Læsetid: 5 min.

Valget, der delte Danmark

Dansk Folkeparti vandt stort mange steder i Jylland og provinsen. Og Danmark er nu opdelt mellem land og storbyer, mellem traditionalister og de moderne storbyhipstere, der sikrede Alternativet en plads i Folketinget
I Højer, som hører til Tønder Storkreds, blev Dansk Folkeparti det største parti med 29,4 procent af stemmerne. Det var en fremgang på 15,6 procentpoint.

Ulrik Hasemann

20. juni 2015

At Dansk Folkeparti og Alternativet i vid udstrækning er hinandens modpoler, så man tydeligt på det kort over Danmarks nye politiske geografi, som blev tegnet efter valgets resultater. Et kort, der groft sagt deler landet mellem moderne byboere, der omfavner globaliseringen, og de mennesker, der frygter og lever med dens konsekvenser i de affolkede yderkantsområder. Dermed står det klart, at det skæve Danmark nu også er cementeret i vælgeradfærden, mener flere politiske iagttagere og valgforskere.

»Der er nogle meget tydelige forskelle mellem by og land ved dette valg, hvor Alternativet kommer ind i kraft af stemmer fra den kreative klasse i de store byer,« siger professor i statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, der peger på Alternativets jordskredssejr på Nørrebro, hvor partiet fik godt 18 procent af stemmerne, som eksempel.

I Aarhus kunne Alternativet tiltrække knap ti procent af stemmerne. Til gengæld er Dansk Folkeparti nu det største parti i Sønderjylland samt store dele af Vestsjælland.

»Dansk Folkepartis markante fremgang i landområderne afspejler, at væksten og fremgangen har været koncentreret omkring de store byer, mens man i store dele af det øvrige land har følt, at man er kommet i en trængt og udsigtsløs situation og har følt sig forsømt. Her bor de vælgere, som i meget stort omfang har knyttet deres forhåbninger til Dansk Folkeparti. Modpolen er Alternativet, der er blevet store i områder som Nørrebro, og appellerer til storbymennesker, der er mindre rodfæstede i traditioner og forholder sig til mere moderne problemstillinger,« siger politisk kommentator og forfatter til flere bøger om Dansk Folkeparti, Erik Meier Carlsen.

Dansk Folkeparti sørger sammen med Venstre for at farve Danmark helt blåt i provinsen. Eneste undtagelse er netop de store byer, som til trods for, at Dansk Folkeparti også går frem her, fortsat er røde. Det gælder Aarhus, Aalborg og Odense samt nogle små røde lommer på de sydlige øer. I Sjællands Storkreds får Dansk Folkeparti flest stemmer – 39,4 procent – i Vemmerup, som ligger i Køge-kredsen, mens formanden Kristian Thulesen Dahl personligt trak hele 48,5 procent af stemmerne i Thyregod i Vejle Nord, hvor han bor.

Erik Meier Carlsen mener ikke, at Dansk Folkeparti nødvendigvis har haft konkrete forslag på bordet, der i særlig grad kan gøre Danmark mindre skævt.

»Det handler i højere grad om en form for tillid til DF. Partiets fremkomst skyldes jo, at en større og større del af befolkningen har mistet tilliden til de øvrige politikere. I forrige århundred var det Socialdemokratiet, der var i stand til at fastholde et sådant tillidsforhold,« siger Erik Meier Carlsen.

S for middelklassen

Dansk Folkeparti har ifølge en analyse foretaget af DR fået 20 procent af deres vælgere fra Venstre.

Det understreger ifølge lektor i statskundskab ved Syddansk Universitet, Christian Elmelund-Præstekær, at Dansk Folkeparti har tiltrukket mange vælgere, der formentlig har været utilfredse med Lars Løkke Rasmussens person. Men fordi Dansk Folkeparti tilhører blå blok, bliver store dele af det politiske danmarkskort altså blåt til trods for, at Venstre gik kraftigt tilbage.

Lars Olsen, der er journalist og forfatter til en lang række bøger, der beskriver udviklingen i et stadig mere ulige og opdelt Danmark, hæfter sig dog ved, at Dansk Folkeparti fortsat tager stemmer fra Socialdemokraterne – otte procent, hvis man skal tro DR’s analyse. Det skyldes ifølge Lars Olsen, at Socialdemokraterne igennem en lang årrække har appelleret til en anden vælgerbase end arbejderne.

»Socialdemokraterne er blevet et middelklasseparti. Partiet har opnået noget af sin største fremgang i nogle af de mere velstillede områder som Rudersdal og Gentofte. Samtidig er hovedstadsområdet blevet centrum for uddannelse, forskning og kreative brancher, hvor S i stigende grad tiltrækker sine vælgere, mens mange industriarbejdspladser er flyttet til Jylland. DF er blevet det nye arbejder- og lønmodtagerparti i yderområderne,« siger Lars Olsen.

Ganske vist har Dansk Folkeparti stemt for en række af de reformer, som har ramt arbejdsløse og dagpengemodtagere. Men det er samtidig lykkedes partiet at overbevise vælgerne om, at de også er blevet mere kritiske over for eksempelvis dagpengereformen.

»Det sker samtidig med, at Socialdemokraterne har knyttet sig meget mere til den finansministerielle måde at tænke politik på, der gør dem attraktive for eksempelvis radikale vælgere. DF opsamler til gengæld den protest i provinsen, der er imod storbyeliten. Og partiets fremgang bygger altså på en blanding af social og geografisk protest,« siger Lars Olsen, der også hæfter sig ved, at store dele af fagbevægelsen har afholdt sig fra at støtte det gamle arbejderparti op til dette valg.

»3F har kørt deres egen kampagne, der bare hedder ’Godt arbejde’. Og i det seneste nummer af Fagbladet anbefaler man alle de 3F’ere, der stillede op til valget inklusive dem fra Dansk Folkeparti. Det afspejler, at der er et historisk opbrud mellem de faglærte arbejdere og Socialdemokratiet,« siger Lars Olsen.

Kan Mette F?

Professor John Andersen, der blandt andet forsker i social ulighed og segregerede byer, peger på, at Socialdemokraterne ikke har været i stand til at overbevise vælgerne om, at man tog problemerne i ’Det skæve Danmark’ alvorligt.

»Venstrefløjen har ikke til fulde forstået, prioriteret eller kommunikeret, at ulighed også indbefatter en demografisk ulighed,« siger John Andersen.

Kritikere af Socialdemokraternes kampagne ’Det Danmark, du kender’ har desuden påpeget, at den har sendt vælgere i armene på Dansk Folkeparti, fordi DF angiveligt i vælgernes øjne skulle være bedre til at sikre Danmark mod negative forandringer.

Det mener Lars Olsen til gengæld ikke:

»’Det Danmark, du kender’ er en parole, der slår på nogle stærke folkelige følelser. Problemet er bare, at med den reformpolitik, Socialdemokraterne har ført, så er den nærmest kontrafaktisk.«

Lars Olsen tror, at venstrefløjspartierne og Socialdemokraterne nu vil bruge de kommende år i opposition til at finde tilbage til en politik, der i højere grad fanger problemerne, som de opleves af ufaglærte og faglærte lønmodtagere. Det vil i høj grad være tilfældet, hvis Mette Frederiksen, som de fleste forventer det, bliver kåret som formand for Socialdemokraterne inden for kort tid, påpeger han.

»Mette Frederiksen har også lavet reformer i sin tid som beskæftigelsesminister. Men jeg tror, hun er bevidst om, at hun skal etablere forbindelsen tilbage til de brede, klassiske socialdemokratiske vælgergrupper. Problemet er, hvilke alliancer hun er nødt til at indgå. Hvis den finansministerielle økonomiske tænkning, som Bjarne Corydon repræsenterer, bliver dominerende, vil det for eksempel på dagpengeområdet betyde, at man ikke for alvor vil kunne lave nogle forandringer ikke bare til gavn for de lønmodtagere, der er faldet ud af dagpengesystemet, men også for dem, der frygter for det,« siger Lars Olsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben R. Jensen
Torben R. Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så kørere den igen.
Hvilken taktik skal vi lægge og hvilke synspunkter skal vi tage for at vinde de eftertragtede taburetterne.
Intetsigende mennesker med lejlighedsholdninger.
Hvorfor skal vi stemme på dem¿

Søren 2 Jensen, Flemming Berger, Else Damsgaard, Hans Paulin, peter fonnesbech, Slettet Bruger, erik mørk thomsen og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Vælgerne har stemt på et parti, hvis nye formand Thulesen Dahl lige har godkendt det her udsagn fra Marie Krarup:" Vi bør begrænse den muslimske minoritetsstørrelse i Danmark" (26-01-2014 på berlingske.dk )Herudover mener DF stadig at man skal tale kun dansk i folkeskolen, hele tiden. Burkaer og niqab skal forbydes....se her:
http://politiken.dk/indland/politik/folketingsvalg2015/ECE2720801/dansk-...

Her kan man se, hvor DF står stærkest:
http://politiken.dk/indland/politik/940px/ECE2724420/soenderjylland-ceme...

Og det er netop i de områder hvor udviklingen er gået mere eller mindre udenom i de siste 4-5 år. Og så er det midten af Sjælland faktisk lige fra Kalundborg i nord til Ringsted og Slagelse i midt til Faxe i vest. Også i Jylland er det de områder der mere eller mindre er blevet tabt af udviklingen de sidste 4-5 år. Og de her mennesker de er enten bange for at miste deres job, eller de har mistet deres job, eller de er bange for de muslimer som de aldrig har mødt eller som der er ganske få af i deres by. Eller de synes måske udviklingen får for alt hastigt til at de kan følge med....og så synes der måske der er for mange polske lastbiler ved grænsen. Og for mange tyverier....og en hel masse andre ting. Nogle synes at vi skal tage os af vore egne først, før vi tager os af andre.

Og den holdning, den med at vi her i DK først skal tage os af andre før vi tager os af alle andre er udtryk for en bondesnusfornuft, om a pæng skal pass i a kass....Og jeg får et billede af gammel sur bondemand der modvilligt og surt trækker portemonnæen frem og surt giver 2 øre eller 2 kroner til verdens fattige, fordi først skal vi jo sørge for os selv.....Og så går ind og lukker døren......og låser den....og sætter en bom for vinduerne også...for ingen fremmede skal ind til ham...kun folk han kender og er tryg ved skal og må komme ind til ham....

Og det er præcis den frygt og angst for det fremmede som DF så elegant har forstået at udnytte og profitere af...ved at love folk noget bestemt. Noget, som DF måske godt ved, at de aldrig aldrig vil kunne levere....

Men hvad vores reaktion på venstrefløjen til det her skal være, ja det ved jeg altså ikke...

Ang. Alternativet - det er jo fint at man i storbyerne mener at væksten er gået for vidt. Og at der måske er nogle ting der kan ændres. Det nytter bare ikke noget at sige det til folk i Kalundborg, Slagelse, Korsør, Varde, Kruså, Padborg, Vejen, Sdr. Felding og andre byer i Syd og Sønderjylland, fordi her oplever de hver dag, at fabrikken lukker, at der er ansat østeuropæere i landbruget eller på fiskefabrikken. Og så kommer DF og tilbyder dem en nem løsning: alle østeuropæere ud.....alle muslimer ud. Så bliver der arbejde til jer, lover DF....Mit meget kvalificerede gæt er at det bliver der ikke....

Bill Atkins, jens rasmussen, lars abildgaard, Mikael Velschow-Rasmussen, morten Hansen, Joakim Rasmussen, Flemming Berger, Peter Jacobsen, Carsten Wienholtz, Henrik Brøndum, Hans Paulin, Marianne Rasmussen, jens peter hansen, Nille Torsen, Lise Lotte Rahbek, Michael Bruus, Britta Hansen, peter fonnesbech, olivier goulin, Anne Schøtt, Torben R. Jensen, Henriette Bøhne og Frans Mark anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Der er et yderligere forhold som vi skal være opmærksomme på ved netop dette 2015 valg: DF har i høj grad også taget stemmer fra Venstre. DF's succes her i 2015 hænge sammen med Venstres historiske nederlag.

Bill Atkins, morten Hansen, Flemming Berger, Uffe Illum, Arne Skov, Herdis Weins, Marianne Rasmussen, Steffen Gliese, olivier goulin, Torben R. Jensen, Preben Haagensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Forstår godt, hvor vil hen, Curt. Men set fra min udsigtstårn handler det om at mange af de mennesker jeg skriver om i mit første indlæg, ja de stemte altså på DF. Fordi de tror, at netop DF er en garant for social velfærd, og for velfærdssystemet her i landet. De stemte altså ikke på Socialdemokraterne....

Anne Schøtt

Det er trist at så mange vælgere har følt sig pressede til at stemme på DF, som trods alt har givet udtryk for at have føling med de problemer, der optager almindelige mennesker. Problemer der handler om at kæmpe om de jobs i lavtlønsområdet, der tit går til omrejsende udenlandsk, ofte østeuropæisk arbejdskraft og hvor dansk industri/virksomheder ikke betaler ordentlig løn. Storkapitalen har sejret. Ikke nok med at jobbene ryger til andre, de herboende arbejdsløse mobbes for ikke at ville arbejde af højrefløjen.
Venstrefløjen agerer politisk korrekt, omend i mindre grad end før. De har stort set deres på det tørre jobmæssigt endnu. Ligesåvel som Venstre ikke kan se, at arbejdsløshed er en ufrivillig/ulykkelig situation, så har venstrefløjen svært ved at forstå, at folk på gulvet og i yderområderne har behov for et parti, der lader til at tage deres situation alvorligt. Forstå dem dog, istedet for at håne dem.
Den politiske korrekthed er forfærdelig, jeg oplevede den på RUC, hvor akademikernes børn ofte havde så mange politisk korrekte meninger om diskriminering af andre, og når der så skulle dannes grupper, så ekskluderede de anderledes udseende og –tænkende. De boede i indre by, men havde ikke noget med de lokale at gøre. Deres børn kom på privatskoler istedet for kvarterets folkeskoler. Måske er det dem, der sidder i topstillinger idag. Toppen har ikke føling med bunden. Solidariteten mangler. Danmark er knækket.

Bill Atkins, Jørgen M. Mollerup, Jørn Boye, Ernst Enevoldsen, Preben Haagensen, Søren 2 Jensen, Bruger 170131, Jørgen Frank Hansen , morten Hansen, jens peter hansen, Flemming Berger, jesper glinvad, Kim Kristensen, Peter Jacobsen, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Anders Koch, Morten Pedersen, Keld Albrektsen, Torben R. Jensen, Hans Paulin, Bernd Åke Henriksen, Lone Trunte, Marianne Rasmussen, Carsten Mortensen, Nille Torsen, Lise Lotte Rahbek, Kjeld Smed, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Britta Hansen, Henriette Bøhne, Kim Houmøller og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Situationen for de liberale i dangens danmark i dag er i retning af, at de nu er indkredset i et eget reservat - godt nok med en statsministeriel admission hvis de ellers kan finde ud af det - men den største beboer af reservatet er ikke engang særlig velvilligt indstillet - den eneste sikre allierede udi den liberale tanke udenfor reservatet er vist ret underdrejet nu, og ellers er de omringet af alskens kritikere og alternative ideologiske spor og delpolitiske flertal.
Og nåja - jeres blå og rød blok-enkelhed er ..... ikke mere. Kun i Uriasposten og Bumzen.

Søren Sørensen

Åh, Erik Meier Carlsen mener altså at der findes problemstillinger der er moderne, og så problemstillinger der ikke er det.

Så er det jo godt vi har en bunke politikere der vælger at koncentrere sig om moderne problemstillinger. Arbejdsløshed og fattigdom er jo også ved at være sådan lidt umoderne...

...det er trods alt noget der kun rammer den usmarte underklasse...

Bill Atkins, Søren 2 Jensen, morten Hansen, Flemming Berger, Christian Mondrup, Carsten Mortensen, Nille Torsen, Lise Lotte Rahbek, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, Peter Knap og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Kog dog resultatet ned til. Nej til indvandrere fra muslimske lande. Nej til tyven Løkke samt skatteålen Helle og E.U der bestemmer alt for meget. Alternativet har fået stemmer af taktiske grunde. Velkommen til et Danmark i opløsning.
a

peter fonnesbech

Helt rigtigt set Anne Schøttt.

Udkantsdanmark og " hofteskredsramte " snød det politiske establisment og alle de politiske eksperter.

Spørgsmålet er så om DF vil tage røven på dem ?

Herman Hansen

For første gang nogensinde føler jeg mig flov over, at være fra Sønderjylland... Og jeg forstår bedre, hvorfor jeg ofte har følt mig på en fremmed planet.

Søren 2 Jensen, Flemming Berger, Uffe Illum, Hans Paulin og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Altså, de eneste udkantsdanskere, som har stemt overveje de DF, er altså sønderjyderne og midt- og vestsjællænderne, som man jo kan se på figuren, Karste Aaen linker til. Lolland Falster, hvor jeg bor og Nordjylland stemte altså overvejende på rød blok.
Det er altså en lille smule trættende konstant at få skudt i skoene, at man er ansvarlig for DF's fremgang fordi man er kvinde, har en erhvervsuddannelse og bor i et udkantsområde.

Steffen Gliese, Herdis Weins og Elise Berg anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Centraliseringen med dens super-sygehuse, super-politistationer, super- kommunekontorer, super-skoler osv. har lukket et utal af mindre sygehuse, politistationer, kommunekontorer, skoler osv. og dermed skabt døende landsbyer og butiksdød i mindre provinsbyer (opskriften på IKKE bærdygtighed).
Dette har skabt det delte Danmark, at det nu manifestere sig på det politiske landkort er en helt naturlig følgevirkning.

Karsten Aaen' udlægning, som jeg er helt enig i, anskuer problematikken fra en mere personlig vinkel(følelsen af afmagt) og giver et glimrende billed på hvad folk oplever og hvorfor de stemmer som de gør i yderområderne.

Bill Atkins, Preben Haagensen, Jørgen Frank Hansen , morten Hansen, Flemming Berger, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Torben R. Jensen, Nille Torsen, Torben Selch, Lise Lotte Rahbek, Jørgen Steen Andersen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Iøvrigt er vi ikke så bange for udlændinge og flygtninge her i Guldborgsund kommune, som vi beskyldes for. Vi er jo et samfund, som er skabt blandt andet af polske indvandrere, som ved deres hårde slid i roemarkerne, har været med tilbage skabe velstand. Og fornylig var der skam politisk og med enneskelug vilje til at tage et langt større antal flygtninge, end de 172 vi ifølge kvoten skal modtage. Desværre er kommunekasserne næsten rolig det projekt strandede pga økonomi.
Ta' den Gentofte!

Herdis Weins, Elise Berg, Nille Torsen, jens peter hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

På mange måder er der jo intet nyt i, at storbyer stemmer overvejende rødt og provinsen blåt. Sådan har det været i mange mange årtier så langt jeg husker tilbage.

