Læsetid: 4 min.

Forsker: Man fodrer hunden med sin egen hale

Når landets nye V-regering vil have kommunerne til at finde en procent til et såkaldt ’omprioriteringsbidrag’, vil det få konsekvenser for den borgernære velfærd, mener kommunalforsker og KL’s formand. I virkeligheden handler det om, hvem der har magten: Christiansborg eller rådhusene
30. juni 2015

Da valget blev udskrevet i slutningen af maj, var forhandlingerne om næste års kommunaløkonomi mellem Finansministeriet og kommunernes interesseorganisation, Kommunernes Landsforening, i fuld gang.

De forhandlinger blev afbrudt, og når de snarest bliver genoptaget, har finansminister Claus Hjort Frederiksen og sundheds- og indenrigsminister Karen Ellemann et nyt krav med til forhandlingsbordet: Find én procent i omprioriteringsbidrag. Det står nemlig skrevet i det nye regeringsgrundlag.

»Som den ene procent står i regeringens katalog, så ser den jo ganske harmløst ud, men den vil have en meget stor indflydelse på os i hverdagen. Det betyder dybest set 2,5 mia. kr. om året, som vi skal finde på velfærden. Omprioritering er jo blot et fint ord for at fjerne pengene,« siger Martin Damm, formand for Kommunernes Landsformand og Venstre-borgmester i Kalundborg Kommune.

Ifølge Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, handler regeringens ønske om yderligere effektiviseringer i den kommunale sektor om, hvem der har magten over velfærden: Politikerne på Christiansborg eller politikerne i kommunalbestyrelserne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu