Interview
Læsetid: 3 min.

Politidirektør: Alle regler er fulgt

Rigspolitiet vil ikke forholde sig til, om det er moralsk forsvarligt at købe et overvågningssystem for millioner fra italiensk firma, der hjælper diktaturer med at spionere mod journalister og menneskerettighedsforkæmpere
Indland
9. juli 2015

Rigspolitiet møder i dagens Information hård kritik for via en amerikansk-israelsk leverandør at have købt et overvågningssystem for millioner fra det kontroversielle italienske it-firma Hacking Team. Det skyldes, at Hacking Team handler med diktaturstater, som bruger virksomhedens produkter til at overvåge journalister og menneskeretsforkæmpere.

Læs også: Dansk politi køber overvågningssystem fra kontroversielt firma

Politidirektør Svend Larsen bekræfter købet af systemet, der går under navnet ’Remote Control System’, men ønsker derudover ikke at kommentere sagen i detaljer.

»Vi har lige gennemført et udbud, fordi det aflytningssystem, vi havde i forvejen, skulle skiftes ud. Det er blandt andet en udmøntning af den terrorpakke, som den tidligere regering lagde frem. Vi har fået bud bredt fra hele verden, og vi har underskrevet en kontrakt for cirka en måneds tid siden. Vores opgave er at få den bedst mulige løsning til den for skatteborgerne mest attraktive pris. Derfor har vi skrevet kontrakt med et israelsk firma, der hedder NICE Systems. Systemet er ikke leveret endnu, men vi starter udrulningen inden så længe,« siger Svend Larsen.

Han tilføjer, at udbuddet drejer sig om fornyelse af politiets aflytningssystemer, som blandt andet bruges i børnepornosager, rocker- og bandesager samt »anvendes i PET«.

Politidirektøren understreger også, at politiet i hver sag vil skulle indhente en dommerkendelse, før overvågningen sættes i værk. Derudover ønsker han ikke at gå yderligere i detaljer.

»Alt det materiale, I nu sidder med, er dybt, dybt fortroligt. Vores kapacitet på dette område er ’forretningshemmeligheder’, som vi ikke ønsker at drøfte i Information. Jo mere de kriminelle ved om vores kapacitet, jo lettere bliver det for dem at undgå os,« siger Svend Larsen.

Den bedste løsning

– Mener I, det er moralsk forsvarligt at købe af firmaer, som sælger til undertrykkende regimer i lande som Etiopien, Marokko og Saudi-Arabien – og på den måde støtte firmaet?

»Der foregår et officielt udbud, hvor man lægger det ud internationalt. Og så er der jurister, der kigger på, hvordan udbuddet skal gennemføres. Der tager man højde for de her ting og kigger på, hvordan skatteborgernes penge bruges bedst muligt. Vi får den bedst mulige løsning til den bedst mulige pris.«

– Men ud over det rent udbudstekniske, mener du så, det er moralsk forsvarligt at købe af firmaer, som har et så tvivlsomt ry?

»Som jeg sagde før: Vi har gennemført et udbud, som har kørt efter alle de regler, der er for den slags.«

»Jeg har ansvaret for at understøtte politiets arbejde her i landet med at tage kriminelle – pædofile, bandemedlemmer og så videre – ud. Og det er egentlig bare det, det drejer sig om fra vores side.«

– Hacking Team har som følge af lækket lukket midlertidigt ned for deres produkter. Giver det jer anledning til at genoverveje handlen?

»Jeg kan ikke rigtig se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Man kan selvfølgelig ophæve en handel, hvis der er mangler på produktet, men vi er altså slet ikke så langt fremme i processen, at vi har modtaget produktet. Så jeg forstår ikke rigtig spørgsmålet,« siger Svend Larsen, der hverken vil svare på, hvor mange penge politiet har betalt den israelske leverandør, eller om pengene allerede er betalt.

– Du siger, at købet er en udmøntning af terrorpakken. Men I tog allerede kontakt til Hacking Team i 2013, længe før terrorangrebene (mod Charlie Hebdo og i København, red.). Hvordan hænger det sammen, hvis I allerede dengang havde behovet, at I først køber det nu?

»Jeg har ingen bemærkninger til det konkrete, men det er klart, at vi hele tiden følger med i, hvad der sker af teknologiske udviklinger. Der er jo løbende sikkerhedsmesser rundt om i verden, hvor de her firmaer viser, hvad de kan. Og udviklingen går hurtigt,« siger han.

Læs også: Diktatorernes digitale lejesoldater

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Altså, det er ikke er forbudt, er lovligt.

Det er præcis samme argumentation, som virksomheder bruger, der ser totalt bort fra, hvor de i grådighed nasser på et lands infrastruktur, og fusker med skattefradrag og beskatning af indtægter.

- Men jeg havde faktisk forventet højere moral hos den offentlige myndighed, der skal gribe ind, hvis borgerne ikke overholder moralen.

Søren Andersen, Janus Agerbo, Bjarne Andersen, Max Hansen, Hans Larsen, Jens Jørn Pedersen, Frans Mark og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Begrebet etik eksisterer ikke mere!

Den form for korruption vi ser i de lovgivende og udførende instanser i disse år er strømlinet, sat på skinner og helt lovlig. Det er markøren for en totalitær mentalitet. Mon ikke det er på tide at give Dan Johannesen ret i hans holdning - "Det danske demokrati er et skindemokrati".

Søren Andersen, Niels Duus Nielsen, Janus Agerbo, Flemming Berger, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Mark Strøm, Jens Jørn Pedersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Katrine Visby

Det var de samme ord Bjarne Corydon brugte, da han skulle forklare sig om DONG-sagen; Alle regler er fulgt. Det betyder så ikke at det var det bedste for landets borgere.

Velkommen til politistaten der snart overgår Gestapo.

Thomas Toft, Janus Agerbo, Flemming Berger, Bjarne Andersen, Kim Houmøller og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Martin Kristensen

Det må være en politisk beslutning hvis en leverandør skal fravælges af etiske årsager - der må være guideline for at virksomheder der opfører sig på en given måde (handler med X, snyder med Y, medvirker til Z) ikke kan levere til i hvert fald det offentlige.

Indenfor disse rammer skal de udbudsansvarlige så vælge det bedste tilbud.

Alternativet er at de enkelte udbudsansvarlige sidder og regulerer store offentlige indkøb ud fra deres personlige, subjektive moralfornemmelse eller mangel på samme. Der foretrækker jeg klart demokratisk stillingstagen.

David Zennaro

Ud over at man kan være bekymret over, at leverandøren leverer til diktaturer og andre ubehagelige stater, så synes jeg, det er bekymrende, at dansk politi handler med firmaer i Israel, som er et land i krig.

Niels Duus Nielsen, Bo Carlsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
John Christensen

Copy paste - og brug det imod dem. Det findes og er allerede betalt.

Og husk 3D printeren, så du ikke løber tør for ammunition.

Er det ikke bare det man kalder en ikke historie, der er indhyllet i terrorsløret?

Dansk politi er gestapo, med ny og bedre teknologi.!

Frank Hansen

Jeg har svært ved at se problemet. Hvis firmaets produkt er det bedste, så er det en klar gevinst for politiet, som får bedre muligheder for at fange kriminelle, fx skattesnydere, børneskændere og bandemedlemmer.

Danmark holder sig heller ikke for god til at sælge fx olie eller landbrugsprodukter uden at tjekke købernes moralske habitus. Fx sælger vi fetaost til samtlige islamiske diktaturer i Mellemøsten. Svenskerne solgte Bofors kanoner til begge sider under krigen mellem Indien og Pakistan.

Frank Hansen

Jeg har svært ved at se problemet. Hvis firmaets produkt er det bedste, så er det en klar gevinst for politiet, som får bedre muligheder for at fange kriminelle, fx skattesnydere, børneskændere og bandemedlemmer.

Danmark holder sig heller ikke for god til at sælge fx olie eller landbrugsprodukter uden at tjekke købernes moralske habitus. Fx sælger vi fetaost til samtlige islamiske diktaturer i Mellemøsten. Svenskerne solgte Bofors kanoner til begge sider under krigen mellem Indien og Pakistan.

Det kan undre at købet foregår mellem fordyrende mellemled, amerikansk/israelsk selskab ? Hvorfor ikke direkte Italien/Danmark, er det for at sløre en mulig stinker ??

Det kan undre at købet foregår mellem fordyrende mellemled, amerikansk/israelsk selskab ? Hvorfor ikke direkte Italien/Danmark, er det for at sløre en mulig stinker ??

Hvordan vil Politidirektør Svend Larsen forklare at man handler med det Israelske firma NICE? Er han ikke klar over at Israel er stat der overtræder både menneskerettigheder og International Lov?

Carsten Wienholtz, Thomas Toft, Bo Carlsen, Janus Agerbo og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
georg christensen

Alle regler er fulgt, den sædvanlige undskyldning når samfunds terrorister soler sig i samfundenes varme stole.

At det nu er kommet så vidt, at dansk "justitsvæsen" med politiet som håndhæver , på bedste USA/NSA - IS metoder forsøger sig, kan jeg kun udtrykke min foragt overfor.

Der må være noget, som er gået grueligt galt i den danske lovgivnings proces. Resultatet ser vi så alle i dag. Den ene terrorist bekæmper den anden, og folket er ikke længere i stand til, på grund af "hemmeligheder" at gennemskue "sandheden".

Jeg er udmærket klar over, at det ikke kun er i Danmark, men efterhånden hele Europa denne form for samfunds skadelig virksomhed foregår, desværre fordi "lovgivnings processen" (politikerne) har åbnet alt mange muligheder overfor lovbryderne.

Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Mark Strøm og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Det er vel ikke Rigspolitiet, der skal forholde sig til hvem de skal handle med. Hvis der skal tages en beslutning om at sortliste nogle firmaer, må det være en politisk beslutning der kommer fra justitsministeren.

Jørn Petersen

Vi har fulgt alle regler.........er det ikke det de siger når de har haft dødspatruljen ude og myrde nok en uskyldig dansker... alle regler er fulgt...alle regler er fulgt...... vi har undersøgt os selv, alle regler er fulgt.

Jens Thaarup Nyberg

Er sortlistning ikke en regel ?