Nyhed
Læsetid: 2 min.

Løkke vil danne smalleste regering i 40 år

Lars Løkke Rasmussen siger efter møde med partierne i blå blok, at han vil danne en ren Venstre-regering
Med udgangspunkt i de ønsker, som Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er kommet med til den nye et-partiregering vil Lars Løkke Rasmussen (V) fredag aften og lørdag formiddag færdiggøre regeringsgrundlaget

Med udgangspunkt i de ønsker, som Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er kommet med til den nye et-partiregering vil Lars Løkke Rasmussen (V) fredag aften og lørdag formiddag færdiggøre regeringsgrundlaget

Lasse Kofod/Polfoto

Indland
26. juni 2015

Lars Løkke Rasmussen vil forsøge at danne en ren V-regering med 34 mandater. Det fastslår han efter et møde med de øvrige partier i blå blok fredag aften.

»Det er min vurdering efter mødet i aften, at det vil være muligt at danne en ren Venstre-regering under min ledelse, og som vil nyde opbakning i Folketinget,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Med udgangspunkt i de ønsker, som Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er kommet med til den nye et-partiregering vil han fredag aften og lørdag formiddag færdiggøre regeringsgrundlaget.

»Så forventer jeg, at jeg lørdag eftermiddag vil kunne orientere dronningen om, at det er muligt at danne en sådan regering. Og hvis dronningen vurderer det samme som jeg, så forventer jeg, at jeg kan præsenterer regeringen for dronningen på søndag,« siger Løkke Rasmussen.

Han vil endnu ikke løfte sløret for, hvilken politik den kommende V-regering vil føre.

»Jeg er meget bevidst om, at en ren Venstre-regering ikke bare er en mindretalsregering, men en lille mindretalsregering, som er nødt til at være ekstrem lydhør over for, hvad andre partier mener. Derfor har jeg ikke noget færdigt regeringsgrundlag.«

På forhånd har mange iagttagere regnet med, at Løkke som sit førstevalg ville have Dansk Folkeparti med i regering.

Det vil skabe langt mere stabilitet for den nye regering, hvis blå bloks største parti var med i regeringen.

»Jeg er slet ikke skuffet over, at Dansk Folkeparti ikke går med i regering. Det er jeg fuld af forståelse overfor. Dansk Folkeparti har haft et meget flot valg, og jeg har forståelse for, at hvis de skal med i regering, så skal de være sikre på, at de ting, de har lovet vælgerne, skal være indfriet,« siger Løkke Rasmussen.

Han fremhæver, at Venstre og Dansk Folkeparti blandt andet var uenige om grænsekontrollen.

»Jeg vurderer ikke, at det vil være muligt at lave en grænsekontrol, hvor Dansk Folkeparti er tilfreds, og som samtidig er i fuld overensstemmelse med vores EU-retlige forpligtelser.«

Også spørgsmålet om væksten i det offentlige forbrug har skilt parterne. Mens Dansk Folkeparti har ønsket flere penge til velfærd har Løkke kæmpet for nulvækst i det offentlige forbrug.

Lars Løkke Rasmussen er klar over, at han allerede i efterårets finanslovforhandlinger vil blive mødt med de samme krav fra Dansk Folkeparti:

»Denne regering skal samarbejde, og den skal lytte til især sit parlamentariske grundlag, men også andre partier i Folketinget. Det er nok, hvad jeg kan sige om det for nærværende,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Hans regering bliver den smalleste siden Poul Hartlings efter jordskredsvalget i 1973.

Dengang havde Poul Hartling 22 mandater bag sin V-regering, som holdt i 14 måneder, inden Socialdemokraternes Anker Jørgensen igen blev statsminister.

– Bliver det en skrøbelig regering?

»Det mener jeg bestemt ikke. Men det er meget lettere at se, når regeringen er dannet. Det er ikke sket endnu. Og der er ikke fremlagt et regeringsgrundlag.«

»Jeg har tillid til, at jeg kan færdiggøre det arbejde, så en ny regering kan fremstilles for dronningen søndag formiddag,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Jørn Pedersen

Ren LL - ren nedtur for DK!

Torben Arendal, John Victor Lorck og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Fjolleri for pensionens skyld.

