Kommentar
Læsetid: 3 min.

De svageste skal bøde for svag regering

Løkke-regeringen bryder afgørende med SR-regeringens linje på to skelsættende områder: miljø- og socialområdet. De fleste andre formuleringer i regeringsgrundlaget er der ikke automatisk flertal for
Indland
29. juni 2015

Regeringsgrundlaget for den nye V-regering er i bogstaveligste forstand en lykkepose. Med de mange og skiftende bogstavkombinationer, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil være nødt til at zigzagge sig igennem med, fra sag til sag, vil mange af de »overordnede prioriteringer« i regeringsgrundlaget aldrig blive ført ud i livet. I store træk vil Venstre med sine blot 34 mandater videreføre SR-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand.

Første afgørende kursskifte i forhold til valgkampen er dog allerede en realitet. Stik mod kampagneretorikken om et ’udgiftsstop’ lægger den nye mikro-mindretalsregering op til at ville lade det offentlige forbrug vokse i de kommende år, siger statsministeren. Nogenlunde på niveau med hvad Socialdemokraterne har budgetteret med.

Dyrere at være fattig

For den brede middelklasse kan det blive svært at mærke forskel mellem den politik, som nu tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) førte, og den kurs, som den nye finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil forsøge at føre – og i øvrigt også selv førte i 00’erne, hvor de offentlige udgifter steg næsten ustyrligt.

Til gengæld vil en række udsatte grupper komme til at betale prisen for blåsyrlige, symbolske markeringer. Blandt de forslag, som der på forhånd tegner sig et blåt flertal for, er genindførelsen af kontanthjælpsloftet, en liberalisering af planloven og dermed friere spil til landbruget, samt den såkaldte ’integrationsydelse’, som skal være »på SU-niveau for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte«.

Alle tre ændringer, som hver især bryder mærkbart med SR-regeringens kurs, er i første omgang V-regeringens mest voldsomme og sorteste fingeraftryk på de næste års samfundsudvikling. Som en historisk svag statsminister vil Lars Løkke være nødt til at give reelle indrømmelser til både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – og det eneste, som de to partier umiddelbart kan enes om, er dels at tilbagerulle den grønne profil og dels at skære massivt i ydelserne til langtidsledige og flygtninge.

Flere fattige børn

Under det borgerlige styre i 00’erne, hvor kontanthjælpspar med flere børn og flygtninge måtte leve på kanten af et eksistensminimum, var konsekvensen klar: Antallet af børn, der vokser op i isolerende fattigdom, og antallet af yngre hjemløse, ofte med udenlandsk baggrund, eksploderede. Under SR-regeringen er uligheden også vokset, men skævvridningen af Danmark vil uundgåeligt accelerere yderligere i de næste år.

Den håndfaste opstramning af vilkårene for socialt sårbare er uden sammenligning det mest spektakulære ideologiske nybrud med den nye Løkke-regering.

Udnævnelsen af DA-bossen Jørn Neergaard Larsen som ny beskæftigelsesminister sætter et nyt bundniveau for socialt udsatte grupper.

Han har kaldt Danmark for et ’taberland’, hvor de offentlige ydelser skal skæres ned.

Aften for foregangsland

Dansk Arbejdsgiverforening er dog ikke den eneste af Venstres mange lobbyist-sponsorer, som kan se frem til at få fuld valuta for valgkampsstøtten.

Også Landbrug & Fødevarer har fået skåret nogle saftige lunser valgflæsk ud. Under det nye slogan om ’grøn realisme’ vil nedlæggelsen af Miljøministeriet som selvstændigt ressortområde, udspillet til en liberalisering af planloven, samt forslaget om at nedsætte en ny energikommission, samlet set betyde, at Danmarks grønne ambitioner sænkes til mindst niveauet i ’verden omkring os’.

Den betydelige reduktion af ulandsbistanden skal også ses som en del af et mønster, hvor Lars Løkke endegyldigt dropper forestillingen om at udvikle Danmarks som et foregangsland, der på strategiske politikområder kan gå foran andre. I stedet er det nye mantra, at konkurrencekraften kun kan øges ved at efterligne billigere og mere konventionelle lande.

Men grundlaget for regeringsgrundlaget er svagt.

