Interview
Læsetid: 3 min.

’De seneste seks år har været en fest’

Efter seks år som landsformand for Det Radikale Venstre takker Klaus Frandsen af, når partiet til september holder sit årsmøde. ’Der vil altid være en efterspørgsel på dem, der er villige til at tage ansvar,’ siger han
’Hele turen frem mod 2011 hvor stort set alt lykkedes, og hvor vi ramte efterlønnen rigtigt, vi ramte regeringsgrundlaget rigtigt og så videre. Så jeg har været med i en af de sjoveste perioder – overhovedet,’ mindes Klaus Frandsen, landsformanden for Radikale Venstre. Foto:  Gregers Tycho/Polfoto

’Hele turen frem mod 2011 hvor stort set alt lykkedes, og hvor vi ramte efterlønnen rigtigt, vi ramte regeringsgrundlaget rigtigt og så videre. Så jeg har været med i en af de sjoveste perioder – overhovedet,’ mindes Klaus Frandsen, landsformanden for Radikale Venstre. Foto:  Gregers Tycho/Polfoto

Indland
24. juni 2015

Efter folketingsvalget var det en noget mindre radikal folketingsgruppe, som forleden konstituerede sig med Morten Østergaard som politisk leder og Sofie Carsten Nielsen og Martin Lide­gaard som nye gruppenæstformænd. Efter folketingsvalget i 2011 var der 17 medlemmer af folketingsgruppen. I dag er der otte.

Men når Det Radikale Venstre til september holder årsmøde skal der siges farvel igen. Denne gang til partiets landsformand, Klaus Frandsen, som har besluttet ikke at genopstille.

»Grundlæggende mener jeg, at når man er en del af ledelsen i landsforbundet, så skal du være med i en fuld valgperiode. Du skal være villig til at se hen til næste valg. Som politik kører i dag, vælger man både i folketingsgruppen og landsforbundet folk, der kører i fulde valgperioder. Jeg har været med i seks år, og det er længere end gennemsnittet som radikal landsformand, så at forpligte sig på yderligere fire år vil være lang tid‚« siger Klaus Frandsen.

Han ønsker ikke at kommentere, om beslutningen hænger sammen med partiets ringe valgresultat. Faktisk ønsker Klaus Frandsen slet ikke forholde sig til valgresultatet, udover med en række citater han har givet til Politiken.

Fik ikke vores budskab ud

Her lyder hans analyse blandt andet, at Det Radikale Venstre »havde for meget, vi skulle ud med på for kort tid«, og »analysen er, at vi ikke fik solgt de enkelte budskaber ordentligt igennem«.

Det gælder blandt andet forslagene om en skattereform, hurtigere forhøjelse af pensionsalderen og flere midler til udviklingsbistanden.

»Vi har en udfordring med at få håndteret den der timing rigtigt. Tidligere har vi haft en udfordring med, at vi har talt for lidt ind i valgkampen. Denne gang havde vi rigtig, rigtig meget at sige, og vi gjorde nok også nogle af vores egne kandidater lidt forpustede«, forklarer Klaus Frandsen til Politiken.

Men graver man endnu længere tilbage i historien, vil Klaus Frandsen gerne sætte ord på den udvikling, Det Radikale Venstre har været gennem, mens han har stået i spidsen for landsforbundet.

»De seneste seks år har været en fest. Jeg kom til på lavpunktet, da vi lå på 3,9 procent, og så hele turen frem mod 2011, hvor stort set alt lykkedes, og hvor vi ramte point­systemet rigtigt, vi ramte efterlønnen rigtigt, vi ramte regeringsgrundlaget rigtigt og så videre. Så jeg har været med i en af de sjoveste perioder – overhovedet,« mindes han.

Stærk platform

»Fra vi lægger strategien i 2009 og så tiden frem til valget i 2011, er noget af det bedste, jeg nogensinde har været med til. Selv ikke fra mine erfaringer fra erhvervslivet kan man mindes et forløb, der er gået så godt. Stort set alt lykkedes. Det handlede blandt andet om at bryde med blokpolitikken. Kombinationen af at bryde blokpolitikken og samtidig holde en værdipolitisk nerve virkede,« siger Klaus Frandsen.

Én ting piner ham dog: Den nye offentlighedslov.

»Det er ingen stor hemmelighed, at vi har haft en del indflydelse i regeringsperioden. Der har selvfølgelig været småting, hvor man ikke får sin vilje. Jeg har selvfølgelig været påvirket af forløbet omkring offentlighedsloven. Vi reagerede ikke hurtigt nok på offentlighedsloven. Vi så det simpelthen ikke. Selv om 90 procent af et regeringsgrundlag er snorlige, så var vi ikke hurtige nok til at håndtere det, der lå udover de 90 procent. Det er den sag, hvor jeg personligt ikke synes, at jeg har performet bedst,« siger Klaus Frandsen.

Selv om Det Radikale Venstre ikke formåede at samle mere end 161.009 stemmer ved valget i torsdags, er Klaus Frandsen fortrøstningsfuld, hvad angår fremtiden for partiet.

»Siden valget i sidste uge har vi allerede fået 350 nye indmeldelser i partiet. Blandingen af en ansvarlig økonomisk politik og et fokus på de værdipolitiske emner er der altid liv i. Det kommer til at svinge op og ned, men grundplatformen er stærk. Vi skal være villige til at se forbi de kortsigtede løsninger. Hvis ikke Dansk Folkeparti finder en formel for, hvordan de kan undgå at tage magten, så skal de nok blive mindre igen. For der vil altid være en efterspørgsel på dem, der er villige til at tage ansvar,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her