Analyse
Læsetid: 2 min.

Hofteskredsvalget lammer Lars Løkke

Dansk Folkepartis triumftog gennem Udkantsdanmark er – sammen med Liberal Alliance og Alternativets succes i storbyerne – udtryk for et demokratisk opbrud, der er mindst lige så voldsomt som jordskredsvalget i 1973
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er folketingsvalgets store vinder

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er folketingsvalgets store vinder

Polfoto

Indland
18. juni 2015

Aldrig før er et parti blevet ydmyget og halet baglæns ind i Statsministeriet. Men Venstre tabte stemmer i hobetal, er nu gledet ned som Danmarks tredje største parti, og derfor må Lars Løkke Rasmussen (V) som den svageste statsminister siden partfællen Poul Hartling i 1978 forsøge at regere på Dansk Folkepartis nåde.

Det store spørgsmål i de kommende døgn bliver, om Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl vil træde ind i en ny borgerlig regering, formentlig som ny finansminister, eller om det succesombruste parti vil modstå fristelsen til endegyldig anerkendelse og polerede ministerbiler. Dansk Folkeparti bestemmer selv.

Danmark har oplevet et ’hofteskredsvalg’, hvor nationalistisk velfærdspopulisme med vægt på øget ældreomsorg og mindre Europa har triumferet. Dansk Folkeparti har fået endnu flere mandater, end Mogens Glistrup høstede ved jordskredsvalget i 1973, og de gamle fremskridtsfolk nu er efter over 40 års ørkenvandring nået frem til magtens centrum.

Men sporene særligt fra vores nordlige søsterland, Norge, skræmmer. Her gik Fremskrittspartiet forrige år med i en Høyre-regering, og siden da er det beslægtede parti bare skrumpet og skrumpet. Indflydelsen kan derfor vise sig langt større for Kristian Thulesen Dahl & co. ved at stå uden for det magtansvar, som fik SF til at gå i indre opløsning i sidste regeringsperiode.

Overvældet af succes

Men alt er åbent: Dansk Folkeparti endnu ikke har en plan. Succesen, der langt overgik meningsmålingernes selv mest vidtgående prognoser, er kommet så overvældende bag på partitoppen, at Dansk Folkeparti på valgaftenen erkender åbent, at de end ikke har været forberedt på at blive større end Venstre. Dansk Folkeparti flyder oven på en folkelig protestbølge, som hurtigt kan drukne Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i en kaotisk parlamentarisk situation.

I efterskælvet fra jordskredsvalget i 1973 endte Venstre i sin tid med at danne regering sammen med Socialdemokraterne. Selv om de to store magtpartier har nærmet sig hinanden til forveksling, vil dét dog næppe kunne gentages i dag. For det første er Dansk Folkeparti ikke lige så turbulent uforudsigeligt som forgængeren i Fremskridtspartiet. Og for det andet blokerer den giftige, personlige kemi mellem S- og V-toppen for et praktisk samarbejde.

Dansk Folkepartis styrke bliver imidlertid ikke den nye statsminister Lars Løkke Rasmussens eneste hovedpine. Fremgangen for Liberal Alliance, der på alle vigtige politikområder står i skarp kontrast til Dansk Folkeparti, vil i sig selv gøre det uhyre vanskeligt at få enderne til at mødes i den blå blok. Bal i den borgerlige er det eneste sikre. De kommende måneder bliver dramatiske i dansk politik.

Hofteskredsvalget markerer et historisk opbrud i det politiske landskab i Danmark. Socialdemokraterne vandt en marginal fremgang på en kemisk principløs valgkamp, og tabte både magten og æren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rune Christensen

Interessant, men temmeligt hurtigt skrevet. jeg må minde om at vi på dansk har ligefrem ordstilling. Verbernes placering ikke ligegyldig er.

Gert Selmer Jensen, Henrik Bjerre og Benny Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Som det største parti i blå blok er det naturligvis DF der må besætte statsministerposten. Nå. Der bliver snart valg igen.

Jørgen Steen Andersen, Sascha Olinsson, Uffe Illum, lars abildgaard, peter fonnesbech, leif voetmand, Michael Reves og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det bedste, man kan sige, er, at den parlamentariske beton ikke kan fortsætte. Måske går statsministeren ikke engang af, men forsøger at skabe skiftende flertal som hendes forgængere så ofte har gjort det.

