Interview
Læsetid: 6 min.

‘De, der sendte os i krig, sender ansvaret videre til mig og mine kammerater’

Med syv linjer i et regeringsgrundlag lukker landets nye venstreregering ikke blot ned for Irak- og Afghanistankommissionen, men for hele den offentlige debriefing. Det mener Afghanistan-veteranen Jimmy Solgaard, som beskriver, hvorfor veteranerne føler sig ladt i stikken
Afghanistan-veteranen Jimmy Solgaard beskriver, hvorfor veteranerne føler sig ladt i stikken af politikerne, der lukker Irak- og Afghanistankommissionen

»Da Anders Fogh Rasmussen ville ind i Irak, var politikerne hurtige til at sige: ’Vi skal sætte handling bag ordene’. Nu gider de ikke engang sætte sig ned og sætte ord bag handlingen.«

- Afghanistan-veteran og tidligere konstabel Jimmy Solgaard

Ulrik Hasemann

Indland
4. juli 2015

»Jeg har været udsendt som kampsoldat. Jeg har været i 15 ildkampe, jeg har gået patruljer, og jeg har delt tøj og radioer ud til lokale afghanere. Jeg har med stor sandsynlighed slået nogen ihjel, for jeg gjorde hvad, jeg blev bedt om.«

»I søndags modtog jeg en besked fra en soldaterkammerat, jeg har været udsendt sammen med: ‘Tjek det nye regeringsgrundlag ud’. Irak- og Afghanistankommissionen nedlægges’.«

»Nu kommer den offentlige debriefing aldrig, og det giver mig kvalme. Hvis man i krig siger a, så siger man dæleme også b. Man kan ikke gøre noget så sindssygt som at gå i krig uden at evaluere på det bagefter. De huse, vi har pulveriseret, står der ikke længere. De mennesker, vi tog til fange blev frihedsberøvet og torteret. De mennesker, vi har slået ihjel trækker ikke vejret mere. Vi var sammen om det her.«

»Politikerne sad i toppen og bestemte, hvad jeg og mine kammerater skulle gøre på jorden. Vi gjorde det, de bad os om. Vi udførte vores opgave, og nu gider politikerne ikke længere tale om det, de satte os til. ‘Vi ved tilstrækkeligt’, siger de. Med syv sølle linjer i et regeringsgrundlag, er bogen, der hedder Danmark som krigsførende nation, lukket. Da Anders Fogh Rasmussen ville ind i Irak, var politikerne hurtige til at sige: ‘vi skal sætte handling bag ordene’. Nu gider de ikke engang sætte sig ned og sætte ord bag handlingen’.«

Soldaten skal ikke stå til ansvar

»Som veteran er det nu meget let at tænke: ‘Så lader I mig bare i stikken hvad?’ I mit og mange af mine kammeraters hoveder foregår der stadig en evaluering af, hvad det var, vi var med til. Når folk spørger, hvorfor jeg var udsendt, og hvordan jeg kan forsvare at have skudt på andre, svarer jeg, at det var mit arbejde. Et arbejde, jeg var blevet sat til at udføre af politikerne.«

»Når de nu ikke vil påtage sig ansvaret og tale om det, de satte os til, begynder tankerne at køre: ’Hvad er de bange for at tale om? Var indsatsen ikke arbejdet værd? Har jeg gjort verden til et bedre eller dårligere sted? Jeg har ikke brug for skulderklap, men jeg har heller ikke brug for at blive overladt til tvivlen.«

 

»Som kriger er kommissions arbejde pisseligegyldigt. Som veteran er kommissionens arbejde afsindigt vigtigt. Når du går patrulje, ligger i ildkamp eller holder vagt er alle rammer lagt. Der er et arbejde, der skal gøres, som politikerne har lagt rammerne for – og nu skal der handles. Det diplomatiske arbejde holder op i det øjeblik, du skyder efter den første fjende. Derfor er krigeren ligeglad med kommissionen.«

»Jeg har ikke besluttet, at Danmark skulle gå i krig, og jeg har ikke torteret fanger. Som kriger har jeg intet personligt forhold til de spørgsmål, kommissionen skulle have undersøgt. Som hjemvendt veteran er det præcis de spørgsmål, jeg bliver stillet på værtshuse eller til familiefester. ’Troede du på det, Anders Fogh Rasmussen sagde? Hvad gjorde I med fangerne? Jeg har altid håbet, at jeg en dag ville kunne give dem et svar, men nu kan jeg godt se, at det aldrig kommer til at ske.«

»De, der sendte os i krig, sender ansvaret videre til mig og mine kammerater. Jeg vil gerne fortælle røverhistorier fra Afghanistan, jeg vil gerne fortælle, hvad jeg tænker om krig, og jeg vil gerne forklare, hvordan det føles at skyde på nogen. Soldaten kan fortælle anekdoter og om enkelttilfælde, men skal ikke stå til ansvar.«

»Når politikerne ikke taler, er de tilgængelige veteraner de eneste, nogen kan konfrontere, men vi er ikke dem, der skal konfronteres. Det skal politikerne. Jeg påtager mig ikke ansvaret, men jeg er fuld ud bevidst om, at jeg er én af de få, man kan stille spørgsmål til og få svar fra. Fra min position og op igennem systemet, holder folk deres kæft.«

Min samvittighed

»Jeg ved ikke, hvad det ville betyde for mig og mine kammerater, hvis kommissionen fik lov til at afslutte sit arbejde. Måske ville vi tænke, ’det var ikke pengene værd’. Måske ville vi sige ’det vidste vi alt sammen godt’. Måske ville der være kommet nogle ting frem. Måske ville nogen kunne stilles til ansvar. Måske ville bogen kunne lukkes. Måske ville den få nogen til at tale ud. Måske ville den få nogen til at sove bedre om natten. Det finder vi aldrig ud af. Jeg tror, vi går glip af noget, men jeg ved ikke, hvad vi går glip af. Politikerne siger, at vi må stole på dem og tro dem, når de siger, at der ikke ville være kommet noget godt ud af kommissionen.«

»’Come on’ – siger venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen. ’Nu har vi tærsket nok langhalm på det her og talt nok om den Irak-krig’, siger han. For mig er krig så alvorligt et emne, at man aldrig kan tale nok om det. Faktisk har jeg mange gange svært ved at finde emner, der er vigtigere, end når vi tager ud i verden og skyder på folk.«

»Jeg stiller mig frem og mener noget om krig, fordi nogen er holdt op med at mene noget. Alle, der har været en del af en krig, skal have en mening om det – hvad enten man var ham, der pegede på landkortet og sagde ’der, skal tropperne hen’, eller man var fodsoldat på jorden. Jeg har en aktie i Danmarks krigsførelse. At få vendt hver en sten er også et spørgsmål om min egen samvittighed. Jeg vil gerne som gammel mand kunne læne mig tilbage og tænke, ’jeg gjorde det rigtige, og jeg kunne ikke have gjort det bedre’.«

»Jeg har mange følelser i klemme, og derfor har jeg brug for en kommission, der skærer igennem og konkluderer, om det var i orden det, vi gjorde i Irak og Afghanistan. Jeg var et værktøj, og jeg vil gerne vide, om jeg blev hevet op af den rigtige værktøjskasse, eller om jeg slet ikke burde være fundet frem. Måske skulle jeg have været brugt anderledes.«

Piller til veteranerne

»Mange veteraner har brug for hjælp. Jeg plejer at sige, at jo flere penge de får, jo bedre. Men når de penge, der skulle være brugt på kommissionen, tildeles veteranområdet, tænker jeg, at pengene er et plaster. Veteranerne får ingen closure, politikerne lukker ikke bogen for dem, men de får penge til en masse piller. Det her er signalpolitik: Politikerne nedlægger kommissionen, men står bag de soldater, der er blevet syge. Det fortæller mig, at der ikke er nogen af de krigsansvarlige, der har behov for refleksion. Ikke ud ad til. Jeg kan som det mindste kun håbe på, at det er noget, de arbejder med indadtil.«

»Der er virkeligt mange spørgsmål, som mangler at blive besvaret. Kommissionen havde ikke til opgave at svare på dem alle, men den kunne forhåbentlig have startet en debat. Jeg synes ikke, det er ligegyldigt at få styr på, hvordan vi har håndteret de mennesker, vi tog til fange, slet ikke. Men i forhold til, hvor mange vi har slået ihjel, er det et fåtal.«

»I min verden er det en ret lille problematik i forhold til spørgsmål som: Hvem kom vi rent faktisk til at slås med? Har vi gjort de forkerte mennesker rige? Kunne vi blive bedre til at lære om folks kultur, før vi tager ned og skyder løs? Nogle spørgsmål skal forsvaret svare på, andre skal vores politikere svare på. Vi tog hver vores bid af den ørken, og nu må vi tage ansvaret for hver vores butik. Jeg synes ikke, politikerne passer deres butik særligt godt.«

»Alle havde deres egne forventninger til, hvad kommission kunne konkludere, og når den kom med sine svar, ville vi alle sammen brokke os over, at den havde kostet alt for meget, at den kun gav os svar, vi kendte i forvejen, og folk ville brokke sige over, at veteranerne får alt for lidt hjælp. Selvfølgelig ville resultaterne være blevet udsat for kritik, men det er hele pointen.«

»Uanset hvad kommissionen nåede frem til, ville den havde betydet, at vi kunne begynde at diskutere de her krige offentligt. Om det havde givet os veteraner en form for afslutning, ved jeg ikke. Der er jo ikke noget, der nogensinde rigtigt afsluttes. I hvert fald ikke når man taler om krig.«

Jimmy Solgaard var konstabel af første grad og næstkommanderende i en infanterigruppe i et kampkompagni under ISAF hold 6 i Afghanistan 2008-2009

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi handlede kun efter ordre......

Carsten Mortensen, Daniel Hansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

I mine "omivelser" er der vist 2 veteraner, men de fungerer fint både job- og karrieremæssigt samt har velfungerende familier ( ægtefælle, samlever , børn, hund o s v) .

Hvor mange af veteranerne er velfungerende og hvor mange har negative efterveer fra tjenesten ?

Somme tider får man (berettiget eller uberettiget) det índtryk fra medierne, alle alle veteranerne stort set er uarbejdsdygtige og uegnede til et normalt familieliv ?

Steffen Gliese

Jeg synes, at oppositionen skal stille et beslutningsforslag om at sende denne afgørelse til folkeafstemning.

Carsten Mortensen, Niels Duus Nielsen, John Victor Lorck, Gorm Harste, Hasse Feldthaus, henrik hansen, Henrik Christensen, Hanne Ribens, Anders Graae, Torben Nielsen, Olav Storm Jensen, Jens Hougaard, Laust Persson, Søren Cramer Nielsen, Mads Berg, Morten Lind, lars abildgaard, Thomas Christensen, Bjarne Andersen, Daniel Hansen, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Jesper Hansen, Flemming Berger, Tommy Mortensen, peter fonnesbech, Kim Houmøller, Ole Frank, Vibeke Hansen, Jens Jørn Pedersen, Anne Eriksen, Felix Austin og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Robert Kroll, der kan gå årtier, før det pludselig bryder igennem.

John S. Hansen, Gorm Harste, Daniel Hansen, Flemming Berger, Ole Frank, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz og Sabine Behrmann anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

håber at alle i regeringen og resten af Folketinget læser dette indlæg.

Gorm Harste, Espen Bøgh, Britt Kristensen, Jacob Bro Knudsen, Mads Berg, Bjarne Andersen, Daniel Hansen, Rasmus Kongshøj, Randi Christiansen, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Jens Jørn Pedersen, lars abildgaard, Tue Romanow, Niels Erik Nielsen, Leif Koldkjær og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
olivier goulin

De mennesker, vi tog til fange blev frihedsberøvet og torteret.

Jimmy, er du ikke lige sød og uddybe her?

/O

Hans K Hansen

Jimmy Solgaard. I er ladt i stikken. Jeg ved det er nemt at være bagklog, men hvad i himlens navn fik dig til at tro på hvad politikerne, og militæret, siger?

Det er nemt for mig at sige, for jeg valgte at være militærnægter. Et synspunkt jeg ikke 100% kan forsvare, men dog på baggrund af, allerede på det tidspunkt, en fornemmelse af, at politikerne fylder os med løgn.

I dag ved du, bedre end jeg, at krig stinker. Helt bogstaveligt. Jeg kender også fortællingerne om drengerøven (beklager ordvalget) keder sig, søger spænding, og vil gøre en indsats, men ingen klogere har til at rådføre sig med.

Ja du er taget i røven for at sige det lige ud. Hele Danmarks befolkning er taget i røven på Iraks bekostning, i et fantasifuldt forsøg, fra fantasifulde politikere, med ringe realtitetsfornemmelse, at kaste Danmark ud i krigsaktivisme, ved forsøg på at gennemtvinge demokrati ned over en flok middelalderlige religiøse fantaststater, fordi USA blev angrebet af deres terrorister.

Du har min sympati. Du bør bruge din erfaring til at fortælle diverse nye "drengerøve", hvad deres ungdommelige manglende klogskab ikke kan opvejes af erfaring. Så dine oplevelser i det mindste ikke er forgæves. På forhånd tak.

John S. Hansen, Preben Jensen, John Victor Lorck, Frants Villadsen, Flemming Berger, Hanne Ribens, Britt Kristensen, Jacob Bro Knudsen, Morten Lind, Daniel Hansen, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Bo Carlsen, Anne Eriksen, Felix Austin og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Det står printet i alles hukommelse da en fortvivlet far stod frem i tv, grædende og dybt ulykkelig over at hans søn var død for disse politikere, hvorfor spurgte han, hvorfor?????

Nu får han aldrig svaret, for de borgerlige vil ikke have at sandheden kommer frem.

John S. Hansen, Liliane Murray, John Victor Lorck, Gorm Harste, Frants Villadsen, Henrik Christensen, Britt Kristensen, Anders Graae, Mynthe Villadsen, Jens Hougaard, Dorthe Jørgensen, Morten Lind, Mads Berg, Bjarne Andersen, Daniel Hansen, Rasmus Kongshøj, Jesper Hansen, Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, peter fonnesbech, Kim Houmøller, Vibeke Hansen, Jens Jørn Pedersen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Hans K Hansen

Korrekt Jørn Petersen, men du glemmer at de røde var fuldstændig lige så villige til krigsaktivismen som de blå.

Thorning logrede med halen, ganske som Radikale Venstre og SF. Zenia Stampe forstod, som altid, ikke en meter, på trods af at hun er sød nok, men dum som ind i helvede. Der var bred folketingsenighed om krigsaktivismen, hvor Lykketoft nu siger, at han blev ført bag lyset i Irak spørgsmålet.

Hvad angår Afghanistan, hvad i alverden skulle lille Danmark der? Vores politikere har jo storhedsvanvid. En smule EU, og politikerne taber fuldstændig hovedet. For at gøre en lang historie kort, hvornår indfører Danmark egenligt folkestyre? De der politikere er da ikke rigtig kloge ...

Preben Jensen, Frants Villadsen, Britt Kristensen, Jens Hougaard, Morten Lind, Daniel Hansen, Rasmus Kongshøj, Bernhard Drag, Randi Christiansen, Bo Carlsen, Anne Eriksen og Felix Austin anbefalede denne kommentar

Det er nok tvivlsomt om politikerner nogenside har været var styret af moral, principper og etik. Serie "1864" fortæller jo også noget om datidens politikere. Desværre har anløben moral og andre psykopatiske træk uundgåelige "kvaliter" som en politiker nødvendigvis må være i besiddelse af.

Britt Kristensen, Morten Lind, Rasmus Kongshøj og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Hans K Hansen

Det er de borgerlige som lukker kommisionen og det var AFR som leverede det såkaldte grundlag for deltagelse.

Det var så den tidligere regering som indså behovet for at få belyst alle omstændigheder omkring deltagelse m.m.

Det har intet at gøre med noget andet det er ren anstændighed og er yderst ansvarstagende.

Gorm Harste, Hanne Ribens, Britt Kristensen, Morten Lind, Mads Berg, Rasmus Kongshøj, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Flemming Berger, Karsten Aaen, peter fonnesbech, Torben Kjeldsen, Vibeke Hansen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Man kan håbe at der er nogle fornuftige jurister som endervender paragrafferne om landsskadelig virksomhed, og får sat de forrædere på anklagebænken.

Preben Jensen, Torben Nielsen, Dorthe Jørgensen, Morten Lind, Mads Berg, Daniel Hansen, Rasmus Kongshøj, Felix Austin, Randi Christiansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Medierne kan vi ikke længere forlade os på , de gør som der bliver dikteret og leverer kun historier og ingen dybtgående kritisk journalistik, det er år siden det er sket.

Britt Kristensen, Torben Nielsen, Dorthe Jørgensen, Benjamin Lau Jensen, Thomas Petersen, Mark Strøm, Morten Lind, Bjarne Andersen, Daniel Hansen, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Carsten Wienholtz og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Hans K. Hansen, 17.34

Helle Thorning-Schmidt var ikke med til at stemme ja til Danmarks deltagelse i Afghanistan-krigen i november 2001. Af den simple grund, at hun endnu ikke var medlem af folketinget, men sad i Bruxelles som EU-parlamentariker, da Anders Fogh Rasmussen afløste Poul Nyrup Rasmussen som statsminister.

Meget har Helle Thorning-Schmidt budt os i de fire år, hun var Danmarks (første kvindelige) statsminister, men ret skal være ret: Beslutningen om at sende danske soldater til Afghanistan for at hjælpe USA med ryge Osama Bin Laden ud af sit flyverskjul efter terrorangrebet på World Trade Center i september 2001 har hun ikke haft noget at gøre med. Ligesom hun heller ikke har været med til at konfirmere de danske Jensers indlemmelse i "the coalition of the willing" i forbindelse med USA's krig mod Saddam Hussein i 2003, da hun på dette tidspunkt endnu ikke var medlem af folketinget, men stadig sad i EU-parlamentet, hvor hun pænt blev siddende, hvor hun sad, til hendes valgperiode udløb 2004.

Gorm Harste, Hanne Ribens, Torben Nielsen, Dorthe Jørgensen, Morten Lind, Jørn Petersen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Felix Austin, Randi Christiansen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Karsten Aaen og Torben Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

Jeg håber,folketingsmedlemmerne for en gangs skyld lever op til det ansvar,grundloven pålægger dem,om udelukkende at lade sig lede af deres personlige opfattelse.
Der kan umuligt være halvfems ansvarsforflygtigende medlemmer indvalgt!

Britt Kristensen, Morten Lind, Mads Berg, Peter Wulff, Rasmus Kongshøj, Felix Austin og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Efterevaluering af krigsdeltagelse burde være en selvfølge. At det ikke er tilfældet for den siddende regering, at vi iflg jakob retardo elleman har "tærsket nok langhalm på det her og talt nok om den Irak-krig" viser kun, hvor tynd civilisationsfernis'en er, for jimmy solgaard har jo helt ret, når han siger at "For mig er krig så alvorligt et emne, at man aldrig kan tale nok om det. Faktisk har jeg mange gange svært ved at finde emner, der er vigtigere, end når vi tager ud i verden og skyder på folk."

John Victor Lorck, Hasse Feldthaus, Flemming Berger, Hanne Ribens, Britt Kristensen, Torben Nielsen, Jens Hougaard, Ole Frank, Dorthe Jørgensen, Jacob Bro Knudsen, Morten Lind, Mads Berg, Rasmus Kongshøj og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Andreas Juul

Deltagelsen i Irak-krigen blev stemt igennem af dem borgerlige fløj. Udenrigspolitikken bør - også efter dansk tradition - have bred opbakning i folketinget når det kommer til at udsende soldater. Når det så i forbindelse med Irak ikke var tilfældet, bør grundlaget undersøges til bunds - det gør det i alle tilfælde, men særligt her. Det har intet med rød/blå at gøre - når Danmark bevæger sig i krig, bør vi undersøge alle tvivlspørgsmål så grundigt det overhovedet kan lade sig gøre. De 20 millioner man vil spare her er pebernødder i forhold til at vi som folk kan føle os trygge når så alvorlige beslutninger træffes. En kommission bør være en selvfølge som afrunding på enhver deltagelse med landtropper.

Gorm Harste, Hasse Feldthaus, Flemming Berger, Britt Kristensen, Jens Hougaard, Morten Lind, Mads Berg, Erik Jensen , Steffen Gliese, Carsten Wienholtz og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Daniel Hansen

Jeg kan ikke vente, bar' det altså snart var... 1789-1799

jens peter hansen

Afghanistankrigen blev støttet af alle partier undtagen SF og Enhedslisten. Hvad er det den professionelle soldat vil have at vide, når det nu drejer sig om Irak ?At blive professionel kriger med ret til at slå ihjel, burde måske have været det første spørgsmål ALLE disse soldater skulle have stillet sig.

Jacob Bro Knudsen

Jens Peter Hansen. Du må forstå, at det interlektuelle spørgsmål du synes soldaterne burde havde stillet sig selv om, ikke er så overfladisk ligetil, som du lægger op til. Soldaterne blev forført af en ide og en livsstil. De havde ikke en oprigtig(!) forståelse af krigens rædsler ,inden deres beslutning. Det har absolut INGEN, som ikke har gennemlevet den.
Jo, det er harmfuldt og trist at disse unge mænd ikke ser dit spørgsmål som værende nok.

‘De, der sendte os i krig, sender ansvaret videre til mig og mine kammerater’

Meningen med hæren er jo at man ikke sætter spørgsmålstegn, til de tråde af nervegift som er i spindet. - Der skal bare papaver i piben, og olie på maskinen.. Så køre keminen's industrien derudaf.

Vores politikere har altid været prostituerede, løgnagtige og inkompetente.
Selvfølgelig skal de straffes for forbrydelser og landsforrædderi, men dette har aldrig været en realistisk mulighed indenfor et juridiske system.
Folk der tror andet er enten naive og uvidende, eller lidt af hvert.

Men vi skal bestemt ikke glemme at uden en flok villige voldspsykopater og mordere - også kaldet soldater, ville dansk krigsdeltagelse aldrig være en mulighed.
Selvom det tydeligvis ikke er de store hjerner eller den dybe indsigt der trykker danske soldater, så er ingen af dem dumme nok til ikke at vide hvad de gik ind i den gang- ulovlige angrebskrige mod to forsvarsløse nationer, hvis absolut eneste (pseudo)valide begrundelse var som (a)moralsk støtte til en allieret, der åbenlyst for enhver befandt sig - og stadig befinder sig, i en irrationel paranoid psykose.

Fuck vores politikere der fører os ud i den slags beskæmmende lort. Men fuck i den grad de villige mordere der så villigt spørger 'hvor mange ?' nå generalen siger 'myrd !'.

Peter Sterling

"De mennesker, vi tog til fange blev frihedsberøvet og torteret."
Forsøger du at fortælle os at du ikke kender Geneve konventionen?

"Vi gjorde det, de bad os om."
Vasker du dine hænder?

"Soldaten skal ikke stå til ansvar"
De er fuldt ud ansvarlige for alt hvad de gjorde.

"jeg har ikke torteret fanger."
Vasker du dine hænder, igen? At aflevere fanger til tortur er det samme.

"Jeg har altid håbet, at jeg en dag ville kunne give dem et svar, men nu kan jeg godt se, at det aldrig kommer til at ske."
Måske er det på tide at du får sandheden ud, kontakt nogle journalister.

"Måske ville bogen kunne lukkes."
Selvfølgeligt kan man ikke lukke sandheden, på længere sigt.

Carsten Mortensen, Hans Aagaard, Frants Villadsen og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar
Mikael Forup

Der er en underlig "shoot the messenger"-attitude i visse af kommentarerne foroven. Man får næsten det indtryk, at en soldat ikke må have lov til at fremstå som et nuanceret menneske.

Jeg læser ikke hans indlæg som om, at han bevidst overgav fanger til tortur. Det kom vist først frem efterfølgende?

Manden bør i stedet have ros for at turde stå frem, som han gør. Der er jo en uheldig tendens til at stække den slags med henvisning til, at debat om krigsdeltagelse er upatriotisk og desillusionerende for andre soldater.

John S. Hansen, Liliane Murray, Niels Duus Nielsen, Gorm Harste, Hasse Feldthaus, Flemming Berger, Torben Nielsen, Britt Kristensen, Mads Berg, Steffen Gliese og Jacob Bro Knudsen anbefalede denne kommentar
Britt Kristensen

Det er vigtigt, at Fogh bliver stillet til ansvar og helst straffet for at rotte sig sammen med Bush og få Danmark i krig for første gang siden..... Vi havde et forsvar for at kunne forsvare Danmark, og selvfølgelig vil sofisterne sige, at det var det, vi gjorde. Vel var det ej!! Forsvarskrig i Langtbortistan!!!
Desværre er krigsførelse blevet en vane her i Danmark, som mange andre unoder fra Foghs tid er blevet det. Hukommelsen er kort. Mon vi stadig husker det ramaskrig, vi kom med, da Fogh ville indføre minimalstaten? Der var som bekendt "ikke noget at komme efter", og nu er det finansverdenen, der regerer verden og livets gang i Lidenlund (Danmark). Alt skal privatiseres, så nogle kan tjene penge på det offentlige system. Kommunerne er blevet selvkørende investorer, som sparer på borgernes velfærd, så godt som de kan.
Min svigersøn var i Irak og kommer aldrig over det. Han er i stor stil på psykofarmaka. Hans søn var ikke særlig gammel, da far kom smadret hjem, og længe sagde den lille purk hele tiden: "Jeg hader Irak" som en slags mantra. Han er blevet mere vidende med årene. Men alligevel!

