Læsetid: 8 min.

På Samsø skal jorden købes fri til økologi

Mens gældstyngede danske landmænd giver op på stribe, og Folketinget har åbnet for store investorers opkøb af bedrifterne, er man på Samsø ved at etablere en lokal jordbrugsfond, der i samarbejde med forbrugere skal gøre det muligt for unge landmænd at fortsætte i erhvervet
Johannes Loeb og Anne-Christine Dittmann arbejder i drivhuset på økogården Ydunes Have på Samsø.

Johannes Loeb og Anne-Christine Dittmann arbejder i drivhuset på økogården Ydunes Have på Samsø.

Ulrik Hasemann

12. juni 2015

Den 1. juni var over 3.500 landejendomme sat til salg i Danmark. Til sammenligning var tallet i foråret 2007 under 1.000. Det viser portalen Boliga.dk.

Det er den såkaldte strukturudvikling og affolkningen af landdistrikterne, der hærger. Og som følge af den økonomiske krise med større fart end nogensinde. Sidste år lukkede i snit 2,5 landbrugsbedrifter hver eneste dag, så der nu kun er omkring 11.000 heltidslandbrug tilbage. Engang var der over 200.000. Til gengæld bliver de tilbageværende bedrifter stedse større. Og det spænder ben for generationsskiftet.

»I dag er det meget svært for en ung landmand at stille med tilstrækkelig kapital til at overtage et større landbrug. De er efterhånden blevet så store, at det er yderst kapitalkrævende at købe,« siger agronom Lone Andreasen, projektleder i Økologisk Landsforening.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Vang Nielsen
  • Flemming Berger
  • Morten Kjeldgaard
  • Torben Selch
  • Niels-Simon Larsen
Anders Vang Nielsen, Flemming Berger, Morten Kjeldgaard, Torben Selch og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Siden jeg så en af de rigtig drevne økologisvindlere i fjernsynet (han havde både økologisk og konventionel drift på samme ejendom, og blev snuppet i at have brugt konventionelt foder til sin "økologiske" høns med denne bemærkning: "Ja det var et læs foder der var kørt til højre i stedet for til venstre - jeg kan jo ikke holde øje med alt - en beklagelig fejl.") har jeg synes at økologisk produktion burde være en lokal aktivitet.

F.eks. hele Samsø omlagt til økologi - og Gud nåde og trøste den øboer der så blev taget med et kilo kunstgødning, en flaske nikotin eller andet djævelskab.

Lene Christensen, Flemming Berger og uffe hellum anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke, om der mangler ferielejligheder på Samsø. Det gør der herude vestpå. Vi dækker en stor del af omkostningerne ved at udleje en kælder i byen og et lillebitte forpagterhus ved vandet. Måske kan man gøre det samme på økologiske gårde, hvis der er bygninger, som ikke bruges i driften længere.

Torben Arendal

Jorden skal tilhører os allesammen. Landmænd skal forpagte jorden fra borgerne som skal stille krav til landmændene. Derved slipper landmænd for at betale skatter af jorden og heller ikke prioritetsgæld til kreditforeninger for jorden.

Henrik Brøndum

@Torben Arendal

Lige præcis den model er næsten alle enige om fører til sult. Du må have dokumentation for praktiske erfaringer for at kunne fremsætte sådan et argument.