Læsetid: 3 min.

Politiet er i gang med at indføre ny overvågning nær grænsen

Mens Dansk Folkeparti kræver styrket grænsekontrol, arbejder Rigspolitiet allerede på at indføre ny overvågning af bilister i såkaldt grænsenære områder
Rigspolitiets nyindkøbte system, som skal overvåge bilisters bevægelser, vil fra næste år bestå af mindst 17 stationære kameraer, hvoraf nogle helt sikkert vil blive placeret i ’grænse nære’ områder

Rigspolitiets nyindkøbte system, som skal overvåge bilisters bevægelser, vil fra næste år bestå af mindst 17 stationære kameraer, hvoraf nogle helt sikkert vil blive placeret i ’grænse nære’ områder

Polfoto

24. juni 2015

Som en del af forhandlingerne om en kommende regering har Dansk Folkeparti ytret ønske om i »store træk« at indføre en annulleret aftale om styrket grænsekontrol, som partiet tidligere har lavet med Lars Løkke Rasmussen (V).

Aftalen indebærer blandt andet fysiske grænsekontrolanlæg og »omfattende« videoovervågning.

Men Rigspolitiet er allerede i gang med at indføre et system, som netop skal bruges til at overvåge bilister i »grænsenære« områder. Som Information tidligere har beskrevet, skal systemet ved hjælp af kameraer aflæse nummerplader på forbipasserende danske og udenlandske biler.

Systemet kan, efter at det har aflæst en bils nummerplade, derefter automatisk slå den op i et it-system, som eksempelvis tjekker, om nummerpladen er efterlyst af andre lande i Schengen-samarbejdet eller i politiets egne lister og registre.

Ole Andersen, der er vicepolitimester i Rigspolitiet, oplyser til Information, at en del af de 17 stationære kameraer, som politiet for kort tid siden har skrevet under på at købe, vil blive placeret i »grænsenære« områder.

»Vi forventer, at de første kameraer er opsat og parate til praktiske test i slutningen af 2015. Samtlige kameraer forventes at være i drift medio 2016,« skriver Ole Andersen i en kommentar til Information.

Årsagen til, at systemet bliver indført, er en politisk aftale om politiets økonomi, som Helle Thorning-Schmidts (S) regering lavede med blandt andet Dansk Folkeparti og Venstre.

Hvor mange kameraer, der vil blive opsat i grænsenære områder, er endnu ikke sikkert. Ole Andersen tilføjer, at der i alt potentielt kan blive tale om yderligere kameraer, da Rigspolitiet dels har nogle i forvejen og dels har mulighed for at tilkøbe flere.

Præcist hvordan systemet vil blive brugt er heller ikke endeligt fastlagt. Det skyldes, at der ikke er klarhed over, hvordan systemet bliver reguleret i forhold til, hvornår og hvor lang tid Rigspolitiet må gemme de oplysninger, som systemet indsamler.

Men i et notat skrevet af Rigspolitiet fra januar i år, som Information har fået aktindsigt i, fremgår det, hvordan Rigspolitiet har overvejet anvendelsen af systemet og teknologien, som kaldes automatisk nummerpladegenkendelse.

Omrejsende kriminelle

Her næves konkret efterforskningen af »mulige omrejsende kriminelle eller menneskesmuglere« som et område, der er »meget relevant« i de grænsenære områder.

Systemet kan potentielt bruges til at identificere den omtalte gruppe »på baggrund af oplysninger om kørselsmønstre (eksempelvis ind- og udrejse over grænsen inden for få timer eller forskellige køretøjer, der gentagne gange følges ad) for bestemte køretøjer eller på bestemte ruter«.

Disse oplysninger kan ifølge Rigspolitiet bruges til at skabe »grundlag for en målrettet kontrol og efterforskning, der kan føre til pågribelse af personer, der smugler mennesker, narkotika, våben eller andet«.

I notatet påpeger Rigspolitiet også, at der angående de grænsenære områder fra politisk side er et »udtrykkeligt ønske om en effektiv indsats, som på både kort og lang sigt kan have betydelige præventive effekter«.

Der er allerede udført et forsøg med systemet, som havde fokus på grænseoverskridende kriminalitet og foregik hos Udlændingekontrolafdelingen under Syd- og Sønderjyllands Politi.

Har ført til varetægtsfængsling

I løbet af forsøgsperioden på et halvt år foretog afdelingen 45 anholdelser, der blev tilskrevet systemet. Heraf var de 32 omrejsende kriminelle uden bopæl i Danmark.

I forbindelse med forsøget har politikredsen konkret beskrevet deres erfaringer med en gruppe omrejsende kriminelle, der har »plaget« det sydlige Jylland ved at specialisere sig i at tømme håndværkerbiler for dyrt værktøj: Udlændingekontrolafdelingen identificerede under forsøget et køretøj, ’W’, der blev benyttet af denne gruppe.

Ved hjælp af analyse af aflæsninger af nummerplader i systemet kunne afdelingen fastlægge gruppens rejsemønster og identificere et yderligere køretøj, ’G’, fordi begge køretøjer indrejste og udrejste sammen flere gange.

»Køretøjet G er efterfølgende 4 gange blevet standset i Tyskland og Danmark med mellem 200-330 stykker dyrt værktøj fra håndværkerbiler. I den seneste sag sidder 4 litauiske statsborgere p.t. varetægtsfængslet i en sag, der behandles af UKA (Udlændingekontrolafdelingen, red.).«

Dansk Folkepartis Peter Skaarup medgiver, at den del af aftalen om styrket grænsekontrol fra Lars Løkke Rasmussens tid som statsminister, der handler om et nyt overvågningssystem til politiet, i praksis er ved at blive implementeret.

»Vi har nævnt aftalen fra 2011 som et meget godt udgangspunkt, men der kan selvfølgelig være sket ting siden da, som man så må diskutere,« siger Peter Skaarup.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, det var jo helt konkret grænsebomme som skulle kunne gå ned, som var de ultimative krav, hvis en tolder mente at se en "mistænkelig" person, naturligvis langsomt kørende forbi i tomgang, forårsaget af trafikchikaner og vejbump.

Schengen-aftalen var iøvrigt kun til for at blive udfordret, og hvis nogen "nede i EU" var utilfredse måtte de jo rejse en sag.

Løftebrud.? Nej det er kun Socialdemokraterne, der har den slags på samvittigheden...

Peter Skaarup udtaler til Politiken 19 juni; "Vi har ikke været ude at opfinde ny politik til lejligheden. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl sagde i sin tale til Folkemødet på Bornholm, at vi er kedeligt valgkampsparti. Efter valget siger vi det samme, som vi sagde før valget. Danskerne ved, hvad vi står for"

http://politiken.dk/debat/profiler/peter-skaarup/ECE2724683/vi-er-bestem...

Altinget. dk spørger Peter Skaarup, hvorfor han tror, at DF tiltrækker så mange skeptiske vælgere.

“Det handler om, at vi siger tingene rent ud. Og at vi arbejder efter devisen om, at der er overensstemmelse mellem det, man siger, og det, man gør,” siger han.

Og tilføjer så: “Her så vælgerne, at den røde regering gik til valg på en række løfter, som aldrig blev indfriet. Man brød næsten alle store løfter, som blev givet før valget, og det betyder, at folk i dag er utroligt skeptiske over for, hvad politikerne siger,” mener han."

http://www.altinget.dk/artikel/foghsk-kontaktpolitik-skal-genskabe-tilli...

"Du ved, hvad DF står for" var deres valgslogan anno 2015,

Var løftebrud ikke det sidste man kunne forestille sig det skulle betyde, ovenikøbet når DF er blevet det største borgerlige parti med maksimal indflydelse på regeringssammensætning og politiske agendaer ?

Hvor blev protestpartiet af, nu deres vælgere med al rimelighed forlanger at regningen skal betales tilbage?

Det er måske virkeligheden, som allerede er begyndt at mimimere protestpartiet til en mere overskuelig størrelse ?

Stuerene er de aldrig blevet og da slet ikke som ansvarlige politikere i en borgerlig regering, noget vi må konstatere kun få dage efter deres massive valgsejr.

-du ved altså nu, hvad DF kommer til at stå for. ..

