Nyhed
Læsetid: 3 min.

Modstanden mod den stramme offentlighedslov styrket

Halvanden million stemte i forgårs på partier, der vil ændre offentlighedsloven, så den bliver mindre lukket. Det er en ny situation, siger pressejuristen Oluf Jørgensen
Indland
20. juni 2015

I det nye folketing vil 73 medlemmer fra DF, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet være enige om én ting: Den omstridte offentlighedslov, som SRSF-regeringen indførte i 2013 med støtte fra Venstre og Konservative, skal ændres, så den bliver mindre lukket. Det har partierne i hvert fald sagt.

I det afgående folketing var 44 medlemmer modstandere, så modstanden er styrket markant. Nu er to ud af fem modstandere af de stramninger, som den ny offentlighedslov indebærer, ikke mindst lovens paragraf om lukkethed i alle dokumenter, der kan falde ind under embedsmændenes ministerbetjening.

»Valgresultater er meget spændende i forhold til offentlighedsloven. Der er en helt ny situation nu, hvor de partier, som har været kritiske over for forringelserne af offentlighedsloven, er gået frem. Jeg påstår ikke, at det er derfor, men jeg tror også, at det spiller en rolle, at vælgerne fravælger partier, som har været systembærende i mange år,« siger pressejuristen Oluf Jørgensen.

Han var i sin tid medlem af Offentlighedskommissionen og med til at udarbejde forslag til den nye lov om offentlighed i forvaltningen.

Oluf Jørgensen ser en mulighed for, at hvis DF og Liberal Alliance kommer til at forhandle regering, »kan de to partier kræve, at der kommer klare elementer ind i grundlaget, som kan genskabe den demokratiske kontrol«, som han siger.

Skaarups skamplet

Da SRSF-regeringen og Venstre før sommerferien i 2013 vedtog offentlighedsloven, var Peter Skaarup i hvert fald klar i mælet, da han i en kronik i Politiken kritiserede stramningerne i den vedtagne lov: »Dansk Folkeparti vil derfor arbejde på at få annulleret denne skamplet på det danske demokrati hurtigst muligt.«

Også partileder Anders Samuelsen fra Liberal Alliance har tidligere meldt meget klart ud, at ændringer af offentlighedsloven står højt på partiets politiske ønskeseddel:

»Efter næste valg, når vi får en ny regering, og Liberal Alliance får de afgørende mandater, kommer vi ikke til at have glemt denne skamplet på demokratiet. Vi kommer til at forlange ændringer,« sagde Anders Samuelsen ifølge Berlingske Nyhedsbureau i sin grundlovstale i 2013.

Ifølge LA’s hjemmeside er modstanden en del af partiets 2025-plan:

»Liberal Alliance ønsker at gå den anden vej og åbne den offentlige forvaltning op ved hjælp af mere aktindsigt og mere åbenhed om beslutningernes grundlag. Kun på den måde kan borgerne se magthaverne i kortene og sikre sig, at de træffer beslutninger på et sagligt grundlag.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de to partiers retsordførere. Men Merete Riisager (LA), der i går så ud til at være genvalgt, vil gerne forklare, hvordan hun ser sagen:

»Vi kommer til at kæmpe mod og udfordre den, for det er en af de værste love, der blev gennemført under Thorning. Det er meget magtpåliggende,« siger hun til Information.

Pia Adelsteen, som formentlig også er genvalgt, var ordfører for DF, da offentlighedsloven blev vedtaget i 2013. Men hun kan ikke svare på, hvad DF vil gøre nu, hvor så mange flere folketingsmedlemmer er modstandere. »Det må vi se på,« som hun siger til Information.

Oluf Jørgensen ser også muligheder, selv om Venstre ikke danner regering med DF eller LA:

»Hvis de to partier ikke går i regering, har de mulighed for – sammen med andre partier i Folketinget – at kræve ændringer,« siger han.

Disse andre partier kunne – ud over Enhedslisten og Alternativet, som entydigt er modstandere – måske være Radikale, SF og Konservative. Selv om de tre små partier er med i den politiske tillægsaftale, som daværende justitsminister Morten Bødskov (S) indgik mellem SRSF-regeringen og Venstre og Konservative, og selv om de alle stemte ja til den strammede offentlighedslov, vakte det betydelig uro i partiernes baglande.

Flere kandidater fra de tre partier har da også under valgkampen spekuleret over, »om der er gjort et for stort indhug« i åbenheden, som SF’s Karina Lorentzen Dehnhardt formulerede det. Også den konservative Rasmus Jarlov har meldt ud om sin modstand mod offentlighedsloven. Dermed er han helt på linje med den indstilling, som det konservative landsråd vedtog i 2013, hvor et flertal tog kraftigt afstand fra stramningerne i offentlighedsloven. Ifølge tillægsaftalen kræver det enighed mellem aftaleparterne, hvis der skal ske ændringer i offentlighedsloven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Benny Jensen

Dream on!

Man skal dog huske på at man altid skal tage en politikers udtalelser vedrørende standpunkter med et par kilogram salt. Man har som bekendt et standpunkt til man tager et nyt, og skiftet mellem sådanne standpunkter er altid størst under en valgkamp eller når man er i opposition, og så når man indtager en plads som medlem af en regering.

Lene Christensen, Flemming Berger og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det passer godt med, at partierne med størst opbakning fra medierne er gået frem.
Offentlighedsloven er jo mest et problem for de journalister, som helst arbejder på Christiansborg.

Børge Rahbech Jensen:

"Offentlighedsloven er jo mest et problem for de journalister, som helst arbejder på Christiansborg."

Det er et ekstremt indskrænket syn på problematikken. Offentlighedsloven er et problem for gennemsigtigheden i det danske demokrati, og er derfor et problem for alle borgere i det danske demokrati. Den er samtidig et udtryk for en foruroligende udvikling vedrørende tendensen for magtfuldkommenhed og lukkethed i den politiske elite.

Gorm Lerche, Daniel Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, Claus G. Jørgensen, Flemming Berger og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Sune Olsen:
Du har fuldstændig ret.
Vi skal have mere offentlighed og demokrati, ikke mindre.
Engang var der noget, der hed borgerlig offentlighed, i dag findes så meget manipulerende "information", at det er tvivlsomt, borgerne kan stemme på et oplyst grundlag.
Og det er vigtigt, for vi stemmer sjældent og skal leve med de valgte politikere i årevis.

Gorm Lerche, Lene Christensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Men hun kan ikke svare på, hvad DF vil gøre nu

Det kommer vel an på om de går med i en regering.

Rasmus Kongshøj

DF: "Dansk Folkeparti vil derfor arbejde på at få annulleret denne skamplet på det danske demokrati hurtigst muligt."

LA: "Efter næste valg, når vi får en ny regering, og Liberal Alliance får de afgørende mandater, kommer vi ikke til at have glemt denne skamplet på demokratiet. Vi kommer til at forlange ændringer"

Win-win - enten får vi tøet den antidemokratiske mørklægningslov op, eller også hænger DF og LA på et løftebrud...

Lene Christensen, Anne-Marie Krogsbøll og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Daniel Hansen

Nåh ja... mere åbenhed gennem fascisme... logik for danskere.

Rasmus Kongshøj:

DF vælger det helt forudsigelige løftebrud, og det allerede inden der er en regering: DF vil ikke love åbenhed i regering.

Hastighedsrekord i løftebrud?