Læsetid: 5 min.

Den gruppe, jeg tilhører, er tabt

Under valgkampen hørte Martin Dam Hansen, 58 år, Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, love ikke at skære i dagpengene. Nu lægger Dagpengekommissionen op til netop dét
Martin Dam Hansen fra Hvidovre er uddannet sygeplejerske og har en master i offentlig ledelse. Siden 2010 har han været på dagpenge – kun afbrudt af et år på en videnpilotordning.
13. august 2015

»Jeg vil gerne give et løfte her i aften. Og jeg holder mine løfter. Vi vil ikke skære i dagpengene.«

Sådan sagde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, under en duel i valgkampen den 7. juni på DR. Et par dage senere gentog han sit løfte på TV 2.

Martin Dam Hansen, 58 år, hørte ham sige det. Nu sidder han og kigger på forslagene fra Dagpengekommissionen.

»Det er sort at skære i dagpengene. Folk går jo konkurs.«

Martin Hansen bor i Vallensbæk. Information besøgte ham i 2013, hvor han var på vej ud i en videnpilotordning. Nu er han tilbage på dagpenge og følger debatten intenst.

»Jeg fokuserer på 50+-gruppen. Det startede for halvandet år siden, hvor en i min omgangskreds var blevet fyret og havde gået otte måneder ledig. Så begik han selvmord. I en alder af 58 år.«

Samme alder som Martin Hansen.

»Det viste sig så efterfølgende, at antallet af selvmord blandt mænd i alderen 50-59 år var steget med næsten 40 procent siden krisens start i 2008. Det gjorde, at jeg engagerede mig i det her.«

Dagpengekommissionens endelige anbefalinger præsenteres først i efteråret. Men Lars Løkkes løfte fra valgkampen vil blive testet – så meget står allerede nu klart. Politiken har offentliggjort et foreløbigt udkast til Dagpengekommissionens rapport.

Kommissionen arbejder med tre modeller:

Model 1 forlænger dagpengeperioden fra to til tre år ved at skære i ydelserne. Det kan gøres ved at skære seks procent i ydelserne i hele perioden eller ved at skære 15 procent efter ét års ledighed og yderligere 12 procentpoint efter to år.

Model 2 arbejder med en toårig dagpengeperiode, hvor et halvt års arbejde giver ret til et tredje år på 80 procent af dagpengesatsen. Her betales regningen ved at skære i dagpengene med fem procent det andet år og 20 procent i det tredje år.

Model 3 bygger på, at der løbende optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i arbejde op til højest to års dagpenge. Regningen betales ved at skære fem procent i dagpengene for ledige med op til ét års dagpengeret.

Mens de tre modeller alle nedbringer antallet af mennesker, der falder ud af dagpengesystemet, bygger de også alle på, at der skæres i ydelserne. De er »budgetneutrale«, som det hedder i den foreløbige rapport.

Hypotetiske regnestykker

Per Kongshøj Madsen er professor i arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet og formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han forklarer, at hvis man vil forlænge dagpengeperioden eller forkorte genoptjeningskravet, og det samlede dagpengesystem ikke må koste mere, »så må man skære på noget andet«.

Altså dagpengesatsen. Sådan som Dagpengekommissionen foreslår i alle tre modeller.

Per Kongshøj Madsen er selv tidligere medlem af Arbejdslivskommissionen og medlem af det såkaldte Carsten Koch-udvalg, der i foråret præsenterede sin rapport om den aktive beskæftigelsesindsats.

»Vi havde præcis den samme budgetrestriktion, at hver gang vi brugte en krone, så skulle vi fortælle, hvor den kom fra. Når man har den spændetrøje på, så gør det, at der er nogle modeller, der ikke kan lade sig gøre,« siger han.

En af de skarpeste kritikere af dagpengereformen er Verner Sand Kirk, direktør i AK Samvirke, der er brancheorganisation for de danske a-kasser.

Han vil ikke forholde sig til »hypotetiske regnestykker«, som han kalder den lækkede rapport.

Men han siger, at han vil kigge »meget kritisk« på udregningerne, når de konkrete forslag fra kommissionen kommer.

»Regnemetoderne skal gås efter i sømmene,« siger Verner Sand Kirk. Han frygter, at Dagpengekommissionen laver samme fejlvurdering af dagpengemodtagernes adfærd, som Finansministeriet gjorde, da det oprindelige forslag til dagpengereformen blev fremsat i 2010.

Dengang forudsagde Finansministeriet, at 2.000-4.000 personer ville falde ud af dagpengesystemet, når dagpengeperioden blev halveret. Den vurdering har siden vist sig at være helt ved siden af. Tal fra AK Samvirke viser, at til og med maj i år er 56.600 personer faldet ud. Så længe forudsætningen er, at Dagpengekommissionens anbefalinger skal være budgetneutrale, mener Verner Sand Kirk ikke, at man kan finde en tilfredsstillende løsningsmodel på dagpengeproblemet.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen ville i går ikke stille op til et interview om Lars Løkke Rasmussens løfte fra valgkampen om ikke at skære i dagpengene.

I en sms skriver han: »I Venstre mener vi naturligvis det samme efter valget, som vi mente før valget. Og vi ønsker ikke at spare på dagpengesystemet – derfor bakker vi også op om Dagpengekommissionens kommissorium, der jo siger, at en reform skal ske inden for de nuværende økonomiske rammer.«

Opgivet at finde et job

Martin Dam Hansen foreslår, at man fastfryser dagpengene og halverer genoptjeningskravet.

»Den mindste anstændighed, vi kan have, ville være at sige: Nu har vi smidt 55.000 mennesker ud af dagpengesystemet. Det mindste, vi kan gøre, er at lære af dem, der er sparket ud. Når vi ved, at 3,7 gange flere i 50+-gruppen i forhold til de 20-30-årige falder ud, så bør man differentiere. Man bør lave et tremåneders genoptjeningskrav til dem over 50 år.«

Martin Dam Hansen er uddannet sygeplejerske og har en master i offentlig ledelse. Men han har opgivet at finde et job, der passer med hans nuværende uddannelse og erfaring.

»Den gruppe, jeg tilhører, er tabt.«

Det sidste halve år har han sendt 80 ansøgninger, han har været til to samtaler. Han dyrker masser af fitness og har tabt sig ti kilo.

»Der findes ikke et marked for folk i min alder og med mine kompetencer,« siger han.

Men i stedet for at sidde og græde over det, går han i gang med en uddannelse. For at »banke rust af min hjerne«, som han siger.

Den 1. september begynder han at uddanne sig til socialrådgiver.

Det ligger fint i forlængelse af det frivillige arbejde, han udfører i dag. Martin Hansen er en del af et erhvervsmentornetværk, hvor han sammen med cirka 150 andre bruger tid på at hjælpe unge kontanthjælpsmodtagere i job.

»Jeg har haft en ung fyr med alvorlige angstanfald. Det er en dyb tilfredsstillelse at se en ung mand som ham komme i arbejde. Han er så glad!«

Så det er Martin Hansens plan, selv om han kunne været gået på dagpenge et år længere og derefter være overgået til kontantydelse frem til foråret 2017. En beslutning, der koster ham 250-300.000, siger han.

»Jeg vil forsøge at komme til at arbejde med folk på kanten af arbejdsmarkedet. Hvis jeg nu kunne komme til at arbejde med det her … Jeg kan godt klare mig for SU. Jeg håber at komme til at arbejde med en masse unge mennesker med drive og energi og få banket rusten af min hjerne.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hanne Ribens
  • Anne Eriksen
  • Herman Hansen
  • Felix Austin
Hanne Ribens, Anne Eriksen, Herman Hansen og Felix Austin anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sandheden er jo, at politikerne, alle som en, løber fra deres ansvar over for de mennesker der skulle repræsentere, og har mere travlt med at fylde egne lommer inden lukketid.

Hvis vort demokrati fortsætter blot en stund mere med at udvise disse svaghedstegn, der helt logisk ikke er til at leve med i nogen styreform, så vil folk begynde at lede efter andre styreformer, begyndende med de sværest ramte.

Den stærke mand vil blive støvet af, hvis der kan findes en der virker tillidvækkende, der kan afløse de dekadente amoralske politiske røvere, uanset om det måtte være en bedre løsning eller ikke.
Ganske simpelt fordi dette ikke kan og må fortsætte.

Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Mortensen, Hans Paulin, Carsten Søndergaard, peter fonnesbech, Gert Selmer Jensen, Tue Romanow, Kim Houmøller, Helene Kristensen, David Zennaro, Jan Pedersen, Torben Nielsen, Mads Kjærgård, Peter Wulff, Janus Agerbo, Bodil Waldstrøm og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Martin Dam Hansen har da ellers en uddannelse, som man kunne forvente, der var brug for i dag - men helt fint, at han vælger et arbejde, der giver mening - for ham og dem - der får vejledning.
Mænd og kvinder i den alder har mange kompetencer.

Søren Kristensen

Det er lidt ligesom hvis man skal bruge to kvadratmeter stof til at sy et par bukser og man kun har halvanden, så er der også mindst tre løsninger som ikke duer.

Carsten Mortensen, Hans Paulin, Carsten Søndergaard, Nille Torsen, peter fonnesbech, Gert Selmer Jensen, Tue Romanow, Elisabeth Andersen, David Zennaro, Jens Kofoed, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Randi Christiansen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

jens peter hansen
13. august, 2015 - 10:37

Hvis du er ledig og over 50 år er du dødt kød på arbejdsmarkedet. Dette er realiteterne uanset, hvor meget politikerne og andre jubler over det grå guld. For få år siden var alle udmærket godt klar over situationen for ledige +50, som kunne få dagpenge frem til efterlønsalderen. Så kradsede krisen i 2008 og som ved et mirakel så politikerne i krystalkuglen, at nu er der pludselig plads til alle på arbejdsmarkedet. Også for +50, +60 og selv +70. Og det på trods af stigende ledighed.

I sandheden et mirakel og drømme scenarie. Men på realiteterne har intet ændret sig - Det er nærmest umulig for ledige +50 at få et arbejde. Og det vil for fremtiden ikke mirakuløst blive bedre - Tværtimod.

Karsten Aaen, Hans Paulin, Carsten Søndergaard, Nille Torsen, Benny Jensen, Gert Selmer Jensen, Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Helene Kristensen, David Zennaro, Felix Austin, Lene Knoth Nielsen, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Mads Kjærgård, Peter Wulff og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Venstre og Liberal Alliances løsning på fremtidens arbejdsmarked er jobs med lønninger på 70 kr. i timen. Og det er den vej de prøver at bevæge Danmark hen. Og det tilsyneladende med mandat fra vælgerne.

Det er i hvert fald en realitet, at venstres Løkke er blevet statsminister...

Ivan Breinholt Leth og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Martin Hansen kan godt klare sig for en SU mens han læser til socialrådgiver.
Det er er da flot.
Der er ikke mange mennesker i hans alder, som kan leve af en SU på 5.903 kr om måneden i flere år. Det må betyde at han har anden forsørgelse i form af formue
eller en ægtefælle eller lign.
Det er godt.

Jeg ved bare ikke hvor mange mennesker der er o stand til at gøre det samme - og for kontanthjælpsmodtagere i samme alder gælder reglerne, må man ikke have formue... De er låst fast.
men skide være med dem.

Carsten Søndergaard, Nille Torsen, Gert Selmer Jensen, Tue Romanow, Kim Houmøller, David Zennaro, Felix Austin, Herman Hansen, Torben Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

De megarige danskere bliver rigere - hvem er det, som kan bilde hvem ind, at det intet har at gøre med, at pengene må findes et andet sted? Og hvor ellers, end hos folk der i forvejen ligger ned?

Endnu et eklatant bevis på politisk utroværdighed - denne gang fra lars løkke. En særdeles veludviklet disciplin i de kredse. Man må tro, at visse politikere anser deres vælgere for at være så retarderede, at det er muligt efterfølgende at snakke sig ud af afgivne løfter. Hvilket leder til den konklusion, at nok kan politikere udstede løfter, men de er ikke selv herre over, om de kan holde dem. Hvem mon det så er, der bestemmer, og hvem er det, der er retarderede?

