Læsetid: 7 min.

Højskoler vil igen være drivkraft for samfundets omstilling

Hidtil har bæredygtighed været næsten usynligt som kursustema på højskolerne, fordi folk har efterspurgt noget andet. Nu vil en kreds af højskoler generobre den gamle rolle fra Grundtvigs tid som platform for omstilling – denne gang til en grøn økonomi
Vestjyllands Højskole er en pioner inden for bæredygtighed. Skolen er kendt for sit grønne køkken med økologiske råvarer, der bl.a. stammer fra skolens egen ’forundringshave’, som er blevet en lokal attraktion, og som delvis passes af frivillige fra lokalområdet.
29. juli 2015

Grundtvig var inspirator og højskolerne ramme, da Danmark for omkring 150 år siden gennemlevede den store omstilling fra enevælde til demokrati. Højskolernes folkeoplysning klædte landbefolkningen på til at tage vare på egen tilværelse og ansvar for lokalsamfundet, bl.a. med afsæt i andelstanken.

I dag står en ny stor omstilling for døren. En kriseramt økonomi udfordret af klimaændringer, ressourceknaphed, øget ulighed, affolkede landdistrikter, tiltagende stress og lede ved ’nødvendighedens politik’ skal stilles om til en ny, grøn økonomi, hvor det engagerede fællesskab og det hele menneske fungerer som bærer af udviklingen. En sådan ny omstilling vil nogle af Danmarks højskoler nu være drivkraft for.

»Det ligger i højskolens dna at være platform for omstilling,« siger Nana Alsted, der er lærer på Jyderup Højskole i Nordvestsjælland og en af initiativtagerne til et nyt netværk af højskoler, der vil sætte bæredygtig udvikling i centrum.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Johannes K
 • johnny lang
 • morten Hansen
 • Ervin Lazar
 • Marianne Rasmussen
 • Peter Nørgaard
 • Leo Nygaard
 • Ejvind Larsen
 • Ib Jørgensen
Johannes K, johnny lang, morten Hansen, Ervin Lazar, Marianne Rasmussen, Peter Nørgaard, Leo Nygaard, Ejvind Larsen og Ib Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Jørgensen

Mon ikke det også snart er på tide med Marxisme 3.0 ?

Mark Strøm, Curt Sørensen, Ejvind Larsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

".......generobre den gamle rolle fra Grundtvigs tid som platform for omstilling....."
Så man håbe at platformen bliver bred og tolerant og skaber bevidsthed om beslutningsprocesserne for landets styring.
Kort sagt : Oplæring i demokrati og ikke politisk polarisering, Ib Jørgensen.

Peter Knap, Bjarne Tingkær, Jens Jørn Pedersen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Det vil da være mere på sin plads at oplyse de unge om, hvad de må rent bæredygtighedsmæssigt for EU, og hvad det vil betyde for bæredygtigheden, at USA får funktionelt medlemskab for sin industri. Ikke alene har industrien herhjemme fået stort set ubegrænset magt rent politisk ved at købe sig ind hos politikerne - men når EU's industri med de næste traktater får bestemmelsesret over medlemslandene, så er bæredygtighed formodentlig en by i Narnia. Der bliver i den grad brug for oplæring i guerilla-gartneri og dyrehold.

Britt Kristensen, Troels Brøgger og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

I følge billet, der ledsager artikel, burde de starte med, at lære de unge, at tage det rigtige tøj og især fodtøj på, mår skal i marken !

Carsten Mortensen

Det lyder da kønt og godt - og jeg håber de får held med deres forehavende......men:
Højskolerne gør s'mænd ikke andet end hvad alle andre gør i et konkurrencesamfund:
De skaffer indtægter og leveberettigelse.
Resten er bare fedt flæsk og store ord - om et par år er det sikkert noget andet - bare det giver indtægter.

tony andersen

ligesom dengang i 90erne, hvor Naturhøjskolen på Møn og Kolding Højskole var på forkant.
Så lad os håbe at Klimaproblemerne kan holde os/dem på stikkerne den her gang.

tony andersen

ligesom dengang i 90erne, hvor Naturhøjskolen på Møn og Kolding Højskole var på forkant.
Så lad os håbe at Klimaproblemerne kan holde os/dem på stikkerne den her gang.

Kristian Rikard

Jeg har været på højskole 3-4 gange på korte kurser (fluefiskeri), og på de 3
forskellige højskoler jeg har frekventeret, har økologi og natur ligget implicit
i selve opholdet på højskolen.

Ditlev Nissen

I næste uge har Væksthøjskolen et kursus i bæredygtig økonomi. Spændende at en af landets spirituelle højskoler laver et kursus der har en bottom-up tilgang til omstillingen af den økonomi der er drivkraften i destruktionen af livets mangfoldighed. Tænk hvis alle Informations læsere valgte at forbruge mindre, så behøvede de ikke at tjene så mange penge og så behøvede de ikke at arbejde så meget som de gør. I stedet kunne læserne komme på højskole og lære hvilke sko de skal have på når de skal i marken. Det kunne være nyttigt - sammen med alt det andet nyttige som omstillingsbevægelsen har at byde på.
Mennesker, natur og højskoler vil have glæde af at alle læserne skruer ned for det materielle forbrug og op for højskolekurserne. Tænk en gave det vil være at veksle en uge i Burma eller Sydarfrika til to-tre uger på en højskole. Hvis bilen yderligere erstattes med en delebil, el-cykel og kollektiv trafik vil læserne hurtig kunne veksle deres omstilling til flere ugers højskolekursus i bæredygtig omstilling. Gad vide hvad Grundtvig ville mene om det?