Bortset fra den spinkle enighed om at ville skære på de socialt udsatte og flygtninge, bremse den grønne omstilling og droppe ambitionen om at gå forrest på globalt plan hersker der dyb splid og splittelse i den borgerlige blok. Venstre & co. kan kun blive enige om at rive ned, mens det omvendt tegner vanskeligere at bygge noget nyt op sammen.

Lars Løkkes svaghed gør igen dansk politik højdramatisk, ikke mindst for de allermest sårbare grupper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jacob Hansen

Hvor er de klassisk lange og saglige artikler blevet af?
Savner information læsere i en grad, så man følger Politikens eksempel med at gøre plads til nationen?

John Bødker, Jakob Bonde, Mikael Skou Andersen, Marianne Christensen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Danmark på vej til en korporativ stat..?

En tidligere socialdemokratisk justitsminister er lobbyist for godsejerne, der medvirker til at miljøministeriet nedlægges. En tidligere statsminister og krigsklub boss er våbensælger for et US firma. En nuværende statsminister og bilags fifler nedlægger Irak kommisionen. Den sidste socialdemokratiske statsminister snart direktør for Danske Arbejdsgivere..?

Velkommen til Nordkorea i en åh så dansk model.

Andreas Trägårdh, Laust Persson, Mads Berg, David Zennaro, Rasmus Kongshøj, Lene Santora, Henrik Nielsen, Bernhard Drag, Carsten Mortensen, Torben Arendal, Peter Jespersen, Gert Romme, Recep INAL, Holger Madsen, Torben Nielsen, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Ebbe Overbye, Helene Kristensen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Brian Nocis Jensen, Felix Austin, Anne Eriksen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

LLLR = Lars Løftebryder Løkke Rasmussen
Man skal lede længe efter en mand med så blød en rygrad, han pustes rundt i manegen blot for få lov til at kalde sig statsminister.
Lars Trier Mogensen, nu er det tid til at lave grundlæggende undersøgelser af bl.a. Irakkrigen, og det er tid til at fokusere på løftebrud.
Nu er også Morten Østergaard ude og vakle.
Lad os nu se, at Information har rygrad til at kulegrave problemstillingerne. Vi at Information kan leve op til sit ansvar.

Elisabeth Andersen, Hans-Micael Søndergaard, Rasmus Kongshøj, Lene Santora, Einar Carstensen, Peter Jespersen, Poul Anker Sørensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

... og den ét-partidemokratiske, udråbte partiforkvinde, en tidligere "beskæftigelses"minister jagtede mennesker som ikke kunne finde en arbejdsplads, kalder sig nu for formand for et "arbejdspladsparti".

Hukommelsen er kort og eksemplerne mange. Hvem kender i dag til det eneste landsomfattende oprør i Danmarkshistorien - "Grevens Fejde" - fra 1534 til 1536..?

Henrik Nielsen, Torben Arendal, Andreas Trägårdh, Laust Persson, erik winberg, Peter Jespersen, Torben Nielsen, Uffe Illum, Keld Albrektsen, Helene Kristensen, erik mørk thomsen, Britta Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Jeg sider lige nu og ser DR Søndag. Her har de lige mindet om, at MF i sin tid især blev kendt for at tale de svageste og de lediges sag.
Men så blev hun minister.
Og nu satser hun mest på at "samarbejde hen over midten". Det er ganske vist som udgangspunkt en god ting - eller betyder demokrati blot flertallets tryning af mindretallet - men hos S betyder det i nyere tid blot blåt politik.

Henrik Nielsen, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, Mads Berg, David Zennaro, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Uffe Illum, peter fonnesbech, Helene Kristensen og Felix Austin anbefalede denne kommentar

Det kan godt være, at Løkke har held med at bilde sine vælgere ind, at det ikke bliver dyrere, at være dansker fordi staten sparer her og hisset og skærer ned, hvor han kan komme til det.
Problemet - ét af dem - vil være, at kommunernes økonomi bliver endnu mere anspændt, og de vil derfor sætter lokale takster og afgifter op. Det gælder fx vand, renovation, egenbetaling på en række områder, fx biblioteker mv.
Således vasker Løkke på ægte Tulle-maner, sine hænder: Mig! Jeg er da ikke ansvarlig for, at kommunerne hæver deres afgifter, det tvinger jeg dem da ikke til".
Også den er der mange, der hopper på.

Elisabeth Andersen, Torben Nielsen, Torben Arendal, Laust Persson, Mads Berg, Randi Christiansen, Hans-Micael Søndergaard, David Zennaro, Rasmus Kongshøj, Marianne Rasmussen, Jørgen Steen Andersen, Kim Houmøller, Bo Carlsen, Peter Jespersen, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det ser sort ud for Danmark.

Som jeg ser det, så er en mindretalsregering af en så ringe størrelse et ganske legitimt mål.
Drop den samarbejdsvilje og vælt regeringen hurtigst muligt
Kan ske at folket har valgt et blå/sort - flertal, men når de ikke kan finde sammen overhovedet, så virker det latterligt hvis et parti med under 20% tilslutning skal kunne overleve i 4 år.

Torben Arendal, Nanna Wulff M., Carsten Wienholtz, Laust Persson, Hans-Micael Søndergaard, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Lene Santora, Peter Wulff, Jens Jørn Pedersen, Jørgen Steen Andersen, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Torben Nielsen, Poul Anker Sørensen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Middelklassen i DK, den store middelklasse i DK, er totalt ligeglade med, vil jeg påstå, at udlændinge bliver beskåret i deres ydelser, at kontanthjælpsmodtagere bliver beskåret i deres ydelser. Og fremtidige førtidspensionister skal have færre penge at leve for. Fordi især DA har med Jørgen Neergaard Larsen i spidsen (da han var formand) jo argumenteret for, at det er nødvendigt, så der kan blive råd til skattelettelser...til virksomhederne og til de højestlønnede i det her land.

I den tro, at det kan få os endnu mere ud af krisen. Fordi man har kigget til Sverige og til Tyskland for inspiration.....

Torben Nielsen, Henrik Nielsen, Torben Arendal, Laust Persson, Mads Berg, Randi Christiansen, Hans-Micael Søndergaard, David Zennaro, Rasmus Kongshøj, Lene Santora, Jørgen Steen Andersen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Torben R. Jensen, Poul Anker Sørensen, Hans Larsen, Heidi Larsen, Bodil Waldstrøm, Helene Kristensen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Michael Borregaard og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Peter Nørgaard: Ikke hende. Hende glemmer jeg ikke!

Mads Kjærgård

Jeg tror ikke at der er nogen "tro" overhovedet på, at skære på kontanthjælpen eller førtidspensionister har nogen gavnlig effekt overhovedet. Det er iskold Darwinisme,
lad de svage forgå og de stærkeste overleve. Men vi ved fra USA, at det på et tidspunkt også rammer middelklassen. Når der er gået "koldbrand" i benet så stopper det ikke! Men men, jeg tror allerede nu, at jeg kan spå DF en betydelig vælger tilbagegang ved næste valg!

Torben Arendal, Flemming Berger, Laust Persson, Mads Berg, Randi Christiansen, Hans-Micael Søndergaard, Rasmus Kongshøj, Lene Santora, Jørgen Steen Andersen, Kim Houmøller, Einar Carstensen, Peter Jespersen, Bjarne Andersen, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, henrik hansen, Heidi Larsen, Bodil Waldstrøm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg tror ikke at middelklassen som sådan, er kold, kynisk og ligeglad med samfundets svageste eller samfundets ledige.

Nogle er, men andre er ikke- Mit håb er at næste valg igen tipper over til de "røde".
Men til Enhedslistetilhængere og længere ud; Enhedsliste-politik bliver aldrig den herskende i dette land.
(Hvilket vi jo nok er enige om)

Michael Borregaard

Med udnævnelsen af Jørn Neergaard Larsen som beskæftigelsesminister, viser LLR, det der blev bekræftet med valget - han er en slagen mand, han blev valgt ind i Folketinget i 1994, og derfor er der, med hans perioder som minister medberegnet, ikke meget mere at komme efter på pensionssiden. Alt hvad han gør, er så at sige, “gratis”.

Torben Arendal, Hans-Micael Søndergaard, Lene Santora, Jørgen Steen Andersen, Carsten Mortensen, Peter Jespersen, Uffe Illum, Karsten Aaen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Godt, Britta Hansen /;-) Og hvad med "Grevens Fejde"..?

Mette Frederiksen har lige nu i DR, som noget af det første hun gør som formand for socialdemokratiet, fredet den Blå regering. Hvad Løkke end gennemfører med de andre blå partier, skal ikke forhindre Socialdemokratiet i, at lave politik med Lars Løkke.

Henrik Nielsen, Torben Arendal, Flemming Berger, David Zennaro, Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, Uffe Illum, Karsten Aaen og Peter Nørgaard anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

Det liberale Danmark repræsenteret ved de tre partier til højre for df, er samlet set gået tilbage ved hvert af de seneste 4 folketingsvalg. Særligt betydeligt ved dette valg , så når den førte politik og midten i dansk politik i samme periode har bevæget sig i stik modsat retning af vælgerne, skyldes det måske nogle forhold, der langsomt er ved at overflødiggøre demokratiet. Det kører ligesom af sig selv med magtkoncentration i de store centrum/højre mediehuse, diverse tænketanke, vækst i spin, sponsorering, lobbyisme mm. Det er dygtigt gjort at kunne sejre stort på en baggrund af konstante tilbagegange. Denne gang bliver det så via et ironisk reaktionært 68 rollator oprør og med opbakning fra et dansk folkeparti, der bakkes op af pensionister fra den lavere middelklasse, ikke mindst folk, der ikke kan fordrage Lars Løkke Rasmussen.

Henrik Nielsen, Torben Arendal, Mads Berg, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Peter Jespersen, Curt Sørensen, Preben Haagensen, Poul Anker Sørensen, Mads Kjærgård og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Ja, Bill og hvornår slutter al det sludder om, at "arbejdspladspartiet" (lanceret af M. Frederiksen i dag) er et arbejderparti..?

Og hvor stor en forøgelse af blanke stemmer, vil der mon være ved næste valg..? Før den fallerede danske model, glider over i et mix med en endnu mere ensfarvet Kina- og Nordkorea model.

Det er fande´me´ uhyggeligt, du. Men det gode humør kan de sgu ikke tage fra os /;-)

Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Peter Jespersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

@Peter Nørgaard: Grevens Fejde? Det er lidt off-topic, men hvad.
Som jeg husker det (jeg var ganske vist ikke selv med), så endte den med at adelen gik styrket ud af borgerkrigen. Allerede i fejdens første år faldt Aalborg og Skipper Klement blev fængslet, og megen armod og lidelse overgik de slagne nordjyske bønder...
Der blev massakreret et par tusinde mennesker under og efter stormen på Aalborg, og byen blev plyndret og brændt. Nogle hundrede år senere blev byens "befrier" - den holstenske feltmarskal Johan Rantzau - mindet ved at få en gade i centrum opkaldt efter sig.
Facit: Bønderne gjorde oprør, blev slagtet og tugtet og tvunget til at anerkende den nye konge.
Ikke just et oprør at ønske gentaget...

Flemming Berger, Hans-Micael Søndergaard, Peter Jespersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Jeg kan ikke lade være med at vende tilbage til den tanke, at Venstre har ANSAT Jørn Neergaard.
Lige som i en hvilken som helst privat virksomhed.

Hvor er princippet i folkestyret blevet af?
Har arbejdsgiverne i virkeligheden overtaget statsapparatet?

Jeg ser en meget tydelig og ubehagelig udvikling, der hiver os tilbage til adelsvældets tid. Med andre titler, naturligvis. Indpakningen er anderleds, men indholdet er det samme.

Tager jeg fejl?

Elisabeth Andersen, Henrik Nielsen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Laust Persson, David Zennaro, Mads Berg, Randi Christiansen, Hans-Micael Søndergaard, Robin Frederiksen, peter fonnesbech, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Else Damsgaard, Marianne Rasmussen, Jørgen Steen Andersen, Lise Lotte Rahbek, Keld Albrektsen, Kim Houmøller, Peter Nørgaard, Carsten Mortensen, Torben Arendal, Einar Carstensen, Peter Jespersen, Bodil Waldstrøm, Erik Jensen , Peter Hansen, Holger Madsen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Poul Anker Sørensen, Mads Kjærgård og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Med stor sandsynlig ikke! Det er jo også sindsygt, at samfundet skal omkalfatres hvert fjerde år! Hørte for øvrigt fra en ven, der har en middelstor virksomhed, at ingen har været så god ved dansk erhvervsliv som den tidligere regering! Så det hele virker som et ideologisk korstog, intet andet! Men som jeg har skrevet, så pågår det også i USA, middelklassen er ved at forsvinde og de rige er ved at smadre samfundet! Nu får vi også kuren, eller rettere vi har fået kuren de sidste mange år, men nu tager det fart!

