Læsetid: 3 min.

Kaffeklubber fusionerer

En epoke hos Socialdemokraterne er slut. Kaffeklubben med de sidste overlevende fra Auken-fløjen går sammen med den nystartede ’Frokostklubben’
26. juni 2015

I snart et kvart århundrede har formandsopgøret i Socialdemokraterne hvilet som en forbandelse over partiet. Ikke alene affødte opgøret mellem Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen i 1992 ustandseligt nye af slagsen. Nye generationer arvede det i form af folketingsgruppens kaffeklubber, der historisk har knyttet sig til hver sin tidligere socialdemokratiske formand.

Men nu er en epoke slut. Resterne af Svend Aukens oprindelige kaffeklub, ’Rustbankerne’, går sammen med den nyoprettede ’Frokostklubben’. Tilsammen kommer ’Frokostklubben’ til at skænke op til lige så mange, eller næsten lige så mange, folketingsmedlemmer som resterne af Poul Nyrup Rasmussens kaffeklub, ’Morgenmadsklubben’, der det seneste årti har siddet på magten i folketingsgruppen.

»Det handler om at styrke Mette Frederiksens position i forhold til det samarbejde, hun siger, hun gerne vil have i gruppen og partiet,« forklarer tidligere fødevareminister og medlem af ’Rustbankerne’ Mette Gjerskov.

»Med andre ord at styrke den inddragende ledelsesstil, hun lægger for dagen, med højt til loftet og socialdemokratiske værdier, som den almindelige dansker kan genkende. Hvilket, vi mener, sker ved at hjælpe med til, at gruppen står så samlet som muligt. Vi står med en ny formand – og det er en ny tid – og vi skal bruge tiden i opposition til at bevæge Socialdemokratiet derhen, hvor danskerne vi have os til at stå, næste gang der bliver valg.«

Efter at Poul Nyrup Rasmussen blev valgt som partiformand den 11. april 1992, samlede Svend Aukens støtter på partiets venstrefløj sig således i kaffeklubben ’Aldrig mere en 11. april’, der i flere år var stærke nok til at vinde kampvalg i folketingsgruppen – og med jævne mellemrum demonstrerede det.

’Aldrig mere en 11. april’ blev nedlagt i slutningen af årtiet, samtidig med at Svend Auken indgik en alliance med Mogens Lykketoft, hvorefter Frank Jensen dannede sin egen kaffeklub, ’Ungdomsklubben’.

En kaffeklub, der holdt drømmen i live om, at den detroniserede partiformands protegé en dag skulle blive formand for Socialdemokraterne.

På rette spor

Endelig dannedes i 2003 ’Rustbankerne’, som tog navn efter Jens Otto Krags ord om, at kaffeklubber tjener til at banke rusten ud af rørene og holde partiet på det rette spor.

Allerede på det tidspunkt havde flere af de nyvalgte, og ikke mindst unge, folketingsmedlemmer dog forsøgt at bryde fortidens forbandelse ved at holde sig ude af de to fløjes kaffeklubber.

Nicolai Wammen gjorde nærmest en dyd ud af ikke at være en del af Svend Aukens historiske netværk i Aarhus, selv om begge var valgt i byen. Og Mette Frederiksen, som i starten delte kontorfællesskab på Christiansborg med Svend Auken, Frank Jensen og Jacob Buksti, blev heller aldrig medlem af deres kaffeklub(ber).

I stedet har ’Rustbankerne’ det seneste årti både set deres medlemstal og indflydelse blive reduceret ved valg efter valg og deres position på venstrefløjen blive udfordret af en midterfløj omkring Mogens Lykketofts kaffeklub ’Netværket’. ’Netværket’ rekrutterede blandt andet netop Mette Frederiksen og Nicolai Wammen.

Sidstnævnte har nu været med til at tage initiativ til ’Frokostklubben’, mens Mette Frederiksen som formand vil holde sig ude af kaffeklubberne.

Det nylige folketingsvalg efterlod samtidig ’Rustbankerne’ uden deres mangeårige leder, Carsten Hansen, med kun seks folketingsmedlemmer og politisk weltschmerz.

Men selv om Auken-fløjens epoke nu formelt er slut, er det ikke slut med medlemmernes politiske holdninger og ideer, forsikrer Mette Gjerskov:

»Jeg tror ikke, at man kan tage rustbankere ud af folk, det bliver man sgu ved med at være. Man holder aldrig op med at være rustbanker. Den identitet slipper man ikke sådan lige ud af.«

Nicolai Wammen er glad for de nye medlemmer af kaffeklubben.

»’Frokostklubben’ har som formål at bakke 100 procent op om formanden og den politiske linje, samtidig med at det er et sted, hvor vi kan diskutere politik og have det hyggelig sammen,« siger den afgående forsvarsminister.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu