Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ministerier forsømmer offentlighedsportal

Selv om ministerierne er forpligtet til at lægge lovforslag med betydning for aktindsigt på Offentlighedsportalen, sker det ikke. Det er en snigende udhuling af offentlighedslovens regler, siger juristen Oluf Jørgensen, der var medlem af Offentlighedskommissionen
Indland
29. juni 2015

Erhvervs- og Vækstministeriet har gjort det. Finansministeriet har gjort det. Og nu har også Beskæftigelsesministeriet og Forsvarsministeriet gjort det – nemlig undladt at offentliggøre lovforslag, der har betydning for borgernes adgang til aktindsigt, på den særlige portal, som Justitsministeriet har ansvaret for.

Den 8. april 2015 fremlagde daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) således et lovforslag L 184 om ændring af reglerne bl.a. for ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, hvorefter det »bestemmes, at lov om offentlighed i forvaltningen ikke skal finde anvendelse på fondenes investeringsvirksomhed«.

Og den 5. maj fremlagde daværende forsvarsminister Nicolai Wammen (S) et lovforslag L 201 om net- og informationssikkerhed. Ifølge forslagets kapitel fem er underretninger fra f.eks. private teleudbydere til det særlige Center for Cybersikkerhed »undtaget fra aktindsigt efter lov om offentlighed i forvaltningen«.

Begge lovforslag burde ifølge Oluf Jørgensen, der er offentlighedsrådgiver ved Medie- og Journalisthøjskolen, være lagt frem til borgernes kendskab på Offentlighedsportalen, som blev oprettet som følge af den ny offentlighedslov.

Det er ikke første gang, at ministerier har undladt at lægge lovforslag på Offentlighedsportalen. Derfor er kritikken fra Oluf Jørgensen hård: »Den snigende udhuling af offentlighedsreglerne fortsætter med de to nye lovforslag, der vil begrænse åbenheden, uden at forslagene er præsenteret på offentlighedsportalen,« siger han.

Lovens paragraf 18 forpligter nemlig Justitsministeriet til at føre »en portal, der indeholder love, administrative forskrifter og lovforslag og Folketingets Ombudsmands udtalelser om aktindsigt«.

Offentlighedskommissionen skrev om formålet med portalen, at den skulle give »offentligheden mulighed for at få kendskab til adgangen til aktindsigt hos forvaltningsmyndighederne samt det nærmere omfang af denne indsigtsret«.

Da forslaget til en ny offentlighedslov blev behandlet i Folketinget i foråret 2013, blev Offentlighedsportalen da også fremhævet som en af fremskridtene ved den nye lov. Men fremskridtet er til at overse, når ministerierne ikke anvender portalen, mener Oluf Jørgensen.

Slotholmens særegne kultur

Ifølge Oluf Jørgensen indebærer de to lovforslag, som ikke blev færdigbehandlet på grund af udskrivelsen af valget, »væsentlige forringelser for adgangen til offentlighed«.

»Efter forslaget til lov om net- og informationsvirksomhed bliver underretninger fra virksomheder og myndigheder som helhed undtaget. Dermed lukkes for åbenhed om problemer med it-sikkerheden. Og i lovforslaget fra beskæftigelsesministeren lukkes for offentlighed om de investeringer, der foretages for lønmodtagernes opsparinger.«

Det er de enkelte ministerier, der har ansvaret for, at relevante lovforslag bliver bragt på portalen. Ministerierne skal indberette lovforslagene til Retsinformation, som drives af Civilstyrelsen, og markere at lovforslaget skal lægges op på portalen.

Ikke første overtrædelse

Da Information for ni måneder siden beskrev, hvordan Erhvervs- og Vækstministeriet og Finansministeriet havde undladt at lægge hver sit relevante lovforslag på portalen, sendte Justitsministeriet i oktober 2014 et brev ud til samtlige ministerier og henledte opmærksomheden »på pligten til at offentliggøre love, administrative forskrifter og lovforslag inden for ministeriernes ressortområder på Offentlighedsportalen.«

»Det er altså ikke første gang, at ministerier overtræder dette krav i den nye offentlighedslovs krav, men trods løfter fra Justitsministeriet om bedring, sker det igen,« konstaterer Oluf Jørgensen, der henviser til »den særegne kultur på Slotsholmen, der gør det bekvemt at overse regler om offentlighed«.

Beskæftigelsesministeriet oplyser i en mail, at L184 »på grund af en administrativ fejl ikke (blev) lagt på Offentlighedsportalen.«

»Ministeriet vil fremadrettet være ekstra opmærksom på pligten til at lægge relevante lovforslag på Offentlighedsportalen,« fortsætter mailen fra Beskæftigelsesministeriet, der lover, at »hvis lovforslaget bliver fremsat på ny, vil forslaget blive lagt på Offentlighedsportalen.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Justitsministeriet eller en forklaring fra Forsvarsministeriet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her