Analyse
Læsetid: 1 min.

Politisk Valgpost - dag 7: Alternativ økonomi bejler til angribende statsminister

Der bliver talt om »græske tilstande«, når det gælder Alternativets økonomiske planer. Planer, som Helle Thorning-Schmidt skal regere på, hvis rød blok får flertal
Indland
2. juni 2015

På en nyhedsfattig tirsdag er tempoet ved at sive noget ud af valgkampen. Det har Alternativet fået at mærke.

Dagens nyhed

Mandag blev Alternativet målt til omkring svimlende fire procent i DRs måling fra Epinion. Med så høje procenttal bliver der i den grad rettet fokus på Alternativet og Uffe Elbæks politik. På forsiden af Jyllands-Posten beretter en stribe økonomer om, at Alternativets økonomiske politik kan føre til »græske tilstande« og er »utopia«.

I Alternativets valgprogram kan man læse om, hvordan partiet bl.a. går til valg på at sænke arbejdstiden fra 37 til 30 timer, sænke momsen på økologiske varer, øge støtten til solceller og fjerne kontrolforanstaltningerne ved kontanthjælp.

»Med partiets forslag vil der være behov for markante nedskæringer i den offentlige sektor. Man skal til Grækenland for at finde noget, der ligner,« siger Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi, på Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Dagens tal: 26

Antallet af gange Helle Thorning-Schmidt 'angriber' Lars Løkke i søndagens debat mellem de to statsministerkandidater

Alle medier skal åbenbart tjekke fakta, fakta og fakta i denne valgkamp, men DR strammer nu nok begrebet en smule, når de kalder deres optælling af angreb fra henholdsvis Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen fra søndagens debat mellem to de statsministerkandidater for et faktatjek. Ikke desto mindre er optællingen interessant, fordi den illusterer forskellen på de to debattørers stil ved debatten. Thorning var angriberen, Løkke forsøgte at være den saglige. Kun fire gange kritiserede Løkke Thorning.

Dagens overraskelse

Med alle de journalister, der faktatjekker, burde al fakta kunne tjekkes. Men dagens overraskelse er, at det kan det ikke. DRs Detektor-redaktion, som ellers er landets fremmeste til faktatjek, har kastet håndklædet i ringen. De er simpelthen ikke i stand til at udrede, hvad der er op og ned i den jobkamp, som Socialdemokraterne og Venstre har indledt valgkampen med. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Alternativet er et alternativ, derfor slår akademiet tilbage med al den vægt, dogmatik kan mønstre. Den har ikke noget at have det i: det er det franske akademi imod impressionisterne endnu engang. Og da impression er mere virkelig end dogme, er sejret givet.

Gert Selmer Jensen, Peter Knap, Janus Agerbo, Lene Christensen, Peter Ole Kvint, peter fonnesbech, Morten Kjeldgaard og Simon-Matti Hørlyck Campbell anbefalede denne kommentar
Uffe Palludan

Danmarks økonomiske problem de kommende år vil være mangel på arbejdskraft. De store efterkrigsårgange forlader arbejdsmarkedet. Små årgange er på vej ind på det. I den situation foreslår Alternativet at arbejdstiden skal sættes ned med 18,9%. I den offentlige sektor, hvor næsten alle er servicemedarbejdere: børnehavepædagoger, skolelærere, sygeplejesker mv. kan man ikke bare sætte produktiviteten pr arbejdstime op med 18,9%. 18,9% flere elever i klasseværelserne mv. På de områder skal der ansættes ekstra medarbejdere i 100.000-vis. Hvor skal de komme fra?

Skal de have samme løn for at arbejde 18,9% mindre så skal skatterne sættes markant - virkeligt markant - op. Men alternativets bud er at sætte momsen ned.

Også erhvervslivet vil opleve, at dets lønudgift stiger med 18,9%, hvis produktionen skal være uændret og må sætte priserne tilsvarende op. Vil vi få inflation? Så ryger fastkurspolitikken og vi vil se en eksplosion i renterne på flexlånene og 100.000 vis af boligejere vil gå fallit.Men det forudsætter at der også er nok arbejdskraft nok. Og det er der ikke.

Ærligt talt............

Kristian Rikard og Markus Hornum-Stenz anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

"Vi bliver fattigere" - ja! Vi skal den pine død blive fattigere, men bruge ressourcerne målrettet og fornuftigt. Vi har ikke råd til markedets eksperimenter. Da vi fik computeren, var det klart, at man nu ikke behøvede at lave trial and error i 1:1, men ville kunne simulere konsekvenserne, før man slap hundene løs.

Jens Jørn Pedersen, Lene Christensen og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Uffe Palludam, måske vil vi nu, hvor så mange går på pension, endelig have en arbejdsstyrke, der nogenlunde sænker arbejdsløsheden; men det gør den nu næppe, da automatiseringen går langt hurtigere.

