Kommentar
Læsetid: 3 min.

Gamle magtpartier står til vælgerlussing

Etablissementet er presset. De partier, som endnu ikke har været tynget af regeringsansvar, stormer frem. I et opsigtsvækkende angreb på de små partier anbefaler statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu, at folk hellere skal stemme på Venstre end Alternativet
Ved det såkaldte jordskredsvalg i 1973 var det i høj grad Mogens Glistrup fra Fremskridtspartiet og Erhard Jacobsen fra Centrumsdemokraterne, som personificerede opgøret med de fire gamle partier.

Asger Sessingsø

Indland
8. juni 2015

Valget om 10 dage tegner til at udløse det største opbrud i det politiske landskab siden jordskredsvalget i 1973. Mest markant er sammenbruddet for de fire gamle partier – Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Konservative og Venstre – som samlet set står til at få den laveste tilslutning i danmarkshistorien. Siden demokratiets gennembrud i 1849 og videre frem har disse fire partier ikke været mindre populære end nu.

Den udbredte politikerlede og voksende mistillid til de to enslydende statsministerkandidater har skabt en opbrudsstemning i vælgerhavet. Med en fælles opbakning på blot 55,8 procent i Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af meningsmålingerne synker de fire gamle partier nu ned under det tidligere lavpunkt, som var netop det dramatiske folketingsvalg i 1973.

Dengang bragede nye protestpartier ind på Christiansborg, anført af Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen, og skabte for en tid turbulens i magtens korridorer. Nu er karavanen vendt tilbage. Siden 1994 har de fire gamle partier mistet op mod en million vælgere.

Omvendt står de fire nyere politiske partier, som endnu ikke har ladet deres slagord kompromittere af regeringsansvar, teknokrati og realpolitisk pragmatisme, til at få endnu flere stemmer, end protestpartierne fik i 1973: De fire nye partier, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, kan således ende på samme niveau, eller endda lidt over, hvad de fire måske lidt mere farverige partier, Fremskridtspartiet, Venstresocialisterne, Kristeligt Folkeparti og Centrum-Demokraterne, fik i 1973.

Advarsel mod fløjene

Statsminister Helle Thorning- Schmidt (S) har for længst set advarselslamperne blinke, og ganske opsigtsvækkende opfordrer hun nu vælgerne til hellere at stemme på Venstre end f.eks. Enhedslisten eller Alternativet: »Jeg er ikke enig med Venstre i nulvækst, at der skal skæres i kontanthjælpen, eller i at der skal gives store tvivlsomme skattelettelser. Men jeg anerkender fuldt og helt, at Venstre altid er parat til at påtage sig et regeringsansvar. Fløjpartierne har derimod travlt med at sige ting, som lyder godt.«

Udfaldet fra magteliten mod de mindre partier – som alt efter ståsted kaldes alt fra ’holdningspartier’ over ’fløjpartier’ til ’protestpartier’ – kan hurtigt komme til at virke stik modsat af hensigten. Som i 1973 hersker en udbredt politikerlede.

Opbruddet er således udtryk for mindst to samfundstendenser: For det første står ’etablissementet’ midt i en legitimitetskrise, som rækker langt ud over Danmarks grænser. De gamle partier virker ideologisk uadskillelige i deres fælles stræben efter at nå hurtigst muligt frem til den samme konkurrencestat. Derfor reduceres valget til personopgør mellem forskellige typer af karakterbrist.

For det andet repræsenterer de nyere partier en tiltrængt ilttilførsel til den offentlige samtale. På samme måde som Dansk Folkeparti i 90’erne og 00’erne fik mobiliseret tusindvis af vælgere, som ellers kunne være synket hen i sofaen, er det nu lykkedes for Alternativet at få alle de dagdrømmende storbytosser til at genfinde troen på demokratiet.

Nye partier giver liv

Kontrasten mellem de to partiblokke er markant: Hvor de fire gamle partier fører valgkamp på nuancer af gråtoner, træder de fire nyere partier frem med kulørt originalitet og ideologisk indignation. Og midt imellem står et flakkende SF, som efter det ydmygende regeringsexit nu virker spaltet mellem på den ene side at ligge under for magtens åg og acceptere embedsvældets konservatisme, og på den anden side at lægge op til mere ambitiøse rød-grønne forandringer af det danske samfund, og dermed udfordre det rationalitetens jernbur, som stadigt flere vælgere er på vild flugt fra.

Alliancen mellem de fire gamle magtpartier – Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Konservative og Venstre – er blevet sat på spidsen af statskundskabsprofessor Peter Nedergaard. Ganske underholdende har han foreslået en partiopdeling mellem på den ene side dem, han kalder for de ’tyske partier’, og som prioriterer produktivitet og europæisk markedsintegration, og på den anden side dem, han kalder de ’græske partier’ på grund af deres forkærlighed for øget velfærd og national selvbestemmelse.

Anskuet som et opgør mellem ’tyskere’ og ’grækere’, er dansk politik på vej til at opleve sydlandske vindkast: De lidenskabelige partier, som tør udfordre den teknokratiske ’nødvendighedens politik’, står til et historisk rekordvalg. Jorden skrider igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Klart under dit normale niveau, Trier. At tolke Helles bemærkninger til man man bør stemme på Venstre, er sådan noget man kan forvente at læse fra Venstre pressetjeneste eller fra Søren Pind på en facebookside, - ikke fra en normalt seriøs analytiker. Stram op, der er andet at bruge kræfterne på, end at begynde at digte selv...

Carsten Mortensen, Michael Reves, Bodil Waldstrøm, Glenn Lynge Andersen, nils hommel, Jens Jørn Pedersen, Søren Cramer Nielsen, Bjørn Pedersen, Lars Bo Jensen, Finn Dalgård, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar

Når jordskredsvalget i 1973 omtales, glemmes det ofte - som oven for - at to gamle partier blev genindvalgt. Nemlig Danmarks Kommunistiske Parti og Retsforbundet, der begge var markante EF-modstanderpartier.

Carsten Mortensen, Henrik Nielsen, Preben Haagensen, Glenn Lynge Andersen, Torben R. Jensen, Flemming Berger, lars abildgaard og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Lars Trier Mogensen er lovligt undskyldt, Steen Sohn,

Han var ikke født endnu, da jordskredsvalget i 1973 fandt sted, og Fremskridtspartiets Mogens Glistrup og Centrumdemokraternes Erhard Jakobsen, som i mellemtiden begge er afgået ved en pæn og stille død, tonsede ind på Borgen med hhv. 28 og 14 mandater på slæbetov.

Steffen Gliese

I stedet for at tale om de græske partier rammer det meget mere præcist at tale om de schweiziske partier.

Steffen Gliese

I øvrigt er det om nogen de gamle partier, der tror, at de fortsat kan lade være med at lede landet til befolkningens fordel ved at købe den med velfærd, som ingen nogensinde har bedt om.

Carsten Mortensen, Preben Haagensen, Claus Jørgensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Er det nu sikkert, at der bare er tale om et jordskred - og ikke snarere et jordskælv ....og nogle hippe vulkanudbrud ... for slet ikke at tale om det interstellare? Jeg savner noget Starwars i denne type artikel.

Hvis det er rigtigt, at vælgerne virkelig stemmer på de hidtil ikke regeringsbærenede partier for at få noget nyt og visionært - er neoliberalismens anklage - at velfærdsstaten passificerer borgerne til et niveau hvor de forventer, at alt kommer fra det offentlige - uhyggelig sand.

Vælgere - det offentlige er der til at tage sig af problemerne - alt det gode og lykkelige må I selv skabe - måske lige med undtagelse af uddannelse, et par motorveje og en ballet.

Henrik Bjerre

@Grethe Preisler

Er du blevet genopdraget i Kina? Her i Vesten er det god tone ikke at vurdere budbringerens køn, uddannelse, formue, alder, race, religion etc.

Torben Nielsen

Dette understreger igen tidens nye oplysninger om eliten, og hvem der egentlig bestemmer i Danmark. S og V er to svagt forskellige håndlangere for samme despoti.

