Danskerne skal til stemmeurnerne endnu en gang i løbet af den kommende tid. Det mener regeringen og et flertal af Folketingets partier, der ønsker at følge den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet op med en tilsvarende afstemning om det danske forsvarsforbehold.
»Regeringen ønsker forsvarsforbeholdet ophævet. Det er også den seneste forsvarskommissions anbefaling, og den tilslutter vi os,« siger forsvarsminister Carl Holst (V). Fra samme parti siger forsvarsordfører Peter Juel Jensen, at det bør ske hurtigst muligt.
»Forsvarsforbeholdet begrænser Danmarks mulighed for at deltage i EU’s fredsbevarende operationer, og den begrænsning ser vi gerne fjernet,« siger han.
Regeringen bakkes op af Socialdemokratiet, Radikale, Konservative og SF, som tilsammen sidder på et flertal i Folketinget.
Læs også: Frygten for en EU-hær er forsvundet
De fem partier er enige om, at tiden er moden til at ophæve det danske forsvarsforbehold, som siden 1993 har forhindret Danmark i at deltage i EU’s forsvarssamarbejde. »Vi vil også meget gerne af med forsvarsforbeholdet,« siger Socialdemokraternes forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen.
»Vi lever i en mere og mere urolig verden, hvor det er vigtigt, at Danmark har mulighed for at deltage i internationale missioner sammen med vores allierede i EU,« siger han og peger især på en række fredsbevarende EU-missioner på Balkan og i Afrika, hvor Danmark efter hans mening burde have været med.
»På sigt får vi brug for, at der er andre organisationer end NATO, der kan engagere sig i verden,« siger han.
Konservatives ordfører Rasmus Jarlov bakker op: »Vi er tilhængere af at afskaffe forbeholdet, så vi kan være med der, hvor beslutningerne bliver truffet. EU kan ikke træde i stedet for NATO, men det er godt at have flere muligheder,« siger han.
Samme holdning har den radikale ordfører Martin Lidegaard og SF’s ordfører Holger K. Nielsen, der understreger, at en ophævelse af forsvarsforbeholdet også giver Danmark mulighed for at »orientere sig mere mod Europa end mod USA«.
»Det vil være godt at få Danmark tilbage på det europæiske spor, vi fulgte i 80’erne og 90’erne,« mener Holger K. Nielsen.
En ting ad gangen
Præcis, hvornår danskerne skal stemme om forsvarsforbeholdet, vil hverken regeringen eller de andre partier lægge sig fast på. Som forsvarsminister Carl Holst siger til Information:
»Vi har indgået en politisk aftale om at sætte retsforbeholdet til folkeafstemning. Og når det er sket, vil vi med udgangspunkt i den parlamentariske situation se på, hvordan vi kan få forsvarsforbeholdet til afstemning.«
Ingen af de fem partier mener, at de to folkeafstemninger bør slås sammen.
»Det er vigtigt at tage forbeholdene et ad gangen, og her har retsforbeholdet klar prioritet. Det haster simpelthen mere, fordi det forhindrer Danmarks deltagelse i EU’s kriminalitets- og terrorbekæmpelse,« siger Venstres Peter Juel Jensen.
Og det er Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen enig i: »Det løb er kørt. Retsforbeholdet er det vigtigste, så det er rigtigt at tage det først – og så forsvarsforbeholdet som nummer to.« Det samme mener Konservative, Radikale og SF.
Ikke alle Folketingets parter er imidlertid begejstrede for en kommende folkeafstemning om forsvarsforbeholdet. Liberal Alliances ordfører Leif Mikkelsen mener ikke, Danmark har brug for mere EU. Tværtimod.
»Vores forsvarssamarbejde ligger i NATO-regi, og det er helt fint. EU er alt for fodslæbende, det så vi i forhold til Ukraine,« siger han.
Også Enhedslistens ordfører Eva Flyvholm er imod en folkeafstemning. »Vi skal ikke deponere mere magt i EU, end vi allerede har gjort,« siger hun, men ser gerne, at Danmark deltager i flere fredsbevarende operationer i FN-regi. Dansk Folkeparti har ikke ønsket at kommentere spørgsmålet.
DF har ikke ønsket at kommentere spørgsmålet ??
Nu begynder løftebruds-affaldsspanden at brænde. Hvad mener DF egentligt ? Så er man imod EU og så ved man ikke, og så har man pludseligt afgivet suverænitet og deponeret mere magt til plutokraterne.
Stop da for pokker med at lege med befolkningen. Ellers taber i alt. DF, i har en meget dårlig sag her !
I har ført valgkamp på at forsvare DK og nu er alt pludseligt til salg. Total svigt ! I pisser på befolkningen !
Nej, vi skal ikke deponere mere magt i EU - i det hele taget er det forbløffende så mange kræfter, man ønsker at bruge på fredsbevarende - ? - eller krigshandlinger i udlandet.Det er muligt, at de herrer Carl Holst og Peter Juel Jensen er vilde med at profilere Danmark i dette regi - og at mange partier er med på vognen :-/
Jeg håber, den danske befolkning er mere fornuftig både økonomisk og vedr. de unge mænd, der skal deltage i disse profileringer - og stemmer NEJ!
Europæerne er ikke længere bange for et militært stærkt og handlekraftigt EU, forlyder det - men måske handler det mere om at vi europæerne er blevet mere arrogante, mindre lyttende, mindre respektfulde overfor omverdenen? Der er en jo en terror, som truer - islam som lurer. Horderne af fattige fra fejlslagne stater. Og i østen stiger Putin op.
Måske ér de arrogante europæere blevet mere angste. Mere misbrugte. Mere idiotisk nyttige.
Venstres Carl Holst er eilist. Spørgsmålet om at han også er korrupt, i henhold til hans udnyttelse at de favoritiserende poltiske vedtagelser, hvor Carl Holst benytter sig af vedtagne økonomiske beslutninger, der oprindeligt ikke var tiltænkt Carl Holst formål, har hun relevans i forhold til venstres overordnede forståelse. Den er imidlertid fuldstændig ligeså elitistisk som den forhenværende regering.
Medf andre ord, hvis ikke venstre får Carl Holst ned på gulvet, så er det et søm til Venstre regeringens forudseete døende levetid. Venstre holder ikke to år med politiske tåber som Carl Holst i føresædet.
Det er en spådom. Indenfor to år, deromkring, kommer der et nyvalg. Venstre er ikke egnet, ganske som Socialdemokraterne, til at vagetage befolkningens interesser. Spørgsmålet bliver så om DF ser skoven for bar træer, eller om DF er påvirket af strategi uden befolkningens konsensus?
Får EL magten ruinere de landet. Får Radikale Venstre magten sker det samme. Socialdemokraterne fatter ikke en brik af hvad der sker, så spørgsmålet bliver i henhold til EU, hvem af de elitære partier der er mest ivrige for at afgive den resterende suverænitet.
Det bliver spændende, med politiske elitære tåber på begge fronter, ingen af dem i stand til at erkende, at uden befolkningens støtte, så er de intet andet end politisk halvdemokratisk affald.
Regeringen burde udskrive Folketingsvalg, hvis den ene eller begge afstemninger bliver et nej, men så anstændig er den nye Statsminister vel næppe.
Hvis danmark opgiver forsvarsforbeholdet vil det betyde et militært svækket forsvar, da man så ville skulle spare kampsoldater væk for at få råd til stabssoldater i det europæiske militær-politiske bureaukrati.
Ditte Jensen.
Du har fuldstændig ret. DF skal passe gevaldig på. Der bliver ikke givet ved bordet uanset hvem det handler om.
Over tid findes der kun; Gør politikere, hvad i får besked på af befolkningen, eller uddø. Tålmodigheden med elitære politikere, inklusiv tåben Carl Holst, er på uigenkendelig retur. Har Venstre ikke lært af Løkkes fejldispotitioner? Har Socialdemokraterne ikke lært at Thornings løftebrud? Radikale Venstre ved de fleste er ude af stand til at lære noget som helst.
Men hva med DF? Har Tulle forstået at det her handler om politisk troværdighed?
Nu må vi se ...
DF vil ikke svare på sådan et spørgsmål???!! DF plejer sgu da ellers at være ret klare i spyttet mht. EU. De plejer at råbe nej og stemme ja alligevel....
Og igen...hvis flertallet på borgen er uenig med flertallet af befolkningen, hvordan kan de så være vores repræsentanter?
Samme afstemning igen, indtil vi svarer ja til mere integration med EU.
Vi bliver aldrig spurgt igen om integration, vi tidligere har svaret ja til.....
»Det vil være godt at få Danmark tilbage på det europæiske spor, vi fulgte i 80'erne og 90'erne, mener Holger K. Nielsen.«
Så har man set det med. Lider Nielsen af alvorlig personlighedsforstyrrelse eller er det slet ikke den samme Nielsen, - Holger og konen, som sagde nej til unionen?
Som bekendt definerede SF forsvarsforbeholdet og de andre forbehold, og den nationalistiske EU-skepsis, som havde rødder tilbage til 1972, kalder Nielsen såmænd nu også 80'erne og 90'ernes europæiske spor. I den tro, at Information har citeret Nielsen korrekt, er man målløs, ikke over at Nielsen nu ser anderledes på sagen, men over den historiske fremstilling. Den slår al opløjethed i erindringer med adskillige længder.
Endelig, endelig så mange afstemninger om EU som muligt.
Det er snart den sidste rest, den sidste fornøjelse i det vi kalder for demokrati, at få lov til at sige NEJ, nej og atter nej til mere suverænitetsafgivelse, nej til mere centralisme, nej til Danmark som udkantsEU.
Om DFs udmelding er kun at sige:
DFs løftebrud efter valget del 3 ud af ukendt antal??
Det er selvfølgelig meget relevant at få trukket frem at df( nazipartiet) ikke er til at stole på og aldrig har været det.
Når det er sagt, kommer vi nok til at se et flertal i befolkningen blindt følge afgivelsen af mere suverænitet til eu, så folket (nogle af dem) bliver igen bondefanget af politikere som ikke tjener det danske folk men igen tjener de hemmelige sammenslutninger af velhavere.
I denne verden betjener magthaverene sig af et lovkompleks som grundlæggende er dybt kriminelt, til at undertrykke folket og et andet sæt som gælder dem, hvilket betyder at de bare skal sige undskyld og beklage eller der kommer en besked om at det vil blive undersøgt, men der er ingen der stilles til ansvar for noget som helst, krige - goldmansachs - skifferboringer og en lang række andet lort.
Det officielle Danmark - Bush´s og Obama´s, eller rettere, hvad udenrigspolitik angår, de bestemmende neo-konservative krypto-fascister´s terrier, der sammen med Norge var helt i front med præcisions-bombningen af de, der forsvarede Libyen - kan ikke sværge troskab nok til denne amerikanske højrefløj, og vil nu deltage i EU´s "fredskabende" operationer.
Har EU da hidtil medvirket til at skabe fred i de krige, EU medvirkede til at skabe - i Bosnien og Kosovo?
Og hvis interesser mon DK skal medvirke til at varetage gennem "fredsbevarende" indsatser?
Og mon Venstre´s udenrigsminister vil gøre "indsigelser" over for krigskræfterne i USA (Nato)?
Det er meningsløst at differentiere mellem USA (Nato) og EU.
EU kunne potentielt være en rival til USA (Nato), men er, og har gennem hele dets levetid, ageret som en paraplyorganisation herfor. EU kan ikke militært-logistisk, og var som man så i Jugoslavien, helt afhængig af USA (Nato).
Og alternativt at "forfølge EU- eller FN-sporet"?
Jamen, USA tilsidesætter da bare FN og EU, når det gælder - når der er tale om/ når USA definerer det som emergency situations - som i Jugoslavien, Irak og Libyen, og hele vejen igennem.
Og USA skal nok sørge for at fastholde EU i denne afhængighed, ikke mindst når det endelige slag om Ukraine skal slåes, og "udvidelsen" mod øst skal cementeres gennem anbringelse af såkaldt tunge våben(anti-ballistiske missiler) op ad Rusland´s grænser.
Det kan således nemt trække op til en nuklear krig mod Rusland - i Europa.
Og Nato er såmænd ved at forberede et sådan slag gennem krigs-øvelser i øst-Europa - selvom Nato-medierne naturligvis ikke informerer herom.
Vejen til fred går altså ikke igennem, at DK/Socialdemokraterne integrerer sig yderligere i EU - gennem tilslutning til USA-styrede "fredsbevarende indsatser"!
NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ
EU - fredsbevarende ? Hvordan gik det i Ukraine efter EU's fejlslagne, imperialistiske tiltag i landet ? Hvad har det ikke kostet begge sider i konflikten ?
Med hensyn til krigspolitik har vi NATO. Forestil jer en EU hær med en fransk general i spidsen. Jeg får sgu kuldegysninger.
Optimisme er :
at tro nogen vil stemme for ophævelse af forbeholdene efter det store togrøveri i Athen, de kriminelle masser i Calais og Tyrkiets tackling af det store store kurdiske problem.
Visumkrav for ' svenskere' er vist mere på ?
5.8. kl. 11:30
JA Peter ... og atter NEJ.
Hvis nogle måtte tro det så handler det ikke om forsvarsforbehold.
Politikerne er udemærket klar over at Danmark i forvejen klarer sig elendigt i den symbolske deltagelse mod IS.
Det her handler udelukkende om at visse kræfter ønsker at Danmark indgår som forbundsstat i den europæiske union på linie med de øvrige EU stater.
Alle ønsker om at afskaffe nogle af de fire forbehold handler om det og det alene.
Om snakken handler om forbehold overfor forsvar, økonomi, politisamarbejde osv er ligegyldigt. Forbeholdene skal VÆK!
Så længe vi har forbehold er vi ikke fuldgyldigt indsyltede i idelogernes utopi om et forenet europa.
Lad jer endelig ikke narre.
Økonomi, politi og militær er det sidste vores elskede folkevalgte tænker på lige før at de falder i søvn.
Nul Putte!
EU skal ikke have så meget som en rusten bajonet. Danmarks forsvarsmæssige forpligtelser er i Nato. Selvfølgelig. Vi kan da ikke bare svigte Grønland, og sælge al suverænitet til EU-imperialisterne.
Forsvaret skal fortsat være EU-fri zone. I modsat fald bør det danske forsvar forlade Grønland omgående.
@Jesper Hansen
Vi kan ikke sælge noget til EU, som vi allerede har solgt til USA, der som bekendt har Thulebasen på Grønland.
Det danske forsvars integration i NATO er både dyrt, dumt og voldsomt udsigtsløst, både nationalt, regionalt og globalt. Det danske forsvar er aggressivt indstillet, baseret på en helt fejlagtig geopolitisk dikotomi og en konfliktprovokativ litani. EU og NATO er problemgeneratorer, (med)skabere af de 'udfordringer', såvel planeten som menneskeheden er under trussel fra.
@Peter Jensen
"Det danske forsvars integration i NATO er både dyrt, dumt og voldsomt udsigtsløst..."
Mener du dermed at hvis Danmark indgår i en EU baseret militær union vil dansk militær indsats blive billigere, smartere og mere indsigtsfuldt?
Du ved godt at det i realiteten bliver Frankrig (jøsses) der i praksis skal koordinere operationer, også imod de lande som de har de største våbenhandler med?
U a´ EU å a´ NATO, som en del si´r på Fyn. Og lad os så få liv i et o r d e n l i g t og ligeværdigt nordisk samarbejde - uden kolonier og uden herrefolks mentalitet. Tak.
Det er udmærket, der kommer en sådan afstemning. Især, hvis den inkluderer en afstemning om medlemsskabet af EF, hvor man har lov til at stemme nej...
Naturligvis vil dette ikke ske i min levetid... Jeg har (meget desværre) ingen respekt for ledelsen danske stat længere. Overhovedet ikke.
@Peter Nørgaard
Nordisk samarbejde er en død sild - som tidligere bevist, da Nordek røg på gulvet.
Og det er kun blevet mere besværlig efterfølgende.