Elisabeth Andersen, David Zennaro, Jan Pedersen, Leif Høybye og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja det er det ualmindeligt svært for folk der er 50 plus, at få et arbejde, og det selvom arbejdsgiveren ikke umiddelbart kan få nogen! Jeg ved ikke helt hvorfor det er sådan, måske har det noget med lønnen at gøre? Jeg taler tit med min tidligere chef, som har antaget rigtigt mange mennesker, og hun fortæller mig, at folk i den alder generelt er for dyre og, der er nemlig et "og" her! De var tit arbejdsløse! Og en arbejdsgiver antager som hovedregel helst ikke folk uden et arbejde i forvejen! Det tror jeg er temmelig nagelfast! Så alt det der med, at der mangler her og der mangler der, det nytter ikke så meget! Der er også tit folk, der af god vilje sender mig jobannoncer og skriver: "det her er jo lige dig" Ja ja, måske nok, men giver mig ikke noget job! Der er masser af jobs jeg kan søge, jeg har 3 uddannelser, men der er ikke nogen der gider tale med mig. Og jo, jeg ved godt, hvordan man skriver et cv og en ansøgning, men i min erfaring kan de være lige så djævleblændte gode, som kan være vil. Det nytter ikke en dyt, jeg har selv været med til at antage mange mennesker, og læst mange ansøgninger. Selv ansøgninger i Nobelpris klassen klarer sig ikke overfor ham/hende virksomheden kender, eller har hørt om, som lige sender en mail med "jeg hører at I har brug for en medarbejder, kan vi ikke lige tale om det?" eller ringer og siger "jeg arbejder hos den og den, men synes jeres stilling lyder interessant, har I lyst til at få en ansøgning?" Der er derimod ikke megen pointe i at ringe, hvis man er arbejdsløs, så ved arbejdsgiveren godt, at man vil søge hvad som helst, og at det bare er bullshit, når man spørger ind til stillingen!

Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Nille Torsen, Herman Hansen, Gert Selmer Jensen, Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Kim Houmøller, Felix Austin, Herdis Weins og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja og så kunne man, gå i gang med at tage en ny uddannelse, men jeg tænker hvorfor tage pladsen fra et ungt mennesker, når man ligesom har taget det uddannelse, man skal tage og mere til, når det sandsynligvis ikke kan bruges til noget? I stedet for den megen snakken dagpenge, som alligevel ikke fører nogen steder hen, så kunne politikerne også snakke om, hvorfor vi har jobcentre, der koster milliarder, men som reelt ikke får nogen i arbejde! De bruges bare til kontrol, man kunne også hente nogle penge til dagpenge området her måske, hvis det endelig var! Men virker som om, at man hellere vil bruge det 3 dobbelte af dagpengene på at sikre sig, at der ikke er nogen der snyder! Jeg kalder det nu ressourcespild! Men penge til kontrol, det løber Venstre aldrig tør for!

Karsten Aaen, Carsten Søndergaard, Herman Hansen, Gert Selmer Jensen, Elisabeth Andersen, Helene Kristensen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Mads Kjærgård

Fen til enhver tid siddende forsamling af politikere i Folketinget er fuldt resistente overfor det fakta, at det er arbejdsgivere som suverænt ansætter arbjdskraften.

En hel masse af dem hævder stadig, at et arbejde er noget man TAGER.

Det er håbløst at nå igennem.

Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Nille Torsen, Gert Selmer Jensen, Tue Romanow, Elisabeth Andersen, Kim Houmøller, Helene Kristensen, Felix Austin, Jens Kofoed, Herdis Weins og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Nej arbejde er ikke det eneste man kan bruge sit liv på og mange af os er da heller ikke interesseret i store biler eller kæmpe boliger, men vi ville nu gerne kunne overleve uden at skulle gå fra hus og hjem, og det er jo langt fra alle, der kan få kontanthjælp, man er afhængig af sin sammenlevers indkomst, og har man en pension, så skal den opsiges, og man skal bruge de penge først. (Hvilket bl.a. medfører, at man skal betale et stort bidrag til staten, noget med 40-60 procent) Det kan være ret og rimeligt, alt efter observans, men resultatet er, at man ender i fattigdom! Det er et specifikt problem, der knytter sig til den aldersgruppe vi taler om. Det jeg nu harcelerer mest over, det er diskursen om, hvor nemt det er at få et arbejde! Personligt bliver jeg mest træt af alt det brokkeri fra den rigeste ene procent, der i parentes bemærket ejer 95 % af alting, over hvor lidt råd vi har til noget som helst, og hvor hårdt det er, at skulle betale ind til fælleskabet! Personligt er jeg blevet fyret 3 gange indenfor et 10 år, grundet Folketings beslutninger, og jeg har det sådan, jamen så kunne de for fanden have blandet sig udenom, "de pisser på en, og så siger de man lugter" Min sidste arbejdsgiver havde fundet nogle økonomiske løsninger, hvorved man kunne undgå at fyre nogen, men nej, der skulle rulle hoveder og selvfølgelig blev det de 50 årige. Man havde i mange år betalt til en forsikringsordning, som sagde 4 års dagpenge, og så laver de det om med bagudvirkende kraft! Føler man sig røvrendt? Ja og Jo jeg synes, der er grund til at brokke sig! God grund!

