Nyhed
Læsetid: 5 min.

Kære politikere, hvor vil I skære i udviklingsbistanden?

Selv om Venstre og Dansk Folkeparti har ført valgkamp på, at der skal spares 15 mia. kr. på udviklingsbistanden frem til 2020, vil ingen af partierne sige, hvor pengene konkret skal findes. ’Blå blok må tage ansvar og vise, hvor de vil skære,’ mener generalsekretæren for Røde Kors
En flygtningelejr i Uganda, hvor flygtninge fra konflikten i Sydsudan søger tilflugt. Danmark støtter demokratiserings- og stabiliseringsprojekter i både Uganda og Sydsudan.

Jakob Dall

Indland
25. juni 2015

Danmark kan droppe støtten til et grønt vækstprogram i Etiopien, der gør landbruget mere modstandsdygtigt over for klimaforandringerne. Det giver 150 millioner kroner til statskassen. Vi kan også sløjfe vandprogrammet i Uganda, der skal give 800.000 ugandere i landdistrikterne om året adgang til rent drikkevand. Spar 500 millioner kroner.

Der er mange steder, Venstre og Dansk Folkeparti kan vælge at skære, hvis de vil leve op til målsætningen om at spare 15 milliarder kroner på udviklingsbistanden frem til år 2020. Men de vil ikke sige, hvor pengene skal hentes.

Danmarks sandsynligvis kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ellers flere gange meldt klart ud, at bistandsmilliarderne fremover skal bruges på at løfte det danske sundhedsvæsen. Men om pengene skal tages fra bønderne i Bangladesh eller skoleeleverne i Pakistan, det er fortsat uklart.

Information har lavet en oversigt, der viser den planlagte brug af udviklingsbistanden fra 2016-2018 under den nuværende bistandsramme på 0,87 pct. af BNI. Det er især her, en kommende blå regering skal spare, hvis målsætningen om at sænke udviklingsbistanden til 0,7 pct. af BNI skal opfyldes.

Læs også: Bistandsbingo

Venstres udviklingsordfører Jakob Elleman-Jensen ønsker imidlertid ikke at blive interviewet om, hvor han mener, en kommende regering bør skære i bistanden.

»Planen videre frem afhænger i sagens natur af den regeringsdannelse, som forhandles p.t. Vi har været temmelig klare på det her område før valget, og jeg har derfor ikke noget at tilføje her og nu,« skriver Jakob Elleman-Jensen i en sms.

DF: Har ikke set tallene

Det er dog ikke klart ud fra Venstres oplæg ’Ny Udviklingsbistand’ fra september 2013, hvor partiet ønsker at skære i udviklingsbistanden. Og da Information under den netop overståede valgkamp bad ordføreren præcisere, hvor pengene skulle findes, ville han kun pege på Asien og Latinamerika som områder. Dog uden at sætte navn på konkrete lande eller bistandsprojekter:

»Jeg vil ikke begynde at sætte lande på nu. Men jeg vil sige, at det er vigtigt for os, at den danske udviklingsbistand understøtter Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik i det hele taget. Og der mener vi, at Afrika er noget mere nærliggende end Latinamerika. Projekter, der ikke understøtter danske udenrigspolitiske interesser, skal vi i udgangspunktet ikke beskæftige os med,« sagde ordføreren 1. juni.

Heller ikke i Dansk Folkeparti ønsker udenrigsordfører Søren Espersen at pege på et eneste område, hvor man kan skære i bistanden.

»Det kan jeg ikke give noget fornuftigt svar på. Det er noget, vi går igennem det øjeblik, vi bliver enige med Venstre om de her ting. Jeg har ikke været tallene igennem, og jeg ved ikke, hvad der er givet af tilsagn,« siger Søren Espersen.

– Men har I ikke lagt en plan op til valgkampen? I har jo sagt, at I gerne vil skære?

»Vi har da ikke lavet en plan om, hvordan udviklingsbistanden skal omlægges. Vi har lavet en plan om, at vi vil bringe udviklingsbistanden ned til 0,7 pct. af BNI, som FN anbefaler. Men der er en helt række spørgsmål, som så skal rettes ind til den kommende regering om, hvordan det i praksis kan lade sig gøre.«

NGO’er: Regeringens ansvar

På forsiden af Jyllands-Posten onsdag meldte flere NGO’er ud, at de var klar til at omprioritere udviklingsmidlerne. En af dem var generaldirektør i Røde Kors, Anders Ladekarl, som dog ikke vil strege nogen projekter ud, da Information forelægger ham listen med bistandsprojekter.

»Du får mig ikke til at sige, at nu skal f.eks. Zimbabwe skæres væk. Når man kigger på verden i dag, synes Røde Kors slet ikke, tiden råber på en nedskæring i udviklingsbistanden – tværtimod. Vi har sagt, at vi gerne vil være med til at diskutere, hvor man kan gentænke den danske støtte. Men det må være den kommende regering, der tager ansvar for de områder, der skal skæres ned,« siger Ladekarl.

Heller ikke generalsekretær Frans Mikael Jensen fra Mellemfolkeligt Samvirke vil lege ’bistandsbingo’ om udviklingsmilliarderne. Men han kan godt forstå, hvorfor partierne i blå blok er tavse om, hvor de vil skære ned.

»De har undslået sig det spørgsmål under hele valgkampen, fordi – sådan er det jo – at så ville folk kunne se, hvor pengene ryger fra. Når man bare taler overordnet, har politikerne forsøgt at give et billede af, at det ikke har nogle særlige konsekvenser af skære i bistanden. Men det har det. Det er ikke nogen nem opgave.«

Teknisk svær øvelse

Listen over hvor udviklingsbistanden skal bruges i 2016-2018 er hentet fra Finansloven 2015, som oplister alle de såkaldte tilsagn, Danmark har givet på bistandsmidlerne. Der er ikke tale om juridisk bindende aftaler, men et skriftligt løfte fra dansk side, forklarer Lars Engberg-Pedersen, der er seniorforsker med speciale i dansk udviklingsbistand på DIIS:

»Et tilsagn er et løfte på basis af et godt stykke arbejde, som har fundet sted mellem den danske ambassade og de lokale myndigheder om, hvad der skal ske. Der er investeret energi og tid i at formulere de tilsagn. Så når en kommende regering vil skære, så skærer de også i tilliden med samarbejdspartnerne,« forklarer han.

Han råder derfor til, at man ikke bare skærer bredt, men målretter bistanden mere.

»Fordi det er et tillidsbrud at droppe et tilsagn, så bliver det jo sværere at samarbejde med de lokale lande fremover. Det taler lidt for, at man mere lukker et program fuldstændig, frem for at skære hist og her og alle vegne.«

På Informations liste over udviklingsbistand er tilsagnene i 2015 ikke regnet med, eftersom en del af dem allerede er udbetalt. Det gælder for eksempel Kenya, som har et tilsagn på 1,2 mia. kr. til tre forskellige udviklingsprojekter i år. Og ifølge Frans Mikael Jensen vil det være »helt fuldstændig uden for nummer«, hvis blå blok åbner finansloven for 2015 og sparer der:

»Det ville være ekstraordinært, hvis de fjerner penge i indeværende år, når man har indgået en aftale. Hvis de vil ændre udviklingsbistanden, må de tænke langsigtet – ikke sådan nogle hovsaløsninger.«

Også Anders Ladekarl håber, at Venstre og Dansk Folkeparti bruger sommeren på at gennemtænke den langsigtede strategi, frem for at skære løs i 2015:

»Danmark plejer at stå ved det, vi lover – og det synes jeg også har været de blå partiers mantra under folketingsvalget. Derfor regner jeg da også med, at de holder Danmarks løfter over for de partnere, vi har i udviklingslande. Inden man pludselig lukker i Bolivia og Bangladesh, så tænk jer lige om, før I går i gang med den her nedskæringsøvelse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jensen

"»De har undslået sig det spørgsmål under hele valgkampen, fordi – sådan er det jo – at så ville folk kunne se, hvor pengene ryger fra. Når man bare taler overordnet, har politikerne forsøgt at give et billede af, at det ikke har nogle særlige konsekvenser af skære i bistanden. Men det har det. Det er ikke nogen nem opgave.«"

Alt skal se let ud i et pænt konkurrencedemokrati. Så skidt med at intet bliver konkret eller forpligtende, gennemtænkt eller reflekteret ind i praksisverdenen - bare det ligner noget. Går den, så står den. Sådan er det jo.

Peter Madsen

I mange afrikanske lande føder hver kvinde mellem 6 og 8 børn, og det kan den økonomiske udvikling slet ikke følge med til. Hvor mange kondomer kan man få for 1% af Danmarks BNP?

"Det er ganske enkelt umuligt at have åbne grænser og samtidig opretholde en generøs velfærdsstat. Det er ikke et synspunkt, der tilhører højrefløjen, det er logik".
- Jeffrey Sachs, rådgiver for FN’s generalsekretær

Martin Hansen, Bent Nørgaard, Kaj Spangenberg, Jesper Oersted, jørgen Larsen og Lennart Kampmann anbefalede denne kommentar

De blå medier giver troligt indtryk af, at der skal ske en politisk argumentation. Sådan er Blå politik ikke. Blå Blok giver ministerier, styrelser, kommuner og mennesker FRIHEDEN. Friheden til selv at prioritere en beskåret ydelse. Det ultimative argument for besparelserne på ydelserne til Jordens fattigste mennesker er: Danmark vil stadig ligge i top ti blandt verdens bidragsydere PUNKTUM

...uagtet at Danmark også ligger i top ti over lande der profiterer af Vestens samarbejde med verdens diktatorer om at stjæle ulandenes ressourcer.

Hvorfor fattigdom? - Tyveriet af Afrika
http://www.filmstriben.dk/bibliotek/film/details.aspx?filmid=9000000850

Søren Thuesen, Peter Jensen og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Peter Madsen. dommedags- eller snarere konspirationsteorierne flyver gennem luften: "Danmark er ved at blive overrendt af bekvemmelighedsflygtninge"

Faktum er at der var 6.000 flygtninge, der fik lov at blive i Danmark sidste år, hvor flygtingestrømmen var meget høj. 6.000 ud af mange millioner mennesker på flugt i verden!

Så hvor åbne er vores grænser egentlig, når det kommer til stykket - og hvor lukkede skal de være for at sikre din generøse velfærdsstat.

Vi lever i et land hvor vi om ganske få år har 33% flere gamle end nu. Disse 33% flere gamle skal plejes og underholdes af os andre. Det er en ekstraregning på 33% ekstra til ældreområdet.

Disse 33% ældre er så ikke aktive op arbejdsmarkedet mere, og der er derfor færre til at betale den skat der skal til for at underholde de 33% flere gamle.

Når du så får lukket grænserne for indvandring - eller de dygtige veluddannede potentielle nydanskere bliver skræmt væk af fremmedhads-retorikken - så 1) bliver der færre og færre til at betale skatter, 0g 2) ingen til at passe og pleje de gamle da der ikke er arbejdskraft nok til rådighed.

Dette er en nedadgående spiral med mindre og mindre velfærd og derfor mere og mere fattigdom.

Ligegyldig hvordan du vender og drejer det, så har du BRUG for indvandring.

Og jo bedre du er til at tage imod og byde de vigtige indvandrere velkommen, des bedre arbejdskraft og skattebetalere får du. Især deres børn er ekstremt interessante at give en god opvækst.

Dommedagstalen om de åbne grænser er jo løgn og latin. Reglerne er allerede nu meget stramme. Men dolmmedagstalen har spredt sig som en pest blandt over 20% af danskerne, hvorfor mange nu tror at det er vejen frem at lukke Danmarks om sig selv.

Så kan vi jo leve af at klippe hinandens hår, for vi har ingen væsentlige råstoffer at leve af.

Henrik Bjerre

Selvfølgelig skal der stadigvæk være nødhjælp - og den tvivler jeg på man skærer på.

U-landsbistand derimod er nu noget pjank, hvor man spilder mange penge på ineffektive organisationer. Hvis man vil omfordele lidt fra rig til fattig smider man i stedet pengene ud fra en helikopter.

