Nyhed
Læsetid: 4 min.

Den skjulte DF-vælger og den ærlige Alternativet-vælger

Mens meningsmålingsinstitutterne ramte Alternativets vælgertilslutning ved torsdagens folketingsvalg ganske præcis, kneb det mere med at finde ud af Dansk Folkepartis opbakning. Men hvorfor er det efter 20 år med Dansk Folkeparti stadig svært for institutterne at måle partiets opbakning?
Trods valgsejr efter valgsejr og støt stigende tilslutning har meningsmålingsinstitutterne fortsat svært ved at ramme dem, der stemmer på Dansk Folkeparti. Det skyldes tilsyneladende, at mange fortsat ikke vil fortælle, at de stemmer på partiet.

Joachim Adrian

Indland
23. juni 2015

21,1 procent af vælgerne eller omregnet til faktiske antal stemmer: 741.746 krydser ud for liste O, Dansk Folkeparti. Det tal er markant højere, end nogle af de mere end 130 meningsmålinger undervejs i løbet af valgkampen havde spået Kristian Thulesen Dahl og hans tropper. Men hvorfor har meningsmålingsinstitutterne stadig svært ved at forudsige opbakningen til Dansk Folkeparti?

»Vores hovedtese er, at Dansk Folkepartis vælgere ikke har villet sige, at de stemte på partiet. Det så vi også for 10-15 år siden, hvor Dansk Folkeparti også blev kraftigt undervurderet i målingerne. Dengang voksede partiet også, og det samme gjorde sig gældende denne gang, så de nye DF-vælgere vil tilsyneladende ikke fortælle os det. Vi troede, at den fejlkilde var elimineret, men den er åbenbart kommet tilbage denne gang på grund af partiets mange nye vælgere,« siger Anna Midtgaard Christensen, analysechef hos Voxmeter, som leverer målinger til nyhedsbureauet Ritzau.

Ifølge Anna Midtgaard Christensen adskiller Dansk Folkepartis vælgere sig ikke fra andre vælgere ved eksempelvis at være sværere at få kontakt med.

»Vi har ingen oplysninger, der tilsiger, at vi skulle have sværere ved at fange Dansk Folkeparti-vælgerne. De skiller sig ikke ud på andre måder, end at de er sværere at få til at fortælle os, hvad de stemmer. Når vi ser i forhold til demografi og andre parametre, kan vi se, at vi rammer befolkningen præcist,« siger Anna Midtgaard Christensen.

Gennem hele valgkampen har Jens Olav Dahlgaard, ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, sammen med en række kolleger intenst fulgt med i meningsmålingernes udvikling og sammenholdt de vægtede partiresultater med det faktiske valgresultat. Her viser det sig, at målingerne omkring valgdagen spåede Dansk Folkeparti en tilslutning på omkring 18 procent. Den faktiske tilslutning viste sig at være hele 3,1 procentpoint større.

»Overordnet har institutterne ramt valgresultatet ret godt. Samlet set skyder de blå blok lidt lavere, men Dansk Folkepartis resultat springer i øjnene. Det ligner, at man systematisk har undervurderet opbakningen til Dansk Folkeparti. Efter i mange år at have undervurderet Dansk Folkeparti ramte institutterne egentlig partiets opbakning fint ved forrige folketingsvalg, mens de ved valget til Europa-Parlamentet sidste år ramte lidt under. Derfor er der sket noget usædvanligt ved dette valg,« siger Jens Olav Dahlgaard.

»En forklaring kan være, at der formentlig er omkring 10 procent af vælgerne, som stemmer på Dansk Folkeparti for første gang ved et folketingsvalg. Partiet gik frem med 8,8 procentpoint, og så er der nogle, som er faldet fra, så omkring 10 procentpoint har formentlig stemt DF for første gang ved et folketingsvalg. De nye vælgere underrapporterer måske i højere grad til institutterne end de gamle DF-vælgere. Dem, der har stemt DF i mange år, har vænnet sig til at sige det, og det er helt okay at sige det, mens de nye vælgere ikke vil stå ved det,« siger Jens Olav Dahlgaard.

Anna Midtgaard Christensen peger også på en anden mulig fejlkilde i meningsmålingerne: Tvivlerne.

»Dagen før valget var der en stor gruppe af tvivlere. Hos os var der omkring 14 procent af vælgerne, som vi ikke havde held til at få til at sige, hvor de havde tænkt sig at sætte deres kryds. De ved end ikke, hvilket parti de hælder til at stemme på. Derfor er tesen, at der formentlig i den gruppe har været en stor del DF-vælgere. Men alt det er vi i gang med at undersøge, så på nuværende tidspunkt er det gisninger,« siger Anna Midtgaard Christensen.

Voxmeter er blandt andet i gang med at ringe til alle dem, der i onsdags sagde, at de var i tvivl for at finde ud af, om det er tvivlerne, der er gået til Dansk Folkeparti.

Ramte Alternativet

Mens institutterne ikke havde så stort held med at finde frem til mængden af DF-vælgere i vælgermassen, var der noget større succes med at ramme antallet af nye vælgere til Alternativet. Folketingets yngste parti fik i alt 4,8 procent af stemmerne eller i alt 168.788 stemmer.

»Metodisk er det ikke sværere at ramme et præcist tal for et nyt parti end for et gammelt parti. Den statistiske usikkerhed er mindre for mindre partier, så vi burde ramme godt,« forklarer Anna Midtgaard Christensen. Ifølge Jens Olav Dahlgaard kunne institutterne ellers godt være udfordret af det nye partis indtog på den politiske scene.

»Institutterne har været udfordret på, hvordan de har skullet korrigere deres vægte op eller ned i forhold til Alternativet, så det er godt ramt, at de så præcist fik forudsagt deres valgresultat. Selv om det er et kedeligt svar, er mit bedste bud på årsagen, at meningsmålingsmetoden faktisk er ret god i langt de fleste tilfælde. Medmindre man måske er konventionel landmand, er det åbenbart ikke så kontroversielt at sige, at man stemmer på Alternativet, som det stadig er kontroversielt at sige, man stemmer på Dansk Folkeparti. Dér er man mindre tilbøjelig til offentligt at stå ved sit partivalg,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Meningsmålingsinstitutterne har svært ved at erkende deres manglende kompetence og effektivitet. Og på hvilken måde indregner de den usynlige hånd, der inde i stemmeboksen får stemmeafgiveren til at føre hånden helt uforudsete steder hen, så krydset havner der, hvor en indre stemme siger én, at der skal det være,

Det handler vidst mere om at folk ved de lytter til en indre svinehund og er flov over det, end manglende kompetence og effektivitet.

Vibeke Hansen, Niels Møller Jensen, Herdis Weins, Dan Johannesson, Marianne Rasmussen, Kjeld Jensen og Daniel Hansen anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Målingerne op til valget er øjebliksmålinger, men det lyder, som om det er prognoser, der tales om.
Hvis vælgerne ikke skiftede mening undervejs i valgkampen, så ville der næppe være nogen grund til at følge den så intensivt, som det har været tilfældet.
Det lyder meget sandsynligt, at der har været mange "tvivlere" blandt DF-vælgere, især fordi partiet fik nye vælgere, og folk skifter nok ikke parti uden først at være i tvivl. Men det er en dårlig og fordumsfuld forklaring, at folk skulle "skamme" sig over det parti, de ønsker at stemme på. I så fald er det mere sandsynligt, at institutterne rammer ved siden af nogle demografiske grupper.
Jeg fulgte i øvrigt valget på TV2, hvor Megafon aftenen igennem lavede en prognose. Med over 30% af stemmerne optalt lød prognosen på 82 mandater til "rød" blok. Det ver først ved optælling af over 90% af stemmerne, at prognosen rettede sig til 83 mandater og ved 100% til det rigtige resultat på 85 mandater. Det er efter min mening usædvanlig dårligt, at man ikke allerede efter 10% optalt kan ramme nogenlunde rigtigt uanset de vælgerforskydninger, der måtte være.

Poul Sørensen, Karsten Aaen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Anne Schøtt

Igår aftes diskuterede Deadlines Rosenkrands meningsmålinger med de politiske kommentatorer Trier, Trads og Arzrouni. DF´s fremgang kom bag på dem, idet de havde meningsmålinger som udgangspunkt, når de kommenterede valget. Trads mente, at han burde have bevæget sig uden for København (havde dog været på Bornholm) for at tale med vælgerne. Og jeg kan kun give ham ret. Som eksilsønderjyde kom DF´s tilslutning ikke bag på mig.

Dorthe Mortensen, Torben Spanget Christensen, Preben Haagensen, Felix Austin og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Ingen vil vedkende sig et tilhørsforhold til DF. Måske fremover, ved ikke. En bekendelse er næsten blevet et must. Alternativet er vel forskellen på et traditionelt forhold og et bøsseægtepar. I bredere forstand den traditionelle måde at se samfundet på, kontra en ....... Ja, det håber jeg de selv kan definere i termer, så der er plads til os andre.

Jens Lerdorf

Fra frejdigt og stolt at stemme på et givent parti til at holde det hemmeligt, hvad signalere det !!! det signalere klar og tydeligt at der er flere og flere der føler at den armada af utroværdige politikere der indtil nu målrettet har voldtaget vores demokrati og låst Danmark fast i den ene stygge krig efter den anden på befolkningens bekostning, ved Gud selv har bedt om at folk så da ligeså godt kan stemme på djævlen selv symbolsk sagt. De har ganske enkelt ikke gjort deres fredelige samfunds arbejde godt nok ellers ville folk da ikke synke så lavt og stemme så ekstremt sort og destruktivt.

Marianne Christensen

Dette er en test
ggggjjjjj
Llll

Ole Brockdorff

Det burde være simpel logik for samtlige politikere, journalister, chefredaktører, kommentatorer og chefanalytikere som Anna Midtgaard Christensen fra Voxmeter, at ikke ret mange offentlige ansatte eller privatansatte lønmodtagere tør fortælle en interviewer fra et meningsinstitut, at han eller hun denne gang vælger at stemme på Dansk Folkeparti ud fra en betragtning om, at Danmark omgående må stramme op på sin førte indvandrer- og flygtningepolitik samt forholdet til EU og de mange FN-konventioner.

Derfor erklærer de sig tvivlende til meningsinstitutterne.

Uanset hvor megen anonymitet et meningsinstitut lover de vælgere, som man kontakter telefonisk, så har mange DF-vælgere ikke lyst til i telefonen, at tilkendegive deres politiske ståsted. Man er bange for det elektroniske overvågningssamfund, der kan registrere alt om alle mennesker. Ingen føler sig længere 100% trygge under en telefonsamtale. Ingen tror mere 100% på andre. Telefonsamtaler kan jo gemmes på dit navn, hvis nogen organiserer det. Din politiske observans kan registreres, hvis nogen bare finder på at gøre det. Kort sagt – den tidligere danske tillidskultur mellem de sociale klasser er for længst gået af fløjten.

Lige siden etableringen af de syge begreber ”rød blok” og ”blå blok” efter valget i 2007, har befolkningen åndeligt og mentalt være splittet i to dele, når vi taler om politik og menneskelige værdier. Takket være det ubændige had fra venstrefløjen til Dansk Folkepartis blotte eksistens. Udelukkende fordi de gennem 10 år var parlamentarisk støtteparti for en VK-regering. Og i denne periode fik gennemført nogle stramninger i udlændingelovgivningen - samt var med i nogle af de store upopulære reformer som dagpengene.

Ingen offentlig eller privatansat lønmodtager med fornuften i behold, kunne drømme om at sidde i frokostpausen og fortælle, at han eller hun stemmer på Dansk Folkeparti. Medmindre de ønsker at stå på gaden måneden efter med en fyreseddel i hånden. De vil blive udstødt af politisk ensrettede og intolerante kollegaer, hvis de kommer med så meget som et positivt kvæk om Kristian Thulesen Dahl. Og derfor har de selvfølgelig heller ikke spor tillid til en interviewer, der ringer op fra et politisk meningsinstitut som Voxmeter.

Hvis man ude på venstrefløjen lige nu sidder og ryster på hovedet af min påstand om, at ingen vælgere med et godt fast job kunne drømme om, at fortælle et meningsinstitut eller andre om sit politiske tilhørsforhold til Dansk Folkeparti, fordi man bliver svinet til som nationens værste bærme, ja, så behøver man bare at læse denne transskription fra TV 2 News, da redaktionschef Lars Trier Mogensen fra dagbladet Information i et interview karakteriserede Dansk Folkepartis vælgere på følgende måde:

… højrefløjens succes er et udtryk for at Dansk Folkeparti i hvert fald har mange protestvælgere. For der er gennem de sidste 10-20 år en kæmpestor gruppe, flere hundrede tusinder af danskere, som ligesom er stødt ud af arbejdsmarkedet, som har følt jorden skride under dem, som er blevet klemt af krisen, og i høj grad også er blevet glemt af de andre partier.

… og det er en gruppe som simpelthen taler for dårligt dansk, skriver for dårligt dansk, er for dårlige til basale kundskaber til at kunne klare sig på arbejdsmarkedet. Og der kan man sige, at der er vi i den lykkelige situation, som jeg faktisk mener, er oprigtigt positivt, nemlig at Dansk Folkeparti har formået at samle de vælgere op og kanalisere dem ind på Christiansborg.

… for det man ser i mange andre europæiske lande, det er at folk holder op med at stemme, folk bliver apatiske, føler at alle partier ligesom er den samme grød, og lader helt være med at stemme.

… den gode og sunde historie er at Dansk Folkeparti har formået at samle de her vælgere op, men det er altså udtryk for, at der er en meget udbredt social protest, og det er en gruppe vælgere som man med et måske lidt kontroversielt nedladende begreb kunne kalde ‘White Trash’.

… altså folk som er helt udstødt af samfundet, som i virkeligheden, kunne man sige, ikke længere rigtigt er integreret i det danske samfund. Folk som sidder tilbage uden at kunne ernære sig selv. Folk som måske ikke engang har været i problemer med dagpenge, fordi de måske ikke engang har været medlem af en a-kasse.

… det er folk som ikke har et levebrød, som ikke har kvalifikationerne, som ikke er integreret nok i det danske samfund, det danske arbejdsmarked. Ikke kan dansk godt nok til at kunne klare sig. Man må altså bare konstatere, at det er nogle mennesker som er blevet overflødige i det danske samfund.

Transskription slut.

Hvis man skal tro på visdommen i Lars Trier Mogensens udtalelse til TV 2 News for et års tid siden, ja, så har vi efter dette valg fået 741.173 vælgere ud af 4,1 millioner vælgere i Danmark, som ikke er rigtig integreret i det danske samfund. De er at betragte som ”White Trash”. Overflødige mennesker. Ubegavede. Ubelæste. Kort sagt – de er samfundets udstødte. Eller som forfatter Carsten Jensen kalder dem … "en skimlet sekt af kældermennesker" ... og nu skal de sørme også til at regere landet.

Forstår meningsinstitutter som Voxmeter og andre nu, hvorfor almindelige lønmodtagere i den offentlige sektor og det private erhvervsliv ikke har spor travlt med, at fortælle dem klokken 19.30 en mandag aften, når de bliver ringet op for en meningsmåling af en interviewer, at de stemmer på Dansk Folkeparti?

Ingen vil miste deres arbejde på grund af politisk overbevisning.

Britt Kristensen, Dorthe Mortensen, børge pedersen og Claus E. Petersen anbefalede denne kommentar
Stig Henriksen

Måske skal man bare droppe meningsmålinger, for hvad skal de gøre godt for? Politikerne nedtoner dem altid, og kommentatorerne har i hele valgkampen opfordret os til, at tage dem med et stort gran salt. En spåkone med et spil tarotkort og noget kaffegrums kunne kunne sikkert gøre det ligeså godt.

Ole Rasmussen

Lars Trier har på 24/7 fortalt han har stemt på EL. Valget var for svært, så han endte med at stemme for en revolution.

Jørn Dalmer

Min genbo har netop i en meget fortrolig sammenhæng noget overraskende røbet, at han altid har stemt DF, trods sin mangeårige påstand om at være socialdemokrat.

Men jeg måtte ikke sige det til nogen.

Han gad ikke være skydeskive for al den kritik og mistænkeliggørelse af DFs tilhængere, som han gennem årenes løb påstod at have været vidne til. (Bl.a. for ikke at være "stueren", o.lign.).

Såfremt der måtte være mange af hans slags, kan det muligvis forklare meningsmålingernes fejlskud angående DFs reelle styrke i det danske samfund.

Claus E. Petersen

Jeg gætter på at man som skummel DF-sympatisør i Café-latte territorierne i København og whiskybæltet i Nordsjælland foretrækker at gå lidt stille med dørene for ikke at provokere til ophedede debatter som primært indledes med "så er du jo en skide racist/socialist".
Derfor kan en stemme på DF i disse enklaver jo i lige så høj grad være en alternativ protest stemme som når de knapt så gennemtænkte kreative stemmer på Uffe Elbæk og indre menneskelig varme, selvom at alle tror at de stemmer på EL, Venstre eller er helt ude på højrefløjen med de Radikale og LA.

Kim Hansen, Dorthe Mortensen og Felix Austin anbefalede denne kommentar

Det er af mange gode grunde sådan, at ens stemme er hemmelig.
Folk snakker som de snakker og gør som de gør. Det er naturligvis et problem, firmaer og forskere, der brændende ønsker

Der blev trykket på en forkert knap, men problematikken er alligevel ikke så vigtig, så jeg formoder det er guddommelig indgriben.

kristian bro

Greve ligger 24 km og 21 min fra Rådhuspladsen i København
Den lokale Dansk Folkeparti i Greve vil til Sct. Hans bålet i aften synge: I KAN IKKE SÅ OS IHJEL - VI ER EN DEL AF JER SELV
Sproghjørnet kommenterer: Det hedder IKKE: Det ligner, at man systematisk har undervurderet opbakningen til Dansk Folkeparti. Korrekt dansk: Det ser ud til, at man systematisk har undervurderet opbakningen til Dansk Folkeparti

Jens Jørn Pedersen

Man vil ikke være bekendt at stemme på DF!
Det er fy, fy - forståeligt;-)

Poul Sørensen

Jeg tror ikke, at Df holder deres position. Thulesen-Dahl har lovet 63 milliarder væk og mon ikke der er nogen der vågner op. De mere intelligente vælgere er pr. definition mere utro end de var i gamle dage, så de reagere forholdsvis hurtigt, hvis politikerne ikke kan komme med en god forklaring på, at de er løbet fra deres valgløfter.... folk der er på spande er tvunget til at shoppe rundt for at forsøge , at ramme et sted hvor de kan få troværdige løfter....alt er blevet mere flydende og det kommer også til at gælde Df nu, hvor de må tage ansvar.

Hasse Gårde-Askmose

Jeg tror såmænd ikke, det er så svært at forstå:

Selv om det er - går jeg ud fra - annonym spørgeundersøgelser, er det de færreste, der vil står ved, af de (overvejer at) stemmer på DF. Dette skyldes efter min opfattelse langt hen ad vejen, at de er flove over at stemme heksehylets parti og/eller de andre højtrånede skrigehalse i DF. DF har allerede ændret sig meget under Thulesens ledelse. Herunder debattonen.

Situationen vil være en helt anden ved næste valg. Så vil DF stå som Thulesens parti og ikke Pia Kjærsgaards.

Dette forudsætter selvfølgelig, at det ikke lykkes Messerschmidt at splitte enigheden i partitoppen (den tilsyneladende enighed) og evt. selve partiet, når han vender tilbage til dansk politik. HAN vil under ingen omstændigheder finde sig i en ydmyg plads. Og der bliver kamp til stregen mellem de nuværende ledere (i hvertfald nogle af dem) og Messerschmidt.

Jesper Høgh

Og netop DFs vægren mod at udvise ansvar (og altså indgå i regering) afslører dem vel som politiske nassere.

Hvorfor er det ikke sturerent at stemme DF, men stuerent at stemme på Det Radikale Venstre? De Radikale har da skadet Danmark mere de sidste 4 år, end DF har gjort de foregående 10 år. Har danskeren virkelig ikke indset endnu, at de værste racister her til lands, skal findes i de politisk korrekte elfenbenstårne? Hvor mange indvandrere er det lige, der bor i De Radikales højborge som Østerbro, Frederiksberg m.m.? Hvor populært er det lige blandt de Radikale at have deres børn til at gå på folkeskoler, hvor der bare er en lille andel af folk med brune øjne? Hvilket parti er det nu der gør mest brug af privatskoler?
Hvordan kan det være stuerent at stemme på et parti, der mener, at hårdtarbejdende danske arbejdere først må få pension som 70-årige, mens deres akademiske partifører kan gå på ministerpension som 60-årig?
Hvordan kan det være stuerent at stemme på et parti, der er eksponenter for segregation og ghettodannelser, ved at putte indvandrere og flygtninge ind i i forvejen "ghettoriserede" områder på Københavns Vestegn, Vollsmose, Gellerup m.m., fordi de ikke selv vil bo med dem i deres mondæne og politisk korrekte kvarterer øst for Valby Bakke?

Det Radikale Venstre er det mest brune parti i Danmark. DF er jo til sammenligning anstændige mennesker - og jeg har i forvejen ikke den store sympati for DF.
Hvordan kan dét være stuerent? Skabsracister er de farligste mennesker, der findes!
Men det er vel blot en historisk konstant, der gør sig gældende her: uanset hvor pæn en facade, magthaverne og eliten har, og uanset deres metoder, er magthaverne lige så brutale over for folket som altid, og er parate til at gøre hvad som helst, for at opretholde deres privilegier. Bare se de udrensninger og tvangsforflyttelser, De Radikale har forårsaget i Kartoffelrækkerne, Vesterbro, Nørrebro og Islands Brygge, hvor almindelige mennesker er blevet tvangsforflyttet til andre kvarterer, fordi eliten gjorte krav på deres hjem. Tusindvis af danske arbejderfamilier er blevet tvangsdeporteret fra gamle arbejderkvarterer af De Radikale, pga. deres skabstalinistiske "resettlement"-politik.
Se, dét er "ustuerent"!

Jens Thaarup Nyberg, Claus E. Petersen, Anne Schøtt, Niels Duus Nielsen, Jørn Boye og Dorthe Mortensen anbefalede denne kommentar
Dorthe Mortensen

@Dennis Laursen;-godt brølt, løve...!

@ole rasmussen: "Lars Trier har på 24/7 fortalt han har stemt på EL"
Har du en kilde til den oplysning?

Vibeke Rasmussen

Først gætter meningsmålingsinstitutterne, kolporteret af villige medier, på valgresultatet. Når det så viser sig, at de har gættet forkert, gætter de – igen godt hjulpet af medierne! – på årsagen til fejlgættene. Selv når de gætter 95% ved siden af – Femoghalvfems procent! Ved siden af! – kan de bortforklare: "Jeg synes ikke, [målingen] rammer forkert som sådan." – "Målingen spår …" – "folk vurderer …" – "statistisk usikkerhed …" og bla-bla-bla.

Kan vi ikke bare gøre kort proces og forbyde offentliggørelse af meningsmålinger? I det mindste i den tre uger lange valgkamp! Ikke alene har de fyldt alt for meget, de vedbliver også med det. :(

Anne Schøtt, Peter Knap og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Kan vi ikke bare gøre kort proces og forbyde offentliggørelse af meningsmålinger? "

Jeg synes hellere man skulle give tilladelse til ikke at læse og ikke tro på meningsmålinger.

Hasse Gårde-Askmose

Nils Bøjden:
"Jeg synes hellere man skulle give tilladelse til ikke at læse og ikke tro på meningsmålinger."

Godt forslag. Kan ske, at DF vil fremsætte det som lovforslag :-)