Læsetid: 3 min.

Da jorden skred under de regerende partier

Meningsmålinger peger mod samlet tab for de partier, der har regeret landet. Det vækker mindelser om ’jordskredsvalget’ i 1973. Her er en øjenvidneskildring af dramaet det år
15. juni 2015

Uudsletteligt står det sceneri, der mødte mig om morgenen den 5. december 1973. Folketingsmedlemmerne sad fortumlede og blege ved deres borde i Snapstinget og samtalede lavmælt. De vidste, at deres partier ved valget dagen inden havde haft forfærdelige tab, men de vidste endnu ikke, om de selv var blandt ofrene. Stemmeoptællingen var forsinket af de mange nye partier, der var kommet til.

Fem nye partier var nu blevet stemt ind på Christiansborg: Centrum-Demokraterne med 7,8 procent af stemmerne. Retsforbundet med 2,9 procent. Kommunistpartiet med 3,6 procent. Kristendemokraterne med 4,0 procent. Og Mogens Glistrups Fremskridtsparti med hele 15,9 procent af de afgivne stemmer. Helt nye var Retsforbundet og Kommunisterne ikke, men de var begge stemt ud af Folketinget ved valget tilbage i 1960, og ingen havde regnet med at se dem inde igen.

De bestående fem folketingspartier fik alle i 1973 en uhørt nedtur. Socialdemokraterne rutsjede fra 37,3 procent af stemmerne til 25,6 procent. Radikale Venstre fra 14,4 til 11,2. SF fra 9,1 til 6,0. Konservative fra 16,7 til 9,2. Venstre fra 15,6 til 12,3 procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu