Læsetid: 5 min.

It-ekspert afdækker politiets overvågningsmuligheder

Et overvågningssystem fra det kontroversielle italienske firma Hacking Team, som dansk politi har købt, er frit tilgængeligt på nettet, og en it-sikkerhedsekspert har nu selv fået det op at køre. Det giver et detaljeret indblik i et system, som også sælges til undertrykkende regimer
Overvågningssystemet Remote Control System Galileo, som politiet har købt, fungerer på den måde, at eksempelvis myndigheder, der bruger det, kan inficere udvalgte computere og mobiltelefoner.

Jakob Dall

31. juli 2015

Rigspolitiet har hidtil afvist at forklare, hvad et nyindkøbt overvågningssystem fra det kontroversielle italienske firma Hacking Team kan i praksis. Men nu har den britiske it-sikkerhedsekspert Joe Greenwood fået selvsamme system op at køre og demonstreret dets vidtrækkende kapacitet over for Information.

Det sker, efter at firmaet Hacking Team selv er blevet hacket, og en anonym kilde har efterladt omkring 400 gigabyte data fra firmaet online. Lækagen indeholder også selve Hacking Teams overvågningssystem, som it-eksperten har fundet ud af, hvordan man kan installere uden at have betalt for det. Et system, som regeringer verden over har betalt hundredtusindvis af euro for.

Demonstrationen og en lækket teknisk manual til overvågningssystemet giver et detaljeret indblik i, hvilke overvågningsmuligheder dansk politi får, men kan også udnyttes af en række undertrykkende stater, som Hacking Team ligeledes har solgt til. Disse lande omfatter blandt andet tidligere eller nuværende kunder som Sudan, Egypten og Bahrain.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henrik Christensen
 • David Zennaro
 • Flemming Berger
 • Christian Curdt-Christiansen
 • Anne Eriksen
 • Leo Jensen
 • Finn Årup Nielsen
 • peter fonnesbech
 • Pia Qu
 • Steen Sohn
 • Christian Mondrup
 • Marianne Rasmussen
 • Dorte Sørensen
 • Jesper Hansen
 • Bjarne Andersen
 • Torben Nielsen
Henrik Christensen, David Zennaro, Flemming Berger, Christian Curdt-Christiansen, Anne Eriksen, Leo Jensen, Finn Årup Nielsen, peter fonnesbech, Pia Qu, Steen Sohn, Christian Mondrup, Marianne Rasmussen, Dorte Sørensen, Jesper Hansen, Bjarne Andersen og Torben Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Årup Nielsen

Så man "blot" skal købe en ny nuldagssårbarhed og så er kriminelle et al. oppe at køre med systemet?

I fremtiden bør politiet advarer folk om nuldagssårbarheder fremfor at benytte dem i det skjulte.

Bjarne Andersen

Nå så har jeg også tape på webkamera.
Det er et ubehageligt samfund vi er ved at få.

Anne-Marie Krogsbøll og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Anders Klausen

»Det er overhovedet ikke rettet mod tekniske personer. Det er til almindelige brugere som en politibetjent,« siger Joe Greenwood. Claudio Guarnieri, der er it-sikkerhedsforsker og tilknyttet Centre for Human & Internet Rights i Tyskland

Der det ikke i strid med grundloven at lave spionage mod en statsborger uden belæg? hvis du læser den mail er det ligsom at åben et lukket korvet, det brud på personlig frihed. eller er der et eller andet jeg ikke fatter ved jura? kan godt se det tekniske ved at tænde microfoner.... men brevet har altså være opfundet langt tid før, en mail er det samme i overført betydning.

og så skal alle ligefrem kunne benytte det "at systemet er pædagogisk og intuitivt." går ud fra de dummeste i politistaten skal have vejledning som en diktator. små mini diks...sweet.

Det har været fremme - at Hacking Team har en bagdør i det software de sælger til kunder - officielt til at servicere kunderne.

Jens Jørn Pedersen

Måske meningen netop er undertrykkelse?
Alle disse elektroniske informationer er uheldige. De vil være offentlige eller sælges. Til hvem?

Hvis I læser Glenn Greenwald's bog:"overvåget", en insiderberetning om Edward Snowden, NSA og den amerikanske overvågningsstat, så R der ik noget at blive overrasket af bagefter. Med de muligheder der findes for at overvåge, R der intet der R privat mere (groft sagt), ik hvis du benytter, sociale platforme, digitale medier (telefon, IPads, p.c, osv.). wearbles og nearbles griber ind i vores private liv og gøren,. Like it or not, du efter digitale spor, når du R online (og i visse tilfælde også når du R offline)
Men bliv ik grebet af FOMO men istedet JOMO