Læsetid: 1 min.

Politisk Valgpost - dag 23: Dødt løb, flere vælgere, men mange kan ikke stemme

VALGDAG! Nu er det nu. Valgdage er nyhedsfattige, men ikke desto mindre er der masser af nyttig viden, inden resultaterne fra valgstederne begynder at løbe ind i løbet af aftenen, og det endelig resultat er klart
18. juni 2015

Dagens nyhed

Der er ingen nyheder på en valgdag. Alle partierne er færdige med at komme med politiske udspil, og nu er der kun tilbage at vente på vælgernes dom.

Mens denne valgkamp har været præget af ufattelig mange daglige meningsmålinger, har medierne - med undtagelse af MetroXpress - valgt at undlade at offentliggøre exit polls før valgstederne lukker kl. 20.

Dermed er aftenens sidste målinger det sidste fingerpeg, vi får, før resultaterne af de stemmer, der tæller, begynder at strømme ind. I valgkampens største måling fra Gallup for Politiko.dk har mere end 5.000 danskere svaret, og den giver fordelingen 50,7 procent til blå blok og 49,2 til rød blok.  Der er altså tale om dødt løb.

Dagens tal: 4.146.602

Antallet af vælgere, som ifølge de officielle valglister fra Økonomi- og Indenrigsministeriet har mulighed for at stemme i dag.

I alt 4.146.602 personer kan være med til at vælge de 175 medlemmer af Folketinget, der skal vælges i Danmark til næste folketingsperiode, skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet. Herudover skal der vælges to medlemmer i Grønland og to medlemmer på Færøerne.

Sammenlignet med vælgertallet ved folketingsvalget i 2011 er vælgertallet steget med 66.692 personer eller 1,63 procent.

På grund af dødsfald og borgere, som flytter til udlandet i tiden indtil valgdagen, forventer ministeriet, at det endelige vælgertal, som det opgøres på valgdagen, vil blive lidt mindre end 4.146.602.

Dagens overraskelse

Selv om en valgdag er demokratiets festdag, er der mange, som ikke kan stemme ved dagens valg. Samtidig med, at befolkningen netop har fejret 100-året for kvinders og tyendes valgret til Folketinget, er andelen af borgere, der ikke har mulighed for at stemme, voksende. Fra 2,3 procent af befolkningen over 18 år ved valget i 1990 til over otte procent ved valget i dag, skriver Information i dag. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu