Analyse
Læsetid: 2 min.

Politisk Valgpost – dag 8: Ingen nye dagpengetal, mens sundhedsmilliarder går igen

Emnet, der aldrig ender – dagpengene – er igen på dagsordenen. Denne gang fordi der ikke er kommet nye tal. Samtidig går et tal igen og igen. Nemlig tallet for de milliarder regeringen vil investere i sundhed. Velkommen til dag 8 i valgkampen
Indland
3. juni 2015

Dagens nyhed

Gik du også og undrede dig over, hvorfor der ikke kom nogle nye tal for, hvor mange danskere der har mistet retten til dagpenge? Fortvivl ikke, der er en årsag!

Ifølge Jyllands-Posten har en it-fejl i seks måneder forsinket de nye tal. Tidligere kom der nye tal hver måned, men siden november er tallene ikke blevet opdateret.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) afviser overfor Jyllands-Posten, at det har noget med valgkampen at gøre, hvor Socialdemokraterne er presset på dagpengeproblematikken:

»De tekniske problemer er begyndt før jul. Der kan ikke laves konspirationsteorier om, at jeg har gjort noget i forhold til, at der var valgkamp,« siger han til avisen.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted er dog ikke i tvivl:

»Man skjuler mørketal, som kunne belaste regeringen. Jeg frygter, at tallene først kommer frem, når valget er overstået,« siger han til Jyllands-Posten.

Dagens tal: 9,4

Den procentandel af befolkningen i Danmark som er muslimske – i hvert fald når man spørger danskerne, hvor mange procent af befolkningen de tror, der er muslimer.

Det bliver lidt teknisk, så hold tungen lige i munden: Megafon har for Politiken og TV 2 spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne, hvor mange procent af den danske befolkning de tror er muslimer. I gennemsnittet tror danskerne, at 9,4 procent af befolkningen er muslimer. Nu er det ikke muligt at opgøre den præcise andel, men ifølge en forsker og Danmarks Statistik er tallet nok kun halvt så stort.

Inger Støjberg (V) og Martin Henriksen (DF) mener begge ikke, at det er et problem, at danskerne tror, der er flere muslimer, end tilfældet er.

»Og der er problemer med muslimer. Så de vil automatisk komme til at fylde mere i debatten«, siger Inger Støjberg til Politiken.

»Grunden til, at danskerne tror, der er mange muslimer i Danmark, er, at en del af dem har en tendens til at gøre sig bemærket på en måde, som de fleste danskere ikke synes er så heldig, og det bemærker folk,« siger Martin Henriksen til avisen.

Dagens overraskelse

»SR vil bruge milliarder på sundhed« skriver Berlingske og Politiko.dk i dag – tænker du også, at du har hørt det før, så har du ganske ret. Og det er overraskelsen: Det er nemlig lykkedes regeringspartierne igen-igen at få en historie om de samme milliarder til sundhed i medierne. Denne gang er tallet seks mia. kr. frem mod 2020. Det samme beløb, som partierne præsenterede i deres velfærdsplan, der blev præsenteret få dage inden, valget blev udskrevet. Anledningen er, at SR onsdag præsenterer en ny plan: 'Investering i fælles sundhed til alle'.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

Tænk at man som beskæftigelsesminister kan leve med, ikke at få tallene for hvor mange der er røget ud af systemet, i mere end 6 måneder!
Alene dét faktum burde være nok til at smide ham ud.
Det er da uduelighed. Og han er antagelig den eneste i kongeriget som tror på egen forklaring.

Bjarne Andersen, Felix Austin, Benny Larsen, Kim Houmøller, erik mørk thomsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Benny Larsen

Tallene anses ikke for vigtige, uanset hvad så vil de radikale jo kun stramme, sådan er det jo.

Vibeke Rasmussen

Linket til Politiko er i udu. Her er i stedet et om, hvordan Socialdemokraterne stjæler Venstres poltik:

"… når regeringen med sundhedsudspillet »Investering i fælles sundhed til alle« nu lægger op til at sikre syge danskere én patientansvarlig læge igennem hele deres sygdomsforløb, vil politiske modstandere påstå, at man er i færd med en klokkeklar kopiering af Venstres politik. En disciplin, som er velkendt på Christiansborg …"

"… for politikere og journalister, der til daglig bevæger sig ud og ind af partikontorene på Christiansborg, klinger SR-regeringens nyslåede ambitioner på området en anelse hult.

Politiske modstandere mener, at de to regeringspartier har blokeret for ordningen de seneste år."

Så tror da pokker, at Venstre ikke vil ud med deres politik. :-/

Henrik Hansen

Milliarderne sidder ganske rigtigt løst her i valgkampen. Man kunne ønske sig at det var mlliarder med lidt mere perspektiv. Et eksempel kunne være alle de milliarder, som dårligt arbejdsmiljø koster os alle. Talletkan variere mellem 50 og 100 milliarder årligt, alt efter hvad man inkluderer. Men afgørende er at ingen tilsyneladende tager problemet alvorligt. Og slet ikke her i valgkampen.
Tænk,hvis et perspektiv var at vi gennem en fornuftig tilgang til at få et bedre arbejdsmiljø, kunne spare bare det halve, bare 25 milliarder! Hvad kunne vi ikke få af dyr medicin eller dagpenge for de penge. Ja sågar nye kanoner til Pape.
Og redskabet:
Fælles accept af at dårligt arbejdsmiljø er uacceptabelt
Arbejdsmiljømæssige klausuler ved udlicitering og udbud af offentlige arbejder
Krav om uddannelse til ledere, så de bedre kan håndtere det psykiske arbejdsmiljø
Og et Arbejdstilsyn med langsightede og faste bevillinger.
Var det her ikke et oplagt emne i valgkampen?
Mvh
Henrik Hansen