Interview
Læsetid: 4 min.

’Folk vil hellere give penge til dyr end flygtninge’

Desperate flygtninge blev forleden spærret inde på et stadion på den græske ø Kos. Det er ’fuldstændig absurd’, at vi ikke kan håndtere flygtningestrømmen bedre på europæisk jord, mener generalsekretær for Røde Kors, Anders Ladekarl
Tirsdag i denne uge bryder kaos ud på den græske ø Kos, da de lokale myndigheder samler cirka 2.500 immigranter – ifølge den britiske avis The Guardian – på et lokalt fodboldstadion for at registrere dem. Det skaber lange og tætte køer, hvor folk skubbes frem og tilbage. Politiet tager både knipler og brandslukkere i brug for at skabe ro i folkemængden. Ifølge FN’s Flygtningehøjkommisariat er mere end 124.000 flygtninge ankommet til de græske kyster alene i løbet af årets første syv måneder.

Tirsdag i denne uge bryder kaos ud på den græske ø Kos, da de lokale myndigheder samler cirka 2.500 immigranter – ifølge den britiske avis The Guardian – på et lokalt fodboldstadion for at registrere dem. Det skaber lange og tætte køer, hvor folk skubbes frem og tilbage. Politiet tager både knipler og brandslukkere i brug for at skabe ro i folkemængden. Ifølge FN’s Flygtningehøjkommisariat er mere end 124.000 flygtninge ankommet til de græske kyster alene i løbet af årets første syv måneder.

Angelos Tzortzinis

Indland
14. august 2015

Næsten et døgn. Så længe stod 2.5oo flygtninge stuvet sammen bag politifolk og hegn på et stadion i det græske ferieparadis, Kos. Det beretter den britiske avis The Guardian.

Røde Kors er tilstede på øen, men ifølge generalsekretær Anders Ladekarl kan midlerne, han har at arbejde med i Grækenland, slet ikke måle sig med udfordringerne. Der er simpelthen ikke er nok penge til rådighed, og det må der laves om på, mener han.

»Vi gør som hjælpeorganisationer alt, hvad vi kan, men selvfølgelig kan sådan et problem ikke løses af hjælpeorganisationerne alene. Vi kan putte et plaster på såret, og det plaster vil vi gerne gøre meget større. Men det kræver, at regeringen også giver os ressourcerne til det,« siger han.

Røde Kors har for nylig tilført to millioner kroner af deres privat indsamlede midler til hjælpearbejdet i Sydeuropa. Men spørger man generalsekretæren, er der ingen tvivl om, hvor de næste midler skal komme fra.

»Det her er et regeringsansvar. Det er den græske regerings ansvar at tage hånd om de mennesker, der kommer på deres jord, ligesom det er den danske regerings ansvar, hvis de kom her til Danmark. Men grækerne magter ikke opgaven alene, og derfor må det europæiske samarbejde hjælpe med at løfte opgaven,« mener Anders Ladekarl.

Jamen det er jo i Europa?

Billederne af de indespærrede flygtninge på fodboldstadionet på Kos er gået verden rundt, og ifølge Anders Ladekarl er det »fuldstændig absurd«, at man ikke kan håndtere flygtningene på bedre vis i Europa.

Men netop fordi det sker på europæisk jord, er der en vis berøringsangst, siger han.

»Vi må acceptere, at vi har at gøre med en humanitær katastrofe. Hvorfor skulle man ikke kunne lave en teltlejr i Grækenland, ligesom man gør på den anden side i Libanon?« spørger Anders Ladekarl.

At flygtningene befinder sig på europæisk jord, skaber nogle problemer i forhold til tildelingen af støttekroner. Der findes nemlig regler for, hvilke lande udviklingspenge eller nødhjælpspenge kan bruges i. Grækenland står ikke på sådan en liste, da man normalt ikke opfatter Grækenland som et fattigt land. Men ifølge Anders Ladekarl kalder »drastiske« situationer, som den vi netop har set på Kos, på »fleksible løsninger«.

»Vi ville gerne, at der rent faktisk bliver åbnet nogle muligheder for, at vi kan bruge penge i for eksempel Grækenland, der ellers normalt skulle have været brugt i for eksempel Somalia. Somalia har også brug for hjælp, men de flygtninge, vi ser i blandt andet Grækenland, er i en næsten livstruende situation. Derfor må man finde nogle løsninger, hvor vi kan dispensere fra de normale rammer,« siger Anders Ladekarl.

Når verden oplever naturkatastrofer, samler danskerne ofte penge ind via store kampagner og landsindsamlinger på tv. Vi har endnu ikke set en landsindsamling for flygtningene, der kommer til Europa, men Røde Kors har haft deres egen indsamling over sommeren. Ifølge Anders Ladekarl ville det dog være synd at sige, at organisationen ligefrem er blevet »væltet ned af folk, der gerne ville donere til hjælpearbejde«. Der er nemlig kun kommet omkring 50.000 kroner ind. Det kan der ifølge generalsekretæren være flere grunde til.

»Flygtninge er noget af det, vi traditionelt har allersværest ved at samle ind til. Folk vil faktisk hellere donere penge til dyr og dyrevelfærd, end de vil til flygtninge,« siger Anders Ladekarl.

En anden grund til at det ikke vælter ind med nødhjælpskroner, kan ifølge Ladekarl også være, at de fleste mennesker ser de sydeuropæiske lande som relativt rige lande, som burde kunne håndtere situationen selv. Det gælder både privatpersoner og det europæiske samfund. Men det er ifølge generalsekretæren ikke holdbart.

»Vi står med en alvorlig situation, hvor der kræves drastiske midler, og både de græske myndigheder, men også alle de andre europæiske regeringer må stilles til ansvar for at gøre det nødvendige,« mener Anders Ladekarl.

Grækerne magter det ikke

Grækenland har på det seneste skabt mange overskrifter i forbindelse med landets økonomiske krise og forholdet til EU. Og netop de økonomiske problemer i Grækenland har ifølge Anders Ladekarl en stor indvirkning på, hvordan Grækenland håndterer flygtningestrømmen.

»Det kan godt være, at EU har bevilliget en masse penge til den græske regering, men de kommer altså ikke ud og hjælper flygtninge. Deres systemer er lagt ned,« siger Anders Ladekarl, som peger på, at Røde Kors’ græske frivillige også er mærket af den generelle økonomiske situation i landet.

Desuden, forklarer han, er den græske regering heller ikke nødvendigvis interesseret i at modtage mere hjælp, da de ikke ønsker at beholde flygtningene på græsk jord.

»Lige nu ser det ud til, at grækerne i virkeligheden er mest interesserede i, at der ikke sker noget på hjælpefronten. På den måde håber grækerne på, at flygtningene kommer hurtigt videre. Men det hjælper ikke meget i det store billede, for så er det bare i Ungarn eller i Serbien, at problemet opstår. Derfor skal vi hjælpe grækerne. For de magter det simpelthen ikke selv.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Alle registrerede flygtninge i verden udgør 10% af Europas befolkning. Det er ikke meget - og det burde kunne håndteres - problemet er bare, at det stort set kun er Vesten, der føler ansvar for at hjælpe og integrere.

Rasmus Kongshøj, Martin Schou, Troels Ingvartsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Nørgaard

Så.: " - problemet er bare, at det stort set kun er Vesten, der føler ansvar for at hjælpe og integrere", Peter Hansen. Hvor har du det fra..? Dansk Folkeparti..?

Ole Rasmussen

Wikipidea : Kos er en græsk ø i det Ægæiske Hav på ca. 295 km² med ca. 30.000 indbyggere, hvoraf de fleste bor i og omkring byen Kos. Øen er beliggende i øgruppen Dodekaneserne. Øen kendes fra den græske oldtid for at have huset Hippokrates.

Jeg tror ikke jeg forstår hverken Anders Ladekarl eller Informations motiver ved at bringe dette indlæg. Kan man blive oplyst?

Marius Rizoiu

Peter Hansen
Hvorfor synes du, at det også er de europæiske fattige lande, der skal modtage disse flygtninge?
Disse lande har ikke råd til det. Og der er i hvert fald ingen af flygtningene, der vil bo i østeuropa.
Det er åbenlyst, at de helt vil nå til Tyskland, DK, Norge,Sverige eller i værste fald i England. Det er så nemt at forstå hvorfor. Så det er blevet lige pludselig meget-10% af verdens flygtninge (uden at regne fattigdomsflygtningene) fordelt mellem 5 lande.
Hvad skal en flygtning i Rumænien eksempelvis?
Man får næsten ingenting som flygtning, kun kost og logi, sproget er det svært at tilegne sig, kontanthjælpen er umuligt at leve af.

Else Marie Arevad

Jeg tror nu godt, at folk ville give penge til en sådan indsamling. Anders Ladekarl siger, at Røde Kors har haft deres egen indsamling over sommeren, men den havde jeg ikke hørt om, og jeg er nok ikke den eneste. Nu har jeg været inde på Røde Kors' hjemmeside og fundet den under overskriften Hjælp flygtninge i Grækenland og Sydeuropa. Her er et link til den: https://www.rodekors.dk/stoet/flygtninge-sydeuropa

Poul Sørensen, Heidi Josefsen, Sabine Behrmann, Peter Hansen, Morten Lind og Peter Nørgaard anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Hjælp over indsamlingsbøssen er en krone i en tiggerskål. En ganske lemfældig og upålidelig hjælp! Kun verdens stater kan afgørende hjælpe, men ingen gider betale til f.eks. FN. Der er flere penge i våben og konflikt.
Jeg ved ikke hvor Peter Hansen har sin påstand fra, men man kan nemt forledes til at tro den er sand.

Det er ret uvist om procentdelen af flygtninge blandt de der ankommer illegalt over hav til Sydeuropa er på 10, 30 eller 50 %, men der er så mange nomader iblandt, som satser på at kunne 'flygtningegøre sig' og omgå de i Europa så udbredte indvandringsstop, at de reele flygtninge der måtte bevæge sig under FN's radar af en eller anden grund, drukner deri - mere end i selve havet de sejler over.

Else Marie Arevad
Røde Kors indsamler penge til de nævnte flygtninge via SMS. Jeg har fået et par opfordringer til at støtte i sommer, så meld dig til, så får du også mulighed det.

Det er underligt at de rige ikke vil afgive nogle af deres private ressourcer? Man kan kun blive forbavset over at vi indretter os således at man kan berige sig og rage til sig, vinde gigantiske formuer og blive mægtig i vore vestlige samfund - og vore lovgivende forsamlinger kan bruge uanede ressourcer på erobrings- og disciplineringskrige rundt omkring i verden ... og så bliver vi vrangvillige overfor fattige og afmægtige folk som er totalt på røven? Helt uforståeligt. Endnu et mysterium, som pæne, borgerlige mennesker ikke kan forstå.

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Kirsten Holmgren og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Men ja, send en sms - køb dig et barn i et u-land, affør dig din skyld og smil dig glad. Så må helvede vente lidt; det er jo trods alt også (bare) 'de andre'.

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Troels Ingvartsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Nielsen

’Folk vil hellere give penge til dyr end flygtninge’

Det er skønt og livsbekræftende, at der også er flere og flere der vil hjælpe dyrene. Vi mennesker udsætter mange milliarder dyr for forfærdeligt grov dyremishandling, og ud over "produktionsdyrene" er der mange dyr i nød, som har brug for hjælp.

Det er ikke rart at Røde Kors lederen sætter forskellige former for hjælp op mod hinanden.

John Christensen

Vandringen går fra ødelagte og mislykkede stater til - ødelagte og mislykkede stater, men det manges eneste håb.

Tankevækkende, at et hovedargument imod den kommunistiske østblok var - at de ikke kunne rejse frit ligesom os. Pipen har godt nok fået en anden lyd nu 25 år senere, skal jeg da lige love for.
Vi vil øjensynligt hellere se udefrakommendes hæl end deres tå.

Det højt besungne grundprincip om fri bevægelighed (på tværs af grænser) for varer/tjenesteydelser og arbejdskraft bør rettelig tilføjes disse ord: Skrid det er en lukket fest, for særligt udvalgte priviligerede!

For ellers kan privilegierne jo netop ikke opretholdes. Her er altså endnu en grænse for deleøkonomi.

Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Leif Høybye og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Flygtninge ville selvfølgelig blive betænkt med flere midler og kærlighed, hvis de var lige så nuttede som fx. pandaer eller løveunger. Ingen tvivl om det. Men desværre er de hverken mere eller mindre i så henseende end os andre og så bliver det sådan lidt et spørgsmål om hvor meget lidelse vi kan holde ud at se på eller høre om i medierne, uden at disse samtidig gør noget reelt for at afhjælpe situationen. Minder mig om at det er ved at være tid til en ny omgang X-faktor.

Holger Larsen, Rasmus Kongshøj og B Pedersen anbefalede denne kommentar
John Christensen

For 25 år siden hyldede vi folk der flygtede for at bosætte sig i Vesten, det var derfor ikke blot et turistanliggende.

God dag der ude

Nu står der jo ikke konkret, hvor flygtningene kommer fra, men hvis de er et produkt af Nato´s krige, må Nato-landene, herunder USA jo hjælpe dem - og andre - og gerne uden at lade deres arbejderklasser betale hele regningen.

Brian Larsen, Rasmus Kongshøj og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det er endnu mere absurd, end artiklen antyder. Kos er en turistdestination, som bl.a. Apollo, Spies og Startour sælger rejser til. Dermed er det ikke utænkeligt, at flygtninge lukkes inde på et stadion med udsigt til flere hoteller med turister. Det ignoreres sjovt nok ikke bare i denne artikel men i alle artikler om flygtninge på de græske øer.

Herman Hansen

Sjovt nok så er dem, som ikke får deres eksistens ramt af konsekvenserne af flygtninge tilstrømningen ohhh så humane og medmenneskelige, mens dem der får deres eksistens truet er rasister, nazister, nationalister, landsbytosser, idioter og alt muligt andet hvad de ohhh så humane og medmenneskelige kan finde på at kalde denne voksende gruppe.

Dansk Folkeparti går kronede dage imøde.

Martin Schou, Morten Pedersen, Hans Nielsen, Troels Ingvartsen, Bent Nørgaard og Dorthe Mortensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Herman Hansen,

Hvem er det mere præcist der får deres eksistens truet af flygtningetilstrømningen? Og hvad mener du med 'eksistens'? Taler du om den helt jordnære eksistens, hvor mennesker trues på livet gennem en mangel på ressourcer, eller er der mon tale om en mere abstrakt 'eksistens', hvor det samfund man eksisterer i opleves som både truet og truende, som følge af forandringer man ikke finder ønskværdige - f.eks. Tilsynekomsten af (for mange) brune ansigter i nærområdet?

I første tilfælde er det måske ikke flygtninge som disse eksistenstruede bør rette deres vrede imod?

I det andet tilfælde er der vel i en vis grad tale om nationalistiske, xenofobiske, ja til tider helt racistiske tilbøjeligheder? Skal vi nu til at opfinde eufemismer for det?

Troels Brøgger, Rasmus Kongshøj og Leif Høybye anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Torsten Jacobsen, hvem tror du selv?

Kilde: http://msf.dk/nyheder/flygtninge-og-migranter-paa-kos-bliver-misroegtet/

"De seneste to dage har politiet gennemført omfattende operationer for at smide mænd, kvinder og børn ud af offentlige områder og ført dem til et grusbelagt stadion i udkanten af byen uden adgang til vand, skygge eller ly."
"Det, der tidligere var præget af passivitet fra myndighedernes side, har nu taget en drejning til at være mishandling med politiets brug af hårdhændet magtanvendelse over for disse sårbare mennesker. Hovedparten af dem er flygtet fra krigene i Syrien og Afghanistan."

Torsten Jacobsen

Jeg ved det ærligt talt ikke. Det er derfor jeg spørger. Det kan jo også være at du menr noget helt tredje, når du taler om en 'truet eksistens'?

Men som du sikkert har forstået, anfægter jeg selvfølgelig med mine spørgsmål også selve din præmis: At 'nogens' eksistens overhovedet er 'truet', i ordenes egentlige betydning.

@Herman Hansen

Ja livet er generelt farligt. Men jeg er ikke sikker på hvad det er du præcist argumenterer for.

Herman Hansen

Jamen Lill Brodersen, du kan jo prøve. Og ja, livet er generelt farligt. For nogen lidt mere end andre. Men hvorfor er det sådan Lill Brodersen. Det forstå jeg ikke i detaljer.

Så tales der om 2 mio i midler. Må jeg minde om at generalsekretæren oppebærer en løn over en million om året. Aflønnet af indsamlede midler. Hvorfor kan man ikke netop sidde i toppen af en godgørende institution uden at blive millionaflønnet? Det burde da være lysten der drev dette værk.

Han burde donere 1/3 eller halvdelen af sin løn, det ville være at gå foran. Ellers lyder det sgu så hyklerisk når han taler om os andres manglende evne til at spytte i kassen.

Rasmus Kongshøj, Helge Sørensen, Martin Schou, odd bjertnes, Troels Ingvartsen, Bjarne Nielsen, Kim Strøh og Jane Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Men der jo meget, som er svært at forstå for en som mig. Hvorfor skal vi f.eks. nøjes med at hjælpe de få stærke flygtning, som finder vejen til Europa, mens et mangefold af ikke mindst børn og kvinder, samt svagelige bliver overladt til bomberne?

Bent Nørgaard, Troels Ingvartsen og Jane Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Herman Hansen
Når jeg ikke siger mere er det ikke censur, Herman. ;)

@Herman Hansen
Din nedladende sætning rettet mod mig gjorde mig pludselig nærtagende. Findes der stærke flygtninge? Er det skattely du taler om?

Holger Larsen

Folk vil hellere give penge til dyr end flygtninge! Det er nok fordi der ikke er mangel på mennesker, som der er på dyr. På min vej er der flere mennesker end rotter.

... eller musvitter, Holger Larsen - rotter er jo ikke heller specielt gode til at trække støttepenge fra andre end udspacede fly-girls.

"Jeg ved det ærligt talt ikke. Det er derfor jeg spørger. Det kan jo også være at du menr noget helt tredje, når du taler om en 'truet eksistens'?"

Kunne måske være noget i retning af, at det altid en dem der har mindst, som mister mest, når krummerne fra de riges bord skal deles. Eksistens skal nok i denne her sammenhæng, forstås lidt mere abstrakt, end bare at opretholde livet.

Kaj Spangenberg

Situationen er ikke holdbar - måske på meget kort sigt ved at modtage og fordele de alt for mange asylansøgere (husk, vi ved ikke, om de er flygtninge, før det er godtgjort, at de er forfulgte af politiske, etniske, religiøse grunde!).
Men på lang sigt: Hvad sker der med Europa, når folkevandringen tager til? Skal vi også fordele millioner af migranter fra Mellemøsten og Afrika? Eller...?
Jo før vi finder en løsning, desto mindre radikal bliver den. Men finder vi den ikke, og folkevandringen fortsætter, har vi to scenarier foran os: Kanonbådene, der skyder skibene med asylansøgerne i sænk. Det andet er en radikalisering af den europæiske befolkning imod det stigende antal illegale indvandrere. Så skal vi sandelig opleve radikalisering!
Har "humanisterne" tænkt over det scenario? Næppe.

Holger Larsen, Morten Pedersen og Marius Rizoiu anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Den reelle flygnings problem, der appellere til handling, her og nu, er det syriske flygninge, deres situation bliver værre for hverdag der gå. Efter min mening det haster med en løsning gennem FN sikkerhedsråd, det drejer sig stadigvæk om flygninge situation, som er i meget usund tilstand. Den militær side er kørt fast, jeg tror "hizb ullah fra libanon og Iran er I stand at forsvare Damaskus og derved forlænge krigen I flere år endu; og gøre situationen mere svær for flygninge. Jeg tror der skal undersøges, og det haster, I sikkerhedsrådet og finde en måde hvor alle medlemmer og især de faste medlemmer, kan blive enige. Landet, Syrien tihører I realiteten flygtninge, det udgør flertallet af befolkningen, og måske kunne sikkerhedsrådet intervenere for at returnere disse til deres byer og boliger. Man kan begrænser interventionen til denne opgave, ogkræve ophør at alle konfliter, samt indstilling af skydning mellem parter, flygtninge med andre indbygger kunne få lov at skabe egn valuta til handel mellem dem og mellem byerne. Assad magt er begrænset til det syd-østlige del af landet, et lille område I virkeligheden, men kan forsvares af Hizb Ullah langere endu. Og til sidst bliver muligt for sikkerhedsrådet at finde efterhånd de nødvendige løsninger til landet. Jeg tror det er muligt.

Niels Henrik Højbjerg

jeg melder mig gerne til dem der hellere vil støtte dyr end mennesker.
der er alt for mange mennesker og vi ødelægger planeten, langsomt, men accelererende.

enten skal vi fylde europa op nedefra med flygtninge.
det kan nemt lade sig gøre, der er millioner af potentielle flygtninge ude i verden.
eller også skal vi stoppe det.
før eller senere.
så hvorfor ikke nu?

hvis Dansk Folkeparti går kronede dage i møde er det måske fordi de for længe siden har set rigtigt.
ihvertfald lige på det punkt.

nh

Touhami Bennour

Man skal heller løse de problemer de kommer I stedetfor at håne, for historien har en anden mening. Tænk på Europa efter Korstogene, hvor hele Europa blev slået araber, hvorefter sank EuropaI I religionkrige(14 ende århundert) og andre krige uden ende helt op til den anden verdenskrig. Nu er det tur til araberne til opleve den samme, men alligevel skal der holde hovedet kold og løse problemerne så fornuftigt som muligt, for at fortiden ikke skal gentages. Jeg mener vi skal finde en politisk løsning til det Syriske problem nu.

Troels Brøgger

Det er bare lidt af vores massive overforbrugende livsstil, samt de eksorbitante udgifter til at smide bomber i hovedet på dem amerikanerne synes vi skal bombe, som vi skal afstå fra for at kunne hjælpe en pæn del af disse mennesker. Vi bliver s'gu ikke "truet på eksistensen" af den grund det er patetisk at påstå !

Touhami Bennour

Der tales alleredee nu om teknologi bliver om 50 år alene på det sexuelle plan. der vil komme robotter(Rocky og Roxxxxy) den første til man og den næste for kvinde). De fortælles med disse robotter du kan få sex lige så reel som med en kvinde, Det er en løsning for ungdommen, somde kan forsenke ægteskabet, (robotten bliver ikke gravid, vel) det faktisk den metode man brugte I de arabisk lande, fordi sexliv "før"ægteskabet er ikke tilladt, man så har forsænket det til 29 år. Jeg kan forstille mig uro med den løsning, men "Robotter kan lade sig gøre. Det erikke DF har opfundet robotterne, de tænker ikke så avanseret endda. Nogen har søgt en løsning til overbefolkning, voilà der finds I menneskets hjerner.

Holger Larsen

I Tyskland har man besluttet at bevogte grænserne. Flygtninge skal opsamles i lejre. Man har heldigvis nogle lejre gemt fra 2W, som man blot kan åbne og varme op. De er udstyret med udstyr, som effektivt kan dæmpe lysten til at vælge Tyskland som det foretrukne asylsøgerland.

Arbeit macht frei.

Poul Sørensen

Else Marie Arevad@
Tak for link.:-)