Læsetid: 2 min.

Nye ejere i dansk landbrug

Både pensionskasser og forbrugere er i dag gårdejere herhjemme
12. juni 2015

Liberaliseringen af landbrugsloven i december 2014 har udvidet mulighederne for opkøb og ejerskab af danske landbrugsbedrifter. I princippet kan nu enhver med penge nok købe danske landbrug. Og den landmand, der under et sådant nyt ejerskab kommer til at drive gården videre som forpagter, skal ikke længere have bestemmende indflydelse.

Hos Landbrug & Fødevarer var der op til lovens vedtagelse stærk bekymring over, at udenlandske kapitalfonde og spekulative investorer nu vil kunne overtage landbrugsejendomme i Danmark. Ifølge den finansielle dataformidler Preqin har 34 private kapitalfonde med specielt fokus på landbrug i dag investeringsprojekter for næsten 100 milliarder kr. i jord og landbrugsbedrifter i en række lande. Dertil er op mod 100 andre kapitalfonde med bredere sigte i gang med at investere et mere end dobbelt så stort beløb i landbrug. Verdens største forvalter af finansielle værdier, selskabet BlackRock, har placeret 1,25 mia. kr. i en fond til opkøb af landbrug.

Hverken Landbrug & Fødevarer eller Videnscentret for landbrug SEGES kender endnu til sådanne planer eller projekter med udenlandske investorer som ejere af dansk landbrug.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu