Baggrund
Læsetid: 2 min.

’Fru Fock’ kommer i front for Alternativet

Alternativerne til Uffe Elbæk hedder blandt andre Josephine Fock og Rasmus Nordqvist. Sammen udgør de tre Alternativets gruppeledelse, efter at partiet har fordelt ordførerskaberne i folketingsgruppen
Indland
27. juni 2015

Josephine Fock er bl.a. Alternativets finans-, skatte-, rets- og it-ordfører.

josephinefock.dk

Oppositionens tredjestørste parti, Alternativet, sætter nu holdet til arbejdet i Folketinget.

Samme dag som Alternativet indleder sit årsmøde i Odense er navnene på de politiske ordførerskaber i folketingsgruppen og gruppebestyrelsen faldet på plads.

Selv om Uffe Elbæk fortsætter som »politisk leder« får han følgeskab i forreste linje af Josephine Fock, der ikke bare bliver gruppeforkvinde, men også finans-, skatte-, rets-, beskæftigelse- og it-ordfører. Rasmus Nordqvist er blevet udenrigs-, EU- og erhvervsordfører og til sammen kommer de tre til udgøre Alternativets gruppeledelse.

»Den daglige ledelse, der var før valget, og som havde til opgave at sikre en stabil kurs og kontinuitet i valgkampen, fortsætter også efter dette. Det bakker en enig gruppe op om, fordi det fungerede godt,« siger Uffe Elbæk, der understreger, at Alternativet vil forfølge en »konstruktiv« linje i det parlamentariske arbejde på Christiansborg.

Alternativet har den samme struktur som Radikale Venstre: En hovedbestyrelse og en politisk ledelse, som udgøres af de folkevalgte. Folketingsgruppen skal derfor ikke tilbage til hovedbestyrelsen for at få et ’go’ i forhold til finanslovs- eller andre forhandlinger. Liste Å har fra dag ét gjort en dyd ud af ikke at forsøge at rekruttere kendisser – og takkede blandt andet nej til Klaus Riskær Pedersens tilbud om at ville stille op. Derfor vil de færreste kende partiets nye folketingsmedlemmer ud over stifteren, den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk. Men Christian Poll bliver miljø- og transportordfører, Ulla Sandbæk integrations- og kirkeordfører, Caroline Magdalena Maier sundhed- og ligestillingsordfører, Torsten Gejl uddannelses- og socialordfører, René Gade forsvars- og kommunalordfører og endelig er navnet på Alternativets ordfører for by- og bolig samt landdistrikter Roger Matthisen. Den 49-årige Josephine Fock, der er jurist og medstifter af Alternativet, er stadig stolt af valgresultatet, hvor partiet fik 4,8 procent af stemmerne og ni mandater. »Otte af os er helt nye på Christiansborg, så vores sommerferie bliver nok kortere end de andre politikeres. Vi skal alle lynhurtigt i arbejdstøjet, og vi går ydmygt, men ambitiøst til de nye, spændende udfordringer,« siger Josephine Fock, der skylder sit efternavn til tyske forfædre.

Den nye forkvinde fortalte før folketingsvalget, at hun har været klar over, at vittighederne om navnet nok skulle komme på et eller andet tidspunkt, men at det ikke gør noget, da det passer med, at den ene af Alternativets seks såkaldte kerneværdier er humor: »Uden humor ingen kreativitet. Uden kreativitet ingen gode ideer. Uden gode ideer ingen skaberkraft. Uden skaberkraft intet resultat.«

»Drømmen er jo, at jeg kommer på talerstolen første gang i Folketingssalen og hører: ’Fru Fock, for en kort bemærkning’. Det ville simpelthen være så fedt,« lød det fra hende til Ekstra Bladet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tyske forfædre?

Fock’erne herhjemme kan nedstamme fra mølleren på Blæsborg Mølle i Ketting sogn på Als – Hans Henrik Hansen Fock, 1716-1794, født i Aabenraa og med mindst 12 børn i to ægteskaber - eller en lillebror Jørgen, *1719 …

Vibeke Rasmussen

Helt bortset fra at sætningen '… der skylder sit efternavn til tyske forfædre', er noget vrøvl. :)

Og så undrer det mig, så ofte jeg på nærværende ser henvisninger til EB ! Det skyldes forhåbentlig ikke faglig respekt?