John S. Hansen, Liliane Murray, Niels Duus Nielsen, Mads Berg, Mark Strøm, Frants Villadsen, Grethe Preisler, Torben Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Følg pengene - find de ansvarlige. Sådan er det bare - mennesker, som har, hvad de skal bruge, går ikke i krig.

Jacob Mathiasen

Det her viser meget godt, hvorfor Frank Grevil er en helt - og denne soldat bare er en soldat.

En tilfældig anarkists hændelige død - Dario Fo...

Nok sagt...

Frants Villadsen

Tak til Jimmy Solgaard for en god artikel med mange gode spørgsmål og overvejelser.
- gid de ansvarlige politikere vil blive stillet til ansvar. Historien vil dømme dem.
- gid krigsveteraner kunne indse, at deres egen ansvarsforflygtigelse hæmmer - eller direkte umuliggør deres bearbejdelse af krigsdeltagelsen. De har personligt valgt at lære at slå ihjel, de har personligt meldt sig til krig i fjerne lande, de har villigt udført diverse ordrer, hver måned har de glædet sig over den gode lønudbetaling, de er blevet på deres poster, selvom de godt har vidst, at det var noget lort, de var ude i.
- gid krigsveteraner ville advare unge opkomlinge imod at melde sig frivilligt til krig.
- gid krigsveteraner ville stifte "Veteraner for fred". Der er forbilleder i bl.a. USA (Veterans for Peace) og Israel (Breaking the Silence)

John S. Hansen, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen og henrik hansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Malmgren

Jeg er beskæmmet over hvor lidt folk ved om veteraners virkelighed. Punkt et, de ikke krigsliderlige eller voldspsykopater der bare venter på chancen for at skyde nogen. De er ganske almindelige mennesker, med kone og børn og ud fra deres livsværdier så kunne de lige så godt sidde på et socialkontor eller et andet sted i en offentlig forvaltning og det er lige netop det de er, de er ganske almindelige offentlige ansatte og de adlyder blot ordrer, som alle offentlige ansatte gør.

Jeg ikke hvorfor de altid skal dæmoniseres, når de fortæller om deres arbejde, det bliver børn og unge medarbejdere ikke, selv om der ofte ville være god grund til det, eller jobcenter medarbejdere for den sags skyld.

Jeg er medlem af en PTSD gruppe på facebook, hvor det god skik at fortælle hvordan man fik PTSD og der en del veteraner med og det har indtil nu ført til fem personlige venskaber og et uhørt indblik i hvordan det er at leve i fjendeland, hvordan det er at blive efterladt bag fjendelinien og selv måtte bevæge sig tusinder af kilometer i fjendeland, for at komme væk fra krigszonen, hvordan det er at krydse grænsen ulovligt til Tyrkiet og blive nægtet hjælp til at komme hjem, hvordan det er tomle uden papirer gennem Europa. Den slags deler de nemlig ikke og det er ukendt af offentligheden, hvordan det er at komme hjem og finde ud af man har meddelt familien, at de er "missing in action" igennem længere tid.

Når man giver sig tid til at lære dem at kende, så er de som alle andre offentlige ansatte og deres hobby er ikke våben, men musik, akvarier, bøger og meget andet helt normalt. Det eneste der ikke er normalt er, hvad der er sket med dem under deres udsendelser, men det taler vi helst ikke om. Pyha, her blev jeg sgu godt gammeldags gal i skralden.

John S. Hansen, Liliane Murray, Niels Duus Nielsen, Herdis Weins og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Frants - nu forholder det sig således, at krigeren tilhører en ældgammel kaste, hvis motiver kan være mere eller mindre ædle, men en vigtig forudsætning for at kunne varetage opgaven som soldat er at have tillid til sine foresatte. Det fratager ikke den enkelte soldat ansvaret for at tænke selv, men mht det overordnede formål med krigsdeltagelse må soldaten kunne stole på sine foresatte, ellers kunne han/hun ikke være soldat. Desværre er det jo også sådan, at selv foresatte kan være tilbagestående og derfor uværdige til at forestå noget så afgørende vigtigt som at gå i krig. I det hele taget er krig og konflikt udtryk for tilbagestående samfund, som ikke har formået at bevæge sig videre til de højere udviklingsstadier, hvor krigerkasten ikke har så meget at lave.

Den tilgrundliggende årsag til verdens ufred er den manglende koordinering af administrationen af fællesejet, der som nu i stedet er udsat for indbyrdes konkurrence og privatkapitalisering. Med socialdemokraternes billigelse. En skandale. Følg pengene - find de ansvarlige.

Det er på høje tid med oprettelsen af et fredsministerium - en passende disciplin for krigerkasten at forestå og kunne måske være en passende opgave for de veteraner, som med rette føler sig svigtede. Nej, krig er sjældent retfærdig - irak krigen i særdeleshed ikke, kaotisk afviklet og derfor efterladende sig endnu større kaos > flygtningestrømme og is' hærgende fremmarch. Det er en krigsforbrydelse, som 'de villiges forbund', de ansvarlige for deltagelse har gjort sig skyldige i, men som de nu med afviklingen af irakkommissionen i denne omgang synes at kunne undvige.

Liliane Murray, Niels Duus Nielsen, Robert Ørsted-Jensen og Frants Villadsen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Vi er allesammen (mindst) lige så skyldige som soldaten.

Vi var alle med til at vælge det folketing der sendte ham ud, og vi var alle med til at vælge det folketing som stopper kommissionen.

Hvis nogen skal dæmoniseres eller bashes er det os. Dig og mig. Ikke lønarbejderen der blot udførte sit arbejde.

Liliane Murray og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Anders, så godt fungerer vort repræsentative demokrati desværre ikke. Befolkning og folketing er generelt set underinformerede til tider direkte vildledte og frygter desuden for deres miljø-og socioøkonomiske fremtid. Hvilket er forståeligt set i lyset af den inkompetente og/eller korrupte finanspolitik, som føres.

ET meget velkomment indlæg fra Jimmy Solgaard , en der var derude, "og gjorde den forskel" som politikerne fra "krigspartierne" kaldte deres indsats.

Vore soldater gjorde hvad de i mange tilfælde fik besked på, og som vi også har set det i hele forløbet, har forsvaret selv undertryk nogle meninger fra de menige, som forsvaret "ikke mente var politisk passende", og det derfor har været ikke blot svært, men nærmest umuligt at skelne sandhed fra usandhed i den politiske opløftethedsstemning som "Krigspartiernes" politikere ønskede at beskrive situationen med.

"Krigsmagerne" fra det dengang store regeringsparti, satsede på at begejstring kunne vende slaget, men som bekendt gik det slet ikke sådan - tværtimod(!), trods soldaternes gode indsats i felten.

Adskillige har gang på gang i forskellige medier kritiseret den politiske indsats og beslutning om deltagelse i såvel Afghanistan og ikke mindst Irak, som alene var begrundet i en stor løgn, og som regeringen kendte til.

Ofte er disse kritikere blevet skudt i skoene, at de kritiserede soldaterne, - enten fordi de ikke kunne læse og forså, hvad der blev skrevet, men i en del tilfælde for at forplumre diskussionen og dermed kritisere skribenterne på et helt forfejlet grundlag for at andre ikke skulle tro på det disse skribenter skrev.

Når Jacob Ellemann-Jensen frisk og frejdigt udtaler i Politiken; "at han ikke tror der er mere at komme efter", så sker med den autoritet han som politiker har, og samtidig misbruger ved at forlede nogle til at tro det han siger, - altså hans egen tro, og den tro han godt selv ved ikke er rigtige, fordi der fortsat drypvis kommer ny frem om Irakkrigen, som man men manipulation har foreholdt folketingets politikere at blive bekendt med.

Det er vigtigt at skifte denne "skæve tro" ud med realiteter om hvad der er foregået bag forhænget, som "krigspartiets" rygklappere hæger så voldsomt om ikke kommer for dagens lys, og man kan jo spørge sig selv om hvorfor de dog ikke selv vil kendes ved deres handlinger, sådan som de selv i opposition har krævet den afgående regering skulle gøre.

Man kan også tillade sig at stille spørgsmålet til disse troselskende "krigspartipolitikere" om hvorfor de føler sig så elitært hævet over demokratiet, at de ikke skal stå til regnskab herfor, og overfor folket, men i stedet mener sig berettiget til at voldtage demokratiet, men forstillelse, fortielse, opfindsomme omskrivninger med et bedragerisk formål af uskyldighed.

Politikerne i såvel Afghanistan som Irakkrigen, bedrog også deres soldater i felten, for den kamp de havde sendt soldaterne ud for udføre, var grundlaget for det demokrati som en centralregering i Kabul og Bagdad skulle hvile på, via den militære styrke som var dets magtfulde grundlag.

Samtidig bedrog man sine egne soldater i felten ved at udbetale mia. af penge til et korrupt styre og dets medløbere, vel vidende at korruptionen var nærmest totalomfattende, og alene sugede endnu flere falske loyale til de springende pengekilder, som bestemt ikke fremmede ægte loyale folk til fremme af et bedre demokrati.

Det demokrati soldaterne skulle kæmpe med livet som indsats dagligt, underbød politikerne med penge i løs vægt i centralregeringen til de mest korrumperede og deres falske medløbere, uden man sagde stop!

De seneste dages afsløringer viser med al ønskelig tydelighed, der er brug for Irakkommissionen, til afdækning af sandhederne bag "krigspartiernes" beslutninger, for ellers må de leve med mistankerne lige så længe, og med de drypvise sandheder der nok vil komme fremover, om deres fordrejninger af sandhederne.

Med de seneste afsløringer af "krigsregeringens" fordækte politiske spil , og her træder AFRs konsultation med den amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz, som han giver tilsagn om Danmark deltagelse ved en krig med Irak, og som ufrivilligt påkalder sig en absolut hvis den mest rædselsfuldt tænke tanke sig på i ens bevidsthed, - "var det her AFR ofrede 8 danske soldaters liv, for siden at kunne profitere på dette, med stillingen som generalsekretær for NATO"?

Vi ved allerede fra AFRs fortid som minister i Schlütterregeringen, at han med bedrag førte folketinget bag lyset, som på folketingssprog blev kaldt noget så fint som "kreativ bogføring", og hvor AFR måtte forlade sin ministerpost i utide, at AFR havde problemer med sandheden og ærligheden, så de nylige afsløringer lægger sig kun til fortidens synder, og giver os et billede af en selvindforstået fantast, der ikke mener demokratiet er godt for demokratiet, men hans opfattelse er langt bedre.

Med den krigserklæring til Paul Wolfowitz på Danmarks vegne, er AFR gået skridtet videre, ud i lumpenheden og råddenskabens mørke for sine egne ambitioner om en international stor karriere "i freden hensigt", og tilbyder de ultimative ofre af egne landsmænds liv, som han giver villigt i bytte for opfyldelsen af sin ambition.

- En handel med djævelen - er og bliver en handel med djævelen(!), hverken mere eller mindre, og kan let blive han eftermæle, nu hvor Irakkommissionen er nedlagt.

- Hvad må de dræbtes efterladte dog ikke tænke?

Niels Duus Nielsen

Tak til Jimmy Solgaard for den forsinkede eftertanke. Jeg har selv forsøgt at tale et meget ungt menneske fra at blive udsendt, uden held, men han kom da hjem igen i eet stykke og - forhåbentlig, det vil vise sig - uden større psykiske men. I dag er han så blevet lidt ældre, og eftertanken har indfundet sig. Nogle gange er man nødt til at begå en fejl, før man kan indse, at det er en fejl.

Til de mennesker, der har så travlt med at stille soldaterne til ansvar: Har I aldrig selv været unge og uansvarlige?

Selvfølgelig skal unge myndige mennesker stilles til ansvar for deres handlinger, det ønsker de jo også selv, for der er ingen, der kan lide at være under formynderi, ikke engang børn. Men da meget unge mennesker kun har meget få erfaringer at trække på, er det de lidt ældre voksne, og især os, der er så meget ældre, at vi ligefrem er blevet gamle, der har det egentlige ansvar for at eftertanken bliver formuleret - vel at mærke før vi handler. Jeg var selv stærk modstander af, at landet gik i krig, men jeg gjorde det ikke godt nok, så jeg påtager mig en del af ansvaret

Det var jo ikke helt unge 18-årige voksne, der manipulerede med befolkningen for at sende det lille fredselskende land i krig, men de lidt ældre politikere, der så en politisk (og personlig) fordel i at blive en krigsførende nation.

Årsagen til at Ellemann kan slippe afsted med at sige "at der ikke er grund til at tærske mere langhalm på de krige", og at beslutningen om at nedlægge kommisionen, ikke har afstedkommet store demonstrationer på slotspladsen. Er jo desværre helt indlysende: Det også er den brede befolknings synspunkt ! Der er x-factor på fredag, kendte der laver kager på kæmpeskærmen og så kommer den nye I-phone 12, så who gives a f.....! En befolkning har de parlamentarikere og den presse de fortjener. Det har vi også!!

Niels Duus Nielsen

bump

Denne artikel er for længst druknet i den almindelige stormflod af nyheder og ikke-nyheder, som medierne hele tiden udsætter os for. Men den er vigtig for vores selvforståelse som danskere. Så den fortjener at blive læst og genlæst. Derfor denne kommentar - se den som mit impotente forsøg på at hjælpe Jimmy Solgaard og hans kammerater ved at genoplive en død tråd.

De danske udsendte soldater er mennesker som du og jeg, men de bærer på nogle erfaringer, som de færreste af os nogen sinde vil kunne forstå. De har sat livet på spil, de fortjener et svar, mere end politikerne fortjener at blive skånet for ubehagelige afsløringer. Vi har jo trods alt ikke dødsstraf i Danmark, selv ikke for landsforræderi.

"Når politikerne ikke taler, er de tilgængelige veteraner de eneste, nogen kan konfrontere, men vi er ikke dem, der skal konfronteres. Det skal politikerne. Jeg påtager mig ikke ansvaret, men jeg er fuld ud bevidst om, at jeg er én af de få, man kan stille spørgsmål til og få svar fra. Fra min position og op igennem systemet, holder folk deres kæft."

Søren Kristensen

Det lader til at være en af enhver krigs mange omkostninger, at en vis procent veteraner føler sig svigtet. Det er i hvert fald set og hørt mange gange ned gennem historien. Undtaget er selvfølgelig de få tilfælde, hvor der er tale om en definitiv og glorværdig sejr. På den måde kan krig godt minde lidt om professionel fodbold, alt andet lige.. Må man foreslå, at den næste krig henvises til fodboldbanen, med mindre den er strengt nødvendig?