Nyhed
Læsetid: 3 min.

CEPOS: V-regeringen lægger op til lavt reformtempo

Det bliver vanskeligt for den nye Venstre-regering at gennemføre reformer, der øger arbejdsudbuddet. Den lækkede rapport fra Dagpengekommissionen viser, hvor svært det bliver, mener tre tænketanksøkonomer
Indland
14. august 2015

Siden 2009 har det store tema i den økonomiske politik været at øge arbejdsudbuddet og få flere danskere i beskæftigelse.

I regeringsgrundlaget bebuder Venstre, at regeringen vil »videreføre reformpolitikken«.

Men det bliver svært for Venstre at gennemføre nye reformer, der øger arbejdsudbuddet i samme størrelse, som det er sket under de seneste to regeringer.

»Det er klart, at i takt med at man har taget de mere lavt hængende frugter, så bliver det sværere, og de politiske omkostninger bliver højere,« siger Jens Hauch, der er vicedirektør i tænketanken Kraka.

De foreløbige beregninger fra Dagpengekommissionen, som blev omtalt onsdag, viser, hvor svært det kan blive for regeringen, mener Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

»Dagpengemodtagere er de mest arbejdsmarkedsparate modtagere af overførselsindkomst, vi overhovedet har,« siger han. Alligevel viser Dagpengekommissionens beregninger, at beskæftigelsen kun vil blive øget med mellem 0 og 1.300 personer i de tre dagpengemodeller, som kommissionen arbejder med.

Hvis Venstre ikke på dagpengeområdet kan øge arbejdsudbuddet mere, så bliver det svært at fortsætte det reformtempo, der er set i de seneste fem-seks år, mener han.

Lavt reformtempo

Frederik I. Pedersen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, vurderer, at politikerne efterhånden har »været hele raden rundt« og »lavet rigtig mange arbejdsudbudsreformer igennem rigtig mange år«.

»For os at se er der ikke grund til at lave store reformer, der øger antallet af hænder på arbejdsmarkedet, når vi ser frem mod 2020,« siger Frederik I. Pedersen.

»Vi er meget mere bekymrede for, om de hænder, der kommer ud på arbejdsmarkedet, har de rigtige kvalifikationer.«

Under Lars Løkke Rasmussens første periode i statsministeriet fra 2009 til 2011 blev arbejdsudbuddet øget med 80.000 personer. Under Helle Thorning-Schmidt blev arbejdsudbuddet øget med yderligere 30.000 personer.

Mads Lundby Hansen mener, at den nye Venstre-regering i sit regeringsgrundlag lægger op til et meget lavere reformtempo end både den tidligere VK-regering og SR-regeringen.

Hvis man lægger alle tiltagene i Venstres regeringsgrundlag sammen, så vil det øge arbejdsudbuddet i størrelsesordenen 10.-12.000 personer, vurderer han.

»Det peger umiddelbart ikke i retning af et højt reformtempo.«

Ingen reformmål

Finansordfører i Venstre, Jacob Jensen, forklarer, at når regeringen skriver, at den vil »videreføre reformpolitikken«, så dækker det over en meget enkel ambition:

»Flest mulig skal i arbejde. Og jo længere vi kan komme i den retning, jo bedre er det,« siger han.

Siden 2001 har alle regeringer i deres regeringsgrundlag haft et mål for, hvor meget arbejdsudbuddet skal øges. Helle Thorning-Schmidt havde i sit regeringsgrundlag også et mål for, hvor meget produktiviteten skulle bidrage til at løfte velstanden i 2020. Men i det nye regeringsgrundlag fra Venstre er der ingen konkrete mål for den økonomiske politik. Og Jacob Jensen vil ikke sætte et mål for, hvor meget reformerne skal bidrage til at øge beskæftigelsen eller væksten.

»Et mål skal give en eller anden form for mening. Når vi er 34 mandater i en regering, så er der rigtig mange andre interesser i Folketinget. Hvor langt vi kan komme afhænger af, hvad de andre partier, der skal være med til at danne et flertal, vil være med til,« siger Jacob Jensen.

Derfor mener han ikke, at man kan afkræve Venstre et præcist svar på, hvad partiets reformambitioner er.

Han forstår heller ikke, hvordan Mads Lundby Hansen kan regne sig frem til, at regeringsgrundlaget maksimalt vil give et øget arbejdsudbud på 10.-12.000 personer. »At han kan regne på noget, som vi ikke en gang selv har sat detaljer på, det synes jeg er flot,« siger Jacob Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I denne sammenhæng hedder det altså arbejderudbud og ikke arbejdsudbud... Når og hvis det er muligst bør man straks i vores hellige demokratis navn korrigere dette groft manipulerende og virkelighedsfjerne DJØF sprog.

Peter Nørgaard, Mikael Velschow-Rasmussen, Helene Kristensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Hele tankegangen i artiklen virker generelt stødende.
De fattigste, de uværdig, skal stå til rådighed for de rigeste, de værdige.

Intet nyt fra Cepos og Mads Lundby. Om jeg begriber, hvorfor de altid bliver citeret i pressen. Vi kender deres holdninger, ved hvad de står for. Det KAN da ikke have nogen nyhedsværdi længere!

Erik Jensen , Peter Nørgaard og Erik Nissen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Skal vi nu udsættes for Cepos' hjernevask igen? Deres samfundsdestruktive hærgen er alt for velkendt.

Ivan Breinholt Leth

Det store tema i den økonomiske politik har været at øge arbejdsudbuddet og få flere danskere i beskæftigelse. Altså DET store tema.... Øget arbejdsudbud og øget beskæftigelse er en og samme sag - forstås. Eller øget beskæftigelse er en automatisk følge af øget arbejdsudbud. Når virksomheder fyrer ansatte, øges arbejdsudbuddet. Altså fyringer fører til øget beskæftigelse, hvis man følger logikken.
Denne forvrængede ideologi har vundet så meget indpas i sproget, at dens kortslutninger tages med den største selvfølgelig. Og det er vel lige præcis det, som er meningen? 72% af de danske vælgere mener, ifølge en CEVEA undersøgelse, at øget arbejdsudbud betyder, at regeringen vil skabe flere jobs! Forvirringen er total, og Joseph Goebbels har endnu en gang fået ret: Når en løgn gentages tilstrækkeligt mange gange, blver den til sandhed. Og jo større løgnen er, jo større er sandsynligheden for, at den bliver bredt accepteret. Selv af personer som ikke tilhører den politiske fløj, som kolporterer løgnen.

Mikael Velschow-Rasmussen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

CEPOS er også foretrukne i TV2, hvor de får virkelig meget taletid. Men noget helt andet er, at det er meget misvisende at tale om et ¨reformtempo¨. Der er ikke tale om reformer her, men om nedskæringer i velfærden og omfordeling fra de fattige til de rige, samt i øvrigt forbedring af bilisternes forhold gennem afskaffelse af de fleste fotovogne (for man må ikke genere dem og bruge det som en pengemaskine, som de siger på de kanter). Det er jo mildest talt en opfordring til at bevar og udbygge den lovløshed, der i forvejen hersker på de danske veje. En sand reform, må man sige.

Helene Kristensen

Det med fotovognene er da absurd. Først bruger en regering mange mange skattekroner på at anskaffe dem, derefter smider en følgende regering bilerne på genbrugen. Den slags fråds med skatteydernes surt tjente penge - og de penge som er blevet sparet på undervisning og pleje - burde udløse kollektive skridtbank til samtlige involverede politikere.

For øvrigt burde Mads Lundby idømmes 1 års tvungen ophold på en almindelig arbejdsplads ude i virkeligheden.

Karsten Aaen, Erik Nissen og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar