Læsetid: 4 min.

’Mere venlighed end jeg forventede’

En ny café på Vesterbro så dagens grålige lys i lørdags. Cafeen er en del af venligboerinitiativet, der har mødt massiv støtte landet over, og som skal gøre op med den politiske retorik over for flygtninge og vise de nye, at de også er velkomne
I Enghaveparken på Vesterbro i København har frivillige danskere og flygtninge åbnet Café Venligbo. Her er der mulighed for at købe kaffe og kage og skabe nye netværk.

Jakob Dall

27. juli 2015

Lige indenfor hovedindgangen til Enghaveparken står to containere. Til Venstre en med oplysninger til borgerne om byfornyelsen, til højre en fornyelse både i sortimentet af cafeer på Vesterbro, men også i noget mindre konkret som tilgangen til de flygtninge, der kommer til landet. For Café Venligbo er en del af Venligboerne; en landsdækkende gruppe af velvillige danskere, der hjælper flygtninge med at finde sig til rette i landet. Og hvor de indtil nu primært har brugt Facebook til at arrangere udflugter, planlægge sprogcafeer, fællesmiddage og fester, får Venligboerne i København altså nu en fysisk manifestation.

I løbet af de seneste uger har en snedker, en tømrer og en maler, alle fra Syrien, hjulpet til med at få cafeen stablet på benene. Det samme har en tyrkisk marketingsmand, en filippinsk au pair og en masse danske venligboere. Morgenfruerne, der lyser op i regnvejret i et utal af orange nuancer på bordene, kommer fra en venligboers have. Og det væld af farverige paraplyer, som stikker op i folkemængden, har en anden venligboer medbragt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Peter Nørgaard
 • Gert Romme
 • Anne Eriksen
 • Torben Selch
 • Jørn Vilvig
 • Marianne Rasmussen
 • Nanna Wulff M.
 • Dan Johannesson
 • Jens Jørn Pedersen
 • Jens Thaarup Nyberg
 • Steffen Gliese
Peter Nørgaard, Gert Romme, Anne Eriksen, Torben Selch, Jørn Vilvig, Marianne Rasmussen, Nanna Wulff M., Dan Johannesson, Jens Jørn Pedersen, Jens Thaarup Nyberg og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sascha Olinsson

Dejligt- jeg er glad for at se at DK er andet og mere end bare vores politikeres evige leflen efter den laveste fællesnævner. Det her er danskerne som jeg kender dem og de gør mig stolt :)

Peter Nørgaard, henrik hansen, Henrik Christensen, Viggo Okholm, Mads Østergaard, Gert Romme, Torben Selch, Calle Hansen, Nanna Wulff M., Dan Johannesson, Anne Eriksen, Herdis Weins, Mathias Rasmussen, Dorte Haun Nielsen, Karsten Aaen, Jens Jørn Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det er en stor glæde at se, at mange mennesker arbejder på at give et godt liv til Danmark. Desværre har vi mange, der ikke ønsker, at vi skal leve på en god måde.

JEG TROR PÅ, AT VI ER I VERDEN FOR AT HJÆLPE HINANDEN IKKE FOR AT BEKÆMPE HINANDEN.

Det jeg tror på er mennesker i almindelighed. Mit første møde vil være at stole og tro på, senere kan det vise sig, at det ikke kan bære, så er situationen ny!

Torben Selch, Nanna Wulff M., Dan Johannesson, Anne Eriksen, Herdis Weins, Steffen Gliese og Mark Strøm anbefalede denne kommentar

Dansken er et venligt og imødekommende folk. Jeg har gennem mine 62 år aldrig oplevet det anderledes.

Med udgangspunkt i flygtninge/indvandrerpolitikken i 1990erne opstod i befolkningen en bekymring for, om vore politikere tog opgaven omkring indvandring alvorligt, og med rette. Vi havde på et tidspunkt en minister for udviklingsbistand, som mente at fattigdomsflygtninge burde kunne få asyl i Danmark, men det var vist heller ikke den matematiske studenterhue, der trykkede damen.

Det er forkert at blande tingene sammen. Vi ønsker alle her at være venlige og imødekommende over for hinanden, men mange realiserer samtidigt, at der er en grund til den store tillid, vi i Danmark har til hinanden. Hvis vi inviterer for mange ind af gangen, sker der ingen assimilation, og det ser vi i dag i form af parallel samfund, hvor dansk justits har trange kår. Her eksisterer denne tillid slet ikke. Dette er mit synspunkt, og hvordan det gør mig til den laveste fællesnævner, forstår jeg ikke. Det er da simpel matematik.

Barmhjertighed er et begreb mennesker imellem. Hvis vi baserer et samfund på barmhjertighed, får vore børn og børnebørn ikke mulighed for at vokse op i noget, der bare ligner det, vi selv er rundet af. Mange realiserer slet ikke, hvor unikt dette samfund er.

Troels Ingvartsen, Kim Kristensen, Marius Rizoiu, Hans Aagaard og Martin Hansen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Hvor er det dejligt. Hvor jeg bor, i Danmarks Ældste By, har vi også en oprettet en Venligboergruppe.

Vi findes på FB.

Jens Jørn Pedersen

Kære Peder Kruse
Hukommelse har med af flytte sig med årene. Vi glemmer let det besværlige og ubehagelige.
I de små landsbyer var man tilsyneladende venlige, men også mobbende og fordømmende.

Christel Gruner-Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Jens Jørn Pedersen

Du har fuldstændig ret. Her på egnen måtte vi lide en del under religionens svøbe i form af Indre Missionske absolutte sandheder, men vi låste ikke hoveddøren om natten dengang. Som du siger. Hukommelsen har det med at flytte sig.

@Jens Thaarup Nyberg

Jeg tænkte på matematikken (logikken) i, at hvis vi lukker 100.000 fattigdomsflygtninge ind i Danmark, står der flere millioner bagved.

jens peter hansen

»Før jeg kom til Danmark, hørte jeg dårlige ting, men da jeg kom hertil, blev jeg overrasket. Alle har været søde,« siger han. Ja der kan man se, gud ved hvor han har den oplysning fra ? men måske følger han med i debatten på Inf. og derfor troede at alle de andre, altså ikke de rigtige meninger, var ondsindede fremmedhadere og læg nu lige mærke til at København IKKE modtager én flygtning. Flot at man lader de fremmedhadende bonderøvskommuner om den svære integrationsproces. Måske kan de noget det iskolde København IKKE kan, når det kommer til det personlige engagement.

jens peter hansen

Et initiativ som går ud på at vise at man imod en retorik og ikke båret af omsorg for flygtninge er ikke flot men falsk.

Det er da dejligt at læse om danskernes venlighed overfor udenlandske flygtninge alt imedens hjemløse danskere snuser rundt for at finde overnatningssteder og nogle godbidder at spise - -
Måske de hjemløse og andre udstødte danskere og marginaliserede også er velkomne til at nyde den nye venlighed - - det ville være virkeligt venligt - - -

Det er da dejligt at læse om danskernes venlighed overfor udenlandske flygtninge alt imedens hjemløse danskere snuser rundt for at finde overnatningssteder og nogle godbidder at spise - -
Måske de hjemløse og andre udstødte danskere og marginaliserede også er velkomne til at nyde den nye venlighed - - det ville være virkeligt venligt - - -

Nanna Wulff M.

Lars Jensen.

De fleste hjemløse danskere kan få hjælp i form af penge, hvis bare de har en adresse. De kan få penge til mad og hjælp til mange ting, der kunne give dem en tålelig tilværelse, hvis bare de kunne klare at være bistandsklienter.

Det kan mange hjemløse danskere ikke klare, fordi der er for mange regler om dette og hint, og de orker ikke at have med Det Offentlige at gøre.

For eksempel, kan de, som regel, ikke have deres hunde med nogen steder og det alene skaber splid og mistillid. De må ikke drikke her og de må ikke bruge stoffer der, og de må ikke… Det er svært!

Når en dansk hjemløs så endelig, langt om længe, får sig en lille lejlighed, kan han/hun ikke holde ensomheden ud, så der bliver inviteret til fest.

Det går jo ikke at 15 hjemløse holder til i en lille lejlighed, hvor de drikker og støjer og roder. Så ender lejeren simpelthen bare på gaden igen.

Hus Forbi er en fin lille, og velskrevet avis. Den er altid værd at købe. 20kr.

Claus Petersen, Peter Nørgaard, Viggo Okholm og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Claus Petersen

Godt sted - og god artikel! Ros til Information for at bringe endnu en artikel om venligboerne.

Men hvor er kommentarerne fra Dan Johannesson, Gert Romme og Lilliane Murray? Nåh nej, artiklen passer jo ikke ind i deres verdensbillede af danskerne som "de mest racistiske.." (Dan), "et frygteligt sted at bo..." (Gert) og "..kan kun anbefale andre ikke at flytte tilbage til Danmark" (Lilliane).
Hvor må det dog være frygteligt ikke at kunne tilpasse alle danskere til én stereotyp...denne artikel må da straks fjernes, den passer jo ikke ind i billedet af DF-Danmark!