Karsten Aaen, Vivi Rindom, Hans Paulin, Peer Aagaard, Carsten Søndergaard, Herman Hansen, Elisabeth Andersen, Gert Selmer Jensen, Helene Kristensen, Anne Eriksen, Felix Austin og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

I Ukraine brokker de sig også. Det skulle de tage at lade være med. Det er meget værre i Eritrea og Sydsudan.

Jannik Sørensen

Kunne man ikke efterlyse noget mere fleksibilitet i modellerne? Jeg ville fx hellere have det dobbelte beløb i ét år, fremfor en lav ydelse i 3 år. Så kunne man differentiere A-kasse-kontingentet. osv.

Jannik Sørensen

Kunne man ikke efterlyse noget mere fleksibilitet i modellerne? Jeg ville fx hellere have det dobbelte beløb i ét år, fremfor en lav ydelse i 3 år. Så kunne man differentiere A-kasse-kontingentet. osv.

jens peter hansen

Martin Dam Hansen er uddannet sygeplejerske og har en master i offentlig ledelse. Men han har opgivet at finde et job, der passer med hans nuværende uddannelse og erfaring.
Altså formentlig ikke som sygeplejerske...
Dam Hansen er da ikke en typisk arbajdsløs. Hvis han havde været slagteriarbejder og boet i Vestsjælland ja, eller akademiker med samme alder, men som sygeplejerske..

Herman Hansen

Foruden, at de rige er blevet rigere arbejdes der politisk fra den borgerlige fløj på, at de selv samme personer skal slippe mega billigere i SKAT ved at afskaffe top-skatten. Samme tendens ses i Stor Britanien, hvor bl.a. Helle Thorning Schmidts ægtefælle Stephen Nathan Kinnock som sidder i underhuset for Labour arbejder for, at de bredeste skuldre ikke længere skal bære byrden ved at bidrage ekstra skattemæssigt til forsørgelse af de dårligst stillede. Og han går for at være Labour politikere? Og når ja, Thorning Schmidt går for at være Socialdemokrat?

Der er noget, som er fuldstændig galt med politikernes moral. Det drejer sig udelukkende om at få magt og karriere frem for politik.

I det mindste høre Helle Thorning Schmidts ideologi ikke hjemme i Socialdemokratiet lige så lidt som hendes mands vendetta om skattelettelser til UKs rige høre hjemme i Labour.

Kim Houmøller, Helene Kristensen og Felix Austin anbefalede denne kommentar

Hold nu kæft en gang kryptisk akademikerregning, som har kostet kassen at lave.
Den havde måske gået som bachelorprojekt på CBS....
Drop alle de trin og brandmure (topskat), og lav en rigtig progressiv simpel ligning, evt sende en bilig LED-bergner/keyhanger ud til folk, så herr og fru jensen ved hvad de har til den første.

Mads Kjærgård

Brokkeri er godt, ellers gik vi alle sammen og troede at jorden var flad og at kongen var nedsat af Gud til at bestemme over os. Godt at nogle holder hovedet og fanen højt, og ikke bare lægger sig fladt ned og siger "det går nok" for det gør det jo ikke! Noget andet er så, at spillereglerne åbenbart er ændret, sådan at man nu går ind i "livets spil" med det hele som indsat, idet alle regner med at blive til noget stort. Selvom det kun ca. er 7 procent det sker for. Men taber du, så taber du stort, og du skal ikke regne med at andre samler dig op. Men det er jo lidt vanskeligt for os andre, jeg er altid gået ud fra den der Viel of Ignorence teori, igen kender vejen før dagen er omme og så er det godt som udgangspunkt, at have sikret sig en aftale om, at man stadigvæk får en bid af kagen. Jeg startede med at arbejde som 12 årig, gik med aviser, kørte for en købmand. Det tog mig 3 dage efter 10. klasse, at finde et job hos en boghandel og jeg var færdig som kontorassistent da jeg var 22 år og har arbejdet det meste af mit liv. Jeg har altid betalt min skat uden at kny, idet at jeg ved, at når først Djævlen har fået kastet terningerne, så er der ingen der ved hvordan de lander for en selv. Selv den dygtigste og mest ambitiøse kan gå ud foran en bil og miste førligheden, og selv den bedste plan kan strande på tilfældighedernes skær. Og så kan man vel også sige, at det er meget lidt borgerligt egentligt at folk der har sparet og spinket, måske via afsavn har haft råd til et lille sommerhus, ja de mister det hele. De der brugte det hele op, ja de har mistet ingenting!

