Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Et ridderkors for at udflytte arbejdspladser

Koncerndirektøren i danske Coloplast er dekoreret af den kontroversielle ungarske regering – efter at Coloplast med EU-støtte har overført danske arbejdspladser til Ungarn
25. juli 2015

Ordener hænger man på idioter. Sådan skrev i 1790 den danske forfatter Peter Andreas Heiberg i en vise. Det kostede ham en bøde på 150 rigsdaler og sidenhen en landsforvisning. Nu om stunder er alting anderledes. Nu kan man få en ridderorden for at landsforvise – hvis det vel at mærke er arbejdspladser, man landsforviser. Fagbladet 3F kan i sin seneste udgave fortælle en ejendommelig historie herom.

Sagen er, at den danske virksomhed Coloplast de senere år har flyttet 600 arbejdspladser fra Humlebæk og Kokkedal til Ungarn. Det er sket med støtte på mere end 170 millioner kr. fra den ungarske regering og EU.

Og det er ikke bare tilskud, den ungarske regering har pyntet Coloplast med. Den ungarske regering – ledet af den stærkt kontroversielle nationalist Viktor Orbán – har besluttet at tildele Coloplasts koncerndirektør, Allan Rasmussen, det ungarske ridderkors. Det sker for at anerkende hans arbejde gennem de seneste 15 år, skriver det ungarske udenrigs- og handelsministerium på regeringens hjemmeside.

’Jeg er glad og stolt’

Allan Rasmussen fra Coloplast har ikke ønsket at lade sig interviewe af Fagbladet 3F, men i en mail forklarer han, at han er beæret over at modtage det ungarske ridderkors: »Jeg er glad for og stolt over ridderkorset – ligesom jeg tror, de fleste danskere ville være det, hvis de blev tildelt et ridderkors af dronningen herhjemme.«

I mailen oplyser Allan Rasmussen også, at Coloplast har et godt forhold til de ungarske myndigheder: »Det gælder både, før Viktor Orbán blev regeringsleder og også efter,« siger Allan Rasmussen. »Ligesom i alle andre lande, hvor vi driver forretning, holder vi øje med den generelle udvikling i landet, herunder også det politiske klima.«

Der er for tiden rigeligt at holde øje med i Ungarn. Viktor Orbán har fået gennemført vidtgående begrænsninger i oppositionens og mediernes udfoldelsesmuligheder. Formentlig så vidtgående, at de ville have afskåret Ungarn fra at blive medlem af Europa-rådet og EU, hvis de havde været gældende på det tidspunkt, Ungarn ansøgte. Senest har Viktor Orbán påkaldt sig vrede i europæiske parlamentariske forsamlinger ved at tale pænt om dødsstraf. Orbán har også gjort sig bemærket ved at sværme for Vladimir Putin.

At Coloplast har fået milliontilskud fra EU til at flytte arbejdspladser fra Danmark til Ungarn, har fået EU-Kommissionen til at ændre reglerne, så noget tilsvarende ikke skulle kunne gentage sig. Ifølge 3F har en række danske virksomheder fået tilsammen 156 millioner kr. fra EU til produktion, der er flyttet ud af Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niclas Darville
Niclas Darville anbefalede denne artikel

Kommentarer