Nyhed
Læsetid: 4 min.

DF vil have nyt nationalt ID-kort

Et nyt digitalt identitetskort kan blive fremtiden. Flere partier frygter dog for sikkerheden, hvis det offentliges oplysninger samles på ét sted, men it-ekspert afviser deres frygt
DF vil have undersøgt muligheden for et nationalt identitets- eller borgerkort, der evt. kan komme til at indeholde såkaldte biometriske oplysninger som fingeraftryk og oplysninger fra en iris-scanning af øjet. Danmark er et af de få lande i EU, der ikke har et særligt identitetskort med et fotografi af indehaveren.

DF vil have undersøgt muligheden for et nationalt identitets- eller borgerkort, der evt. kan komme til at indeholde såkaldte biometriske oplysninger som fingeraftryk og oplysninger fra en iris-scanning af øjet. Danmark er et af de få lande i EU, der ikke har et særligt identitetskort med et fotografi af indehaveren.

Jens Dresling

Indland
22. juli 2015

Et lille kort med ikke bare billede, navn og adresse samt CPR-nummer – men med alle det offentliges oplysninger – bør blive standardudstyr i alle danskeres tegnebog.

Dansk Folkeparti mener nemlig, at tiden er løbet fra de mange forskellige identitetskort, vi bærer rundt på. Derfor vil partiet bede justitsminister Søren Pind (V) undersøge de teknologiske muligheder – og andre landes erfaringer – med et nationalt identitets- eller borgerkort og herunder muligheden for, at et sådant kort også kan komme til at indeholde såkaldte biometriske oplysninger som fingeraftryk og oplysninger fra en iris-scanning af øjet og dermed øge sikkerheden. Danmark er et af de få lande i EU, der ikke har et særligt identitetskort med et fotografi af indehaveren.

»Der er brug for et tidsssvarende digitalt identitetskort til borgerne,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup og fortsætter:

»Et kort som samler alle de kort man efterhånden har fra det offentlige – sygesikringskort, kørekort og pas – ligesom man i dag prøver at samle ting på sin smartphone. Det vil give en større sikkerhed og gøre det lettere at håndtere for borgerne. Det er selvfølgelig vigtigt at få et kort med billede på, men derudover er der måske også andre teknologiske muligheder vi kan bruge,« siger Peter Skaarup.

Idéen om et nationalt identitetskort er tidligere blevet nævnt som en løsning på problemerne med svindel med særligt sygesikringskortene, der er uden billede af indehaveren. Sygesikringskortene er blandt andet blevet brugt til eksamenssnyd på universiteterne, fængselsafsoning samt udskænkning af alkohol til mindreårige. Identitetskortet vil dog ikke kun kunne fungere som erstatning for sygesikringskortet. Med tiden vil det kunne fungere som både NemID, dankort, skattekort, valgkort, rejsekort, pas og kørekort.

Det rejser det principielle spørgsmål, om vi alle sammen for eksempel skal have taget vores fingeraftryk til et identitetskort, selv om vi ikke er mistænkt for noget kriminelt. Den overdrevne registrering støtter jeg ikke. Pernille Skipper.

Det rejser det principielle spørgsmål, om vi alle sammen for eksempel skal have taget vores fingeraftryk til et identitetskort, selv om vi ikke er mistænkt for noget kriminelt. Den overdrevne registrering støtter jeg ikke. 

Pernille Skipper.

Men en række partier frygter for sikkerheden, hvis det offentliges oplysninger samles på et sted.

»Vi er bekymret for retssikkerheden, hvis alting lægges på ét kort, så sygeplejersken og betjenten lige pludselig får adgang til de samme oplysninger,« siger Venstres fungerende politiske ordfører, Louise Schack Elholm, og fortsætter: »Hvis et sådan kort skal indføres, skal der i hvert fald opstilles nogle barrierer mellem oplysningerne, og det har jeg svært ved at se, hvordan skulle kunne lade sig gøre. For eksempel er der jo nogle krav til, hvordan et pas skal se ud, for at man kan komme ind i andre lande, så sådan vil det nye kort givetvis stadig skulle se ud. Nu skal alting dog bare stå i passet, og jeg bryder mig ikke om, at man på den måde skal kunne rejse rundt til andre lande, som måske kan få adgang til de oplysninger enten direkte eller via omveje,« siger Louise Schack Elholm.

Enhedslisten, som kritiserede den manglende sikkerhed med CPR-nummeret (sidste år offentliggjorde Økonomi- og Indenringsministeret ved en fejl 900.000 danskeres numre), har netop foreslået et nationalt identitetskort med billedidentifikation. Alligevel advarer Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mod Dansk Folkepartis forslag.

»Hvis man sammenkører de offentlige oplysninger på ét kort, forværrer man en i forvejen katastrofal datasikkerhed. Når Dansk Folkeparti samtidig snakker om at registrere endnu flere oplysninger end i dag – og lægge dem ind på det nye ID-kort – så udsætter du ikke bare de nuværende personfølsomme oplysninger for en endnu større fare. Det rejser det principielle spørgsmål, om vi alle sammen for eksempel skal have taget vores fingeraftryk til et identitetskort, selv om vi ikke er mistænkt for noget kriminelt. Den overdrevne registrering støtter jeg ikke,« siger Pernille Skipper.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, vil være sikker på, at teknologien er på plads.

»Der er ikke nogen tvivl om, at et sådant borgerkort er fremtiden. Spørgsmålet er, om Danmark allerede nu skal udvikle det eller vente et par år, til vi er sikre på teknologien og har erfaringerne fra andre lande. Vi har jo utrolig mange data i Danmark om de enkelte borgere. Men findes der en løsning, der kan håndtere alle disse oplysninger og garantere kortets sikkerhed – og som fungerer i praksis – så er jeg positiv indstillet,« siger Trine Bramsen.

Ifølge ekspert i IT-sikkerhed og ekstern lektor ved IT-Universitetet, Søren Duus Østergard, er det dog muligt at konstruere et identitetskort, hvor den enkelte stadig selv bestemmer over sine oplysninger. Og han mener, at der behov for et identitetskort.

»På det tyske smartcard kan du udskille de forskellige dele af din identitet, så hvis du er en ung mand som går ind på en bar og viser dit kort, så kan du bevise, at du er er over 18 år, men bartenderen kan ikke se noget som helst andet. Hvorimod hvis du bruger kortet til en privat transaktion så vil firmaet kunne se dit navn og din adresse. Så du bestemmer selv, hvor mange af dine oplysninger på kortet, du vil afsløre. Nogle af de lande, som allerede har indført identitetskortet – efter nogle særlige regler – kan samtidig bruge smartcard som rejsedokument, så man ikke længere behøver et pas. Og modtageren kan ikke læse andet, end hvad man har lov til at kunne læse. Det er et problem, at Danmark ikke har et sådant kort«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så kører tryghedskanonen igen fra DF's side, og som også identificerer "de frememde" let og enkelt med dette kontrolkort.

Den It-ekspert der udtaler sig må have sovet grundigt i timen, efter sagen om hackning af CSC's databaser, og ikke mindst mulige samarbejde med NSA i det dulgte, for selvfølgelig er og ser vi næsten stadig dagligt nye hackerangreb der lykkes, og hvor personlige oplysninger bliver opsnappet.

Det tangerer jo idioti at sige det modsatte.

Søren Wegner, Carsten Wienholtz, Uffe Illum, Tue Romanow, Bjarne Nielsen, Vibeke Hansen, Karsten Aaen, Ib Heinisch, Juliana Rasmussen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

'alle det offentliges oplysninger' ?
Det var ikke så lidt,

... og det er nok en god ide at de ikke slæbes med rundt i gaderne til benefice for rumænske lommetyve, eller hvad DF ? Kan nok godt egentlig se, at Pernille Skipper har fat i den lange ende her, ikke ?
Men ellers : naturligvis og gå sagen videre. Det nuværende er der ikke en ordning men det splintrede rod en eller anden socialliberal 'rationaliserings'-ekspert har efterladt sig. Nationalt uværdigt.