Helene Kristensen

Det er da en jammerlig gang pladder Erik Jensen. Der er ikke dannet en regering endnu, og der er da hidtil ingen partier der er gået ud og har stoppet eller ændret noget, inden der var lavet en regering som de var med i. Det ville svare til, at Enhedslisten efter sidste valg omgående var gået ud til a-kasser og jobcentre og havde bekendtgjort at nu havde Enhedslisten rullet dagpenge- og genoptjeningsperioden tilbage, så nu skulle der arbejdes efter disse nye/gamle regler.

Jeg er socialist og har ikke stemt DF, men håber at SF og Enhedslisten kan holde DF på sporet, så der bliver lavet noget politik der går arbejdernes vej - det var det jo lidt småt med under sidste regering. Lappeløsninger og nulløsninger giver ikke tryghed og mad på bordet. Vi arbejdere kan heller ikke leve af overklassens principper og globaliseringsiver, vi har brug for arbejde og tryghed - ikke tæsk.

Men klart DF vil blive holdt op på deres løfter til arbejderne, men der skal jo lige dannes en regering først, så må vi se hvad de kan og vil. For øvrigt har jeg mere end almindelig svært ved at se nytten af aldrig så mange kameraer, især når det ikke engang er afklaret hvad politiet skal bruge dem til. Jo, man vil kunne sige, denne nummerplade blev indført i Danmark på et tidspunkt, men den kan jo let flyttes til en anden bil, og hvad der er sket siden - om der er smuglet en masse narkotika ind, tjaaaaa - men det er stadig tolderne i Norge og Sverige der skal stoppe smuglerne, for det danske politi gør det jo ikke, kan man se på statistikkerne fra de norske og svenske toldere. Men sådan må den danske overklasse jo ønske det, principper før lov og ret.

I sidste uge, var jeg to gange over den tysk-østrigske grænse ved Scharnitz. På den tyske side var der massiv kontrol, med traffikal chikane og adskellige bevæbnede grænsevagter. Læste også forleden, at den ungarske regering har besluttet at investere i et hegn langs hele grænsen til Serbien. Har DF været på besøg sydpå?

Jeg skal tilføje, at jeg mellem den dansk-tyske grænse og den tysk-østrigske, på et par dage så betydelige flere politibiler end jeg oplever i flere år i Danmark.

Beklager hvis enkelte opfatter mine indlæg som pladder.. Jeg prøver såmænd blot i al beskedenhed at påvise, at DF konsekvent render fra alle sine valgløfter, senest idag, hvor offentlighedsloven - den som DF kalder "en skamplet på det danske demokrati" alligevel ikke er en lov som DF vil ændre på.

DF massive løftebrud har ikke noget med den aktuelle forsøg på regeringsdannelse at gøre. S og SF ikke ud i offentligheden fra det øjeblik stemmerne var talt op, og fortalte at deres krav ikke var alvorligt mente.

DF derimod har fra dag 1 begyndt at give afkald på alle deres valgløfter, og det enda før nogen overhovede ved, hvordan regeringen skal sammensættes!

Løftebrud, snyderi, amatører og tosser er ord som bruges om DF i disse dage og det med god grund. Når århundredets vinderhånd skrottes, inden modspillerne er valgt og inden spillet er begyndt er skuffelsen stor blandt de 750.000 vælgerne, som rent faktisk troede på DF mange gyldne valgløfter, (det, selvom de var blevet advaret...)

Enhedslisten udtaler sig idag om DF løftebrud om offentlighedsloven : "Dansk Folkeparti har brugt nogle meget store ord i den her sag, så det er simpelthen noget snyderi og en skuffelse for vælgerne, hvis de ikke selv opfører sig derefter. Peter Skaarup burde klart kunne sige, at den første ordre, han overhovedet vil give, hvis han bliver minister, er, at indskrænkningerne i offentlighedsloven ikke vil gælde,« siger retsordfører Pernille Skipper.

http://www.politiko.dk/nyheder/df-vil-ikke-love-aabenhed-i-regering

Nå ja, så er der det ufravilige krav om 0,8% vækst. Det er idag, ifølge finansordfører Rene Christiensen og Peter Skaarup "ikke mere et mål i sig selv"

" Det er en refleksion over, hvad der skal til for at løfte opgaver i tilfredsstillende omfang" (sic)

mobil.fyens.dk/modules/mobile/article?articleid=2738218

Peter Jespersen

Erik Jensen - du ved ganske udmærket at på venstrefløjen er man løftebrydere (Dvs løber fra løfterne når de ikke har mandaterne til at få dem gennemført), hvilket er dybt skammeligt. På højrefløjen fører man derimod realpolitik (Dvs løber fra løfterne når de ikke har mandaterne til at få dem gennemført) og det er den jo ingen der kan have noget imod.

Anne Eriksen, Carsten Wienholtz, Benjamin Bach og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Svenskerne opretholder altså også en vis grænsekontrol, når man kører over bron. Ikke alle de uniformerede hvasse blik og bump, man møder når man passerer på motorcykel, er billetrelaterede. Det ses på uniformerne.

Roald Andersen

Da jeg bor i Tyskland og flere gange årligt er på besøg i Danmark, holder jeg naturligvis øje med kontrolopbuddet og hastighedsbegrænsningen ved indkørsel via motorvejen ved Frøslev til Danmark.
Hastighedsbegrænsningen ud af Danmark har de sidste mange år været kraftigere end modsat. I lange perioder kunne man køre med 100 km/h ind i Danmark, men betydeligt langsommere ud (40-70 km/h?).

På motorvejsgrænsen mellem Luxembourg og Frankrig er bygningerne, hvor franskmændene meget ofte kontrollerede indrejsen, nu helt fjernet og den tidligere hastighedsgrænse på 10 km/h er ophævet, så man vist nok nu må køre 90 km/h (der er 130 km/h hastighedsbegrænsning i Luxembourg og 110 km/h begrænsning i Lorraine ned til Metz).

Ved min helt lokale landevejsgrænse mellem Luxembourg og Tyskland er der 30 km/h gennem grænselandsbyen Wasserbilligbrück og det benytter det tyske toldvæsen til flere ugentlige razziaer, hvor man især forsøger at fange tyske turister, som har hentet nogle af deres sorte penge i Luxembourg, og som forsøger at snige sig tilbage ad småveje. Der går næppe en uge, hvor de ikke får bid og finder skattesyndere med mere end 10.000 EUR i kontanter pr. næse, fra kontoer der ikke er offentliggjort til de tyske skattemyndigheder.
Iøvrigt er der ca. 15-18.000 biler om dagen der kører ad denne vej til Luxembourg for at tanke diesel og benzin samt kaffe og tobak, men da tyske biler har lokale nummerplader er det jo let at se, hvem der er turister.
På samme vej, men tæt ved Trier, er der et Mautanlæg som affotograferer lastbilers (men også personbilers) nummerplader, for at kunne kontrollere lastbil(Maut)-afgiften. I 2008 afsagde den tyske forfatningsdomstol en dom som klargjorde, at det er i strid med den tyske grundlov om privatlivets fred, når politiet systematisk affotograferer privatbilers nummerplader via disse anlæg (hvis ikke man øjeblikkelig skrider til efterlysning). Schleswig-Holstein og Hessen havde været lidt for langt fremme med kontrollen. En del fotobroer blev fjernet og driften blev lagt om, så politiet ikke kunne tappe og gemme oplysningerne efter forgodtbefindende.
Jeg gætter på at DF bl.a. vil have fotobroer ligesom i Tyskland. Problemet er bare, at der ikke er nogen instans, der vogter over den danske retssikkerhed og retten til privatliv. Højesterets kontrol er helt utilstækkeligt og Folketingets kontrol har jeg ingen tillid til – ombudsmanden vil sikekrt blive stækket også. Den udbredte holdning om at almindelige mennesker, jo ikke har noget at skjule, og derfor ikke skal være bekymret om at blive kontrolleret, mangler et modspil.

Iøvrigt har Orbáns Ungarn ikke opgivet hegnet. De har opgivet ikke at tage imod flygtninge som de øvrige EU-stater sender tilbage til Ungarn, når flygtningene er rejst ind i EU via Ungarn. Hegnet vil givet nedbringe flygtningestrømmen/indvandrerstrømmen via Ungarn, når det står færdigt (omtrent som hegnet mellem USA og Mexico eller som mellem Øst- og Vesttyskland før 1989). Stoppe strømmen vil det ikke, og nogen acceptabel løsning er det absolut heller ikke, men DF vil sikkert føle sig inspireret.