Gert Selmer Jensen, Peter Knap, Janus Agerbo, Dennis Berg, Marianne Christensen og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Økonomer er mere amish end amish! De har ikke opdaget, at den moderne teknologi muliggør det for en enkelt mand med lidt held i sprøjten at gøre sig til millionær efter nogle få timers programmering hjemme på computeren. Der er mindre end nogensinde sammenhæng mellem indsats og mulighed for indtjening. Men uden en fælles tilvejebragt infrastruktur kan det ikke gå.

Gert Selmer Jensen, Jens Harder Vingaard Larsen, Lene Santora, Peter Knap, Jens Jørn Pedersen, Lene Christensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Ja, på Jyllands-Posten tror de, at Elbæk er farlig.

Michael Bruus

Men var det ikke Jyllands-Posten som startede muhammedirksen?

Carsten Mortensen

Hvis "førende økonomer" var så kloge, hvorfor forudså de så ikke krisen?
Hvis det er så skrækkeligt at sænke arbejdstiden, hvordan er det så lykkedes at sænke den fra 42 til 37 samtidig med at forbrug og økonomi er steget eksposivt?

Jens Harder Vingaard Larsen, Lene Santora, Peter Knap, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Benjamin Lau Jensen, ingemaje lange, Kim Øverup, Steffen Gliese og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Henrik Hansen

"Det Danmark vi kender"

Jeg ville så gerne at nogen ville slås for noget vi ikke kender. For et nyt og mere spændende Danmark. For et Danmark med fuld opmærksomhed på bæredygtighed. Bæredygtighed overfor naturen, overfor råstofferne, overfor menneskerne i landet og alle de mennesker, der ikke er så heldige at bo i Danmark.
Jeg ville så gerne et Danmark fuld af overraskelser, udfordringer og spræl. Fuld af provokationer, ophidselse, debat og kammeratskab.

Et Danmark der bruger intelligens og skaberkraft som drivkraft. Hvor udfordringer bliver løst med nytænkning og med ideer fra alle parter. Hvor vækst er et redskab og hvor vi alle måles på integritet, varme og medmenneskelighed.

Et arbejdsmarked hvor modsætninger og kampe fører til nye erkendelser og fælles sejre og taberne er dårligt arbejdsklima, nedslidning, spild af ressourcer og tab af livskvalitet.
Drømmer om et samfund hvor ledere leder og ikke nøjes med at administrere.

Jeg ville så gerne et Danmark med uddannelser til dem, der vil og accept af at nogen vil mindre. Uddannelser med fantasi, skaberglæde og fællesskab.

En forsorg med plads til varme og tid og med respekt for forskelligheder.

Og mest af alt, et Danmark hvor alle anses for ligeværdige og lige uundværlige. Hvor forskelligheder er forudsætningen for fællesskabet. Hvor hudfarver, sprog, religion og ideologier giver plads for hinanden og beriger hinanden.

Jeg er så træt af mer af det samme, træt af uudtalt frygt for de andre, for dem udefra, udenfor. Frygt for at komme til at yde mikroskopisk mere end naboen. Træt af frygt for at morgendagen vil bringe nye muligheder. Træt af at skulle vælge mellem, hvem der er bedst til at administrere og ikke at gå i spidsen.

Træt af politikere og mænd og kvinder i jakkesæt, der lader som om Danmark kan eksistere isoleret for flygtninge, naturkatastrofer, krige og global opvarmning, Jakkesæt, der ikke tør fastholde vort fællesskab her på jorden. Og af journalister og TV værter, der ikke tør udfordre jakkesættenes fælles forståelse.

Men mest af alt ville jeg så gerne at det kommende Folketingsvalg handlede om lidt mere end Helle og Lars, om dem eller os. Et valg, hvor forskelle ikke måles i promiller af BNP, men i visioner og retninger. Et valg, hvor vi i respekt for hinanden kan afgøre vejen videre frem – og ikke hvem der bedst administrerer den nye fire sporede motorvej mellem indkøbscentrene.

Med venlig hilsen
Henrik Hansen

Britta Hansen, Peter Knap, Rasmus Kongshøj, Christina Stougaard Hansen, Jens Christensen, Palle Skov, Keld Albrektsen, ingemaje lange, Anders Thomsen, Kim Øverup, Michael Bruus og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Carsten Mortensen, der er faktisk betalt dyrt med forringede velfærdsydelser, selvom jeg tvivler meget på, at det ene er årsag til det andet. Det er snarere, som du skriver, det uhæmmede offentlige forbrug, der stjæler ressourcerne til det trygge samfund.

Steffen Gliese

Undskyld, ikke det uhæmmede OFFENTLIGE forbrug, men tværtimod det PRIVATE.