Preben Haagensen, Ole Frank og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

I hvert fald vammelt at se den juble og glæde, hvormed kommentatorerne på DR1 hurtigt fik udråbt Løkke til den store sejrsherre! Det kan man vel ikke just sige, at han er! Og så er det squ trist at se alle de hamrende berusede fjolser hos De Konservative!

morten Hansen, Gert Selmer Jensen, Anne Eriksen, Connie Brask Jensen, Uffe Illum, lars abildgaard, Christel Mayland Jensen, Preben Haagensen, Carsten Wienholtz, Michael Reves og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Tja ja.. Nu må vi så se hvad Tulle Vil.. Lykke er ikke sikker endnu.

// Jesper

Flemming Berger, Uffe Illum, Michael Reves og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Hansen

Jamen det er da meget fint med noget politisk danmarkshistorie til kontekst - men så skal den sgu' også være korrekt:
Hartling var statsminister 1973-'75, ikke i 1978. I 1978 var han ikke engang formand for Venstre længere (han blev afløst af Henning Christophersen i 1977), men derimod FN's flygtningehøjkommissær.

Også lidt underligt at hive SV-regeringen (1978-'79) op af hatten, når den sjældent bliver nævnt som et eksempel til efterfølgelse - tværtimod bliver den typisk nævnt som skræmmeeksemplet på, hvorfor S og V ikke indlader sig på at prøve at bygge en fælles regering selvom det rent matematisk kunne lade sig gøre (det der med at kunne tælle til 90).
Det er således ikke kun den nuværende "giftige, personlige kemi mellem S- og V-toppen", der gør en SV-konstellation usandsynlig men også de historiske erfaringer.

Connie Brask Jensen, Jørgen Steen Andersen, Sascha Olinsson, Keld Albrektsen og Vibeke Theisen anbefalede denne kommentar

Hele Danmark samt politikerne og deres ungdom vælter sig i øl og sprut.Dansk kultur for fuld udblæsning! Vi andre der har andre foretrukne rusmidler er kriminelle og skal straffes.Kultur fascisme af værste skuffe!
LEGALISER NU!

Bernhard Drag, Christel Mayland Jensen, Ture Nilsson og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

"Patienten døde, men feberen gik væk", Ludvig Holberg.

Anders Hansen

Løkke har talt, Venstre og Socialdemokratiet vil fortsætte med brede forlig. End of case.

Anders Ejsing

"I efterskælvet fra jordskredsvalget i 1973 endte Venstre i sin tid med at danne regering sammen med Socialdemokraterne"

Det er altså noget sludder. Hartling-regeringen mellem 1973 og 1975 var altså en ren Venstre-regering på 22 mandater.

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Rune Christensen:
Mogensens stavekontrol er skrevet af Yoda.

Henriette Bøhne

Ryan Smith,

Det er jo dig, som vil sælge os for at gøre Danmark dejligere, i stedet for i det mindste at forsøge at forstå, hvorfor så mange - nok i afmagt - har stemt på et højrepopulistisk parti.Din kommentar viser med al tydelighed, at Danmark for længst er knækket midt over.
Læs f.eks. artiklen "klassekampen lever på Lolland", som var i Politiken for et par dage siden - om hvordan Lolland holdes i et jerngreb aften brutale kapitalisme, som hos os har sejret af helvede til.

Anne Schøtt, Flemming Berger, søren ploug og Helge Sørensen anbefalede denne kommentar

Dejligt vi har så dygtige og insigtsfulde politiske kommentatorer i de danske medier.

Peter Nielsen

Ellers skulle Udkantsdanmark sælge de elitære snobber til højestbydende. Gad vide hvordan kommentarerne her så ud hvis rød blok vandt... Så et eller andet sted er det vel på sin plads at sige " tør øjnene" SÅ stor er forskellene heller ikke i dansk politik når det kommer til stykket.

Liliane Murray

Hvad alle dem der har stemt til højre for midten ikke har fattet en brik af, er at kun med fælleskab og solidaritet, både nationalt og globalt, har vi overhovedet en chance for at løse problemerne med klimaet og miljøet. Og det er et problem der SKAL løses, hvis vi vil have en fremtid for vores børn, børnebørn, efterkommere. For løses dette problem ikke, bliver alle andre problemer omsonst.

Desværre dumheden, egoismen og selvtilstrækkeligheden vandt. Lad os håbe på at denne regeringer medet hurtigt falder og brækker halsen.

Rasmus Kongshøj, morten Hansen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Ryan Smith, søren ploug, Niels Erik Nielsen, Niels Duus Nielsen, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Mikael Forup og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Rystende, at så mange vælgere sætter kryds ved DF, som er et parti der bare snakker "pænt", men ikke tør tage ansvar. Men det er jo netop det, som er deres succes strategi - "Pæne" ord uden ansvar. Så kan det jo ikke gå galt, vel? Hvis bare det ikke lige var fordi DF gik hen og blev blå blogs største parti. Nu kan DF ikke længere gemme sig bag den beskyttende mur af ansvarsfraskrivelse. DF er blevet indhentet af virkeligheden. Og i den virkelighed kan grænse-bommer og liberalisme slet slet ikke fungere sammen.

Det er den eneste trøst på denne søgelige dag.

Hvis det da ikke lige var for det mega mega fede resultat for alternativet. Som Uffe Elbæk sagde i går aftes "Jorden kalder Alternativet, jorden kalder Alternativet. Ja, vi har hørt den" :-)

Karsten Aaen, Hans Paulin og Christel Mayland Jensen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Der er ikke engang dannet en ny regering, og allerede tales der om at den skal vælte og dumme sig? Morten Messerschmidt ytrer i øvrigt dugfrisk at man ikke så gerne vil sidde i ministerbiler og føre Lars Løkkes politik, det er meget federe at han sidder i ministerbilen og fører DF's politik.

Herman Hansen

Over 30% stemte DF i Sønderjylland, det mørkeste sted i Danmark... :-( :-( :-(

Det her er det største politiske bedrag i umindelige tider. Dansk Folkeparti stjæler på nær udlændingepolitikken venstrefløjens politik, lægger magten i en lurvet persons hænder og skider derefter på alle sine valgløfter.

Rasmus Kongshøj, morten Hansen, Connie Brask Jensen, søren ploug, Carsten Wienholtz, Jørn Petersen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Mihail Larsen
19. juni, 2015 - 03:56

Der findes EU og så findes der EU...

@Peter Jensen

Det er det helt sikkert. Men det er ikke sikkert, at Lars Løkke også synes det. Han har faktisk allerede sagt, at han ikke danner regering, med mindre han kan få flertal for et acceptabelt regeringsgrundlag. Så det bliver nogle mere spændende dage, end de fleste af os nok havde regnet med.

olivier goulin

Konklusionen og tolkningen af aftenens valgresultat er ganske klar efter min mening.

Venstre har tabt sine vælgere til DF, på mandats nøjagtighed - og det kan vist tilskrives en bestemt person, som venstres bagland, og især det jyske, er blevet forbandet træt af - og med god ret.
Jeg skal undlade at nævne personens navn her, så min kommentar ikke risikerer at blive slettet.

Men det korte af det lange er, at Venstre har fået præcis den vælgerlussing, de fortjente. Og deres store brøler er, at de ikke skiftede partiformand på det ekstraordinære landsmøde sidste år. Havde de vejret signalerne fra baglandet og tænkt præcis et år frem, grebet chancen og sat Christian Jensen ind som formand, så have de formentlig kunne undgå gårsdagens decimering.

Venstres jyske bagland fik nok, og gik over til at parti, som de seneste år har nærmet sig midten mere og mere, og som nu har en partiformand, Thulesen Dahl, der på mange måder personificerer alt det, jyder værdsætter og respekterer hos en leder: nøjsomhed, beskedenhed, selvkontrol, pålidelighed og helt igennem almindelighed. En jævn mand, de kan spejle sig i - og så tilmed en jyde. Og ironisk nok, præcis de kvaliteter, Venstre kunne have fået hos deres formand, hvis de havde valgt Christian Jensen. Han er måske nok farveløs og ucharmerende set med en Københavners øjne, men det er ikke nogen ulempe i det jyske bagland, nærmest tværtimod. Her spiller det en meget større rolle, at formanden ligner dem selv - og for alt i verden ikke er flamboyant og ødsel.

Så Venstre kan takke navnlig een person, og en følgagtig landsledelse for deres svidende valglussing.

Valget store sejrherre har gjort det godt. DF har været Danmarks største politiske success de sidste 15 år. De har været særdeles dygtige i deres politiske strategi, og hvis de nu, som blå bloks største parti, vælger at fortsætte udenfor regeringen som støtteparti, bekræfter det kun, hvor kløgtige disse folk i grunden er. De vælger parlamentarisk magt fremfor ministertaburetter.

Hvor lidt man end sympatiserer med DF, må man tage hatten af for deres dygtighed.

/O

Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Per Torbensen, Uffe Illum, Helge Sørensen og Hans Paulin anbefalede denne kommentar
Christel Mayland Jensen

Synd politik er blevet sådan en omgang USA reality-show, synd at vi ser papkrus og ølrus der hvor bordet skal stå, synd for os i den grad at så mange ikke kan svømme og så få kan udvidet førstehjælp! Lad os få denne scene lavet om nu. Som værnepligten, burde vi alle ind på borgen og tage en 2 års borgerpligt, så vi alle kan tage et ansvar, for dette stemmefis og taburet-hopperi, FRI OS NU!

Flemming Berger, Mads Kjærgård og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

olivier goulin

Hvis de er så kløgtige burde de jo gå efter at danne en mindretalsregering, sociale tiltag med de røde og hadet med de andre.

JA det er gået alt for stærkt med denne kronik
"Poul Hartling i 1978 forsøge at regere på Dansk Folkepartis nåde"

For det første var Poul Hartling væk fra dansk politik i 1978. Det skete året før. For det andet var der næsten 20 år til DF overhovedet blev stiftet. Der menes selvfølgelig nok 1973 og fremskridtspartiet, men sådanne brølere bør man ikke lave som "politisk ekspert"

Flemming Berger, Niels Gundersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Men grundlæggende er det et folkestyre hvor folkets markeringer på valgdagen hverken drejer sig om rød eller blå men alene er klare fingerpeg om hvilke emner og hvem man ønsker i spidsen for danmark, dette bør politikkerne rette ind efter.

Stærkt af Socialdemokraterne at få lille fremgang, således at mere end hver fjerde dansker stemmer A, efter Socialdemokraternes massive løftebrud siden forrige valg.

Liliane Murray

Hvor var det flovt at se fulde politikere vælte rundt i kæmpebranderter efter valget, er det virkelig dem der skal styre Danmark mod en bedre fremtid? Har de overhovedet ingen selvrespekt? Tænk at man som valgt politiker vælter rundt i en brandert, der er en gymnasieklasse værdig.

Mit håb for Danmark er slukket!

Flemming Berger, olivier goulin, Jørn Petersen og Bernhard Drag anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Grænserne tilbage til 1865. Sønderjyderne ligger størstedelen af deres penge syd for grænsen, så de bidrager ikke rigtig med noget til fællesskabet og i øvrigt forstår man ikke hvad de siger der nede.

Niels Duus Nielsen

Liliane Murray, jeg syntes faktisk det var befriende - og ret morsomt - at Sass Larsen havde en lille skid på. Ikke at jeg er enig med ham på ret mange punkter, men det viste, at han var et rigtigt levende menneske, på godt og ondt, og ikke bare en glat robot.

Er det ikke dig, der er lidt sippet?

Henrik Klausen, Anne Eriksen, Anne Schøtt, Vibeke Rasmussen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

De nye folkefront [3]

Juhuu, nu bliver vi backinggroup for Cameron. Folkets røst har talt: Vi vil til højre, og vi vil have flere folkeafstemninger, hvor folkedybets retsfølelse kan komme til udtryk. Så kan vi være helt sikre på, at maven vinder over hjernen som kompas, og at Oplysningens energi drukner i egoisme (som det er sket i USA). Nu må det være slut med al den snak om international solidaritet. Vi står sammen om os selv. Vær solidarisk med dig selv. Eller i al fald med din nationalstat.

søren ploug, Henrik Bjerre, Herdis Weins, Henriette Bøhne og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Mihail Larsen, der er forskel på at være EU-skeptiker, EU-modstander og EU-hader. Derfor finder jeg ikke dine første to folkefrontsindlæg anbefalelsesværdige, men som skeptiker kan jeg fint tilslutte mig det tredje. Forudsat selvfølgelig at det er sarkastisk ment, men på baggrund af dine tidligere indlæg jeg har ingen grund til at tro, at det ikke er.

Henriette Bøhne

Jeg må indrømme, at tanken om at være spærret inde bag en grænsebom med alle de nationalistiske kanaljer ( ingen nævnt, ingen glemt) fylder mig med afgrundsdyb rædsel.

peter fonnesbech

Jeg er vildt med det udtryk " hofteskredsvalget".

Og for mit indre ser jeg alle de gamle som ligger på hospitalsgangene, som sidder i hjem og savner at få tilstrækkeligt med hjælp til en værdig tilværelse, og alle de som enten pga. af alderdom eller arbejdsløshed lever udenfor samfundets vitale puls, mens de venter på noget bedre. Alle de dem som de fleste partier ikke rigtig regner for noget længere.
Alle de der skred i svinget, de " hofteskredramte ".

Nu har rigtig mange af dem taget en grusom hævn og stem på DF.

Den havde de fleste kommentatorer og spindoktorer midt i samfundet mest vitale centre åbenbart slet ikke set komme, fordi det ligger så langt fra deres verden.

Hofteskredssamfundet.

Henrik Bjerre

Både i USA og i Kina er man helt sikkert godt fornøjet med Europas komiske grænsebomme og manglende evne til at samarbejde med sig selv. Jeg kan bare tage til USA hvis det hele bliver for pinligt - men det er det desværre ikke alle der kan.

Jeg er stort set enig med Mihail Larsen i Europas bedrøvelighed - og endnu værre den retning det går I. I USA er det også mange triste forhold - men der er meget der går fremad.

Mihail Larsen

Den nye folkefront [4]

Støt Cameron - stem EL!

England har, ligesom USA, en retskultur, der lægger stor vægt på individuelle rettigheder. Kontinentaleuropa har en anden retskultur, der lægger vægt på fællesskab og solidaritet. Der er tale om en filosofisk og kulturel forskel mellem common law og (den meget ældre) civil law.

Civil law er bevidst om, at rettigheder er samfundsskabte. Det har to store konsekvenser. For det første, at mennesker selv er ansvarlige (og ikke kan henvise til Gud eller Naturen). For det andet, at al lovgivning kræver en almen legitimering.

Common law begrunder sædvanligvis sit legitimitetsgrundlag ved at henvise til Gud, Naturen elle Traditionen. Man søger sin legitimering bagud i enten Gud, Naturen eller Traditionen.

Nu ser vi så, at dele af den danske venstrefløj føler sig bedst hjemme i commonlaw. Dens filosofiske kerne i moderne tid er et opgør med Oplysningen. Dermed melder den samme del af den danske venstrefløj sig som tilhængere af en romantisk-reaktionær illusion, som Marx pillede fra hinanden.

Men hurra! Hvad skal vi med Oplysningen, når vi har en ny folkefront med DF?

Vibeke Rasmussen

"… den giftige, personlige kemi mellem S- og V-toppen …" ?

Ja? Er der andet grundlag for dén udtalelse end den sædvanlige journalistiske sladrende Christiansborg'fnidder'?

Og så må jeg blankt indrømme, at selv om jeg ikke synes, at det er alt for smart af en toppolitiker at udtale sig til mdierne i beruset tilstand, så var der nu noget totalt afvæbnende over Henrik Sass Larsen i netop den tilstand. Han var jo – langt fra mit hidtidige syn på ham – helt elskelig. :)

Helge Sørensen

#Ryan Smith
De kan ikke sælge noget de ikke ejer

Samfundsudviklingen er blevet så kompliceret at mange ikke kan se problemet i et demokratisk underskud, ja det ses faktisk som en sund udvikling - blot det er intelligentsiaen der beslutter på alles vegne. Problemet er, at det er i bunden af samfundet, intelligentsiaens bevidste og ubevidste fejlslutninger har konsekvens.

Henrik Klausen, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Uffe Illum, Anne Eriksen, Jens Thaarup Nyberg og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

Mihail Larsen Jeg er sikker på,du har uret,når du slår alle EU-modstandere sammen i en omgang pærevælling.d
Der er langt fra min modstand mod den centralisering og lokalpolitiske ansvarsfraskrivelse,vi oplever og tvinges til at leve med i denne turbulente tidsperiode,og så til DFs nationalromantiske argumentation.
I mit - og mange andres - tilfælde er det en mental holdning til,hvordan vi bedst når frem til en større frihed lokalt og regionalt;hvorimod den nationalromantiske holdning er følelsesbestemt og derfor kan manipuleres.

Den mentale forskel på udkantsdanmark og byerne er det samme som forskellen på V og S.

Jens Thaarup Nyberg

Mihail Larsen
19. juni, 2015 - 13:43
"Støt Cameron - stem EL!"
Såvidt jeg er oplyst, er EL et socialistisk parti, og derfor modstander af et liberalt EU.

Jens Thaarup Nyberg

"Man dømmes ikke på sine illusioner, men på sin praksis."
Hystade !