Henrik Nielsen, Torben Arendal, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Laust Persson, Randi Christiansen, Hans-Micael Søndergaard, Rasmus Kongshøj, Lene Santora, Else Damsgaard, Jørgen Steen Andersen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Andersen, Alan Strandbygaard, Erik Jensen , Peter Hansen, Uffe Illum og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Mindes et computerspil fra mange år tilbage, Syndicate hed det. Et spil hvor regeringer ikke længere eksisterede, men hvor verden blev styret af store multinationale selskaber. Det tror jeg er fremtiden! Bare vent til at vi får TTIP!

Henrik Nielsen, Torben Arendal, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Lene Santora, Peter Jespersen, Bjarne Andersen, Uffe Illum, Karsten Aaen, Torben Nielsen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Mindes et computerspil fra mange år tilbage, Syndicate hed det. Et spil hvor regeringer ikke længere eksisterede, men hvor verden blev styret af store multinationale selskaber. Det tror jeg er fremtiden! Bare vent til at vi får TTIP!

Steffen Gliese

Inden vi skruer os op: magtens tredeling er: 1) den lovgivende: Folketinget, 2) den udøvende: regeringen, 3) den dømmende: domstolene. Regeringen hviler på ikke at have et flertal i Folketinget imod sig, den kan bestå af hvem som helst, Majestæten beder om at forestå opgaven, men i princippet bliver det altså den partileder, som flest kan bakke op om. Den kongelige undersøger bliver netop udnævnt efter konsultation med de i Folketinget repræsenterede partier.

David Zennaro og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Åbenbaringen er, når forhænget trækkes til side, og man ser det, der før var skjult, Alan Strandbygaard. Måske det hele nu falder i hak på et nyt erkendelsesniveau.

Torben Nielsen

Darvinisme er det i hvert fald IKKE, Mads Kjærgård!!!!!!!!!!!!!!

Torben R. Jensen

Inden for de næste 14 dage finder Claus Hjort nok ud af, at der slet ikke er et begyndende økonomisk opsving, ellers får Venstre blot skyld for at have sat økonomien overstyr.

Elisabeth Andersen, Jørgen Steen Andersen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Socialdarwinisme så! Men lad os nu se! DA på magtens tinde, det kan ikke andet end gå galt for mange!

Henrik Nielsen, Carsten Wienholtz, Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tja, jeg ved ikke rigtig hvorledes jeg boer forholde mig til den bizarre situation i DK. Jeg vil fortolke Loeekes mikro-regering som en mini-proeveballon fra de neo-liberales side foer det "demokratiske" valg i US naeste aar. DK har den vane med at foelge stemningen/stroemningen i US - svingende mellem Demokrater og Republikanere. Jeg er ikke saerlig forhaabningsfuld eller optimistisk i.f.t. valget i US, men jeg frygter en vaerre gentagelse af 00'ne.

Mikro-regeringen har endnu ikke nosser nok til at foere en hoejre-radikal politik. Den vil vente og traeeke tiden ud til valget i US i haabet om at omstaendighederne vil goere det muligt for den til at fyre af ;;)))

Man kn se denne sag fra flere sider:

1. Landets dronning har i sin udemokratiske visdom givet et meget lille parti til opgave at sammensætte en regering.

2. Danskerne får igen en regering, som de fortjener.

3. Til gengæld burde en person som Lars Løkke Rasmussen, der til fulde har vist, at han hverken kan styre sin egen økonomi, eller drage omsorg for sit eget uvaskede undertøj, nok være lidt mere ydmyg ved opgaven.

Det positive er, at dennne regering næppe får en særlig lang levetid, men desvære også kan nå at ødelægge meget på kort tid.

Recep INAL, Torben Arendal, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Alan Strandbygaard, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Lene Santora, Else Damsgaard, erik winberg, Jørgen Steen Andersen, Carsten Hansen, Einar Carstensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

28.6. kl. 22:59
Nemlig, Keld Albrektsen. Og hvad kan vi så lære af nederlaget i "Grevens Fejde" mellem 1534 og 1536..?

Dette eneste landsomfattende oprør i Danmarkshistorien mod magthaverne, skal vel ikke være det sidste..? Eller er et samlet oprør "off topic", som du skriver..?

Herman Hansen

Løkkes regeringsgrundlag bygger på sølle 30% af vælgernes ønsker... Kan man kalde det for demokrati? Efter det kommende valg, vil der være en masse for rød blok, at rydde op i - Men så keder de sig jo ikke ;-)

Herman Hansen

Lidt firkantet kan man sige, at 70% af Danmarks befolkning støtter det flex/security velfærdsamfund vi kender frem for Løkkes liberale version af slagsen.

Der findes velfærdsamfund og så findes der velfærdsamfund. Ja, det lyder ens. Men lad dig ikke bedrage af det. Forskellen er enorm.

Henrik Nielsen, Carsten Wienholtz, Hans-Micael Søndergaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Vækst er en kirkegård. Det er ikke annonyme politikkere vi har brug for, det er nærmere er graver.

Karsten Aaen

Løkkes regering får en meget, meget lang levetid. Det er sikkert og vidst. Hvorfor? Fordi S og R allerede nu har meldt ud, at de som ansvarlige partiet selvfølgelig gerne vil indgå forlig med den her Venstre-regering. Og Løkke er - som statsminister i den situation, at han kan gennemføre asyl-stramninger med højrefløjen, mens han kan gennemføre en skattereform med S, R og Liberal Alliance. Og en hel andre ting også.

Og den der med at S ikke går ind for skattelettelser i topskatten, ja den tror jeg aldeles ikke på.
Eller den der med, at Mette Frederiksen som ny formand for S aldrig vil gamble med velfærden, ja den tror jeg altså heller ikke på. Især fordi hun jo rent faktisk har gjort det. (Gamblet med velfærden ved at indgå førtidspensionsreform og kontanthjælpsreform med de borgerlige).

Dronningen i landet har udnævnt Venstre til at danne regering fordi der ikke var et flertal i Folketinget imod regeringen. Sådan er parlamentarismen i DK....

Henrik Nielsen, Flemming Berger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Dagen efter at Lars Løkke har fremlagt sit regeringsgrundlag, styrtdykker aktierne i Danmark. (Det kan selvfølgelig have lidt med Grækenland at gøre, men mon ikke Venstre havde taget æren hvis det var omvendt.)

Elisabeth Andersen, Mads Ruby, Randi Christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Hans-Micael Søndergaard

Hvor mange nedskæringer for deres kernevælgere kan de mange nye MF'ere i DF tåle - og vil de lægge stemmer til den mest asociale af ministre - DA's minister - i Løftebrudsregeringen? Husk at Løkke dagen før valget antydede at Førtidspensionen burde sættes op!

Keld Albrektsen

Peter Nørgaard: Det var mere min historiske fortolkning, som var off-topic :-)
Hvad vi kan lære? Tjah, den lille kyniker i mig siger noget i retning af, at et oprør i hvert fald skal have de rette midler (eller metoder), for ellers bliver det bare slået ned med hård og ubarmhjertig hånd. Derfor er et voldeligt oprør hvor "adelens" ejendomme brændes ned som i 1534 næppe løsningen. Man skal nok snarere lade sig inspirere af Gandhi...

Hans-Micael Søndergaard

og occupy... ikke wallstreet men Folketinget!

Henrik Nielsen, Peter Nørgaard, Randi Christiansen og Keld Albrektsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hans michael - OG folketinget

Carsten Wienholtz, Peter Nørgaard og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar
Hans-Micael Søndergaard