Dorte Sørensen

hvorfor ikke få indsat en tips i alle danske borgere - så ved DF mv. altid hvor "vi" befinder "os".?????

Rasmus Kongshøj, Kirsten Kathrin, Uffe Illum, Ole Frank, Bjarne Nielsen, Vibeke Hansen, Flemming Berger og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Og næste skridt bliver, at borgeren altid skal medbringe sit Ausweis, så han kan legitimere sig over for Sikkerhedspolitiet....

Rasmus Kongshøj, Kirsten Kathrin, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Uffe Illum, Ole Frank, Tue Romanow, Bjarne Nielsen, Vibeke Hansen, Karsten Aaen, Lene Kruhoffer, Flemming Berger, Mads Kjærgård og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

"...de mange forskellige identitetskort, vi bærer rundt på..." ???
Øh, hvadfor nogen kort?
Er problemet ikke snarere, at vi ikke har en entydig måde at identificere os på, hvis vi har brug for det, f.eks. i forbindelse med at oprette en bankkonto, købe en telefon eller lignende. Er det ikke i de sammenhænge, at identitetstyveri typisk er et problem for den enkelte?

Preben Haagensen, Uffe Illum, Kim Houmøller, Anne Eriksen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Var det ikke sådan noget man havde i det Tredje Rige og USSR, knap så sofistikeret naturligvis! Har lige set The Running Man med Arnold, tænk for 20 år siden var det science fiction! Med sådan et borgerkort er kontrolmulighederne uendelige! Man kunne forestille sig, at man skulle vise det i en butik for at få lov til at handle, at færdes på bestemte veje, eller for at komme ud af landet! Har man fået scannet in Iris, så kan kameraer på et hvert gadehjørne genkende en! Når man så kobler dette med de mere og mere skærpede terrorlove, så er det i sandhed frygtindgydende!

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Uffe Illum, Bjarne Nielsen, Vibeke Hansen, Karsten Aaen, Bo Carlsen, Lene Kruhoffer, Flemming Berger, Hanne Ribens, Kim Houmøller og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Ausweis - velbekomme!

Nanna Wulff M.

Og. Hvem er DF og hvem er fjenden?

Carsten Wienholtz, Ole Frank, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Lene Kruhoffer

Nej dog - det lyder da som en revolutionerende ide...Så skal der nok blive tjek på hele DK butikken. Og seføli er det da helt sikkert i forhold til hacking etc. Men hva med os udenlandsdanskere...Får vi osse lov til at få sådan et fint ID kort? Måske med et smart lille lortebrunt symbol i hjørnet som indikerer at vi har valgt at bo i udlandet...

Juliana Rasmussen

De fremmede født udenfor DK er allerede takseret fremmede med et cpr.nr. som er anderledes konstrueret end de født indenfor landets grænser. Bliver pegida en realitet og deres ønske om DK for danes, kan mennesker spores hurtigere og bedre end under 2. verdenskrig og tyske koncentrationslejre. Happy me. Only my last name is dane.

Ole Frank, Bjarne Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Det er faktisk ikke så tosset en idé, forudsat at det er gyldigt som rejsedokument.
Jeg rejser i EU med mit franske Carte Identité, som jeg fik lavet, netop fordi der ikke findes et dansk ditto. Jeg har det altid i min tegnebog, hvor det ikke fylder noget - i modsætning til et pas, som jeg i øvrigt har oplevet at glemme en gang, jeg skulle rejse.

/O

Politistat!

Men hele verden går vel i den retning. Der bliver stadig flere mennesker at holde styr på.

Mikael Velschow-Rasmussen

Advarsel: Ironi kan forekomme !!

Og så er vi jo ikke langt fra magthavernes våde drøm .... en implanteret chip der afgør, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan i samfundet. (chippen erstatter; penge, identificeringskort, alle personlige 'records', etc. og tilfører endvidere personlig fysisk 'tracking').

Og det sjove er, at vi egentlig allerede er der. I stedet for chippen render vi helt frivilligt altid rundt med vores smartphone tændt !!
(så magthaverne og virksomhederne har styr på, hvor vi er, og hvad vi bruger vores tid pg penge på .... LOL)

Troels Brøgger

Endnu et eksempel på Dansk Folkepartis totale mangel på mod til at tage nogetsomhelst ansvar: nu stiller de så sådan et forslag som kan få dem til at tage sig ansvarlige ud, vel vidende at det ikke har nogen gang på jorden i det nuværende politiske landskab ! Så kan disse kujoner tage sig ansvarlige ud og forslaget kan blive fjernet af alle de andre - der er ikke flertal for det.

Kirsten Mindegaard, Tino Rozzo, Carsten Wienholtz og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Ja, jeg synes vel egentlig at det er en god ide. I Tyskland har man jo legitimationspligt og alle tyskere er udstyret med et Ausweis, som tjener som legitimation, sygesikringsbevis og erstatter pas ved rejser indenfor Europa. Det er en langt billigere løsning for den enkelte end vores pasudstedelse.

Michael Kongstad Nielsen

Det hele kan puttes ind i Rejsekortet.

Rolf Andersen, Rasmus Kongshøj, Espen Bøgh og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Michael
LOLOLOLOLOL

Karsten Aaen

Et ID-kort med billede mv. kan skam være udmærket. Men hvorfor dog ikke bare bruge vores sygesikringsbevis og udvide det med billede mv. Og grunden til at andre lande har et nationalt ID-kort, er jo fordi de ikke har vores, det danske systems, CPR-NR system. Hvor alle danske borgere bruger cpr. nr. eller personnummeret til at bevise hvem vi er - overfor banker, fagforeninger, job-centre, a-kasser, kommuner mm. og mv.

Og hvilke andre id-kort taler dansk folkeparti om som vi bruger her i DK som vi bruger når vi skal identificere os?

Hvis man kigger på DF's historik ud i det, ja så kan der være en grund til dette forslag: DF vil have at alle udlændinge, flygtninge og asylansøgere skal kunne identificere sig....

Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Felix Austin og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Jaaa, DF har jo længe ønsket sig et nationalt DNA register, det ville jo være oplagt at koble det sammen. Iris identifikation, fingeraftryk, DNA profil, borger historik og status! Ja det skulle jo komme, det næsten bliver chippen man får som nyfødt!

Kirsten Kathrin, Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Karsten Aaen, Felix Austin og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Karsten Aaen :
1 : Du siger I 'bruger cpr. nr. eller personnummeret til at bevise hvem vi er - overfor banker, fagforeninger, job-centre, a-kasser, kommuner mm. og mv'.
Gør I det ... ja hvis jeg forsøger mig med det så bliver jeg afkrævet et CPR-bevis. Hvilket er humlen i her. Men der er vel forskel på folk ude og inde. .
2: 'alle udlændinge, flygtninge og asylansøgere' .... har pas. Derimod har de ikke noget cpr-nummer, så deres relevans for dette emne er ... ikke.

Bjarne Andersen

om vi alle sammen for eksempel skal have taget vores fingeraftryk til et identitetskort, selv om vi ikke er mistænkt for noget kriminelt.

Jeg skulle aflevere fingeraftryk, da jeg skulle forny mit pas, så det er indført.

Trine Bramsen har altid været modstander af frihed og privatliv.

Sabine Behrmann

Til de oplysninger, det offentlige har om borgerne i Danmark, hører også, om de betaler kirkeskat eller ej.