Michael Bruus
Randi Christiansen

Historisk er det mystikerne og nogle teoretiske fysikere, som har en bevidsthed om altings forbundethed. En forståelse som langsomt breder sig. Som jesus er tillagt at have sagt : vær mod andre, som du ønsker de skal være mod dig. Hvorfor? Fordi - hvad enten man vil det eller ej - alle er del af fællesskabet, som uvægerligt undermineres af egocentrisk adfærd. Hvilket jo tilfulde burde være historisk illustreret, og stadig er i fuld og fremadskridende udfoldelse. Dumheden hersker - egoisme er dumhed. Hvordan tænde lyset? Er der nogen måde, som ikke forudsætter egen smertelige oplevelse, hvorpå indsigtens lys kan tændes? Er menneskenes børn så traumatiserede, at overlevelsesdriften kun rækker til kampen for eget liv og ikke rækker til en forståelse af, at forudsætningen for altings trivsel et et velfungerende fællesskab - det fællesskab, som det ikke er muligt at melde sig ud af, som man er født ind i, og som først - måske - kan forlades i en etværelses med låg.

Pengemagten - den 1% og co - har meget på samvittigheden. De har regeret udfra brutal og morderisk neglect af miljø-og socioøkonomiske lovmæssigheder, og de fortsætter. Selv sos' erne har ladet sig narre og nøje med afmålte smuler fra de riges bord.

Bevidsthedsevolutionen sker - når vi at redde os og vores habitat/biotop? Et frygteligt ubesvaret spørgsmål. Jeg var 12, da det første gang gik op for mig, at så utrygt et sted er denne verden, at det ikke behøver at være sådan, og at det tværtimod er ødelæggende for alle. Rystet i min grundvold måtte jeg begive mig ud på min egen overlevelsesfærd i en stadig indsats for at bevare forstanden i behold og i søgen efter ligesindede.

Bevidsthed kommer altid før handling, og definerer derfor handlingen. Spørgsmålet er derfor : hvilken bevidsthed ønsker vi skal være styrende for vore samfund og dermed for vores liv? Husk, du kan ikke melde dig ud. Du kan forsøge at mele din egen kage, men det er - som ovenfor påvist - en i personlig og social henseende eksistentielt afstumpet og underminerende kurs. Så kære neoliberalister, og andre der har fået frihedsbegrebet helt galt i halsen : kom nu hjem.

Morten Pedersen, Janus Agerbo, Palle Skov og Keld Albrektsen anbefalede denne kommentar
Markus Hornum-Stenz

Det er altsammen meget smukt og rigtigt, men vi står - på godt og ondt - på skuldrene af tidligere tiders gerninger.
Der er ikke noget jeg hellere vil end at vi bare allesammen er venner og deler slikket, men sådan spiller klaveret bare ikke.
Her i vores trygge omegn af verden er vi blevet så vant til ikke for alvor at skulle forholde sig til knaphed, at det har ladet sig gøre for en kultur af ignoranter at vokse frem, som på en eller anden måde har formået at afkoble nydelse og ydelse fra hinanden.

A man said to the universe:
“Sir, I exist!”
“However,” replied the universe,
“The fact has not created in me
A sense of obligation.”
-Stephen Crane

Randi Christiansen

Netop markus, men 'at være venner og dele slikket' betyder, at fællesejet skal administreres med respekt for planetens cirkulære økonomi. Det betyder en omlægning af ressourceforbruget, som ikke vil være mulig uden social balance, og som for den rige del af verden må medføre betragtelig forbrugsnedgang - et vigtigt område mht den miljø-og socioøkonomiske bæredygtighed, som vi efterstræber. Det, der er udfordringen, er at foretage omstillingen så hurtigt og samtidig - meget vigtigt - velgennemtænkt som muligt.

Det burde være en borgerpligt forbundet med stemmeretten at deltage i den offentlige politiske samtale - i fx de politiske laboratorier, som alternativet foreslår.

Græske tilstande.....Grækenland og Italien er de eneste lande som tager ordentlig imod bådflygtninge, det ligger i deres kultur.
Jeg kan ikke stå for denne europæiske skræmmekampagne " græske tilstande":-) som også information delvis støtter.

Jens Harder Vingaard Larsen

Uffe: Tag og læs Alternativets program. Der får du faktisk svar på hvordan man vil få det til at hænge sammen. Det er ikke så sort som du maler det.

Søren Kristensen

En forskel på syv timer lyder af meget og det kan selvfølgelig blive lidt af et chok for alle dem der gerne vil arbejde mere end 30 timer om ugen, hvis Alternativets politik bliver gennemført, men det gør den under alle omstændigheder ikke over night. Endelig kunne problemerne i så henseende måske løses ved at give dispensation til arbejdsnarkomaner, som måtte opleve livstruende abstinenser, mod lægeerklæring selvfølgelig. Uanset hvad, så er vi nødt til at gøre noget ved alt det overflødige arbejde der finder sted rundt omkring og ikke mindst i udkantsområderne, hvor folk jo ikke er lige så betydningsfulde som vi er herinde i de store byer.

Gert Selmer Jensen

Jyllandsposten er jo, stort set, den mest uvederhæftige avis, man kan støve op.!
Hvorfor deres "indspark" om dette og hint, bør tages/læses, med det største forbehold.!
Ganske sikkert Mads Lundby Hansens yndlingsavis. (Hvis han læser aviser).?