Desværre for det moderne danske samfund er der også et religionspolitisk opgør der er flertal for i Danmark - Nemlig kampen mod Islam. Dansk Folkeparti fører Religionspolitik - desværre er deres religion nationalistisk fundamentalisme. Det betyder i al sin enkelhed at de ønsker at afskaffe humanismen og oplysningstidens moderne statsteori, den sekulære stat og det åbne demokratiske samfund! De der vil bevare vores tilknytning til det moderne som beskrevet ovenfor er således er deres hovedfjender. I kraft af det bliver deres værdipolitik til et propaganda redskab - der først og fremmest skal dæmonisere andre religioner en den Lutheranske Kristendom (Tidehverv) og sekundært chikanere og true debatører og journalister til tavshed. Dæmoniseringen omfatter ligeledes deres politiske modstandere som socialdemokrater og socialister. Det venstreorienterede og fællesskabsorienterede Danmark skal bekæmpes - med nationalromantisk ideologi og samfundet skal rykkes tilbage til en nationalkonservatisme med en tydelig klassedeling ( i praksis en besiddende klasse og en ubesiddende klasse). Tydeligst fremstår deres bestræbelse på at dæmonisere Islam. DF bruger en hær af lokale skribenter og robotter til med et hadsk og truende sprogbrug at udviske grænserne mellem politiske, racistiske, zenfobiske og Nationalchauvinistiske ytringer. DF har haft held til at flytte grænserne for hvad man kan sige offentligt om minoriteter og muslimer i Danmark - ofte skjult ved at maskere det som en kommentar til udenlandsk terrorisme eller samfund hvor Islam er majoriteten i samfundet. Den nedenstående kommentar tager udgangspunkt i en snæver betragtning af deres indflydelse på Religonspolitik i Danmark - og den kan såmænd blive alvorlig nok for mennesker der tilhører andre trossamfund end fundamentalisk Tidehverv. Vi skal blot huske at hvis DF får magt som de har agt så vil deres forfølgelse af anderledes tænkende og virkende danskere blive med de samme midler som de angriber muslimers rettigheder i Danmark!

Randi Christiansen

Ser ud til, at det er embedsstanden, som i skjul bag politiske papfigurer og som finanselitens lakajer, bestemmer danmarks politik. De 423 mest magtfulde personager i dk. Fy for et stinkende statskup med udrensning af de, der ikke klarer sig på neoliberalismens neofascistiske principper.

Det eneste, man kan trøste sig med, er, at en bygning, der hviler på så råddent et fundament, vil bryde sammen. Det ser ud til at blive en langsom og pinefuld affære.

Henrik Nielsen, Carsten Wienholtz og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

"I store træk vil Venstre med sine blot 34 mandater videreføre SR-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand." (Lars Trier Mogensen)

Ja, hvad andet kunne man vente? Efter 4 år, hvor den nu tidligere SR-regering ikke har foretaget sig stort andet end at videreføre VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand?

Og kom nu ikke og sig, at det ikke lige var det, Helle Thorning-Schmidt havde forestillet sig, da hun underskrev Finanspagt 2012 et halvt år efter dannelsen af den første socialdemokratisk ledede mindretalsregering efter ti års socialdemokratisk og radikal ørkenvandring i opposition under først Anders Fogh Rasmussens og senere Lars Løkke Rasmussens VK-regeringer. Med DF som det tredje hjul på giggen, de altid kunne falde tilbage på, når alt andet svigtede.

Som f.eks. da senere Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i 2003 skulle have parlamentarisk godkendelse til, at Danmark sluttede sig George Walker Bush's "coalition of the willing" og sendte danske Jenser til Irak for hjælpe USA med at afsætte Saddam Hussein - nu da det gik så langsomt med at få bombet den saudiske terrorist-leder Osama bin Laden ud af sit flyverskjul i Afghanistans bjerge.

Siden er der løbet meget vand i stranden, og mange gamle vælgere er døde, mens mange nye vælgere er kommet til. Men VK-regeringen sad sikkert og fast i sadlen med DF som støtteparti og kunne i fred og ro fortsætte sit arbejde med at "reformere (læs afmontere) den danske model" efter amerikansk forbillede i ly af en "økonomisk vækst" der fortsatte og fortsatte, lige til Lehman Brothers krakkede i 2008 og boblerne brast under bankernes regeringsgodkendte pyramidespil og trak tæppet væk under Lars Løkke Rasmussens regering. Hvorefter vejen omsider var banet for socialdemokraten Helle Thorning-Schmidts første og foreløbig eneste valgsejr over Anders Fogh Rasmussen.

Nu mangler socialdemokraterne bare lige at sejre over Dansk Folkeparti for at generobre regeringsmagten, så Mette Frederiksen kan blive Danmarks næste kvindelige statsminister.

Philip B. Johnsen, Henrik Nielsen, Torben R. Jensen, Hans-Micael Søndergaard, Flemming Berger og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar