Nyhed
Læsetid: 3 min.

Flertal ønsker åbenhed om Irak-kommissionens arbejde

Liberal Alliance og en samlet rød blok ønsker mest mulig indsigt i det arbejde, som Irak-kommissionen nåede at udføre. Materialet står til at blive overdraget til Rigsarkivet, hvor det tidligst bliver tilgængeligt om to årtier
Anders Fogh var med til at føre Danmark i krig i både Irak og Afghanistan. Det skulle Irak- og Afghanistankommissionen have afhørt den tidligere statsminister om, hvis kommissionens arbejde ikke var blevet stoppet.

Carsten Snejbjerg

Indland
7. juli 2015

Der tegner sig nu et politisk flertal på Christiansborg for åbenhed omkring det arbejde, som Irak- og Afghanistankommissionen nåede at udføre, før regeringen nedlagde den. Selv om Liberal Alliance fortsat støtter, at kommissionen nedlægges, ønsker partiet åbenhed om det arbejde, der indtil nu er udført.

Læs også: Irak-kommissionens papirer ender i Rigsarkivet

»Jeg kan ikke se, hvorfor der ikke skulle være åbenhed omkring det,« siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock.

Hun understreger dog, at der kan være »helt exceptionelle forhold«, som taler imod åbenhed: »Hvis der er meget gode argumenter for, hvorfor man ikke skal, så må man jo komme frem med dem.«

Mandag skrev Information, at de mange tusindvis af dokumenter, som er indgået i den nu nedlagte kommissions arbejde, står til at ende i Rigsarkivet. Justitsministeriet oplyser, at »Irak- og Afghanistankommissionens arkiver, dokumenter og data vil blive behandlet efter arkivlovens regler om bevaring af offentlige arkivalier«. I udgangspunktet betyder det, at arkivenhederne tidligst vil blive tilgængelige, når de er 20 år gamle. Og hvis der er særlige omstændigheder som f.eks. hensyn til statens sikkerhed eller rigets forsvar, vil fristen kunne være endnu længere.

Dermed kan offentlighedens indsigt i det arbejde, kommissionen nåede at udføre, samt de dokumenter, som den behandlede, umiddelbart have lange udsigter.

Støtte fra rød blok

Politisk er der dog flertal for mest mulig åbenhed omkring kommissionens arbejde. En samlet rød blok bakker således ligesom Liberal Alliance op om, at materialet bliver offentligt tilgængeligt med respekt for personfølsomme oplysninger eller andre sikkerhedshensyn.

»Det, der kan være åbenhed om, det skal der da være åbenhed om, når vi nu ikke kan få lov til at lade kommissionen gøre sit arbejde færdigt, hvilket ville være det bedste,« siger Socialdemokraternes forsvarsord-fører, Henrik Dam Kristensen.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er af samme opfattelse:

»Det er klart bedre end ingenting. Jeg forstår så ikke logikken i, at LA ikke bare lader kommissionen gøre sit arbejde færdigt. De fleste af pengene er allerede brugt, og der mangler ikke så meget arbejde, så jeg synes, det er en halv løsning, men det er da bedre end ingenting.«

Også SF foretrækker, at kommissionen bliver genåbnet. Men sker det ikke, vil åbenhed om arbejdet være fornuftigt, siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

»Det er vigtigt, at det hele ikke bare forsvinder i Rigsarkivet, og at der går mange år, før man kan få fat i det. Derfor synes jeg, at vi bør se på at få offentliggjort det materiale, som kan offentliggøres, så befolkningen kan se, hvad man arbejdede med i kommissionen.«

Hos Alternativet er udenrigsordfører Rasmus Nordquist enig: »Vi så helst, at kommissionen fortsætter, men når det nu er, som det er, så skal vi selvfølgelig have indblik i det, der er sket indtil videre, hvis vi har mulighed for det.«

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, støtter ligeledes indsigt i materialet fra Irak- og Afghanistankommissionen.

»Der må være masser af dokumenter, som uden problemer vil kunne fremlægges nu. Og hvis overdragelsen til Rigsarkivet betyder, at der bliver lukket ned, er det et problem,« siger Eva Flyvholm, der på linje med de øvrige partiet i rød blok opfordrer Liberal Alliance til at bevare kommissionen.

Afventer regeringen

Information har efterfølgende foreholdt Mette Bock, at der tegner sig et politisk flertal for åbenhed om Irak-kommissionens arbejde. Udenrigsordføreren vil dog ikke kommentere yderligere.

»Vi er principielt for åbenhed og savner regeringens argumenter for lukkethed. Dem afventer vi fortsat,« lyder det fra Mette Bock i en sms.

Den nu forhenværende formand for Irak- og Afghanistankommissionen, Michael Kistrup, siger, at kommissionen har lavet »sammenfattende notater« om dens arbejde, men at disse ikke umiddelbart er »egnet til offentliggørelse«. Derudover er nogle af de dokumenter, som kommissionen har fået fra myndighederne, i dag klassificerede.

Efter sommerferien vil der »sammen med Rigsarkivet blive iværksat en proces med henblik på at overføre det bevaringsværdige materiale hos Irak- og Afghanistankommissionen til Statens Arkiver«, oplyser Justitsministeriet.

Læs også: DF: En fortvivlende idé at offentliggøre Irak-papirer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maibritt S. Carstens

At stoppe kommisionens arbejde, kan være økonomisk korrekt, men at låse akterne fast i rigsarkivet, er absolut uhørt!
Må vi venligst få indblik i, hvad vore skattekroner går til, såvel til krigsførelse som til dyre/vægtige kommisioners udredninger!

Flemming Berger, Kaj Spangenberg, John Andersen, Carsten Hansen og Daniel Hansen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ha ha, der fik LA fat om nosserne på Lars Løkke, gad vide hvad det kommer til at koste? Sikkert ikke noget jeg bryder mig om!

Ture Nilsson, Grethe Blomberg, olivier goulin, Bjarne Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Godt med lidt brok over denne uhyrlighed og få så lige en masse fakta...
Alternativt - gør arbejdet færdigt!
Hvorfor skal Rigsarkivet stoppes med sager, der ikke tåler dagens lys for tiden - dårlig udvikling.

Torben Nielsen, Bjarne Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I mine øjne beskriver denne sag DESVÆRRE hvor meget tåbeligt , der foregår i Folketinget.
Skal det virkelig være standarden?????

Ole Chemnitz Larsen

Bortskaffelse af belastene fakta er en udbredt praksis blandt ledende myndighedspersoner.

Dette viser fakta på fakta desværre.

Fakta viser også at bortskaffelse af beviser for strafbare forhold også er udbredt praksis, der dog som udgangspunkt er en overtrædelse af Staffelovens § 125, stk. 1, nr. 2.

Torben Nielsen

Liberalisterne er til salg. Mon Løkke kan betale?

Peter Hansen

Hvad siger lurepasserne i DF?

Sascha Olinsson

@Peter Hansen
" Hvad siger lurepasserne i DF?"

»Det lyder mærkeligt. Der har jo ikke været en eneste afhøring, og dermed giver det materiale, der foreligger, ikke et fuldt billede,« siger Søren Espersen. (citat i Berlingske)

Så de siger altså både og...vi ved allerede nok ergo skal kommissionen lukkes- og vi ved ikke nok ergo skal kommissionen arbejde holdes hemmeligt...hmmm

Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Peter Hansen, Keld Albrektsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Sascha Olinsson

@Peter Hansen
" Hvad siger lurepasserne i DF?"

»Det lyder mærkeligt. Der har jo ikke været en eneste afhøring, og dermed giver det materiale, der foreligger, ikke et fuldt billede,« siger Søren Espersen. (citat i Berlingske)

Så de siger altså både og...vi ved allerede nok ergo skal kommissionen lukkes- og vi ved ikke nok ergo skal kommissionen arbejde holdes hemmeligt...hmmm

Ole Frank, Sascha Olinsson, Daniel Hansen, Laust Persson, Bjarne Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Benjamin Bach

Hvordan kan en kommission være uafhængig, når den til enhver tid kan lukkes af en et-parti-regering, der føler sig truet!?

Det svarer f.eks. til at DR blev lukket, hvis de blev lukket ved at kritisere magt-haverne.

Mark Strøm, Elisabeth Andersen, Sascha Olinsson, Dorthe Jørgensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og derfor, Benjamin Bach, betales DR af en licens direkte til DR.

olivier goulin

Bare læg den ud på nettet.

/O

Vibeke Hansen

Jeg synes det er usselt, at LA først lukker kommissionen, måske i en studehandel, for derefter at reparere deres misrøgtede åbenhedsprincip med en anelse offentlig tilgængelighed af det indsamlede materiale. I LA tænkning kan de 20 mio. kr, en færdiggørelse ville koste, ikke betyde en dyt. Med det beløb kommer de ikke langt med topskattelettelser.
Til gengæld har de sammen med resten af "blokken" fortalt de efterladte til 51 danske krigsofre og alt for mange psykisk ramte vetaraner, at 1/2 mio. pr. drab, er for høj en pris at betale for, at de kan få svar på, hvad de satte livet på spil for. de blev narret til at tro, at de skulle beskytte Danmark for mulig brug af masseødelæggelsesvåben, hvilket de nu ved, var en løgn. Måske tvært imod er deres deltalelse skyld i det trusselsniveau, vi har fået efter IS fik plads til at etablere sig. Men hvad er så motivet for danske soldater? Mon de så villigt havde meldt sig, hvis formålet var, at USA kunne pleje egne interesser med dansk blåstempling, eller kan det være sandt, at det var for en dansk toppost i NATO. Bort set fra den historiske værdi, der ligger i kommissionsarbejdet. Krigen startede på et flertal på 1 mandat, og sådan slutter kommissionen også. Flertalsbeslutninger er naturligvis grundlaget for det daglige folketingsarbrejde, men jeg finder det udemokratisk, at man kan introducere sit land som krigsførende uden et massivt flertal eller en principiel folkeafstemning, som vi bruger ved suverænitetsafgivelse. Der er nu gang i underskriftnettet om genoptagelse. Det bliver interessant, om dette krav kan opnå samme massive opbakning som andre sager, der pludselig går "amok", og tilsyneladende påvirker dele af folketinget.

Flemming Berger, Dorthe Jørgensen, Søren List og John Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Den første tanke der dukker op i mit sind, i hele denne sag er ; "Fanden hytter sine".

Og mon ikke De borgerlige udmærket er klar over at folk tænker sådan, men er komplet ligeglade og fortsætter deres udenomssnak og kynisme ?

John Andersen

Hvordan kan det være, at et parti, når det kommer til magten kan standse en kommission som et tidligere part havde sat i gang for at undersøge noget fordækt? Og, som noget endnu mere udemokratisk, hvordan kan man bare låse det fast i Rigsarkivet således at et senere valgt parti ikke kan genåbne sagen før om 20 år? Er det ikke på tide at man fik udvidet begrebet korruption.

Flemming Berger, Leif Høybye, Elisabeth Andersen, Vibeke Hansen, Peter Hansen, Sascha Olinsson, Katrine Visby og Dorthe Jørgensen anbefalede denne kommentar
John Andersen

13 milliarder har Afghanistan krigen kostet hidtil. Yderligere milliarder har det kostet med Irak og Libyen krigene. 12 millioner kroner til en kommission som skulle undersøge hvad der forgår, er vel ikke så galt.

Peter Jensen

Findes der ikke en eneste whistleblower, der kan få akterne smuglet ud?

Flemming Berger, John Andersen, Elisabeth Andersen, Torben Nielsen og Dorthe Jørgensen anbefalede denne kommentar

I debatten om Danmarks deltagelse i den Europæiske Bankunion, var der også mange danskere, der efterlyste, at valget burde afgøres ved en folkeafstemning.
Både Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning meddelte, i debatten og i klare vendinger, at der ikke var et juridisk grundlag for, at afgørelsen skal lægges ud til en folkeafstemning.
Samtidig proklamerede de begge, at de som folkevalgte, havde fået vælgernes mandat til at træffe beslutningen, uden en folkeafstemning.
Bemærk dermed venligst, at når de to statsministre først er blevet valgt, så havde og har de begge den holdning, at selvom der er tale om meget vigtige afgørelser og selvom der i en bred del af befolkningen, strittes imod og rejses krav om en folkeafstemning, så henholder politikerne sig iskoldt til ren jura.
Med andre ord, står vi som borgere i modpol til de politikere, vi selv har valgt, når disse mener sig klogere på selv meget vigtige beslutninger, der strider imod et politisk og "farligt" flertal i befolkningen.
Vi har lige set det med Grækenland, hvor EU-magten vil bestemme, hvad der er bedst for Grækenland. Heldigvis fik Grækerne lov til at gå til stemmeurnerne og har nu talt.
Jeg er sikker på, at Lars Løkke Rasmussen har sit juridiske grundlag på plads, når han lukker Irak- og Afghanistankommissionen ned, men er det at føre krig ikke en så vigtigt beslutning for et land og en befolkning, at når den er truffet af de folkevalgte og der efterfølgende er indicier for, at noget ikke gik helt efter bogen, så er det vil yderst rimeligt, at befolkningen får indsigt i, hvordan de folkevalgte har brugt deres mandat i en så vigtig sag ?

Niels Duus Nielsen, Maibritt S. Carstens, Flemming Berger, John Andersen, Leif Høybye, Vibeke Hansen, Peter Hansen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar

Mange af højrefløjspolitikkerne i Danmark har tydeligvis knald i låget.

Det er dog vand imod deres republikanske venner på den anden side af dammen.

http://www.ifyouonlynews.com/humor/in-honor-of-george-w-bushs-69th-birth...

Katrine Visby

Venstre har tydeligvis noget at skjule siden de har haft så travlt med nedlægge Irak kommissionen, og gemme det langt væk i 20 år.
Alt det møjsommelige arbejde og de mange millioner er spildt. Selvfølgelig er det mest rigtige at gøre arbejdet færdigt. Venstres argument om ikke at bruge flere penge på den sag, er uholdbar og en dårlig undskyldning.

Man skylder ikke mindst soldaterne, og deres pårørende at få klarlagt hvad kommssionen er kommet frem til. De soldater der gjorde det beskidte arbejde for Venstre.
Og så få stillet Anders Fogh og Per Stig Møller for en domstol.

Vi ved jo godt allesammen at den Irak-krig var ulovlig og Anders Fogh er en krigsforbryder.
Det er det mest groteske og sørgelige i hele dette absurde spil Venstre laver.

Vi har efterhånden ikke mere en retsstat, men en forbryderstat.
Nu må oppositionen gøre noget!

Niels Duus Nielsen, John Andersen, Elisabeth Andersen, Peter Hansen og Sascha Olinsson anbefalede denne kommentar
Vibeke Hansen

Hans Frost. Det er jo lige netop sådan en situation, du nævner, der får mig til at undre mig over, at en krigsdeltagelse kan besluttes på 1 mandat. Jeg mener - konsekvenserne ved krig står jo ikke lige til at ændre, hvorimod en patentdomstol er til at overse, eller leve udenom.
Angående EU beslutninger med suverænitetsafgivelse skal have folkeafstemning, så vidt jeg ved. Og ved sager som patentdomstolen og bankunionen skal der være 2/3 flertal tror jeg, hvis en folkeafstemning skal undgås. Er der vitterligt ikke nogen paragraffer i grundloven om krigsførelse?

Maibritt S. Carstens, Flemming Berger og John Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Det der "rigsarkiv" er vist et skrækkeligt sted, hvor alting bliver væk og forsvinder. Måske for evigt.
Et sort hul måske? Måske Information kan iværksætte en ekspedition, der kan opklare det?

Jeg kommer uvilkårligt til at tænke på det lager, hvor amerikanerne iflg. Spielberg gemmer både pagtens ark, flyvende tallerkner og andet stads.

Christian Mondrup

Læg mærke til LAs kattelem: der kan være »helt exceptionelle forhold«, som taler imod åbenhed.

Jeg vil se LA stemme for at åbne for adgangen til dokumenterne, før jeg tror på deres påståede åbenhed.

Flemming Berger, Ole Frank og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Ivan Nielsen

"Hvorfor se kritisk dokumentar om dansk krigs deltagelse i Afghanistan og Irak på DR når man kan se "Vild med dans" på TV2" ?

Venstre og moral er som olie og vand. Uforenelige.

Det nuværende Venstre person galleri er et langt CV af uhæderlighed og uredeligheder.
Men desværre viser det sig igen og igen, at hvis dette parti's selvbestaltede virkelighed bliver gentaget igen igen og igen, så bliver det til virkelighed.

Her gik jeg naivt og troede på liberalisternes løfte; "har man intet at skjule, så har man intet at frygte"!

- Hvorfor er de så pludselig så ivrige for skjule sandheden fra Afghanistan og Irakkrigen, ved at lukke kommissionen?

Vi har jo allerede set der er politisk snavs fra liberalisternes side i den sag!

Peter Hansen

Danmark har en lang tradition for at gå efter de små fisk, og lade de store gå fri.

https://www.denfri.dk/2015/07/irak-kommissionen-liberal-alliance-kommer-...

Søren Kristensen

Det var et hav af små fisk der stemte på Anders Fogh to gange og derfor er det vel ikke helt forkert at sige at de små fisk ligger som de har redt. At et nyt hav af små fisk på det seneste har stemt på hans efterfølger kan vel dårligt læses som andet end en accept af hele svineriet, om man så må sige. De små fisk er altså, ligesom så mange andre dyr og ikke særlig overraskende, en flok opportunister, når det kommer til stykket og lige nu er Irakkommisionens foreløbige konklusioner så belastende for den kollektive samvittighed, at det nok er bedst at begrave dem i Rigsarkivet indtil vi får uhyrlighederne lidt på afstand og lidt er i denne sammenhæng selvfølgelig de der tyve års tid, hvorefter ingen rigtigt kan huske hvad der egentlig skete. Ude af øje ude af sind.

Karl Aage Thomsen

Hvor er det rigtigt., det mange af jer skriver om Irakkommisionen, men hvorfor bliver vi ved med at finde os i Venstres manipolition af de faktiske forhold, deres løgnehistorier og deres måde at skjule sandhederne omkring deres udemokratiske spilleregler. Har de været i lære hos den russiske tsar,. Putin. Deres gemmeri med afslørende dokumenter ligner mere og mere,. Anders Foghs Golfeven from ovre there. Bush. "Now more Bush". I dansk politik, kan vi ikke snart få det, ved at kræve en folkeafstemning om hæderlighed i landets dyreste beskyttede bolig, eller er det imod EUreglerne?
Katho

Carsten Hansen

Katho.

Hvorfor mange finder sig det ?.

Fordi det slet ikke betyder noget for mange.
Folk er ligeglade med løgne, bedrag, fusk og uhæderlighed. Bare de kan få et par hundrede kroner i skattelettelser.