Henriette Bøhne

Odd bjertnes,

Det passer altså ikke, at udlændinge og flygtninge ikke har cpr- nr. Så snart du får en opholdstilladelse - som ikke behøver være permanent - får du et cpr-nr. Min samlever, som kommer fra et andet europæisk land, har også et cpr-nr.
Jeg har slet ikke taget stilling til, hvem som har fremsat forslaget og hvorfor. Men jeg har altid syntes, at et identifikationsnr knyttet til fødselsdato er en sikkerhedsrisiko i forhold til identitetstyveri.
De fleste lande vi sammenligner os med, har et eller andet identifikatonssystem. Da jeg skulle arve min gamle mir, som var resident i Spanien, skulle jeg først have oprettet et såkaldt NIE-nr, Número de Identidad de Extranjero, før de spanske myndigheder kunne behandle sagen.
Jeg er nok bare ikke så bekymret for et nationalt id- kort med fingeraftryk, somtyskerne har og som jeg kan se fungerer godt.
Jeg tænker altid, at Joachim B. Olsen ville få et slagtilfælde, hvis han vidste, at min mindreårige pap-datter i Schleswig Holstein rent faktisk kan blive kørt til sin hjemadresse i Taxa på sit Ausweis, hvis hun en mørk nat pludselig står uden for diskoteket og bussen er kørt og hun ikke har en klink på lommen. Så må hun ordne betalingen efterfølgende, men man vil så nødig, at de unge mennesker tager del i spirituskørsel eller bliver kørt ihjel på de mørke landeveje.

Preben Haagensen, Karsten Aaen og Thomas Toft anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Henriette Bøhne, sandhedsoptimering er altid velkommen. Det kommer ikke bag på mig, at enhver opholdstilladelse har et eller andet officielt 'nummer' i en dertil indrettet kolonne. Det har nok selv tålte opholdere ? Men at det er indenrigs-billedlegi-en der er problemet her - ikke andet - var hele min meddelelse. mvh

Karsten Aaen, problemet i dag er netop at vi har vores forældet CPR system. Når man kan identificere sig vha. et simpelt nummer, så kan identitetstyveri simpelthen ikke gøres lettere. Uden en kode på kortet som kan ændres er det et kæmpe sikkerhedsproblem. Forestil dig hvis banker havde et lige så usikkert system; netbank man kan logge på kun ved at kende dit CPR nummer eller telefon nummer og ingen kode. Forestil dig så et system hvor du ikke kan ændre dit brugernavn efter det er blevet misbrugt og folk gentagende gange har hævet dine penge (som CPR fungerede indtil for nyligt (2014?) hvor man ikke kunne skife sit CPR ud med et nyt).

Oprindelig var det et numerisk tillægsnavn så man kunne kende forskel på Jens Jensen, Jens Jensen og Jens Jensen. Altså kunne man lave en slags telefonbog med alle folks CPR numre og dermed kende forskel på dem. Det havde ikke været tænkt som hemmeligt.

Jeg kan ikke finde på et system der er mere usikkert og åbent for snyd. Kan du?

Felix Austin

Jeg må ikke skrive , "Papieren ...BITTE" for censuren, så det gør jeg ikke.

Jeg vil nøjes med at konstatere at jeg ikke har problemer med at identificere mig selv over for andre.

....et nationalt ID kort - foreslår hr Peter Skaarup fra DF... og det er fint nok for mig... men vi må vist hellere afprøve det først.
Jeg vil derfor foreslå at kun de der har stemt på DF kan få et sådant kort...

Kirsten Kathrin, Ole Frank og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

En såkaldt IT ekspert kan ikke være ekspert i noget som helst, hvis usikkerhed med digital id afvises af vedkommende!
Alle it folk ved, at it på nettet er offentlig. Man kan ikke forhindre tyveri, men man kan gøre det besværligt og mere tidskrævende!

Et sådant kort, kan indeholde alle mulige koder og symboler, der referer til de personer som myndighederne skal holde særligt øje med. Det kan nemt gå hen og blive en raffineret form for en jødestjerne - og det er da også det, der er meningen. Så er det lettere at spotte, hvem der i givet fald skal interneres.