Steffen Gliese

Der skal trædes en meget delikat balance - men nu er han jo fri til at lave forlig med SRSF, medmindre det provokerer LA for meget, så de trækker støtten.

Torsten Mandal

Lars Løkkes løftebrud bliver interessante at følge når så meget skal finansieres ved at plukke de skaldede:
Follow the money...

http://politiken.dk/indland/politik/folketingsvalg2015/ECE2705261/notat-...

http://u-landsnyt.dk/blog/26/lars-l-kkes-l-ftebrud-og-svigt

Einar Carstensen, Vibeke Hansen, Alan Strandbygaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Og dronningens eneste kommentar: "Åh, Gud bevare Danmark" :)

Klaus Ankerstjerne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Ren magtsyge. Ingen vil jo have hverken Venstres politik- ca. 30% af vælgerne gik andre steder hen, og Lars Løkkes personlige stemmetal fald med 40%. Og så danner han regering? Paradoksalt. Hævnmotivet må være drivkraften.

Anne Eriksen, Einar Carstensen, Vibeke Hansen, John Victor Lorck, Preben Haagensen og henrik hansen anbefalede denne kommentar
Klaus Ankerstjerne Eriksen

Nu ikke så negative, vi har jo ikke set ministerlisten endnu, hvem ved - måske der kommer nogle positive overraskelser. Jeg vil da gerne hjælpe Lars Løkke med at sammensætte et ministerhold. Frank Grevil er da et rigtig godt bud på en ansvarlig forsvarsminister og Haifaa Awad er en helt oplagt kandidat som sundhedsminister og Jørgen Dragsdahl skal da være pressens minister (og bliver dermed også statsminister, en lille opgave han helt sikkert også godt kan løfte).
:-)

Christian Hjorth Andreasen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

`Vanviddet bobler over her til lands. Det er helt galt!

Altså: Man afholder et valg til folketinget. Valgets store vinder vil ikke være regering. Derfor bliver valgets største taber regering.....??

Hvorfor i alverden stillede DF op, når de ikke vil tage ansvaret? Ikke vil være regering.

Jeg mener at Løkke ødelægger sig selv og Venstre, samtidig med at han redder røven på DF!

Dansk Folkeparti har diskvalificeret sig selv.

Jakob Bonde, Anne Eriksen, Vibeke Hansen, Thomas Toft, Carsten Wienholtz, Knud Chr. Pedersen, Sif S. Broby Madsen, henrik hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Har ellers lige læst på ekstrabladet.dk at Anders Samuelsen fra LIberal Alliance har udtalt, at LLR's rene V-regering vil nedsætte eller helt afskaffe topskatten.....

peter fonnesbech

Lars Løkke har fornyligt tabt sig x antal kilo og har yderligere mistet ca. 23 000 personlige stemmer.
Venstre har mistet 13 mandater, og nu danner de den smalleste regering i 40 år.

Det må siges at være en gennemført slankekur.

Anne Eriksen, Glenn Lynge Andersen, Karsten Aaen, Preben Haagensen, henrik hansen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Danmarks økonomi bliver som Løkkes egen, men hvem skal nu betale, hvem har råd til det?

georg christensen

Tillykke "Løkke". vi imødeser det næste valg, inden et eller to år er gået, så mødes vi igen ved "valg urnen".

Alan Strandbygaard

Det er sgu sjovt at være vidne til.

Løkke har netop aftalt med Samuelsen at sætte topskatten ned fra 15 til 10%, for at have hans støtte.

Nu kan alle DF vælgerne hygge sig med at der netop blev taget flere penge fra hospitalerne. Der er jo ikke råd til begge dele.

Anne Eriksen, Glenn Lynge Andersen, Karsten Aaen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Venstre får max 1 år. Protestvalgets stemmer endte hos Tulle. Provinsen er træt af København og omvendt. Christiansborg kan snart kigge i vejviseren efter Jylland og resten af provinsen . Ingen regering lader til at ville provinsen det godt. København kan snart passe sig selv som Nordens Monaco . Så kan provinsen arbejde sammen med vores nabo lande istedet. Vi skal nok klare os uden Gucci Helle og fadbamsen Lars Laksko. Hvis København ønsker at være sammen med provinsen må de vise lidt mere vilje til det ægteskab. Start med droppe ordvalg som udkants Danmark , taberne i provinsen etc. Ellers risikerer Venstre at ryge helt ud ved næste valg.

Peter Nørgaard

Slotsholmen - det udkants Danmark du ikke kender ...

Anne Eriksen, Vibeke Hansen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Antallet af blanke stemmesedler steg med 20 % i forhold til valget i 2011. En fremgang ingen partier matcher.

Anne Eriksen, Felix Austin og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Og 30.000 menneskers bevidste valg, svarer til halvandet kredsmandat. Men valgloven kalder disse menneskers handling ugyldig.

Forbrugernes, vælgernes, seernes, lytternes, stemmekvægets (føj selv til) handlinger er gyldige ...

Bjarne Andersen

Lars Løkke alene på magten, med mørklægningsloven, held og løkke danmark.

Helene Kristensen

Føj, så får arbejderne kniven. S støtter alt der gavner konkurrencestaten, og så kan DF, SF og enhedslisten sprælle alt det de vil - men så er overklassen på Sjælland vel tilfreds.

Benny Jensen

Det holder alle 4 år. Der er nemlig INGEN forskel på V og S. Og jeg tror ikke, det bliver hverken sjovt at være vidne til endsige være en af de mange, det kommer til at gå ud over.

Hvorfor alt det fjendskab.
Det er bare lille Danmark - endnu.

Søren Blaabjerg

Jeg tipper på, at de fleste politikere i øjeblikket, inkl- Løkke selv, gambler på, at der meget snart bliver valg igen, hvor man så håber på at kunne give de andre skylden og dermed selv vinde mandatmæssig fremgang ved manøvren. Og det bliver nok ikke svært at finde nogen undskyldning for at lade sig vælte hhv. vælte regeringen. Man kan jo ikke fra regeringens side gøre alle tilpas, hvis ønsker stritter i alle mulige retninger, og samtidigt er der ingen uden for regeringen, der bryder sig om at stå skoleret som "løftebrydere" eller "mangle mod og mandshjerte" over for deres respektive vælgere.

Situationen kan minde lidt om en flok smarte sælgere, der har haft held med at sælge Rundetårn o.l. til en flok guds ord fra landet, der er kommet ind med 4-toget, og som nu har mere en svært ved at indfri de opgejlede forventninger.

Slettet Bruger

Det kan synes underligt, at Løkke ikke ville være statsminister for enhver pris, men kan leve med konstant at skulle være på udsalg, i spidsen for et parti i tilbagegang og som en lus mellem nogle stærkt uenige parter, der fra hver deres side gradvist kan suge vælgere ud af hans parti og trække tæppet ved gunstige lejligheder. Måske det endda kan føre Venstre ud af samme spor, som de efterhånden overflødige konservative har bevæget sig af. Det parti som hyldede andres hårde arbejdet, men nu selv har luret, at det ikke kan betale sig at deltage i et regerings arbejde.

De seneste årtiers teater, løftebruds diskussioner, mangel på visioner og den absurde interesse for spillet i sig selv, meningsmålingerne og levebrøds kommentatorer, vil utvivlsomt fortsætte, mens bureaukratiet, embedsmænd, EU, lobbyisterne og andre demokrati fjendtlige kræfter vil regere uanset prisen. Eksperimentet ser derfor ud til handle mere om en lille gruppes karrieremuligheder end om væsentlige ændringer i samfundet.

Søren Kristensen

En anden Rasmussen ville måske have kaldt det en stue-ren Venstre-regering, men lad nu det ligge og så synes jeg i øvrig at dronningen, som den gode kristen hun er, skulle have lov til at holde fri om søndagen. Hastværk er lastværk og kan sagten vente til på mandag eller tirsdag med at få en ny regering. Så bliver der også tid til at få fjernet de sidste valgplakater - og husk nu at få stripsene med.

Lise Lotte Rahbek

.. jeg skulle have været bookmaker. Der er masser af penge at tjene på væddemål om, hvor længe denne regering holder vand.. eller..

Nå, men det må da være lige så agtværdigt at være bookmaker som at være derivat-forhandler. Eller statsminister. Eller modtager af eftervederlag og ministerpensioner i lange baner.
Det skal kunne betale sig at arbejde.
Ikk.