Baggrund
Læsetid: 3 min.

DF gør klar til opgør med blokpolitikken

Gennem 00’erne var flertallet fasttømret mellem V, K og DF. Men efter valget på torsdag – uanset hvem der vinder – er Kristian Thulesen Dahl og DF klar til et endegyldigt opgør med blokpolitikken og til at lave brede aftaler over midten i dansk politik
DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, i partiets campingvogn på Folkemødet på Bornholm.

Peter Hove Olesen

Indland
15. juni 2015

Under den daværende VK-regering var han en af de mest magtfulde politikere i dansk politik. Kristian Thulesen Dahl var dengang finansordfører for Dansk Folkeparti, og han forhandlede den ene finanslovsaftale efter den anden med skiftende finansministre. I dag er han rykket helt frem i forreste linje som partiets formand:

»Noget af det, jeg glæder mig over, der er sket i de seneste tre-fire år, er, at den filosofi, som ledende socialdemokrater havde i 2011 om, at hvis de kom til magten, så var det slut med at høre på Dansk Folkeparti og vores synspunkter, er gjort til skamme. Vi præger debatten i vores samfund, og de andre partier er nødt til at tage bestik af, hvad vi mener. Kommer vi efter valget ind i en rolle, hvor vores mandater er afgørende, så skal vi kunne vise danskerne, at det ikke alene er i debatten, vi kan præge tingene, men også i de beslutninger, der rent faktisk tages.«

De beslutninger er Kristian Thulesen Dahl klar til at tage henover midten i dansk politik. Han varsler nu et opgør med blokpolitikken og gør sig ingen forhåbninger om, at de fire borgerlige partier kan blive enige om alt.

»Man diskuterer ofte det her ud fra en præmis om, at vi har to blokke over for hinanden, og så skal partierne i den ene blok blive enige om alting. Men det samme spørgsmål skal stilles til den anden blok. Og det gør man ikke. Det er jo ikke sådan, at hvis Helle Thorning- Schmidt fortsætter som statsminister, så forener Socialdemokraterne, de radikale, Enhedslisten, SF og Alternativet kræfterne. Folketinget skal ikke fungere sådan, at alt bliver lavet inden for en blok, der repræsenterer lige omkring halvdelen af befolkningen. Jeg vil gerne have en situation, hvor man laver forskellige ting med forskellige partier. Det vil øge vores muligheder for på flere forskellige områder at få vores politik igennen. Jeg ser ikke for mig, at man inden for de fire partier i blokken skal finde en fællesnævner. Det bliver for forenklet, hvis man skal lave politik på den måde.«

Kristian Thulesen Dahl afviser samtidig, at DF har et ansvar for, at blokpolitikken blev reglen snarere end undtagelsen under VK-regeringen: »En stor grund til, at vi taler om blokpolitik i dag, er, at i 00’erne var det meget svært at få Socialdemokratiet reelt ind til et forhandlingsbord. Jeg oplevede ikke Socialdemokraterne i 00’erne som et parti, der reelt forsøgte at forhandle i bund for at se, om de kunne indgå en aftale. Jeg så et Socialdemokrati, som i afgørende situationer valgte et taktisk tilbagetog, så de efterfølgende kunne stå og sige, at der blev ført blokpolitik. Jeg vil meget gerne i fremtiden – uanset hvem der sidder med flertallet efter på torsdag – have, at vi samarbejder på kryds og tværs.«

Bejler til Socialdemokraterne

I denne regeringsperiode hører det til sjældenhederne, at SR-regeringen har indgået aftaler med Dansk Folkeparti. Dog er aftalen omkring togfonden et eksempel på, hvordan SR-regeringen har brudt blokpolitikken, da DF som eneste borgerlige parti er en del af den aftale. Efter på torsdag håber Kristian Thulesen Dahl, at især S og DF i højere grad kan indgå aftaler i den kommende valgperiode. »Halvdelen af vores politik minder på mange måder meget om Socialdemokraternes i forhold til vores velfærdssamfund, og så har vi en anden halvdel, som minder meget om Venstre i forhold til værdipolitik og udlændingepolitik. Min mulighed for at få mest mulig af min politik igennem øges jo, når vi har flere partier, vi kan lave aftaler med. Så hvis SR-regeringen vinder, skal vi nok byde os til i forhold til at lave aftaler, fordi vi respekterer vælgernes afgørelse. Kommer der et skifte på torsdag, så håber jeg, at Socialdemokraterne vil være et parti, der vil samarbejde, og dermed være med til at presse ting igennem på nogle af de områder, hvor vi er mest enige.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Før "bjørnen bliver skudt" og "sosserne" og DF bliver bedste venner er det vel ikke urimeligt at tænke på de to partiers "skæverter".... eller tror politikere at de altid kan få "syndsforladelse"...??

Felix Austin

Togfonden som eks. på Dfs aftaler med S-R.
Underfinasieret og udgift på 30 milliarder for at få hurtig transport mellem "hovedbyerne", hvilket findes i forvejen??
Dårligt eks., som jeg ikke håber bliver fulgt op.

Thuelesen Dahl mangler som de fleste at finansiere sine gode intentioner.

Sprogbrugen over for fremmede og de mere eller mindre syge forslag, som sidst at et enkelt butikstyveri skulle medføre udsættelse af statsborgerskab, er stadig for hård kost for mig.

Hvis danskerne i almindelighed skal leve op til DF idealer ville der ikke være mange tilbage og lighed for laven er vel stadig et mål for de fleste??

Herman Hansen

Dansk Folkeparti kunne passende starte ud med at pege på Helle Thorning-Schmidt, da største del af DF's vælgere i virkeligheden er Socialdemokrater, som skeller sig ud ved, at være modstandere af tilstrømningen af udlændinge til Danmark. På mange områder er der ellers naturlig fælles fodslag.

Peter Nørgaard

Med DF´s bejlen til S - og EL´s + SF´s ditto (hvis R bliver halveret), kan Thorning få en højere lønnet magtposition i X-land, forhugget Dan Jørgensen kan blive statsminister, og ministerposter (med indbygget livsfinansiering), kan kastes i grams til DF, EL og SF.

Frank Aaen har lært af Ole Sohn, og begge har de altid prædiket "det antimonopolitiske demokrati", der ikke indeholder grundlæggende gode forandringer for flertallet. Hvordan kan selvstændigt tænkende mennesker, stole på de eksisterende partier..? De varetager jo TOTALT egne interesser, i ledernes iver efter at klæbe til fordele der ligge milevidt fra flertallets livsvilkår.

Stem HELT blankt - og send et signal, som 158.000 mennesker gjorde det ved regionalvalget i 2013.

God dag.

Lennart Kampmann

Dansk Folkeparti har allerede sejret på indvandrer- og flygtningeområdet. Socialdemokratiet har påtaget sig DF's retorik på flygtninge- og indvandrer-området. Nyrups gamle moralske kampstade er eroderet og blevet til en sump af fjendskab og kynisme.
Thulesen-Dahl som statsminister er ikke så langt væk mere, blot skal Helle ud først, da hun næppe vil spille andenviolin. Man kan kun gyse.

Men jeg har nævnt det mange gange: De der undervurderer dansk folkeparti er idioter. Partiet er benhamrende professionelt og de opnår større og større indflydelse på magten.

Med venlig hilsen
Lennart

Gert Selmer Jensen, Claus Jørgensen, Carsten Hansen, Felix Austin og Peter Nørgaard anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Peter Nørgaard
15. juni, 2015 - 12:42

Den er du HELT gal på. For rød-blok sofavælger/blank stemmeseddel er indirekte en stemme på Venstre.

henrik hansen

Landsbytosserne bruger som sædvanlig ethvert kneb...fuldstændig som sagen med dagpengene!

Jørn Petersen

Kristian er fuld af løgn som sædvanlig.

Alle ved at blå blok fremlage deres beslutninger til underskrivelse uden forhandlings muligheder, at gå fra det er reelt nok, så flet næbbet løgner Kristian.

Peter Nørgaard

Daw Herman Hansen. Det er selvsagt op til ens egen samvittighed og dømmekraft, om man synes der er ærlige poltiske ledere at stemme på. Partiernes æra er ved at være forbi, med mindre andre værdier end ledernes egne, kommer i front. Et dansk og morsomt forår, kan ændre på dette.

Blanke stemmesedler optælles særskilt, og er ingen støtte til nogen politisk leder overhovedet, men er et signal om, at ingen partier ledes af ærlige mennesker i dag. Når 20.000 stemmer, i f.eks Østjyllands Storkreds, giver en stol i folketinget, burde 20.000 blanke stemmer give en tom stol. Og mange tomme stole i regionsrådene, som 158.000 stemte blankt til i 2013. Valgloven bør ændres, så de der aktivt har valgt at stemme blankt, også er repræsenteret demokratisk.

At der så ikke skal tælles til 90 i folketinget, på grund af antallet af tomme stole, er formalia. Men fra en til flere tomme stole, kan minde alle om, at minister betyder tjener på latin. Men hvem tjener de poltiske ledere i dag..? Stem HEEELT blankt, frem for at blive hjemme, hvis ikke du synes der findes en ærlig politisk leder.

Gert Selmer Jensen

England har en rekordlav stemmeprocent. Til tider under 40 %. Det tyder ikke på at det er nogen
farbar vej.!?

Peter Nørgaard

God senaften, Gert.

At aflevere en blank stemmeseddel, trækker ikke den høje (ca. 87 %) danske stemmeprocent ned. Men der må absolut intet skrives på stemmesedlen, eller ryger den i bunken som ugyldig.

Men her i 11. time vil det være spændende, at læse forslag til ærlige kandidater fra ærlige partier

Vibeke Hansen

Har Christian Thuelsen Dahl helt overset, at hvis han vil forhandle forlig med oppossitionen, vælter han sin Statsminister! Jeg synes DF har været så usynlige her under valgkampen, at jeg tror deres gode valg ender med at bliver et flop. De har skudt sig selv i foden med deres frygt for at deltage i regering. Politik går vel ud på at søge magt og ikke samle stemmer. Bevares SF betaler nu prisen, men er da med igen, hvis det bliver aktualt, og RV er da beviset på, at selv meget små partier kan sidde med på magtens tinde.