Baggrund
Læsetid: 5 min.

Samme stigning i asyltal, da Venstre havde magten

Venstre klandrer regeringen for at være ansvarlig for, at der er kommet flere asylansøgere pr. indbygger de seneste år. Men under VK oplevede Danmark en lignende stigning
Venstre klandrer regeringen for at være ansvarlig for, at der er kommet flere asylansøgere pr. indbygger de seneste år. Men under VK oplevede Danmark en lignende stigning
Indland
10. juni 2015

Da Lars Løkke Rasmussen i går præsenterede Venstres såkaldte asylreform, gentog statsministerkandidaten sin kritik af, at Danmark under Helle Thorning-Schmidts ledelse fra 2011 til 2014 har bevæget sig fra en 10. plads til en 5. plads blandt de EU-lande, der modtager flest asylansøgere pr. indbygger.

»Jeg ved jo godt, at statsministeren forsøger at forklare det her med, at der er krig og ufred mange steder i verden. Og ja, det er der. Men det bliver altså en bortforklaring. Fordi det, vi samtidig ser, er, at vi tager en stadig større andel,« sagde Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde.

Men statistikken viser, at Danmark også begyndte at modtage en større andel af flygtninge under Lars Løkke Rasmussens og Anders Fogh Rasmussens VK-regeringer.

Det fremgår af tal fra Eurostat, at Danmark i 2008 lå på en 12. plads over lande i EU, der fik flest asylansøgere pr. indbygger. Men et øget antal asylansøgere i årene efter betød, at Danmark i 2010 havde bevæget sig op på en 6. plads. Det på trods af, at de to Venstre-statsministre førte en stram udlændingepolitik, som ifølge partiet er det, der skal til for at mindske antallet af asylansøgere.

Ifølge postdoc Martin Lemberg-Pedersen fra Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet understreger tallene, hvor lille sammenhæng der er mellem flygtningestrømmen og den førte udlændingepolitik: »Stigningen burde jo ikke kunne ske, hvis det var sådan, at det var stramninger, der afgjorde, hvor mange flygtninge der kommer. Det var jo en periode, hvor der blev gennemført mange stramninger af VKO. Til trods for det ser vi en meget stor stigning.«

Læs også: Hverken Helle eller Lars kan styre asyltilstrømningen

Venstre skriver i gårsdagens udspil, at regeringens »mange lempelser af udlændingepolitikken har gjort Danmark markant mere attraktivt for asylansøgere«. Regeringen har imidlertid ikke lempet selve asylreglerne, men tværtimod strammet dem ved at indføre en ny, midlertidig beskyttelse. Venstre foreslår da heller ikke selv at ændre på asylreglerne, men alene på vilkårene for flygtninge, der er i landet.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, mener fortsat, at national politik kan påvirke antallet af asylansøgere.

»Selvfølgelig har det, der foregår ude i verden, noget at have sagt i forhold til, hvor voldsom asyltilstrømningen er. Men det er efter vores opfattelse også klart, at både den nationale asyllovgivning, og de økonomiske vilkår, man har nationalt, selvfølgelig har en betydning for, hvordan tilstrømningen er.«

Martin Lemberg-Pedersen mener, at tallene fra Eurostat viser, at hele diskussionen om, hvilken statsministerkandidat der kan få det relative antal af asylansøgere til at stige og falde, er »misvisende«.

»Det er langt større dynamikker, der er årsagen,« siger han.

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm mener ligeledes, at tallene viser, at nationale tiltag kun har begrænset effekt på tilstrømningen af asylansøgere.

»Det har vist sig meget vanskeligt for nogen enkelt statsminister at regulere tilgangen og dermed Danmarks placering på den her liste. Det er de store kræfter og konflikter ude i verden, som er den dominerende motor under flygtningestrømmen,« siger Andreas Kamm.

Ubrugelige tal

Forskningschef Thomas Gammeltoft-Hansen fra Institut for Menneskerettigheder mener ikke, at man kan bruge udviklingen i Danmarks placering på listen over asylansøgere pr. indbygger til ret meget.

»Tallene vil altid svinge, og det er ikke unormalt, at man hopper op og ned ad denne her rangliste. Vi skal også huske på, at man i det her tilfælde sammenligner med nogle ekstremt små lande. Kommer der bare 500 flere asylansøgere til lande som Malta, så bevæger de sig hurtigt op ad listen,« siger han.