Flemming Berger, Kaj Spangenberg, Hans Aagaard, jørgen Larsen og Kjeld Smed anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

@Rikke Nielsen

Den generation der nu ældes valgte ikke at få særlig mange børn. Derfor må de acceptere en nedsat levestandard i deres alderdom. På samfundsplanet er det naivt at tro at det problem kan løses ved indvandring.

Henrik Brøndum, er udviklingsbistand der gavner en lokal produktion til hjemmemarkedet ikke en vigtig del af et folks eksistengrundlag?

John Andersen

”Der er ikke tale om juridisk bindende aftaler, men et skriftligt løfte fra dansk side, forklarer Lars Engberg-Pedersen, der er seniorforsker med speciale i Dansk udviklingsbistand på DIIS:”
Hvad er forskellen på en juridisk bindende aftale og et skriftligt løfte? Det lyder som noget juristeri.
I øvrigt er det ikke den danske stat som betaler ambassade udgifterne, der hvor Danmark giver udlandsbistand. Denne udgift er allerede betalt af udlandshjælpen. Det er en irritation i andre donor lande, at når vi sammenligner vore ”høje” udlands bistand med andre landes, så har vi flere poster med, som ikke til-kommer eller gavner modtager landene. Hvis vi opgjorde vore udlandsbistand efter samme metode som andre lande, så lå vi nok ikke på en stolt tredje plads. Desuden er der mange lande som betaler en del af deres udlandsbistanden efter bilaterale aftaler som derfor ikke er talt med.

henrik hansen

Det bliver ingen problem for V og O at spare på udviklingsbistanden, og det vil helt sikkert kommer forsvaret til gode, hvor DK "kun" yder 1,4% af BNP. NATO kræver 2% f BNP. Så med 0,7% som mål for udviklingsbistand - fattigdom er som bekendt årsag til konflikter - og en forventet VO målsætning på 2% på militæret...det sætter et perspektiv op: Det svarer cirka til at afvikle al forbyggende sundhedsbehandling, og kun tage sig "helbredelse". Sammenligningen er imidlertid rigtig dårlig - indrømmer jeg! -, for med DKs aktive udenrigspolitik svarer "helbredelse" til at "udrydde" problemet....sådan cirka som Hitlers jødeudryddelse.

erik mørk thomsen

Man kunne begynde med, at se på løn, diæter, rejser, m.m., som de danske organisationer, har bevilget sig selv.
Hvorfor skal de havde lønninger i million klassen, rejser på 1 klasse, og spisning, der hvor vi andre ikke har råd til at komme?
Det er jo ikke kun der, hvor (u)Løkken har med bistandkroner at gøre, at det er helt vanvittigt med det overforbrug, men desværre nok over alt.
Hvorfor kommer løn, pension, diæter og rejseudgifter fra Røde Kors, Red barnet, Mellemfolkeligt samvirke, Dansk Flygtningehjælp ikke fra i lyset?
Er det virkeligt rimeligt, at cheferne skal havde en løn på over 1 million?

Kim Houmøller, Carsten Wienholtz, Peter Madsen, John Andersen, Per Torbensen og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Løsningen på Afrikas problemer ligger ikke i ulandsbistand, men samarbejde og handelsaftaler mellem EU og den Afrikanske Union. Mon ikke Uganda selv kan skaffe adgang til rent vand til sine borgere - Hvis ikke, så vil det jo aldrig lykkedes for Afrika... Bistand op og bistand ned.

Samhandel og gensidig respekt er koden til Afrikas forløsning. Ikke ulandsbistand.

Flemming Berger, John Andersen, jørgen Larsen og Kjeld Smed anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

"Er det virkeligt rimeligt, at cheferne skal havde en løn på over 1 million?" Og her gik naive jeg rundt og troede, at ansættelse i ulands organisationerne er et kald og ikke stræben efter ussel mammon... Ha ha ha

Kim Houmøller, Flemming Berger, erik mørk thomsen og jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Nå ja, man kan vel ikke forvente andet når selv præstegerningen ikke har andet formål end at skovle penge ind...

Peter Ole Kvint

Ulandenes fattigdom skyldes at magthaverne er banditter. Før dette problem er løst så kan du ikke investere i landene.
Grænserne i Afrika er lagt med udgangspunkt i havnebyer og kolonierne er så vokset ind i landet, så at den første tog det bedste stykke. Og at dem, som kom sidst tog hvad de andre havde levnet. De lokale folkeslag blev derfor opdelt helt tilfældigt. Gambia ligger derfor omsluttet af Senegal.
Det er kendt at Danmark er verdens lykkeligste land, mindre kendt er det at Togo er verdens mest ulykkeligste land. Landets elendighed skyldes at stammerne var spredt parallelt med kysten, så kom europæerne og lavede kolonier med udgangspunk i kongerigerne Ghana og Benin, og tyskerne tog så området midt imellem fordi det var glemt. Da tyskerne tabte en krig i Europa så blev deres koloni delt på langs, og den franske strimmel blev senere til Togo. Man taler om udkants-områder i Danmark. Men hvis noget område er udkants-område så er det i Afrika.

Jeg kan se der er flere kommentatorer der har mere eller mindre gennemtænkte forslag til omlægningen af ulandsbistanden... I kan åbenbart ikke læse:

»Vi har da ikke lavet en plan om, hvordan udviklingsbistanden skal omlægges. Vi har lavet en plan om, at vi vil bringe udviklingsbistanden ned til 0,7 pct. af BNI siger Søren Espersen.

Herman Hansen

Lad Afrika producere for Europa frem for Asien. Det vil være langt langt mere i Europas interesse, hvis Europa for fremtiden skal undgås at køres i sænk og kaos af håder af økonomiske flygtninge fra det afrikanske kontinent - De par håndfulde der kommer til Europa nu er intet i forhold til, hvad der venter os når den afrikanske befolkningstilvækst snart eksploderer.

Det haster meget med at komme i gang og Afrika kan vise sig langt vigtigere for Europa for fremtiden end Asien - Hvis ikke af anden grund, så af nødvendighedens grund.

Torsten Jacobsen

Ethvert parti der seriøst vil arbejde for at hjælpe flest mulige flygtninge i 'nærområderne', vil som en integreret del af sin politik have forslag til at at bekæmpe udbytningen af udviklingslande. Ikke mindst i Afrika. alt det andet er mundsvejr og regnedrenge-logik. Smagløst spil for galleriet.

Flemming Berger, Peter Jensen, morten Hansen, Martin Karlsson Pedersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Vietnam 180 mio
Europa 40 mio
Indonesien 32mio
Kina 26mio
Georgien 14mio
Egypten 5mio
Pakistan 5mio
Hviderusland 5mio

Samlet besparelse ca 300mio/år

Det kunne da være et godt sted at starte

http://www.dst.dk/pukora/epub/upload/20196/headword/dk/307.pdf

Men regnestykket er forholdsvis absurd idet der i vid udstrækning ikke skal spares, men forbruges en mindre stigning end forventet.

Thomas Krogh

»De har undslået sig det spørgsmål under hele valgkampen, fordi – sådan er det jo – at så ville folk kunne se, hvor pengene ryger fra. << 'Det', kunne lige så vel have været alle øvrige spørgsmål vedrørende Venstres program. Er valget virklig kun en uge siden? Eller var der ikke noget program til at begynde med. Og er det hvad Nul-vækst betyder?

Godt at beslutningen om danmarks køb af nye kampfly ikke blev et valgtema. 24-30+ fly, med en stykpris på ca. 500mil kr., er vi oppe omkring 15milliarder. Kyniker, vil kunne se logikken i DF's ønske om at 'hjælpe' flygtninge lokalt.

Til forskel, er ulandsbistand jo et langt fredeligere og imødekommende instrument ved denne logik, som er DF's forslag. Så hvorfor ikke tage dem på ordet, og droppe nedskæringerne. Venstre ville jo også kunne høste applaus fra de tilbageværende medlemmer. Helt uden at have lovet noget, sagt noget, gjort noget, og alligevel påstå at det har kunne betale sig at arbejde.
To fluer med et smæk. :D

Nils Bojden, planen er at frigøre 15 mia. af ulandsbistanden over fem år så der kan blive råd til skattelettelser - dit regnestykke blæser i vinden..

Nils Bøjden

@Bill

Prøv lige at regne igen: Hvad er forskellen på 0,81% af BNP i 2014 og 0,7% af BNP i 2020

Nils Bojden, Prøv at læs her:

Bistandsbingo
Blå blok vil skære 15 mia. kroner af udviklingsbistanden frem til 2020.
http://www.information.dk/537668

Tjaa, nu stjal "rød" blok jo 1.000.000.000 kr. fra verdens absolut fattigste mennesker, for at give dem til en lille bitte håndfuld akademiske velhaverflygtninge fra Syrien. Penge, man hellere burde bruge på at støtte vores kammerater og søstre i YSD, nu når fascisterne (IS) atter har indledt et angreb på Kobane.

John Andersen

”Samhandel og gensidig respekt er koden til Afrikas forløsning. Ikke ulandsbistand.”

Herman Hansen
Det er nok den mest effektive løsning som du foreslår, samhandel.
Og hvad gør vi? Vi i Europa er i gang med at lave en omfattende frihandelsaftale med Amerika som vil bevirke at vi handler mere med de rige lande og udelukker de fattige.

Herman Hansen

Ja, TTIP er noget pis og tjener kun USA's fastholdelse af deres selvudnævnte magt imperie.

Vi mennesker ligger som vi har redt og har egentlig aldrig kunnet arbejde sammen om de gode fælles resultater. Men skidt med det. På godt og ondt lever menneskeligheden som det pattedyr det er kun på lånt tid.

Intelligens synes at være en biologisk vildfarelse...

Anne Eriksen

Det må være regningen for kolonitiden - så er der alle krigene - styrk Afrika og ordentlige regeringer/ handel sammesteds.
Til gengæld kan jeg godt undvære "stilleben" fotos i forbindelse med artikler.

Thomas Krogh

Jeg kan ikke forstå man ofre alle disse projekter, Bill Atkins så passende linker til, ovenstående.
For der er også i 'udvikling', en ikke ubetydelig reciprocitet i ordets betydning for det Danske samfund. Både for dyrt bekostet og uddannet vidensmedarbejder, akademiker/ingeniører, som bidrager til vidensproduktion og internationale relationer.
Forestil jer at København skulle være skueplads for et større internationalt møde, hvor hele verdens leder mødtes for at diskutere klodens store udfordringer. Og alt hvad det danske samfund kunne stille med, var en lille mand som kun kunne sige; "I don't know your rules".

Henrik Bjerre

@Bill Atkins

Jo men lokal production til hjemmemarkedet fremmes ikke af NGO'er men af entrepernører.

Jesper Oersted

Hvis vi havde givet 2 eller 3 gange så meget i ulandsbistand, så ville de politisk korrekte stange det samme spørgsmål ud: Hvor skal der skæres i ulandsbistanden?
Det er ikke det der er spørgsmålet, men om hvormeget det er rimeligt at gi'. Skær halvdelen væk og spar 8,8 mia kr om året, der kan bruges bedre herhjemme, vi kommer så bare ned på EU gennemsnitsniveau eller det samme som tyskerne gi'r i procent af BNI.
De 8,8 mia i årlig besparelse kan f.eks. betale en Femernbæltforbindelse på godt 7 år eller Metro Cityringen på 2,5 år.

kristian bro

Vedr. Folkekirkens Nødhjælp:
Det er sådan, at det som regnes med i de 0,7% af bruttonationalindkomsten (som er FN’s målsætning) eller som det reelt er i Danmark indtil nu 0,85%, er de penge som den danske stat bruger til ulandsbistand. En del af dette beløb er de penge Folkekirkens Nødhjælp modtager fra Danida – altså penge som udbetales via statens budget finansloven (i 2014 40% af vores samlede indtægt på ca. 565 mio. kr. = 226 mio. kr.) – alle Folkekirkens Nødhjælps øvrige indtægter får vi fra danske eller udenlandske fonde, fra andre landes hjælpeprogrammer, penge som vi får ind via indsamlinger eller en masse positive menneskers månedlige bidrag til os.
I Folkekirkens Nødhjælp er vores øverst ansvarlige Generalsekretæren og hendes løn kan du finde på vores hjemmeside: Generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp har en månedsløn på 67.000 kr. /måned. Pension 12,17 pct. Løn i alt inkl. pension 75.153,90 kr. /måned.

erik mørk thomsen

Takker Kristian Bro
Selvom jeg ikke lider af nogen form for overtro, opleve jeg, da jeg røg på røven, blev psykiske syg.
De eneste, jeg opleve, der ville hjælpe mig og mine, var
den lokale afdeling af Klaus Klas eller hvordan det staves.
En underafdeling, af Kirken nødhjælp,
Jeg havde mange samtaler med lederen dengang om, hvordan kan man påstå at repræsentere nogle, hvis man ikke lever deres liv?
Kirsten tog konsekvente, og blev missionær, læs velkommen hjælpearbejder, da det med region, havde vi fattige, udstøde, svage, psykiske syge, eller hvilken ting, I kaldte os, for at I kunde føle jer gode.
Kirsten kom fra Roskilde med den viden, at vi, dem I ser ned på, er mennesker lige som alle, og lige så forskellige!
Nogle er røvhuller, nogle er gode, men de fleste er, som befolkning er, bare mennesker, på godt og ondt.
Derfor Kristian, nævnet jeg ikke, de forening, Folkekirkens Nødhjælp, men jeres chefløn giver, desværre også over 1 million, som gør, vedkommen lever et liv, langt fra dem, hun vil hjælpe.
Masserøven på os fattige, er der nok af i Danmark, og desværre fortæller du mig, at I er ikke en skid bedre.
Jeres chef løn er også over 1 million, kan I skamme jer

Henrik Brøndum, det er billigt at kalde disse organisationer for ineffektive. Hvordan ville du lede en organisation effektivt når du aldrig ved hvor mange penge du får i næste runde? projekter bliver indfaset og så kommer pengene uger, måneder for sent eller slet ikke, og pengestrømmen kan når som helst tørre helt ud. Og der er ikke korruption jeg mener her, men simpelt hen den måde udviklingsbistanden bliver administreret.
Alene det at den er knyttet til BNP gør det umuligt at arbejde effektivt fordi alene af den grund ved man aldrig hvor mange penge man kan få igen for at holde projekterne i gang.

Og Peter Madsen, det er lige så billigt at tage en udtalelse fra Jeffrey Sachs fuldstændig ud af sammenhængen. Det er godt nok noget han har sagt, men han har fx. også sagt at det ikke duer at knytte bistanden til BNP, det jeg skrev ovenfor er opgså noget Jeffrey Sachs har sagt.

Og så har han for øvrigt bitter kritiseret både IMF og Verdensbanken for deres urimelige krav til udviklingslandene samt EU og USA for deres handelskrig mod Afrika. Og så taler vi endnu slet ikke om det faktum at flere penge fosser ud af Afrika igennem skattehuller og -ly end der kommer ind i Afrika. Jf. Ibis ville al udviklingsbistand være overflødig hvis bare vi betalte ordentlige priser for råvarerne samt havde en anstændig skattepolitik.

Henrik Brøndum @ Jo men lokal production til hjemmemarkedet fremmes ikke af NGO'er men af entrepernører.

Ja, det har du nok ret i. Men den systematiske udplyndringen af en hel kontinent, skattesvig i milliardklassen, omdirigering af profitten til europæiske datterselskaber etc. etc. fremmes ligeledes af entreprenører. Hvordan bilansen på denne konto mon ville se ud hvis man gjorde sig umage at udregne den?

Flemming Berger

Curt Jensen Ikke for at tage ordet fra Brøndum - hvilket nok også ville vise sig at være uladsiggørligt -
en entrepeneur kunne være lokale initiativrige mennesker,der kun havde brug for lidt teknisk/økonomisk know-how for at gå i gang med en virksomhed til glæde for deres lokale samfund - og sig selv!