Analyse
Læsetid: 2 min.

Politisk Valgpost - dag 10: Slut med citronhalvmåner, ny talerstol og et muligt søgsmål med statsminister

På en noget nyhedsfattig grundlovsdag, der står i kvindernes tegn, tager mændene overskrifterne
Indland
5. juni 2015

Dagens nyhed

I søndags opstod et nyt udtryk i dansk politik, da statsminister Helle Thorning-Schmidt i debatten med Lars Løkke Rasmussen sagde, at »der er gået Panorama i den« med slet skjult henvisning til hendes konkurrents udfordring i medierne. Her blev Lars Løkke Rasmussen afkrævet, at han kunne fremvise den kontanthjælpsmodtager, som han havde fortalt, han havde hørt om under et virksomhedsbesøg hos rengøringsvirksomheden Panorama.

Nu overvejer direktøren for Panorama, Morten Broager, et søgsmål mod statsministeren for æreskrænkelser. Det skriver Jyllands-Posten

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har haft min advokat til at undersøge, hvad jeg kan gøre rent juridisk. Panorama er ensbetydende med mit navn. Jeg synes ikke, at det er fair, og jeg synes, at det er pinligt og krænkende, at statsministeren misbruger mit firmas navn,« siger Morten Broager til Jyllands-Posten.

På Christiansborg er Enhedslisten sammen med de andre partier, som udgør regeringens parlamentariske grundlag, i gang med at hjælpe Helle Thorning-Schmidt med at indrette Slotsholmen og ministerierne, hvis SR-regeringen bliver genvalgt.

Enhedslisten, SF og Alternativet ser gerne, at Thorning-Schmidt opretter et grønt 'superministerium'. Det skriver Politiken. 

Dagens tal: 80 

Procent af varerne i danske supermarkeder, som skal fjernes, hvis det står til Alternativets kandidat, Søren Røndhede. 

Der er bred enighed om, at Alternativets partileder Uffe Elbæk efter forventninger og omstændigheder klarede sig fint, da han torsdag aften var i krydsild på DR1 hos Kåre Quist.

Men de seneste dage er det poppet frem med ‘interessante‘ forslag fra nogle af Alternativets kandidater. Et af dem stammer fra Søren Røndhede. Han vil nemlig forbyde alle varer i landets supermarkeder, der bla. indeholder kunstige tilsætningsstoffer, aroma- og farvestoffer.

Det betyder ifølge DR, at det er slut med citronhalvmåner. Slut med Nutella. Og slut med 3-Stjernet-salami.

»Det kan være tæt på 80 procent, der ryger ud fra den butik her. Hvis du var skrap og sagde ’fra i morgen gælder loven’, så ville 70-80 procent af det, der står på hylderne ryge ud. I visse afdelinger over 90 procent. De værste afdelinger – slik, kager osv. - det ville ryge ud,« siger Søren Rønhede om sit eget forslag til dr.dk.

Dagens overraskelse

Dansk politik er ikke kun valgkamp. Eller jo, det er det faktisk, men selv om der kæmpes på livet løs om vælgernes gunst, har Folketingets formand, Mogens Lykketoft, tid til at gøre klar til de mulige, nye kandidater, der kan blive valgt ind i Folketinget efter valget.

En af dem er Sarah Glerup fra Enhedslisten. Hun har brug for en kørestol for at komme rundt, men det skal ikke forhindre hende i at komme på talerstolen i Folketinget, hvis hun opnår valg. Det har Politiko.dk fundet ud af på Twitter:

Kort tid efter at Berlingskes kække fyre på politiksitet havde tweetet Folketingets formand, var Lykketoft klar til at byde Sarah Glerup velkommen med åbne arme, hvis vælgerne stemmer hende ind:

Du kan læse mere om Sarah Glerup her 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Men de seneste dage er det poppet frem med ‘interessante‘ forslag fra nogle af Alternativets kandidater. Et af dem stammer fra Søren Røndhede. Han vil nemlig forbyde alle varer i landets supermarkeder, der bla. indeholder kunstige tilsætningsstoffer, aroma- og farvestoffer.
Det betyder ifølge DR, at det er slut med citronhalvmåner. Slut med Nutella. Og slut med 3-Stjernet-salami."
Ak ja. Det er det parti, jeg ønsker at stemme på. Men det er mindre problematisk end udmeldinger fra andre partier.
Jeg finder det væsentligste punkt for mig er et skifte væk fra vækstfilosofien, der er en total katastrofe for vores fortsatte fremtid her på kloden. Fra The Guardian:
With 2015 so far running hotter than any year on record, and with May temperatures expected to be in the 0.79–0.84°C anomaly range, it becomes increasingly likely that we will set another all-time record this year. With hope, this will end the discussion of the so-called “pause” or “hiatus,” which never existed in the first place.

Henrik Bjerre

Er Alternativet ude paa at underminere politistyrken med deres citronmaane-indgreb? Jeg taenkte nok de var en flok anarkister!

Søren Kristensen

Fremskridtspartiet ville i sin opstartstid udskifte forsvaret med en telefonsvarer og alligevel fik de vind i sejlene. Der skal være plads til lidt brainstorming i starten og selvfølgelig sker der ikke noget med citronmånen, andet end måske nogle småjusteringer hen ad vejen. Hvem ved, det kan være der kommer citron i?

Henrik Bjerre

@Søeren Kristensen

Du er endnu værre end Alternativet - forsøger at lægge hele korpset på langs med frugtknopper?

Herman Hansen

"Panorama er ensbetydende med mit navn. Jeg synes ikke, at det er fair, og jeg synes, at det er pinligt og krænkende, at statsministeren misbruger mit firmas navn,« siger Morten Broager til Jyllands-Posten"

Nu har Morten Broager jo helt af fri vilje selv trukket sit firma Panorama ind i debatten og dermed valgkampen under Lars Løkke Rasmussens besøg i marts måned.

Søren Kristensen

Jeg har svært ved at få øje på det krænkende. Der jo tale om brug og ikke misbrug.

Herman Hansen

"Det kan være tæt på 80 procent, der ryger ud fra den butik her"

Der er helt sikkert god grund til at give fødevare produktionen et kritisk service eftersyn. I visse fødevare typer er der i dag næsten flere kemikalier end reel føde. Så for nogle år tilbage en udsendelse fra tysk TV om kemi i vores fødevare. Her viste de et eksempel på en grønsagsnudelsuppe, som udelukkende var kunstigt fremstillet. Det eneste reelle var vand. Så der er bestemt noget at komme efter. For slet ikke at komme ind på homonforstyrende tilsætningsstoffer i baby udstyr. Absurd. Til at begynde med burde der indføres synlig og letforståelig mærkning af graden af kunstige tilsætningsstoffer i fødevareprodukter for at give os forbrugere et synligt og dermed reelt valg. Det vil fremme udfasningen af disse produkter helt frivillig.

Heldigvis sikrer EU os mod amokløbende nationale politikeres galskab - blandt meget andet...

Men set fra rent sundhedspolitisk perspektiv, har manden jo fuldstændig ret og 80% af supermarkedernes salgbare indhold er i virkeligheden perverteret, fordi det gør os fede, afhængige og syge.

Det er bare ikke der hvor man kan starte, det ville være som at tage narkoen fra en narkoman uden en medfølgende behandlingsplan.

Morten Broager er enten blevet fejlciteret ellers har han selv lavet en fejl i sin udtalelse.

Det er ikke statsministeren der har misbrugt hans navn men den tidligere, og muligvis kommende, statsminister der har.

Søren Kristensen,
tænk, hvis Fremskridtspartiet fik deres vilje dengang, det værste der ville være sket er at vi så stadig ville have råd til en ordentlig velfærdsstat, (det har vi i virkeligheden stadig, men det er en anden diskussion) frem for den maltrakterede version vi nu har.

Søren Kristensen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Velfærdstarten drejer sig ikke om økonomi. Det er et valg... De sidste 15 år er velfærdstarten blevet nedprioriteret af politikerne frem for massive skattelettelser. Og dette selvom et flertal i befolkningen vil noget andet. Velfærdstarten. Det viser den heftige dagpenge debat de seneste 3 år med al tydelighed.

Vibeke Rasmussen

Ærgeligt, at der var så meget 'peace, love and understanding', over den hyggelige samtale mellem Uffe Elbæk og Kaare Quist. Både Alternativet og vælgerne fortjener, at partiets formand bliver udspurgt lige så håndfast som andre partiledere og dermed taget lige så alvorligt.

Og så bliver jeg rundtosset af den kameraføring, DR har besluttet sig for i de udsendelser! Kameraet sejler rundt, zoomer ind, alt for og grænseoverskridende tæt, borer sig nærmest ind i næseboret på politikeren, svæver videre, zoomer nedefra og op, oppefra og ned, udefra og ind, 'vi sejler op ad Åen'. Det er lige så slemt og forstyrrende som en anden yndet men modsat redigeringsform, den hvor man klipper hidsigt mellem kameraindstillingerne med max 3 sekunders interval. :(

Det vil være en god ide at fjerne 80% af alt pålæg i kølerdiskene, ikke engang rotterne kan tåle det.

Jørn Petersen

Lige nutella og citronmåner er ikke i orden.

Når i kommer ind lader i de to ting være ellers smører vi samtlige alternativer ind i nutella og citronmåne drys, så kan i lære det. :-)

Henrik Bjerre

@Vibeke Rasmussen

Mener du, at der er nogen der vil stemme på Alternativet som også tager dem alvorligt - og seriøs udspørgen derfor er relevant?

Vibeke Rasmussen

Henrik Brøndum, ja da. Jeg ikke alene mener det, men véd at der er borgere, der tager partiet alvorligt og vil stemme på det. Bl.a. flere herværende debattører, som jeg har stor respekt for.

Og ja, seriøs udspørgen af alle opstillingsberettigede partier, er i høj grad både relevant og må være et krav til medierne, ikke mindst til den borgerejede 'Public Service'-institution DR.

Dermed ikke være sagt, at jeg ikke også kan more mig over mange af de 'løsgående' forslag fra kandidater, fx overdækkede cykelstier, inklusiv medvind som Jacob Haugaard jo også i sin tid lovede – ligesom han også i sin valgkamp efter sigende lovede mere Nutella i feltrationerne. '-)