Derudover peger Thomas Gammeltoft-Hansen på, at tallene ikke er helt retvisende, fordi en del af de asylansøgere, der kommer til Danmark, bliver sendt tilbage til andre EU-lande gennem Dublin-systemet.

»Danmark er jo et af de lande, der hvert eneste år kan sende flere tilbage, end vi selv modtager fra andre lande. Det kan også forskubbe billedet en smule,« siger han og afviser ligeledes, at nationale tiltag har den store betydning for tilstrømningen.

»Der er ingen tvivl om, at når vi ser en generel stigning i antallet af asylansøgere, så handler det først og fremmest om, hvor mange steder det brænder i verden. Vi står i en historisk flygtningekrise, og nærområdelandene har for længst maksimeret deres kapacitet.«

Løfte fra Løkke

Under gårsdagens pressemøde præsenterede Venstre en række tiltag, som ifølge partiet skal »få styr på asyltilstrømningen«. Som noget nyt lovede Lars Løkke Rasmussen en »straksopbremsning«.

Det skal ske ved hurtigt efter valget at indkalde til en hastebehandling af lovforslag i Folketinget, som skal gøre det »mindre attraktivt at søge til Danmark«.

»Vælger man en Venstre-ledet regering ved valget den 18. juni, så kan man regne med dette løfte: Vi vil ikke se passivt til, mens antallet af asylansøgere eksploderer hen over sommeren. Vi kommer ikke til at lempe udlændingepolitikken,« sagde Lars Løkke Rasmussen under pressemødet

Læs også: Eksperter dumper Løkkes løfte om ikke flere fattige børn

Men det løfte får han og resten af en eventuel kommende Venstre-ledet regering svært ved at leve op til, vurderer Marting Lemberg-Pedersen.

»Jeg tror, at Lars Løkke skal passe meget på med at love for meget. Jeg tror hverken, at Lars Løkke eller Helle Thorning er i stand til lige at løse Syrienkonflikten, skabe stabilitet i Libyen eller fra dag til anden løfte det græske asylsystem op på et niveau, som gør, at folk ikke flygter fra det også. Det er jo de primære årsager til den øgede tilstrømning,« siger han.

Heller ikke Dansk Flygtningehjælp tror på, at en straksopbremsning er mulig.

»Det løfte ville jeg ikke turde give. Med mindre der sker noget ude i verden, der er hjælpsomt for løftet, så tror jeg simpelthen ikke, det kan lade sig gøre.«

Konkret vil Venstre undgå sommerens tilstrømning ved at give nytilkomne flygtninge en lav introduktionsydelse frem for kontanthjælp og ved at genindføre optjeningsprincipper på børnecheck og folkepension. Endelig vil partiet afskaffe flygtninges mulighed for at få permanent ophold uden at kunne tale dansk og være i arbejde.

V: Incitamenterne virker

Integrationsordfører Martin Geertsen anerkender, at en kommende V-ledet regering også vil være påvirket af, hvad der sker uden for Danmarks grænser.

»Man bliver bare nødt til at forholde sig til det nationalt, i det omfang man kan,« siger han.

– Er der noget forskningsmæssigt belæg for, at man ved at gøre vilkårene mindre attraktive kan mindske tilstrømningen?

»Det ved jeg ikke. Men jeg ved, at økonomiske incitamenter virker på alle mulige andre områder. Det er det, vi har lavet kontanthjælpsreform og dagpengereform på baggrund af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Hansen

Der bør ikke være nogen tvivl om kursen vil blive den samme ligegyldigt, hvem af de to blokke, der vinder valget. Farten vil måske blive ubetydeligt højere eller ubetydeligt lavere alt efter hvem af de to kandidater, som får flest stemmer.

Skal man ændrer flygtningestrømmen til Danmark, så skal der radikalt andre værgehandlinger til end de små justeringer de to har forslået.

Venstre har travlt med at overhale DF på flygtninge- og invandrerområdet, og i aftenens TV avis blev Lars Løkke spurgt om tallene for antallet af flygtning, og lirede den samme sang af hver gang, - dog med én undtagelse, da han fremlagde fremtidsudsigterne på flygtning - og invandrerområdet!

Med en sandsynlighed grænsende til vished mener jeg han løj direkte på TV overfor Tine Gøttsche, da han sagde at han ville begrænse flygtning- og indvandrerstrømmen fordi Danmark ikke var med i EU samarbejdet og derfor kunne bestemme lovområdet selv, og det er P.T. også rigtigt, men hvordan vil han holde løftet over tid, når han har indgået en aftale med HTS om, at danskerne netop skal stemme om rets samarbejdet og Europol efter valget den 18. juni.

Hvis danskerne siger ja, kan Lars Løkke ikke holde sit løfte til vælgerne, og at holde Danmark så meget fri af flygtninge- og invandrerområdet!?

Hans K Hansen

Men det er ikke vrøvl at en blå regering vil løbe ind i samme overordnede problem som en rød. Forskellen er mest kosmetisk.

Igen. man har tværpolitisk vedtaget FN konventioner for gældende lovfortolkning. Det er dem der afgør praktisk politik på området. Alt det andet er ikke andet end valgflæsk og tom snak, bortset fra holdninger til socialpolitik, økonomisk sammenhængskraft og anden politisk realisme.

Hvad vil folk? De kan ikke få i både pose og sæk. Henter man ikke økonomisk bidragydende til landet, eller bruger man flere penge på udviklingsbistand (ulandsbistand, alle despotiske) så falder den sociale indenrigsøkonomiske standard yderligere.

Er der nogen der ikke forstår det?

JEG HAR LØSNINGEN PÅ FLYGTNINGE- OG MULIGVIS OGSÅ INDVANDRER PROBLEMET!

Og det er ganske enkelt:

Vi skal bare behandle dem ENDNU DÅRLIGERE end de bliver behandlet i deres oprindelsesland!

Og man kan endda gøre det individuelt afstemt, eller i hvert fald i fht. grupper. Dvs. syriske etniske minoriteter andre end Sunni muslimer, dem konfronterer vi med sunnitiske religiøse psykopater, etc. etc. så at hver gruppe her i Danmark garanteret kommer til at møde deres værste mareridt.

Så skal de nok skynde sig til et andet lande, skal de!

Så ruller faktabenægterne i Venstre sig ud igen. Det her er en Lars Løkke Classic:" Jeg ved jo godt, at statsministeren forsøger at forklare det her med, at der er krig og ufred mange steder i verden. Og ja, det er der. Men det bliver altså en bortforklaring. Fordi det, vi samtidig ser, er, at vi tager en stadig større andel,« sagde Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde".
Citatet viser, at Lars Løkke afviser en kendsgerning - langt flere flygtninge pga. krig og ufred mange steder i verden - med at det bare er noget HTS forsøger at forklare. Det er jo svært at bortforklare, selv for en Lars Løkke, så hvorfor gør han det til en bortforklaring? Er der krig eller er der ikke krig? Hvis svaret er ja, så følger heraf, at krige afstedkommer mange flygtninge, og dem har DK bundet sig til at tage imod, iflg. de konventioner vi har underskrevet.
Er det dem, Lars Løkke vil have DK ud af? Og hvad med det retsforbehold, han er så ivrig efter vi skal have væk? Her er vi yderligere bundet af EU's bestemmelser på området, og vil (heldigvis) få endnu vanskeligere ved at sige nej til asylansøgere og flygtninge.
Nå, det emne skal vist ikke ind i valgkampen, for så bliver der da for alvor rejst usikkerhed om faktabenægternes "asylreform", og om den blot er et til lejligheden produceret stykke papir, der ikke rækker længere end til d. 19.6.
Venstre håber vel på, at der ikke er nogen der lægger mærke til, at Asylreformen reelt er et valgløfte.
PS: Utrolig så stor forskel der kan være på borgerlige politikere. I Sverige og Tyskland er de blå i stand til at holde tungen lige i munden og behandle asylansøgere og flygtninge sobert. Tænk sig, at svenske borgerlige ligefrem praler med, at landet skal være en humanistisk stormagt.
Nå, men danskerne vælger jo selv deres plageånder.
der rask væk ignorerer den kendsgerning til fordel for det han er ude efter: Der kommer for mange flygtninge til landet.

Dorte Sørensen

I mine øjne virker Venstres og Løkke Rasmussens udspil noget desperat og som sidste skud i bøssen til at få de nøgler, der kun var til låns , som Løkke Rasmussen hånligt formulerede det, da han måtte forlade statsministerkontoret ved sidste valg - Dette kontor som han fik overdraget af Fogh Rasmussen midt i en valgperiode, da Fogh Rasmussen luskede af til NATO.

Anne Eriksen, Ole Frank, lars abildgaard og John Christensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Belejliget er det - de rigeste flygtninge der kan nå længst.

Så mon ikke bare det er valgtorden, for at udligne i forhold til DF' s fremmedfjendske retorik.

olivier goulin

Udlændingekortet er spillet ud.
Valgkampen viser sig fra sin mest ulækre side.

Da Uffe Elbæk var i DR forleden, og blev spurgt om vi havde for mange asylansøgere i Danmark, smilede han og sagde nej, uden at blinke. Han behøvede ikke at sige mere. Han blev heller bedt om at uddybe, for han måtte kun svare ja eller nej. Men der var sikkert heller ikke så meget at retfærdiggøre svaret med. Alternativet er båret af holdninger, principper og visioner.

Penge og økonomi er ikke noget, man snakker om i Alternativet i en valgkamp. Det er praktiske detaljer, man løser senere i det parlamentariske arbejde.

Et parti, der principielt og ufortrødent holder sig helt udenfor den hysteriske leflen for de laveste drifter hos vælgerne, fortjerner alene af den grund vores stemme. Mod er en af deres 6 kærneværdier, og det må man sige, de lever forbilledligt op til.

/O

@Espen Bøgh

Det er rigtigt, at Danmark ikke deltager i EU´s fælles udlændingepolitik pga. retsforbeholdet. Og med den "opt-in" ordning, som SF, S, R, V og K vil sende til folkeafstemning, kommer vi heller ikke til at gøre det fremover. Det er en del af aftalen mellem de 5 partier, som de hver især har vetoret over.

Det er dog noget af en tilsnigelse at påstå, at Danmark dermed kan gøre, præcis hvad vi vil på området. Danmark er bundet af både FN´s flygtningekonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Og det er de to konventioner, der afgør, hvem der kan få beskyttelse i Danmark.

Herudover deltager Danmark i Dublinforordningen, som betyder, at en asylansøger kun kan få sin sag behandlet i 1 Dublin-land, og at han ikke selv kan vælge i hvilket, det skal være, når han først er blevet registreret.

Det er en betingelse for at deltage i Dublinforordningen, at vi lever op til EU´s standarder for behandlingen af asylansøgere og flygtninge. Så de facto deltager vi alligevel i den del af EU´s fælles udlændingepolitik, der handler om det. Det gør vi bare ved en bilateral aftale, lige som den vi har om f.eks. Europol samarbejdet.

Danmark kunne godt træde ud af Dublinforordningen. Men så risikerer vi, at de asylansøgere, der er blevet afvist i et andet Dublinland, rejser videre til Danmark for at få prøvet deres sag her. Og vi vil ikke som i dag kunne sende nogen tilbage til f.eks. Italien, selvom de i forvejen er registreret som asylansøgere der.

Så i praksis er vi de facto tvunget til at være med i EU´s fælles politik på området. Og derfor er det, som Lars Løkke sagde, ikke formelt forkert. Men det er alligevel at stikke folk blår i øjnene. Du kan sige, at det er valgflæsk. Eller vindsteg og luftfrikadeller.

Martin Hansen

Bundet og bundet, falder himlen ned, hvis Danmark (som flertallet af hhv. Europas og Verdens lande) overtræder hhv. den europæiske menneskerettighedsskonvention og FN's flygtningekonvention?

John Christensen - "Belejliget er det - de rigeste flygtninge der kan nå længst" - skal det forstås således, at du forslår en indtægtsgrænse for hvem der må have lov til at flygte? Og at blot fordi der er nogle flygtninge, der har penge, så skal de blive hjemme? Er det det du mener?

John Christensen

Belejliget - nu hvor det tyder på, at vi under alle omstændigheder helst vil modtage mennesker som har penge og kvalifikationer, frem for det modsatte.
Har du penge kan du få, men har du ingen. Så kan du gå.

Nej - Vi skal hjælpe mennesker i nød, fordi de er forfulgte eller tvunget på flugt. Basta.

Når det kommer til om man skal kunne købe sig adgang til at have lovligt ophold med deraf følgende rettigheder?
Er greencard ordningen ikke et eksempel på den logik om ikke andet.

Hvem ville ikke ønske at bo i verdens måske lykkeligste land?

God dag der ude