Mange i provinsen har korte uddannelser og føler sig truet af globalisering og ledighed. Siges det. Disse vælgere synes at have glemt, at ødelæggelsen af dagpengesystemet er gennemført med DF's stemmer. Hvis DF havde stemt nej til dagpengereformen tilbage i 2010 var den ikke blevet gennemført.

DF vælgere skyder sig selv i hovedet.

Janus Agerbo og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Siden den såkaldte afslutning (vi er en hel del efterkommere, derfor "såkaldte") af Vikingetiden, og de første konger plus deres tildels selvudnævnte kirkelige og adelige, overtog jordene - forsøgt stoppet med det landsomfattende oprør fra 1534 til 1536 - har Danmark og Norden, været delt.

Så denne artikels overskrift er lidt sent ude.

Peter Nielsen

Jeg er spændt på at se hvor voldsomme ændringer der kommer. Diskursen lover jo nærmest dommedag, men mon ikke det bare er hysteri og fordomme. EL skrev jo sit partiprogram om for at camouflere deres sande mission. Tag en dyb indånding og vent med at råbe ulven kommer. Jeg stemte ikke på DF, men jeg har sympati for elementrr hos partiet. Jeg stemte LA fordi det er hos det parti jeg har mest fælles med. Jeg har, og hold nu fast, endda holdninger der flygter med venstrefløjen.... Puha.

Jens Jørn Pedersen

DF er et utroværdigt parti, der hele tiden fisker i rørte vande og ikke vil stå til ansvar for egne handlinger.
DF er et udtryk for det had, der mere og mere bygges op i store dele af Europa.
Politikerne legaliserer ved deres verbalisering dette had. I England ser det ud til Cameron anvender ufine metoder til at opbygge hadet, så han kan få lov til at handel derefter.
På den ene side vil man globalisering, men ingen skal røre ved mine små cirkler.
Jeg vil have lov til at blande mig i dit, men du skal ikke blande dig i mit.
Det nye parti Alternativet er et udtryk for, at store dele af befolkningen vil noget andet, men mange politikere er tonedøve på grund af magtbegær, og hvad der er værre, de er ikke i stand til at fatte, at nogen kan tænke anderledes. Hvis vi tænker anderledes, så skal vi nedgøres!!!

Carsten Wienholtz, Henriette Bøhne, Herdis Weins, Karsten Aaen og Hans Paulin anbefalede denne kommentar

DF går ind for Danmark ud af EU, flere offentligt ansatte, og øgede omkostninger til pensionister.

Ufatteligt at nogen kan stemme på DF, med de holdninger. Ikke?

Sidder lige med en frisk avis i hånden og synes at Information har nogle rigtig gode artikler om sagen i dag. Vi må bliver nødt til at forstå baggrunden for menneskers valg i stedet for blot at glæde os over vor egen fortræffelighed.

Når så stor en procentdel af Danmarks befolkning har stemt DF, så er det et tegn på at livsvilkårene for en stor del af befolkningen er blevet meget utryg, og at de mangler at blive hørt af landets andre partier.

Der er i øvrigt også en god anmeldelse af Christen Sørensens bog, som også kan give stof til eftertanke for europæiske politikere.

Preben Haagensen, Søren 2 Jensen, Karsten Aaen, Torben R. Jensen, Carsten Mortensen, Henriette Bøhne og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er faktisk meget muligt, at det i virkeligheden er træthed over centraliseringen, der har fået folk til at stemme på "de gamle dyder" og "Morten Korch-samfundet". F0r på mange måder er det jo præcis en fastholdelse af de rammer, som vi jo i fællesskab byggede op, folk ser det som politikernes objektive interesse at kæmpe at bevare.
Det går på tværs af partiskel at ville bevare, men af netop den grund er det forskelligt, hvad man kæmper for i bevaringsøjemed: er det et tilstrækkeligt lønsomt landbrugserhverv, der kan holde folk flydende på landet, eller er det det rekreative, man kan trække sig tilbage til, når dagens dont i byer måske langt væk er overstået? Fælles er ønsket hos en majoritet af befolkningen om at bevare hele Danmark, vil jeg mene.
Det er Socialdemokraterne, der har svigtet dette ideal: den mest udtrykte fællesskabsfølelse på det basale plan kan vi finde i netop den kommercielle filmskat fra tiden, inden dansk film blev kunstnerisk ambitiøs - mest eksplicit i "Olsen-Banden". Her sættes i satirisk lys danske mareridtsforestillinger om en anløben økonomisk overklasses ønske om at "sælge" Danmark på spidsen, men virkeligheden har forlængst overhalet satiren. Det er der mange, der ikke bryder sig om.

Bill Atkins, Preben Haagensen, Bruger 170131, Flemming Berger, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, Karsten Aaen, Torben R. Jensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er meget sjovt, at folk taler om, at flygtningene har været et stort tema i valgkampen. Jeg kan ikke huske et valg i årtier, der har berørt flygtninge og indvandrere mindre - og jeg tror faktisk, at denne mangel på fokus på det spørgsmål er en del af årsagen til DFs valgsejr.

jens peter hansen

Den politiske korrekthed er forfærdelig, jeg oplevede den på RUC, hvor akademikernes børn ofte havde så mange politisk korrekte meninger om diskriminering af andre, og når der så skulle dannes grupper, så ekskluderede de anderledes udseende og –tænkende. De boede i indre by, men havde ikke noget med de lokale at gøre. Deres børn kom på privatskoler istedet for kvarterets folkeskoler. Måske er det dem, der sidder i topstillinger idag. Toppen har ikke føling med bunden. Solidariteten mangler. Danmark er knækket.
Skrives der.
Netop. Det er gratis at have de rigtige meninger.

Karsten Aaen
Billedet er en sur, nærig og frygtsom gammel bondemand. Er det ikke netop prototypen på en udstødt og udsat, som venstrefløjen plejer at omfavne, men denne gruppe har aldrig været en af de godes, behandlernes eller pressens ønskemål.

Herman Hansen er flov. Han flygter sikkert til Sverige, hvor der er tradition for at udstøde folk under dække af åbne hjerter.

Der tales om menneskesyn og fjendtlighed. Fra hvis side?
Fordommene trives i den herskende klasse.

Jørn Boye, Helle Sørensen, Vibeke Rasmussen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Søren Sørensen

Herman Hansen
"Mange i provinsen har korte uddannelser og føler sig truet af globalisering og ledighed. Siges det. Disse vælgere synes at have glemt, at ødelæggelsen af dagpengesystemet er gennemført med DF's stemmer. Hvis DF havde stemt nej til dagpengereformen tilbage i 2010 var den ikke blevet gennemført.

DF vælgere skyder sig selv i hovedet.

Du har så afgjort ret, vælgerne er dumme, for DF er blå, og vil ikke "den lille mand" noget godt - men DF er de eneste der har formået at overbevise underklassen om at de faktisk vil ændre på deres egen politik på baggrund af erkendte fejl.

Når Thulesen stiller sig op og siger "han erkender dagpengereformen var en fejl" så lyder det langt mere ærligt (det behøver ikke være det) end når de selvglade akademikere fra hhv S og SF nægter at forholde sig til at de har begået et asocialt stykke politik og henviser til kommisioner og andet godt.
(Og S endda udtaler at en ændring af reformen "ikke må koste mere end de nuværende udgifter" - hvor alle kan se at lige præcist dagpengene nok var det forkerte sted at spare, når man samtidigt gav skattelettelser til de der har mindst bekymring for ledighed)

Og politikere der offentligt kan erkende at de kan tage fejl er der altså mangelvare på i disse år.

Det interessante bliver fortsat at se om denne selverkendelse er rent valgspin eller faktisk ægte.

Jeg forventer ikke den vilde ærlighed af en cand.merc.jur må jeg så nok erkende...

Vibeke Rasmussen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Vælgerne har talt !
Vi vil have en DANSK regering hen over midten. med mindst Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.
De skal sammen danne enten en mindretalsregering med skiftende flertal, eller en flertalsregering, hvor der suppleres fra både højre og venstre.

SLUT med blokpolitik i Danmark - Vi et ét folk med ét formål - Et nyt og bedre Danmark !

Helge Nielsen

Et massivt flertal på over 70% af de sønderjyske vælgere, stemte IKKE på DF. I mange af de valgkredse hvor DF blev største parti var de mindre end 1%-point større end Socialdemokraterne eller Venstre. Så at påstå at Sønderjylland er DF-land er at hænge et massivt flertal af fornuftige mennesker ud som DF-sympatisører helt uden grund!

Vibeke Rasmussen, Søren 2 Jensen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Jeg mener af DF og Marie Karup har fat i et problem. "Os" veluddannede storbyboere eller endda kosmopolitter forlanger frihed, lighed og broderskab - samt social sikkerhed. Det har alt sammen fungeret fint. 5-10 pct muslimer beriger vores verden - men i grunden er vi hyklere for vi vil jo ikke acceptere 50 pct muslimer. Hvis halvdelen af kvinderne på gaden går med burka eller lignende - gider jeg ikke bo i byen. Hvis der bliver kaldt til bøn fra højttalere på arabisk - er jeg også forsvundet - men jeg forlanger at kirkeklokken stadig skal have lov til at lyde. En grundlov der giver religionsfrihed - men kun så længe I udgør under 10 pct. af befolkningen - er jo absurd. Der er ikke noget der hedder 99 pct ligestilling. Hvordan skal vesten forholde sig hvis det næste mellemøstlige land - f.eks. Egypten - bryder sammen og leverer 2 millioner flytgninge der vil til Europa?

Der er jo ikke samme tolerance overfor os i mellemøsten. Min kone arbejder for BP med et mega gasudvingsprojekt i Oman - men kan kun deltage fra London. I Oman gider man som udgangspunkt ikke have kvinder på kontoret - så visa er næsten umuligt - og hvis det endelig er, skal der selvfølgelig bæres burka på arbejdspladsen - muslim eller ej.

Er der ikke en af de veluddannede i Europæiske ideer og også meget gerne en lærd muslim - der kan skitsere en løsning?

Hans Aagaard, Preben Haagensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Karsten Aaens bemærkning om Alternatives ideologi kontra DF er god. Det er dog næppe en reaktion på Alternatives ideologi, der får folk til at stemme på DF. Man bør måske heller ikke have så meget fokus på burka, angst og geografi eller dæmonisering af DF og stigmatisering af partiets vælgere, som Karsten Aaen lægger op til. Men det er også klart, at DF fremgangen ikke alene kan forklares med en tilbagegang for Venstre, som både er mindre end DF fremgangen, og som også er gået til andre partier.

Det er efterhånden en gammel observation, at DF-vælgere ofte kommer fra yderområderne, men som det fremgår af artiklen, bør begrebet defineres mere bredt, så det dækker personer i periferien, d.v.s. både geografisk og demografisk/økonomisk. DF havde ved Folketingsvalget netop også fremgang i byerne.

Både Alternativet, LA og DF kan ses som reaktioner på nyliberalismen, som LA bare vil have meget mere af. Alternativet får øget opbakning i takt med stigende forurening, medens DF er en reaktion på den systematiske udstødning af mennesker, der ikke befinder sig i kernen af økonomien, men som rammes af alle nyliberale reformer.

Det gælder alle strukturreformer i nullerne, der førte til en geografisk koncentration, øget vægt på uddannelse, udhuling af overførselsindkomster, øget arbejdsudbud, som begrænser lønudviklingen for lavtlønnede, skattestop på boliger, som giver prisstigninger nogle steder og ruiner andre steder, lavere skat på arbejde, som reducerer værdien af pensioner, og der kunne fortsættes med stort set alle forandringer i dette årtusind, hvor al politik primært har skadet mennesker i periferien. Det rækker også tilbage til 90'erne, hvor f.eks. indsatsen mod arbejdsløshed var rettet mod fagforeningernes fastansatte medlemmer og ikke det stigende antal projekt- og deltidsansatte og løsarbejdere. Den politiske reaktionen i nullerne var ligestilling af ”gule” fagforeninger og adskillelse af fagforeninger og arbejdsløshedskasser med deraf følgende svækkelse af fagforeningerne.

Forløberen for DF, Fremskridtspartiet, blev etableret i slutningen af en højkonjunktur. Partiprogrammet havde stor lighed med Liberal Alliances politik med krav om nedlæggelse af offentlige arbejdspladser, frihed og lavere skat. I løbet af 70'erne blev mange små butikker udkonkurreret af supermarkeder, men der skød også indvandrerejede butikker op, som i 80'erne i høj grad fik skyld for de mindre forretningsdrivendes deroute. På arbejdsmarkedet har de lavest lønnede også mærket konkurrence fra indvandret arbejdskraft, og i takt med stigende arbejdsløshed blev indvandrerne opfattet som både årsag til arbejdsløshed og konkurrenter til offentlige ydelser. Fremmedhadet blev til ren racisme i Fremskridtspartiet, som medførte udvandring til en lidt pænere version i DF, der fik mere fokus på utilfredsheden i de udstødte grupper, især pensionister. Med Thulesen Dahl er racismen væsentligt reduceret til fordel for bevaring af velfærdsydelser og selverhverv.

Socialdemokraterne og SF havde ved 2011-valget et Keynes-inspireret oplæg til den økonomiske styring, men det blev ved regeringsforhandlingerne ændret til en socialliberal politik og en regering, der gik reform-amok. Skiftet har formentlig været let for en new-labour inspireret Helle Thorning, men det har måske også været årsagen til, at Sass-Larsen blev smidt ud af forhandlingerne og erstattet af Bjarne Corydon. Det var først ved finansloven året efter, at det gik op for mig, at Socialdemokraterne havde skiftet ideologi. Sidenhen har Corydon erklæret sin tiltro til konkurrencestaten, og det ideologiske kursskifte er blevet åbenlyst.

Med et formandsskifte til Mette Frederiksen er der en god mulighed for, at ideologien også vender tilbage til en traditionel socialdemokratisk tankegang med fokus på mennesker i stedet for kapital. Det kan også give mulighed for et regeringssamarbejde med DF, som vil placere de to partier i midten af dansk politik.

Herman Hansen, Carsten Wienholtz og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Danmark fordummer

Underdanmark i Udkantsdanmark har stemt og rottefængerne fejrer deres stjernestund, men hvad kan det ikke ende med …

Søren Sørensen

"Med et formandsskifte til Mette Frederiksen er der en god mulighed for, at ideologien også vender tilbage til en traditionel socialdemokratisk tankegang"

Et lille ord: Nyttejob.

Søren 2 Jensen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Herdis Weins, Morten Jespersen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Nyttejob, ja - og gensidig forsørgelsespligt.

Jeg ved ikke hvordan traditionel socialdemokratisk tankegang er.
Men ovennævnte eksempler på Mette Frederiksens praksis er næppe noget, som tiltrækker mange DF-vælgere heller i fremtiden.

Simon-Matti Hørlyck Campbell

Der kunne opstå nogle interessante konstellationer hvis det ikke lykkedes at lave en flertals regering.
Bla. kunne rød blok med LA forhindre at flygtningene igen skal tvinges til at blive på asylcentrene.
Dagpengene kunne få en bedre løsning med EL, SF, Å og DF antaget at Social Demokraterne ikke er blevet helt blå.
Offentlighedsloven er mere usikker da den kræver at de Konservative er med, for R, SF, EL, Å, O og LA er to mandater for lidt, men det virker ikke specielt usandsynligt at det kan lade sig gøre.

Indførelsen af starthjælpen er dog svær at undgå og jeg håber at folk der er imod den ikke bare lader det ske. At man på en eller anden måde hjælper de mennesker.

På miljø området er det nok svært at gør noget udover at prøve at få det ind i hovedet på folk hvor vigtigt det emne er.

Det bliver interessant at se hvordan det vil lykkedes DF at føre Socialdemokratisk politik som parlamentarisk grundlang for en borgerlig regering.

Søren Sørensen

"Jeg ved ikke hvordan traditionel socialdemokratisk tankegang er."

Jeg har et bud.
Min bedstefar var først sporvognschauffør, siden buschauffør (tjenestemandsansat) i det meste af sit voksne arbejdsliv, og min bedstemor fastansat halvdags rengøringskone i en større københavnsk bladkoncern (begge til pensionen).
De havde et lille parcelhus i valby (det var dengang en buschauffør faktisk kunne købe hus i hovedstadsområdet for sin løn, min bedstemor begyndte først på arbejde efter børnene var blevet større), platter og amagerhylder på væggen og var selvf. småborgerlige og skældte ud på fremmede (den slags havde man jo ikke i Høje Taastrup hvor de voksede op) og tænkte sikkert også at arbejdsløshed var en skam osv. osv.

Jævne danskere, med alt hvad det indebærer af kulturelt snæversyn og alle de andre fordomme folk fra den dannede klasse nu kan smide efter de her underlige udannede arbejdere.

Men alligevel var det de mennesker (og mange med dem) der konsekvent stemte på et parti der rent faktisk arbejdede på at forbedre vilkårene for alle lønmodtagere samt de der var sat udenfor arbejdsmarkedet, uanset om de var i bunden eller toppen af hierakiet ud fra en tankegang om at få skal have for meget, men ingen for lidt.

Så længe vi har et "socialdemokrati" der rent faktisk mener at det er efterstræbelsesværdigt at nogle har for lidt, så længe vil der i hvert fald ikke eksistere en traditionel socialdemokratisk tankegang.

Vibeke Rasmussen, Bernhard Drag, Ole Jensen, Preben Haagensen, Herman Hansen, Jørgen Malmgren, Søren 2 Jensen, odd bjertnes, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Torben R. Jensen, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ditte Jensen

Jeg bor i en af de kommuner, hvor man kunne stemme på Kristian Thulesen Dahl.

Det er mere kompliceret end som så. Hvis DF, på det sociale område, fremstår mere socialdemokratisk, end socialdemokraterne (S har gennemført reformer der er mørkeblå) så er tankegangen; at det kan ikke blive værre og hukommelsen er kort. Måske er der en tendens til at fortrænge det faktum at DF har støttet en aktivistisk udenrigspolitik, som skaber endeløse mængder af mere eller mindre desperate flygtninge, som et lille land som Danmark kun kan optage et minimum af, uden at gå under i multikulti.
Og når dette parti så samtidig fremstår som 'frelseren', der vil befri os danskere for at 'gå under' i mangel på egen identitet, og derfor holde flygtninge ude - så er det at nogen vælger at sætte deres kryds der.
Der er intet nyt i, hvad de gør og metoderne der benyttes. Det nye er klimaet, de gør det i.

Peter Nørgaard

Da englænderne forlod Indien, sagde M. Ghandi.: "The world can feed all need, not all greed", og blev skudt af en poltisk modstander. Omkring 1 milliard mennesker sover på sulten mave året rundt. Skal de bare dø..?

Hvor mange partiledere og kandidater, udtalte de sætninger i valgshowet..? Er det ved at være tiden til et virkeligt befolkningernes United Nations..?

Herman Hansen

Hvis DF vælgerne tror en "grænsebom" betyder stop for indvandring fra ikke vestlige lande eller så meget som én øst europæisk EU borger i job i Danmark, så er de godt nok grænseløs naive. Men netop "grænsebommen", og måske derfor, er en acceptable kamel for de andre 3 borgerlige partier at sluge. Ti til femten toldere og en kaffemaskine, så har DF holdt deres valgløfte kan de igen og igen fortælle deres vælgere, DF holder hvad de lover, ikke ;-) Noget helt helt andet er deres krav om 0,8% vækst i den offentlige sektor, det virkelig vigtige. Det vil ingen af de andre blå partier kunne stå model til. Det samme gælder lempelse af dagpengeregler gennem tilførelse af ekstra midler eller nedskæringer af kontanthjælpen som det "moderne" kontanthjælpsloft, samt den gensigdige forsørgelsespligt. Starthjælp til flygtninge på SU niveau kan endog komme til at slå igennem til kontanthjælpen.

Men et par toldere med en kaffemaskine i et træskur i Padborg og synge med på bedre forhold på plejehjemmet. No problemo.

Steffen Gliese

Når man ser, hvad danskere, der tænker blåt, skriver, står det klart, at valget kommer fra en afmagt. Folk har taget bestik af, at politikerne ikke igen vil etablere et Danmark, vi kender og holder af med stor lighed, flad struktur og grundlæggende social tryghed som basis for det, der misvisende kaldes "kernevelfærden".
Så forsøger man i stedet at lave om på det, man kan: væk med konkurrencen om jobbene, væk med udgifter på finansloven, der prioriteres på bekostning af velfærdsydelserne, sådan som det ser ud.
Men det er altsammen symptombehandling, for det er ikke penge, der mangler, det er heller ikke aktivitet i samfundet - det er simpel vilje til at forvalte velfærden i stedet for konstant at jagte mål, som kun for politikere med for store egoer har betydning.
Romerne havde et udmærket begreb for deres statsræson, "mos maiorum", "forfædrenes skik". Den betød, at al fornyelse blev set som kontinuitet: sådan, som det altid havde været (meningen). I praksis betød det ikke stilstand for Rom, tværtimod, men det førte til sunde prioriteringer i stedet for hovedløse forandringer.
Borgerlighed har altid været at gå i et med tapetet, og derfor er den strømlining af alt i EU, der foregår, borgerlig fremfor socialdemokratisk - for socialdemokratisk betyder i sidste ende at give plads til forskelligheden.

Herman Hansen, Torben R. Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Personligt er jeg i øvrigt stærk tilhænger af fald i offentlige forbrug: ingen offentligt ansat chef eller folkevalgt skal kunne tjene mere end max. 850.000 kr. om året, der skal indskrænkes kraftigt i de overflødige systemer til kontrol til fordel for en langt bedre mulighed for at præstere, hvad der er tilstrækkelig hjælp frem for en politisk fastsat standard: det handler overalt i samfundet om at løse opgaverne fuldt ud og bedst muligt på den ene side, og på den anden side sikre folk en indkomst, der giver dem et rimeligt materielt niveau at leve på.
I kamp med arbejdsløsheden skal man i højere grad se på, hvad folk kan og vil beskæftige sig med - som regel har man jo valgt profession af nogle årsager, som må respekteres vidt muligt, omend med kreativ forståelse i form af en mulig omflytning, der giver bedre mening i situationen.
Der skal etableres et mulighedernes samfund, som ikke blokerer for folks energi og evner - det er trods alt bedre, at kontanthjælpsmodtageren finder på noget sjovt og udviklende at foretage sig frem for at stene for meget med noget hash eller dårligt fjernsyn.

Preben Haagensen, Herman Hansen, Torben R. Jensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Med sådanne langt mere frugtbare aktiviteter i samfundet er der også basis for et mere ægte demokrati, hvor mange repræsentanter udpeges ved lodtrækning - fordi deres opgave ikke er at føre ideologisk politik, men at sikre den kontinuerlige gensidige gevinst for samfund og borger i berigende aktiviteter. Og muligheden for at vælge om, hvis man udvikler andre interesser og synspunkter.
Vi har brug for festsamfundet.

Herman Hansen, Torben Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Den der med bondemanden, det billede jeg fik er altså ikke noget jeg bare finder på. Prøv at læse den her artikel:
http://jyllands-posten.dk/politik/ECE7810797/%C2%BBJeg+er+alts%C3%A5+ikk...

"I landsbyen Kværs mellem Padborg og Aabenraa går Hans Møller og lægger sten i en indkørsel. Han var ikke i tvivl om, at Dansk Folkeparti skulle have hans stemme. »De taler lige ud af posen, og de taler om de vigtige ting. Vi kan ikke blive ved med at tage imod flere flygtninge. I din personlige økonomi bliver du nødt til at sørge for dig selv og dine, inden du begynder at give ud til andre. Sådan bør det også være for Danmark. Vi skal først hjælpe vores ældre, inden vi giver penge i ulandsbistand.«"

Sådan er der altså cirka 22% af danskerne der har det. Og billedet af bondemanden var ikke for at dæmonisere nogen, det var at give et billede af, hvordan de her folk tænker, føler og mener. Og det gør de jo ikke fordi, de er onde, men fordi de er bekymrede, måske mere bekymrede end angste og bange. Bekymrede for fremtiden er de altså. Og som jeg skriver her så sker der det, at den bekymring får den følge at de her folk, ja de stemmer altså på Dansk Folkeparti - i det lønlige håb om at DF kan hjælpe dem til ikke at være bange og angste mere eller rettere få dem til at være ikke bekymrede mere. Fordi de håber og tror - og måske beder? til - at DF kan få stort set alle østeuropæere ud igen, og måske alle en god del af muslimerne ud.....så de her mennesker (altså de personer, der har mistet deres arbejde) kan få arbejde igen.

På den måde er jeg meget enig i Torben R. Jensens betragtninger, især måske den her:

"Alternativet får øget opbakning i takt med stigende forurening, medens DF er en reaktion på den systematiske udstødning af mennesker, der ikke befinder sig i kernen af økonomien, men som rammes af alle nyliberale reformer." (kl. 12.13, den 20.juni 2015)

Herman Hansen, Torben R. Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

De kulturradikale er årsagen til DF's eksistens og store vælgeropbakning. Socialdemokratiets og De Radikale Venstre er dem, DF kan takke for den store tilslutning.
Ikke kun pga. deres valgløfter, men også deres svigt af alt der ligger vest for Valby Bakke; og ikke mindst Morten Østergaard, der i ramme alvor siger, at håndværkere, der har knoklet siden de var 16 år, først bør kunne gå på pension som 70-årig, mens Morten selv kan gå på pension som 60-årig, uden så meget som at havde sat én hylde op i sit liv!

Næ, det der skal redde Danmark ud af kløerne på DF - om end det kulturradikale alternativ er værre; det har de sidste 4 år bevist, hvor De Radikale har smadret Danmark endnu mere, end DF formåede de foregående 10 år tilsammen. Men som sagt, det der skal redde Danmark ud af DF's indflydelse er, udover en desillusionering af folket, en forøgelse af fællesskabsfølelsen og at hive folket ud af apatien, er et nyt, reel-socialistisk og venstrenationalistisk, anti-centralistisk parti, med en stærk forankring i dansk kultur og (positive) traditioner som grundtvigianisme, højskolebevægelse, andelsbevægelse og lignende. Et parti, for hvem arbejdet på Borgen er underordnet, da forandringerne og forbedringerne skal komme nede fra folket, og som udelukkende bruger arbejdet på Borgen for at forbedre rammebetingelserne for fjernelse af bureaukrati, overvågning og kontrol, samt sikre bedre rammebetingelser for et driftigt folk, de små og mellemstore virksomheder, og arbejde for at sikre indførelse af borgerløn, og folkeligt oprettede lokalråd indflydelse, der ikke kan overrumles af hverken nationalstat, og slet ikke overnationale organisationer som EU.
Et parti for folket, og ikke en lille elite. Et reelt antiracistisk parti, hvor kandidaterne selv bor i "ghettoer", og ikke sidder skinhelligt i hvide kvarterer, og dikterer, hvad andre skal mene og gøre, mens deres børn går i hvide privatskoler, og aldrig har set en indvandrer. Et arbejderparti, der opildner arbejderne til at tage magten på deres arbejdspladser, og bl.a. indføre obligatorisk 2/3-dels arbejderrepræsentation i bestyrelserne (effektiv værn mod outsourcing og løndumpning, da det er de færreste arbejdere, der vil lukke egen arbejdsplads eller presse egen løn).
Folkeaktier, borgerløn, lokalråd, direkte demokrati, folkelig dannelse (højskoler), engagement, fællesskab, andelsbevægelse, brugsforeninger, lokalproducerede råvarer, permakultur, kulturel, personlig og national integritet, se, dét er fremtiden! Ikke vækst, individ, egoisme, villa, Volvo, vovse, og enhver er sin egen lykkes smed. Dem der abonnerer på materiel vækst, forbrug og egoisme er bagstræberiske og gammeldags. De moderne og progressive mennesker søger at nedbryde det etablerede, neoliberale paradigme, og vil så sæden til et nyt og bæredygtigt, nært og fællesskabsorienterede samfund spire i de neoliberale og kosmopolitiske dynger.

Jørgen Frank Hansen

DF er stort set gået frem ved samtlige valg siden stiftelsen, det være sig FV,KV,EUValg, der er en tendens, som ser ud til at fortsætte. Mere centralisering vil klart forstærke den tendens, indtil vi alle bor i og omkring storbyerne, så vil billedet nuanceres...Fremtidsudsigter, måske?

Steffen Gliese

Det er ikke valget, der deler Danmark, valget afspejler følelsen af at være delt - og om magten til at definere, hvad danskhed vil sige.
Jeg har ikke det store behov for gang på gang og hele tiden at overveje eller bekræfte mig selv i, at jeg er dansk og deler kultur med andre danskere, bl.a. fordi der ikke er tvivl om det.
Når folk kommer med en eller anden påstand - f.eks. at det vil være til gavn for samfundet at modtage nogle indvandrere eller flygtninge - tror jeg ikke på det, fordi man slet ikke kan stille tingene op på den måde eller stille det spørgsmål. Der vil ske en forandring, men den vil absolut ikke være éntydig, og den vil helt sikkert betyde nogle udfordringer, vi ikke har haft før. Det er der vel ikke noget i vejen med? Det sker hele tiden på alle mulige områder af samfundslivet.
Hvad jeg ikke bryder mig om, er den manipulation, der her foretages - uden tvivl for at imødegå skeptiske røster, så de ikke på forhånd snupper teten og definerer diskursen; desværre sker der det modsatte: at jagten på negative konsekvenser intensiveres. Og i manges øjne vil der altid være noget galt: enten er de for højtuddannede og dermed den samme forhadte klasse, som man føler sig undertrykt og udgrænset af, eller også har de ikke nogen baggrund, der kan omsættes til det danske arbejdsmarked umiddelbart, og så er de en håndgribelig fjende enten som modtager af overførsler eller konkurrent om lavtlønsjobbene.
Det åbner for et helt andet spørgsmål: i hvor høj grad er DF i øjenhøjde med sine vælgere? Har partiet ikke en langt større indflydelse, hvis det kan fastholde og måske øge utilfredsheden? Jo, og derfor kommer DF heller ikke til at forbedre hverken dagpenge eller pension, fordi det vil svække kampkraften - der vil kun blive en mulig taknemmelighed tilbage, men den er sjældent egnet som mobiliseringsfaktor i partiets tjeneste.
Det er problemet med et parti, der ikke er et klasseparti: man har ikke objektive mål at arbejde for på sine vælgeres vegne, der vil flytte dem fra en uønsket tilstand til en ønskværdig, for så gør man sig selv overflødig.

Vibeke Rasmussen

East is east and west is west … og fordommene lever i bedste velgående. Som en yngre kvinde tilhørende den kreative klasse, i hovedstaden, siger til TV2-Nyhederne:

"Jeg synes, det er foruroligende. Jeg ved ikke, hvad der sker i øjeblikket her i vores land."

Hun mener, at de mange jyske DF-stemmer skyldes, at det er de færreste jyder, der omgås udlændinge til daglig:

"Vi ved jo alle sammen godt, at jo længere ud på landet du kommer, des mindre går man i dybden med tingene. Her i København går vi meget op i, at vi støder ind i hinanden hele tiden. Og i Jylland og længere ude på landet er der langt til det hele. Der har de ikke den samme slags samtaler."

Hmmm. Hvis hun er prototypen på, hvordan jyder til gengæld oplever københavnere, forstår jeg godt denne jydes udtalelse i samme indslag:

"Jeg synes, vi skal have en bom sat op, men ikke nede ved grænsen. Den skal være ovre ved Storebæltsbroen, så kan sjællænderne bare blive hjemme."

Lise Lotte Rahbek, Helle Sørensen, Herman Hansen, Torben R. Jensen, Karsten Aaen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Sider