Det viser da, at et oprør er yderst nødvendigt. Så lad den gamle elite falde og et andet Danmark tage form!

Ned med de gamle partier.
Ned med monarkiet.
Ned med hamsterhjulet.

Ja til livet fri af gamle åg!

Henrik Nielsen, curt jensen, Jørn Sonny Chabert, Jakob Silberbrandt, Claus Jørgensen, Flemming Berger, Ib Christensen, Randi Christiansen, Dennis Berg, johnny volke og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Beklager, Henrik Brøndum

Min lyst til at lade mig 'genopdrage i Kina', forsvandt som dug for solen, da min maoistiske guru kom hjem fra delegationsrejse og fortalte, at nu var kineserne begyndt at digte hymner til latrintømmernes pris for at holde humøret oppe hos kvinderne, mens de ventede på bedre tider.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jens Jørn Pedersen, Morten Jespersen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Randi, Randi er du der - kan du se det hjælper noget at stemme denne gang :))

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Sabine Behrmann, Gert Selmer Jensen, Randi Christiansen, Steffen Gliese, Niels Engelsted og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg havde ellers forstået at Helle T. var begyndt at tale pænt om Alternativet, nu hvor de ser ud til at komme over spærregrænsen? Men det ændrer sig jo hele tiden og man håber det lykkes, så stemmerne ikke går til spilde eller det der er værre.

Torben Selch

Det var altså Lise Lotte Rahbek jeg mente, sry :/

Steffen Gliese

Nej, tværtimod, Henrik Brøndum, viser det, at folk forlanger, at de penge, de betaler i skat, kommer ud i samfundet til de projekter og aktiviteter, borgerne ønsker skal foregå udenfor markedets klamme hånd. Uden at fedte så meget med det.

Troels Larsen, Henrik Nielsen, curt jensen, Gert Selmer Jensen, Flemming Berger, Torben Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

En storbytosses tanker: de ideer ( ideologier), der er en løsning på dagens problemer er en del af fremtidens problemer.
Og når man nu er storbytosses, kan man også uden ansvar hævde, at teknologi ikke er problemløsende men problemskabende. Jo mere forfinede teknologiske fremskridt vi gør, jo større eksistentielle problemer vil vi stå over for.

Steffen Gliese

Selve det at kalde dem "magtpartier" siger jo også alt, for hvis der er noget, et demokrati ikke har plads det, er det monopolisering af magten, som tværtimod skal tilflyde borgerne mest muligt for at forhindre etableringen af magtbaser uafhængigt af den brede befolknings interesser.

Henrik Nielsen, curt jensen, Jørn Sonny Chabert, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Torben R. Jensen, Flemming Berger, Torben Nielsen, Peter Knap, Randi Christiansen, Dennis Berg og johnny volke anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men vi vil også få bedre tid til at hellige os dem, Peter Knap. Og eksistentielle problemer er det næppe, når eksistensen ikke længere er på spil.

I Grækenland så man, da Syriza første gang blev største parti, den gamle garde slå sig sammen hen over deres ellers klassiske skillelinje, i en koalitionsregering, som ville svare til, at S og V gik sammen om regeringsmagten. De var ligeglade med ideologi, det eneste der talte, var, at Syriza blev holdt ude.
Det er det samme vi vil blive vidner til i Danmark, hvis vi bliver vidne til et lignende skred. De gamle partier tjener det eksisterende system, og der er reelt ikke forskel på dem. De er ligeglade med visioner, en higen mod en bedre verden. Det eneste, der tæller, er beskyttelsen af den eksisterende elite, koste hvad det må.

Nogle foreslår ikke at stemme, men det ser ud til, at det stadig er muligt at gå den demokratiske vej - hullet er ikke helt lukket endnu. Men det bliver det, hvis der ikke sker noget meget snart.

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Benjamin Lau Jensen, Henrik Nielsen, Jakob Silberbrandt, Felix Austin, Claus Jensen, Bodil Waldstrøm, Torben Selch, Jørgen Steen Andersen, Torben R. Jensen, Flemming Berger, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Jens Kofoed, Martin Madsen, Steffen Gliese og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

" ... alle de dagdrømmende storbytosser" hvad helvede bilder du dig ind din langhårede bonderøv

Carsten Mortensen, Knud Chr. Pedersen, Sabine Behrmann, Claus Jensen, Gert Selmer Jensen, Torben R. Jensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Skidt pyt, Dennis Berg

Er sålerne gået ud af løbeskoene, og har du ikke penge i partikassen til et par ny, så styrker det altid kreditten at skifte snørebåndene ud med et par moderigtige nye af slagsen i blåt, grønt og pink.

Steffen Gliese

Til gengæld, Dennis Berg, tror jeg faktisk, at det vil være umuligt for V og S at gå sammen med hinanden i en regering, som det ser ud med to ledere, der vitterligt ikke kan udstå hinanden.
Desuden vil det formodentlig generere en ægte revolution på ret kort tid, for det vil være så grænseoverskridende et brud og tydeliggøre for folk, at politikerne ikke har deres bedste interesse for øje.

Grethe Preisler

Randi Christiansen dog:
Hvem sagde "dagdrømmende storbytosser"???

Er du begyndt at høre syner i krystalkuglen?

Michael Kongstad Nielsen

Det eneste nye parti er Alternativet.
Surmuleriet i "de gamle" EL og SF-partier over Alternativets succes er ved at lægge sig efterhånden som de opdager, at uden Alternativet, ingen "rød" regering.

Keld Albrektsen

Grethe: Det gjorde Lars Trier Mogensen såmænd - jeg tror bare at Randi har læst artiklen... :-)

Carsten Mortensen, Peter Knap, Jakob Silberbrandt, Gert Selmer Jensen, Randi Christiansen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Sagde du "rød" regering, Michael Kongstad Nielsen?

eller sagde du"fifty shades of pink and blue with a touch of green" der kan stå som en knytnæve til et sæbeøje i masken på Enhedslisten?

Randi Christiansen

S har med den seneste valgperiode umiskendeligt vist sig som magtens lakajer og med dong salget og mørklægningslov sat et bragende punktum for deres status som folkeparti.

Det store spørgsmål er, om alternativet vil formå at inspirere seriøst til en ny politisk kultur, eller om det vil lykkes det skjulte nationale og internationale magthierarki i historisk gentagelse langsomt men sikkert at kværne indsatsen til ukendelighed. Dong sagens mørklægning viser, at alle midler tages i brug for at bevare magtens status quo.

Også præmissen for det europæiske samarbejde må og skal omdefineres til et folkeligt og inkluderende, miljø-og socioøkonomisk bæredygtigt projekt. Et eu - som ikke kan forhindre skattesnyd og ly, som med finansielle dereguleringer i en neoliberal febervildelse tillader private aktører at udplyndre fællesejet, og hvis eneste magtesløse reaktion på de økonomiske kriser, som eu selv har været med til at skabe, er at lade seddelpressen køre - udstiller således med disse overgreb til fulde sin inkompetence ifht det fællesskab, det har som sin vigtigste opgave at tage vare på.

Man har tilladt ræven at vogte gæs, og er nu handlingslammede - vil ikke, kan ikke - ifht at generobre porteføljen, fællesejet, fra den 1%. Følg pengene - find de ansvarlige for verdens tilstand. Og mens græsset gror, dør horsemor. Græsrødderne må på banen og generobre den magt over egne liv, som folket med en blanding af frygt og bestikkelse er blevet narret til at slippe. De gamle partier er færdige, de har solgt ud til den 1% og co, nu må andre mere kompetente folk med hjerne, hjerte og jern på rette sted tage over og rette kursen op.

Lad os smide lænkerne og inden det bliver endnu mere for sent komme op af den sofa, vi måske sidder fast i og deltage fordomsfrit, kreativt og nytænkende i politikudvikling i alternativets politiske laboratorier.

De tider, hvor helle, løkke og co kan lykkes med at forføre andre end sig selv, må snart have nået sin sørgelige endestation. Det er nye tider, og vi har brug for nye folk til at påtage sig opgaven som folkets tjenere.

