Baggrund
Læsetid: 4 min.

Socialdemokrater efterlyser nyt projekt fra Mette Frederiksen

Når Mette Frederiksen på søndag på en ekstraordinær kongres på Frederiksberg bliver valgt som Socialdemokraternes nye formand, vil Falkonersalen være fyldt med forventninger. Fælles for mange af forventningerne er ønsket om en ny socialdemokratisk fortælling
’Helle Thorning var i gang med at finde den rigtige melodi, så jeg håber, at Mette Frederiksen vil fortsætte det arbejde. Valgresultatet er et vink med en vognstang til alle gamle partier om, at man er nødt til at tage borgerne og vælgerne alvorligt,’ siger Arne Boelt, S- borgmester i Hjørring.
Indland
26. juni 2015

I flere år har mange socialdemokrater drømt hemmelige drømme om en ny formand for partiet. Mette Frederiksen hed den formand, og på søndag bliver drømmen til virkelighed, når Mette Frederiksen på Socialdemokraternes ekstraordinære kongres på Frederiksberg ventes at blive valgt til partiets næste formand.

Men når drømme realiseres, er der ofte store forventninger til dem. Det samme gælder i høj grad for Mette Frederiksen. For eksempel mener formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Alexander Grandt Petersen, at der er brug for en ny politisk kurs.

»Vi socialdemokrater står over for en stor opgave med Dansk Folkeparti, der er blevet så store, fordi der er vælgere, som over en 10-årig periode har forladt partiet. De vælgere skal vi have tilbage. Jeg har også selv en forventning om, at der kommer en anden politisk kurs. Jeg er med på, at Mette Frederiksen har stået bag den linje, regeringen har lagt de seneste fire år, men der er brug for, at Socialdemokraterne lægger en ny kurs, når det gælder den økonomiske politik. Det er det, der skal til for at kunne skabe et reelt alternativ til højrefløjen,« siger Alexander Grandt Petersen.

Læs også: Tilbage til fremtidens Socialdemokrati

Den analyse deler Arne Boelt, socialdemokratisk borgmester i Hjørring Kommune, dog ikke.

»Vi var faktisk ved at komme på sporet. Helle Thorning var i gang med at finde den rigtige melodi, så jeg håber, at Mette vil fortsætte det arbejde. Valgresultatet er et vink med en vognstang til alle gamle partier om, at man er nødt til at tage borgerne og vælgerne alvorligt,« siger Arne Boelt og uddyber:

»Det er altid nemt bagefter at mene noget helt andet, når man ikke er i regering længere. Sådan noget hader jeg, og det vil jeg også hade, hvis mine egne partifæller pludselig mener noget andet. Men det er klart, at der skal ske ændringer, fordi Mette Frederiksen er en anden person, men husk nu at komme ud til os borgmestre, og forklar os, hvorfor der skal ændres politik, for det er os, der står for skud, når borgerne kommer til os,« siger Arne Boelt. Netop forskellen mellem by og land optager også Kristian Weise, direktør for centrum-venstre tænketanken Cevea, og han håber, at Socialdemokraternes kommende formand vil arbejde for, at der ikke sker en yderligere opdeling af landet.

Læs også: S-bagland kræver ny dagpengekurs af Mette Frederiksen

»Mette Frederiksen bør være stærkt optaget af, at Danmark er ved at blive delt på midten. Vi har grundlæggende en udfordring med stigende ulighed. Og det kan blive endnu værre, fordi der på arbejdsmarkedet er stor forskel på, hvilket job man har. Venstre og Lars Løkke Rasmussen vil jo have folk ned i løn, og det vil skabe et endnu mere usikkert arbejdsmarked. En opdeling af arbejdsmarkedet kan føre til en opdeling af velfærdssamfundet, og så risikerer vi, at dem, der har de gode job og derfor betaler mere i skat, ikke vil være med til at finansiere et fælles velfærdssamfund,« siger Kristian Weise.

Værn om fællesskaberne

Den nu afgående formand for Socialdemokraterne, Helle Thorning-Schmidt, er blevet beskyldt for mange ting gennem de seneste 10 år. Men en af fællesnævnerne har været manglen på politisk projekt. Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen, forventer, at Mette Frederiksen er i stand til at levere en stærkere, socialdemokratisk fortælling.

»Den politiske kurs har været, som den har været. Den kurs er Mette Frederiksen også ansvarlig for som tidligere minister og en del af partiets ledelse. Nu er det vigtigt, at fremtidens nye udfordringer bliver løst med et stærkt socialdemokratisk bud på de løsninger. Vi ved, at den borgerlige regering vil have en plan om at bryde vores stærke fællesskaber ned og erstatte dem med private alternativer. Jeg har en forventning om, at Mette Frederiksen vil stå meget stærkt i forsvaret for vores fællesskaber, fordi de er forudsætningen for, at vi kan løfte alle mennesker i dette samfund,« siger Thomas Gyldal Petersen, der har kendt Mette Frederiksen helt tilbage fra deres unge dage i DSU, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Det ønske har Cevea-direktør Kristian Weise også.

»Når der skal diskuteres politik, skal Mette Frederiksen tage udgangspunkt i socialdemokratiske værdier. Socialdemokraterne i hele Europa har haft en tendens til at blive en smule teknokratiske. Man har glemt at fortælle om, hvorfor man gør de ting, man gør, og hvilke værdier man står for. Det socialdemokratiske projekt eller fortælling skal styrkes. Det har manglet. Jeg forventer ikke, at hun efter en måned kommer ud til offentligheden med et helt nyt projekt, men trin for trin skal et samlet projekt præsenteres. Det virker til, at Mette Frederiksen er optaget af socialdemokratisk idéhistorie, så jeg forventer, at hun kan levere en ny samlet socialdemokratisk fortælling,« siger Kristian Weise.

I Hjørring har Arne Boelt mere beskedne forhåbninger:

»Jeg har været borgmester i fem år, og jeg har været godt og grundigt træt af, at det har været så svært at komme i kontakt med Christiansborg. Faktisk blev det sværere, da vi fik regeringsmagten, end da vi ikke havde den. Det er jeg blevet helt skræmt over. Det var ligesom, at embedsværket lukkede en dør, og så huggede de ministeren, og så så vi ikke socialdemokrater mere. Det er skidt. Rigtig skidt, og det skal ikke ske igen,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Vi er fandeme nok endnu flere, der i Mette Frederiksen ser en kedelig fortsættelse af status quo - en ikke-samlende, ikke-typisk socialdemokrat. Personligt er Mette Gjerskov mit ideal af en formand, netop på grund af den runde menneskelighed og den kantede debatprofil, den ikke-dfjøffede akademiske baggrund som agronom og meget mere.
Hendes eneste fejl synes at være alt for meget loyalitet overfor partilinjen.

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, emil groth og Jeppe Lykke Møller anbefalede denne kommentar

Arne Boelt lyder som en person, der tror på, at socialdemokrater i dag er klassiske socialdemokrater.
Han vil blive skuffet.

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Vibeke Hansen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Ole Vagn Christensen

Kloge ord fra Arne Boelt Helle skal ikke have skylden for at ikke kunne håndtere dagpengesagen, de Handicappede og ikke mindst svigtelsen af et Danmark der hænger sammen.
Det er ressort ministrenes ansvar.
Angående Dagpengene gjorde man udstødelsen kraftigere ved forlængelsen af perioden.
Alle husker vi også at med den selvfølgelighed der blev iværksat på skrivebordet at med de jobåbninger der var i arbejdsmarkeds systemet, var det ingen sag at finde arbejde til de arbejdsløse dagpenge modtagere. Men en ting er teori ved et skrivebord en anden er realiternes verden. Først forlængelsen når ikke kræfterne blev sat ind på at forhindre udfald blev de udfaldstruede bare flere. Når ikke jobåbninger blev brugt til at få udfaldstruede i arbejde så blev antallet bare større der ville falde ud det samme gælder omkring jobåbninger og den løsning som bjarne Corridon opfandt med at ledige job i det offentlige kunne sikre at man kunne begrænse antallet der ville falde ud. Tingene lyder meget fornuftigt set fra et skrivebord men er urealistiske hvis ikke ministerierne kan med sine systemer få dem til at gå op.
Angående angrebet på de Handicappede var det endnu et stort fejltrin endnu en spareøvelse der lød godt set ud fra ministerens skrivebord men som fremkaldte argumenter på følgevirkninger som man ikke kunne tilbage vise.
Alle disse tiltag ramte ret hårdt i det man kalder udkanten af Danmark hvor mange mannuelle arbejdspladser forsvandt og dermed indtægter til kommunerne som betød enten ringere sociale ydelser eller fyringer af offentlige ansatte.
Derfor har Arne ret i at skal udviklingen vendes skal der investeres i disse områder både med penge til nye anlægsaktiviteter men også med penge til at få de udfaldsramte tilbage på arbejdsmarkedet.
Jeg er helt sikker på at det behøver på det lange sigt ikke at være dyrere end i dag.
Når vi taqbte regeringsmagten var det på grund af en kortsigtet politik fra de radikale omkring energiomstilling hvor de forfaldt sammen med SF til centralistiske løsninger hvor Dansk Energi havde taktstokken og havde forbrugernes penge til at kunne trække udenlandske husstandsmøller og varmepumper i område 4 området uden kollektiv varmeforsyning med leasingaftaler. Det de radikale og SFs og Ses energipolitikere har stået for har været en række armslængde principper. Der har medført at folkets ildsjæle er blevet kvalt af et byrokrati af magthavere som kan pleje sig selv og dermed overtage magten. Mener når jeg læser historien om Danmark så var det magthaverne overdragelse af Danmark til byrokraternes magthavere der fik enevælden til at korrumpere. Er det ikke det samme billede danskerne i det der kaldes udkants Danmark oplever skaber et ikke sammenhængende Danmark.

Alan Strandbygaard, Per Klüver og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den eneste svaghed Mette Frederiksen har er, at hun aner ikke hvor en fantastisk dygtig politiker hun er.
En stor gave til Danmark.

Dorte Sørensen

Skal socialdemokraterne ikke først blive enige med sig selv om de NU KUN er for middelklassen og ikke som oprindelig er et parti der også tager de svage og udsatte borgeres parti. Er A kun et parti for dem på arbejdsmarkedet eller er de stadig for at skabe værdige og lige muligheder for alle danske borgere???????????????????????????

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Nille Torsen, Bo Carlsen, Per Klüver, Helene Kristensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Det nye Socialdemokratiske project skal først og fremmest have focus følgende to punkter:

1. Fører socialdemokratisk politik i den bedste forstand (ikke flere lyseblå løsninger).

2. Forklare den socialdemokratisk velfærds- og frihedsmodel for vælgerne, så de ikke fortsætter med at rende galt i byen på armene af Dansk Folkeparti.

Uffe Illum, Rasmus Kongshøj og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

2.1 ... Eller at ungdommen render totalt og misforstået galt i byen i armene på Liberal Alliance, som repræcentere et stærkt forfalsket og forblendende frihedsbillede, som del af ungdommen blindt hopper på.

Jørgen Steen Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg forventer en stadig mere desparat, stupid tilbedelse af Arbejdsmarkedet
som alt-overskyggende inkluderende og mirakuløs institution
under Mette Frederiksen.

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Vibeke Hansen, Rasmus Kongshøj, Flemming Berger, Nille Torsen, Bo Carlsen, Carsten Mortensen, Benny Larsen, Peter Nørgaard, Helene Kristensen, Tue Romanow, Ebbe Overbye, Anne Eriksen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man må forstå, at socialdemokrater er så vilde med lønarbejde, fordi det er den måde, det almindeligvis har kunnet lade sig gøre for unge fra ikke-privilegerede hjem at komme til at beskæftige sig med noget, der ellers var forbeholdt dem, der havde penge med hjemmefra.
Sådan behøver det ikke at være mere, og opgaven må være at finde frem til en fordelingspolitik, der favoriserer det nære og det fælles, selvom det godt kan virke som et lidt småborgerligt ideal.

Herman Hansen

DF (37), EL (14), SF (7) og A (47) har tilsammen 105 mandater :-) Det aller bedste, der kan ske er DF uden for regering. Det kan åbne mulighed for, at dagpenge- og efterlønreformerne presset igennem af de Radikale Venstre (8) står for fald.

Samuelsens ultimative krav til Løkke om fjernelse af top-skatten og andre asociale tiltag står ligeledes til at falde i graven for evigt.

Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Eller en tilbedelse af magt og penge - fuldstændig som de andre partier, der også har forladt deres oprindelige ståsteder.
Nu hedder det økonomi, teknokrati og BNP - udført af erhvervslivet og deres støtter, politikerne.
Vi skal profilere os som de bedste? dygtigste? skoleelever? borgere, der vil yde til "velfærdssamfundet", der til gengæld er optaget af sit eget udseende udadtil, hvor man fører sig frem med krig og store miljø-løfter (løfter).
Skidt med økologi, landbrugets svineri - bare det giver økonomi.

Det kan blive svært at finde værdierne, forhåbentlig er der andre, der kan, så?

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Carsten Mortensen, Peter Nørgaard, Lise Lotte Rahbek og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Socialdemokraterne forlod ikke blokpolitikken, man skiftede blot blok. Hvorfor er der slet ingen der har sat spørgsmålstegn ved, at det er nødvendigt at købe for 300 mia. kr. kampfly - i stedet for at holde hånden under de arbejdere, der skal holde landet kørende mange mange år, så mange år at politikere føler sig kaldet til at hæve pensionsalderen endnu mere?

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Flemming Berger og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Herman Hansen - de tal du sætter op er helt fine, kunne give et fint resultat for arbejderne - men det kræver at man får A til dels at sluge en kamel eller femten, samt at de skal forlade trygheden hos de andre liberale partier. Den tror jeg desværre ikke på.

Helene Kristensen

Jeg skal da lige love for at Socialdemokraternes formand lige fik aflivet alle tanker om et arbejderparti.

"Der skal ikke bruges flere penge på dagpengesystemet, siger Socialdemokraternes gruppeformand".
"Ud over ønsket om at tilføre dagpengesystemet flere penge svarer et klart flertal af socialdemokraterne i Ritzaus rundspørge, at de gerne så, at den nye formand, Mette Frederiksen, bruger flertallet bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten til at halvere genoptjeningsperioden.

Heller ikke her er gruppeformand Leif Lahn Jensen imidlertid til sinds at komme baglandet i møde".

http://www.avisen.dk/s-gruppeformand-afviser-baglandets-dagpengeoenske_3...

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Nille Torsen, Peter Nørgaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Antallet af blanke stemmesedler - i forhold til 2011 - er steget med 20 % . En fremgang ingen partier kan hamle op med.

Når 30.000 mennesker deltager aktivt, ved at aflevere en blank stemmeseddel - fremfor at blive hjemme - kan det skyldes et ønske om at demokratiet udvikles

Et demokrati trives ikke værdigt og udfoldet, i et reelt eksisterende to-partisystem.

Er Danmark på vej mod et ét-partisystem..?

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Nille Torsen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Leif Lahn virker meget selvtilfreds - måske skulle han søge en anden LL - Lars Løkke!

Vibeke Rasmussen

Mon ikke Hjørrings borgmester Arne Boelt taler på vegne af rigtig mange – borgmestre som menigmand. Og ikke kun Socialdemokrater – med sit desillusionerede:

»… jeg har været godt og grundigt træt af, at det har været så svært at komme i kontakt med Christiansborg. Faktisk blev det sværere, da vi fik regeringsmagten, end da vi ikke havde den. Det er jeg blevet helt skræmt over. Det var ligesom, at embedsværket lukkede en dør, og så huggede de ministeren, og så så vi ikke socialdemokrater mere. Det er skidt. Rigtig skidt, og det skal ikke ske igen.«

Jo, Arne Boelt, det vil ske igen. Og igen. Og dét uanset hvem, der har regeringsmagten.

Flemming Berger, Anne Eriksen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

jeg forstår ikke behovet for efternavne.

Politik bliver ikke bedre af at hede "politisk projekt", "politisk kurs", "politisk fortælling", "politisk ide" ..... det er bare politik.

Det ser ud til, at det var lidt for hurtigt, kammeraterne i København fik udnævnt Mette Frederiksen til ny partichef - det ligner næsten et insider-kup.
En bedre - og langt mere demokratisk proces - havde været at benytte sommeren til grundige diskussioner af partiets fremtidige politik og ledelse.
Men så var det jo blevet nødvendigt at indse, at fru Frederiksen er plettet af sin deltagelse i den afgående regering, og at hun ikke har noget at tilbyde - ud over yderligere tilbagegang for det tidligere arbejderparti.

Uffe Illum, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Bernhard Drag, Helene Kristensen og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Mette Frederiksen har aldrig lovet nogen noget og det kommer hende til gode nu.

Alan Strandbygaard

He...

Socialdemokraterne skal bare være socialdemokrater. Intet andet.

Uffe Illum, Rasmus Kongshøj og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Vagn Christensen

Vibeke dejligt at se du stadig lever jeg er helt enig med dig.
Tør godt give mit bud på hvorfor det er sådan. Regeringens nyeste ministre glemte at de ikke skulle adminstrere men skabe politiske resultater hvor tit oplevede vi det ikke under Nyrup og nu senest under THorning hvordan ministrene blev lukket ind i embedsmandsapparatet som fluer bliver det i et spindelsvæv. Embedsmandsapparatet blev pålagt at spare af regeringen og min opfattelse er at så bestemte de hvilke forslag der skulle nyde fremme over for regeringen.
Her svigtede så ministrene det som var deres opgave at lave besparelser ud fra hvad der var en socialdemokratisk ånd og handling. Når de havde glemt det så lukkede de om sig selv hvorfor de blev umulige at få kontakt med. Det ved du bedre end nogen andre Vibeke. For du har jo levet i et administrativ system.

Torben Nielsen

Mener du, at det ikke er muligt at ændre systemet, Vibeke?

Vibeke Rasmussen

@ Ole Vagn Christensen (27. juni, 1:56)

For det første er jeg ikke den Vibeke, du åbenbart, af grunde jeg ikke skal gøre mig klog på, tror jeg er.

For det andet overskrider du efter min mening reglerne for god debatskik, ved at skrive om en anden person, uden denne persons viden eller accept, og uden at denne person først selv har lagt op til det.

For det tredie kan jeg ikke tale på 'den anden Vibeke's vegne, men på egne vegne føler jeg mig voldsomt provokeret – da andre læsere jo nu må tro, at det er mig, du omtaler! – af din indiskretion.

Vibeke Rasmussen

Torben, jeg er nok bare godt gammeldags skeptisk med hensyn til at vejen mellem Christiansborg-politikere og befolkningen skulle blive ret meget kortere inden for en overskuelig fremtid. Om overhovedet. [skævt, desillusioneret smil]

Anne Eriksen, Torben Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Ole Vagn Christensen

Undskyld Vibeke var ikke meningen at fornærme dig mit indlæg var netop at rose dig.
skal ikke ske igen og tak for påmindelsen om hvad man kan tillade sig og ikke kan tillade sig.
I øvrigt hvor kort vejen skal være mellem Christiansborg og Befolkningen bestemmer alene den kraft der er i befolkningen til at få landet til at hænge samen. Om det kræver t oprør fra udkanten, tendens herom har vi fået en påmindelse om ved det senest valg hvor Dansk Folkeparti blev symboliseret som udkantens parti, og stenbroernes oprør. Blev symboliseret ved Enhedslisten og alternativet.

Vibeke Rasmussen

Ole Vagn Christensen, min reaktion skyldtes et ubehag ved at blive både til- og omtalt af en person, som jeg overhovedet ikke kender, og som overhovedet ikke kender mig, på en så familiær måde.

Men … måske tog du mig for at være Vibeke Storm Rasmussen? Hvilket jeg så altså ikke er.