en blanding af socialisme, demokrati og økologisk bæredygtighed er menneskehedens redning.
Så længe politisk demokrati ikke er forenet med økonomisk demokrati er selve ideen om demokrati en ufuldstændig størrelse.
@Bill Atkins. "Drivkraften er ... osv". Jamen det er jo netop problemet, at den omtalte drivkraft p.t. mangler i katastrofal grad i øjeblikket, ikke sandt?
@Torben K L Jensen. Jeg er i princippet ganske enig, men har du et bud på, hvordan vi så får den fuldstændige størrelse, altså med forening af økonomisk og politisk demokrati?
Er det mon endnu et af Haarder mange nyord?
Måske er Alternativet ikke et godt bud, men så er der kun tilbage at stemme blankt, for alle andre partier har vist sig håbløse.
Peter Knap - Er der muligvis nogle, der fortryder, at de stemte blankt, nu?
Effekten er ligesom til at overse, mener jeg.
Anna Eriksen. Det skal jeg ikke kunne sige. Det er for mig blot en personlig undren over, at kommentarkoret i SRogF tiden helt op til valgets udskrivelse haglede partierne ned, og nu i høj grad finder dem troværdige. Men man har jo et standpunkt til man tager et nyt.
Peter Knap - ja, den med standpunktet er efterhånden blevet en klassiker i dansk politik!
Anne Eriksen: jeg har også set Nældens Takvinge.
Men enig, sommerfuglene har det skidt, - og det er sikkert ikke noget, folk som Kaare Thomsen går særligt meget op i, da følelser jo ikke må fjerne fokus fra landbrugets indtjening. I min nærhed er der dog en dejlig mark, eller to, drives økologisk, og sikke skønheder: Rapsmarken er isprængt masser af valmuer, margueritter, blå kornblomst og tidsler, en herlig ødselhed, der lover godt for sommerens larvers forvandling. Bygmarken overfor, der lige nu er mere gullig end rapsen, er blandet med lige så meget "ugræs", og sanglærkerne synger sangvinsk derover - i vilden sky. Jeg håber, biodiversiteten får sig en snarlig optur, selvom meget ser sort ud med denne Venstreregering.
Mal det hvide kors i flaget grønt!
Men alligevel blev det første forlig så den prioritering af miljøforbedringer i boligjobordningen, som man ikke har kunnet få igennem før.
Det er helt tydeligt, at Danmark ikke bliver det grønne eksempel som vi kunne være blevet, hvis bare rød stue havde fået et mandat mere....suk
Michael Kongstad Nielsen - nej, sådan som opstarten er, tvivler jeg meget på andet end nedtur.
De har for p.... da ikke flertal - opfører sig som om!
Jeg er glad for fugle i haven - dompap, stillids, mejser, fasan, skovskade og spætte (nej, jeg tror ikke, de har spist sommerfuglene, det vrimler nemlig med andre insekter).
Til gengæld er økologi en by i Rusland...
Poul Solrart Sørensen. Det er meget lang tid siden, at rød stue stod for en grøn og social politik i verdensklasse. Det er en af grundene til de ikke blev genvalgt.