Niels Duus Nielsen, Jørn Sonny Chabert, Michael Bruus, Benjamin Lau Jensen, Peter Knap, Henrik Nielsen, curt jensen, Jakob Silberbrandt, Torben R. Jensen, Dennis Berg, Bodil Waldstrøm, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Torben Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Nå ja, det gjorde han jo også,Keld Albrektsen,

Så har han da heller ikke fortjent bedre end at få igen med samme mønt, den langhårede bonde ... æhæm-øhø - fra Nuuk.

Ib Christensen

Tænk DONG salget. Tænk grundlaget for Irak krigen. Og tænk så over om de to partier føler sig loyale over for denne nation og dens folk, eller om det mere tyder på deres loyalitet er plaseret udenfor nationens grænser.

Både S og V er været meget glade for at deltage i Bilderberg møder i form af deres minister titler. Men aldrig villet lade møderne føre til protokols.
Om det så er SMS'er eller tilbudspriser på DONG, så husk "Det er kun dem der har noget at skjule, der har noget imod overvågning".
Mørklægnings loven og overvågningen af os alle er de ganske enige om.

Det drejer sig ikke om hvad de siger i valgkampen, men om hvad vi så udmærket allerede ved, hvis man tør at tænke selv.

Jørn Sonny Chabert, Stig Winther Petersen, Carsten Mortensen, Henrik Nielsen, curt jensen, Olav Bo Hessellund, Knud Chr. Pedersen, Felix Austin, Bodil Waldstrøm, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Satte jeg ikke "rød" i gåseøjne, Grethe Preisler, det gjorde jeg vist. Men da Johanne jo synes, at det røde i SR-regeringen nok er til at overskue, men alligevel er bedre end alternativet (tænk at hun ikke kan holde op med at bruge det ord - med lille a), så må hun prise sig lykkelig over, at Alternativet holder alternativet fra døren.

Randi Christiansen

Hvorfor skal inuitterne nu rodes ind i samtalen, grethe - du plejer ikke at være bange for det bramfri sprog? Og at blive kaldt en langhåret bonderøv er da nærmest en kompliment ifht at blive kaldt for dagdrømmende storbytosser. Men måske er lars inspireret af følgende skrift på en skurvogn på christiania (nu overmalet) og så skal han være tilgivet, hvis han siger undskyld

"All men dream but not equally -
those who dream by night in the dusty recesses of their minds
wake in the day to find it was all vanity.
But the dreamers of the day are dangerous men
for they may act their dream with open eyes and make it possible."

Carsten Mortensen, curt jensen, Sabine Behrmann, Jakob Silberbrandt, Anne Eriksen, Gert Selmer Jensen, Flemming Berger, Slettet Bruger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Günther

Hvis vi belønner politikerne for kun at tage stilling til populære problematikker ( og undlader at skitsere løsninger på de bagvedliggende problemer ), så valget uden værdi.

Grethe Preisler

Fordi, randi, de grønlandske inuitters hovedstad ligger i Nuuk, hvor Trier Mogensen også er født.
Og i Nuuk er der vist ikke ret mange flere "langhårede bonderøve" tilbage, end at de alle sammen kan rummes i en skurvogn i Fristaden Christiania sammen med resten af 'drømmerne' fra de glade hippie-dage i tresserne, som ikke er blevet hængende i Thy-lejren. But the times they are a changing.

Es ist eine alte Gescichte, doch bleibt sie immer neu (og den, som har set den 11. september, ved at jeg ikke løj)

Randi Christiansen

Aha, så ved man det grethe - men du tager fejl mht antallet af de vågne systemkritikere, som er rundne af hippietiden. De sover ikke alle en udmattet tornerosesøvn men fortsætter frihedskampen mod den 1%'s tyranni, som er så gammel som menneskehedens historie. Vi gir aldrig op.

Flemming Berger, Carsten Mortensen, curt jensen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Aha - ja så blev du så meget klogere, end du var, randi.

Fhv. kulturminister Uffe Elbæk er ikke den første systemkritiker fra De Radikales base camp, jeg har set springe af skabet ud som vild revolutionær, når brættet i det lille hus på prærien begyndte at blive lovlig varmt under balderne.

Randi Christiansen

Hvem ellers grethe? Men giv ham nu en chance - jeg tror, at han er klog nok til at vide, at bortforklaringer a'la 'flertallet bestemmer' ikke er gangbart længere i det segment, han og alternativet henvender sig til.

I hvertfald ikke hvis flertallet er lige så uansvarligt dumme som hidindtils - nu kan det fanneme - igen igen - være nok med familien sorts og de neoliberales febrile dagsorden.

Vibeke Rasmussen

Arh! Elegant kommentar om bogstaver Michael K.N. Dén og du fortjener et 'like' – men ikke en anbefaling, da jeg ikke ønsker at give indtryk af, at jeg har i sinde at bruge min stemme på liste Å. ;-)

Michael Kongstad Nielsen

De fik jo ikke noget ud af det dengang i 1973, de nye partier. Fremskridtspartiet, Kristeligt Folkeparti og Centrum-Demokraterne. Der blev dannet en smal Venstre-regering, der røg ind i en oliekrise og hurtigt blev til en SV-regering (1975). Det var måske en idé igen. Hvem skal så være statsminister? Gys for en forestilling. Det er jo sådan Tyskland og Grækenland har været kørt de senere år. Samlingsregeringer mellem de gamle hoved fjender. Hvis vi undgår det, vil en Helle Thorning-regering kunne trækkes væsentligt til venstre af EL og Alternativet. Men så skal de også være villige til at turde true med at trække støtten. Altså lade alternativet med lille a komme på banen.

Flemming Berger, Steffen Gliese og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Jeg beder til at det ikke bare bliver en lussing, men en ren "uppercut", til de gamle magtpartier.
(Der skal "hård lud" til skurvede hoveder).!

Flemming Berger, Torben Nielsen, Carsten Mortensen, Anne-Marie Krogsbøll, Henrik Nielsen, Jakob Silberbrandt, Torben R. Jensen, Anne Eriksen, Randi Christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

randi chistiansen - 20.01
Hvem ellers?

AUMmm Hare Kristian, så tror vi på Uffe og den med storken. Men heller ikke flere, før vi har set mandatfordelingen mellem Alternativet og EL og ved, hvem længselspartiets formand vil 'pege på', hvis medvinden på cykelstierne fortsætter og meningsmålingerne holder, hvad de lover ;o)

Steffen Gliese

Det kunne da være fantastisk, hvis Uffe pegede på Johanne, Grethe Preisler!!!

Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll, Henrik Nielsen, Sascha Olinsson, Gert Selmer Jensen, Grethe Preisler og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Statsminister Helle Thorning- Schmidt (S) har for længst set advarselslamperne blinke, og ganske opsigtsvækkende opfordrer hun nu vælgerne til hellere at stemme på Venstre end f.eks. Enhedslisten eller Alternativet:

Er det virkelig sandt?
I så fald er det jo nærmest en pinlig afsløring, eller måske rettere bekræftelse af Socialdemokraternes reelle politiske hensigter: At videreføre borgerlig politik med Venstres støtte.
Flertal med V er en ønskesituation for HTS. Her vil de små skæve og genstridige venstrefløjspartier naturligvis være en irriterende sten i skoen.
Aldrig har S været så politisk korrupt, som under HTS.

/O

Flemming Berger, Carsten Mortensen, Henrik Nielsen, Preben Haagensen, Per Torbensen, Dennis Berg, Steffen Gliese, Sascha Olinsson, Randi Christiansen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er en vild overfortolkning fra Mogensens hånd, Olivier, læg mærke til fortsættelsen af citatet:

»Jeg er ikke enig med Venstre i nulvækst, at der skal skæres i kontanthjælpen, eller i at der skal gives store tvivlsomme skattelettelser. Men jeg anerkender fuldt og helt, at Venstre altid er parat til at påtage sig et regeringsansvar. Fløjpartierne har derimod travlt med at sige ting, som lyder godt.«

Det er altså evnen til at påtage sig regeringsansvar, Helle beundrer ved Venstre. Men den evne har Syriza i Grækenland jo også.

Torben R. Jensen

Jeg kan godt lide at læse Lars Trier Mogensens artikler, men han får da kamp til stregen af de mange gode kommentarer.

Men det er lidt forstokket at opfatte vælgerbevægelserne, som politikerlede og protest mod de gamle etablerede partier. De fire ”magtpartier” er karrierepolitikernes platforme og bekender sig til nyliberalismen, hvor LA kan opfattes som en turbo-udgave. Det ville derfor være mere relevant at se på, hvordan nyliberale ideer er blevet trumfet igennem i forhold til de vælgergrupper, der svigter ”magtpartierne”.

Både Venstre og Socialdemokraterne lider under en magtelite, som sværmer for nyliberalisme, medens baglandet stadig tror på partiernes gamle idealer. Det har givet oprør/uro i begge partier. SF oplevede det samme problem med et traditionelt tænkende bagland og karriere-politikere i folketinget, så medens SF har fået mere klarhed og mistet nogle markante politikere, så bevæger S og V sig fortsat i en gråzone mellem gamle idealer og nyliberal tankegang.

Det er ikke vælgerne, men partierne, som har skiftet ideologi. Det burde derfor ikke overraske, at vælgerne reagerer på den nyliberale tankegang, hvor det importerede begreb ”konkurrencestaten” er seneste bud på hurtig afvikling af den velfærdsstat og blandingsøkonomi, som vi kender.

Frem for at drage vælgernes kryds i tvivl burde politikere og analytikere overveje, om deres egne ideologier er de rigtige, og i givet fald åbenlyst sige, hvad formålet er med politikken. I stedet dækker politikerne sig ind under eksperter, EU, internationalisering og ”sådan er det jo” udviklingen.

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen, Henrik Nielsen, curt jensen, Dennis Berg, Jakob Silberbrandt, Sascha Olinsson og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Grethe Preisler-
Har jeg misforstået dig, hvis jeg kalder dig for "Beton-Radikal".??

Randi Christiansen

Helles formulering er en tydelig invitation til de blå vælgere, og hendes nedladende bemærkning om at fløjpartierne - herunder hendes eget støtte parti el - har det hele i munden, er en ren boomerang ifht s' besvær med at leve op til egne løfter.

Torben Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Henrik Nielsen, curt jensen, Knud Chr. Pedersen, Sascha Olinsson, Claus Jensen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Gert Selmer Jensen,
Kald mig, hvad du vil, så længe du undlader at gøre tilnærmelser

Flemming Berger, Peter Knap og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Problemet med Alternativet er, at deres politik er "under udvikling". Det er samme problem som Ny Alliance havde, da de startede. Voldsomt mange sluttede sig til partiet i den tro, at partiet ville det samme som dem. Da politikken efterfølgende blev defineret, faldt de fleste fra igen. Det var alligevel ikke lige den politik, de ønskede.

Michael Kongstad Nielsen

Ja, Randi, måske er Helles inderste hede ønske en SV-regering igen som i 1975.
Så var man af med alle stenene i skoene.

Per Torbensen, Anne-Marie Krogsbøll og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Åge, en af de store forskelle på alternativet og ny alliance er - udover naturligvis deres politik - den, at alternativet politikudvikler i nært indbyrdes samarbejde i politiske laboratorier, som er åbne for alle. Hvis partiet kommer i folketinget, må det vise sig, om det kan leve op til forventningerne om reel forandring i den politiske kultur og mht miljø-og socioøkonomisk bæredygtig udvikling. Hvis det viser sig ikke at være tilfældet, må vi alligevel fortsætte arbejdet med at realisere et opgør med og et alternativ til den 1% og co's magtmisbrug.

Flemming Berger, Anne-Marie Krogsbøll og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Al politik er under udvikling, det var det russiske kommunistparti også, da de gik til angreb på de etablerede strukturer i november 1917.

Gert Selmer Jensen, John Christensen og Henrik Nielsen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Grethe Preisler-22:22-
Nej.! Gud forbyde det.! Og alle andre højere magter.

Sider