Hans Paulin, Carsten Søndergaard, Herman Hansen, Felix Austin og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

At blive socialrådgiver, fordi man vil de svage godt, er naivt. Det eneste der sker er, at han bliver en del af det kontrol- og spark-grundigt-til-dem-der-ligger-ned-system vi har fået i stedet for solidaritet og sammenhold. Graden af afmagt i socialrådgiverkredse er voldsomt.

Carsten Mortensen, Nille Torsen, Gert Selmer Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Mads Kjærgård
Systemet har brug for kunder i butikken til jobcentrene, 2.aktører og tilskudarbejde.
Det er fuldstændig underordnet om du har arbejdet fra du var 9 år, om du er handicappet, gammel eller har en afvigende personlighed. Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, som beviseligt ikke vil have dig (ellers ville du jo være ansat)

Det, jeg ikke begriber er, at alm. arbejdende befolkning + fagforeningerne bliver ved at hoppe på forklaringen om 'de dovne arbejdsløse'. Jeg forstår heller ikke mennesker på arbejdspladser, som arbejder med kolleger, som er i frivilligt tvangsarbejde, ikke siger fra til både arbejdsgiver og fagforeninger om, at de faneme ikke vil arbejde sammen med løntrykkere.

Folk er bange.. bange for selv at ende i gruppen af de mobbede.
Egentlig ganske klassisk, når man ser sådan på det.

peter fonnesbech, Peter Wulff, Karsten Aaen, Carsten Mortensen, Vivi Rindom, Peer Aagaard, Carsten Søndergaard, Anne Eriksen, Helene Kristensen, Felix Austin, Herman Hansen, Herdis Weins og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek - jeg undrer mig også. Folk på arbejdspladserne oplever at få "kolleger " i tvangsarbejde, som de synes om, som de oplever er både dygtige, flittige og sympatiske.. Endvidere kender mange folk i deres familie eller omgangskreds og naboskab som uforskyldt er ledige og trods massive forsøg på at komme i arbejde igen ikke kommer det.
Så hvad fanden i hele hule helvede er det lige der gør, at man bliver ved med at finde sig i fagforeningernes ligegyldighed og politikernes vrøvl om arbejdsmarkedet????
jeg fatter det ikke.

Peter Wulff, Carsten Mortensen, Carsten Søndergaard, Anne Eriksen, Helene Kristensen, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Hver femte arbejdsløse er selvmordstruet, så hvorfor er det at politikerne bliver ved med at holde fast i et system, som skaber så meget elendighed.

De selvmordstruede skulle hellere rette deres dybe frustration mod de politikkere der skaber systemet sammen med deres rige venner, før de tager deres eget liv.

Peter Wulff, Carsten Mortensen, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

For godt et år siden var der en +50 ledig kvinde med i DR Aften showet, som fortalte sin historie om at være +50 og ledig. Hun havde sendt hen ved hele 4.000 ansøgninger ud uden at blive indkaldt til én eneste jobsamtale. Så forsøgte hun sig, som et eksperiment, at lyve om sin alder i 15 ansøgninger, hvor hun angav sin alder til 38 år - Ud af de 15 ansøgninger blev hun indkaldt til samtale i 9 tilfælde... Hun valgte dog at sige fra til de indkaldte samtaler, da hun jo havde løjet om sin alder.

Ingen politiker har dog anvendt denne udsendelse til at påvise noget er galt. De har ellers været flittige nok til at finde eksempler på "dovne" ledige, som passer ind i deres kram.

Karsten Aaen, Hans Paulin, Carsten Søndergaard, Felix Austin, Nille Torsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
georg christensen

Valgkamp er "et" virkeligheden bagefter noget andet, det har især socialkammeraterne og deres radikale venner sørget for. Mit håb herefter vil så bare være, at de nuværende såkaldte socialkammerater og radikale sendes ud i deres egen skabte værdiløshed.

Selv om jeg tilhører "venstrefløjen", vil jeg gerne udtrykke min foragt overfor såvel socialdemokraterne som overfor de radikale.

Disse to partier har overladt magten til Dansk folkeparti, medens venstre, hvor hovedsagen bare er, at få del i "samfundskagen", som hårdtarbejdende samfundsborgere med skattebetaling forsøger at opretholde. og med "luftballonner" lever af, indtil det går galt.

Hans Paulin, Helene Kristensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Har direkte fået at vide jeg var for gammel til jobbet. Argumentet - at chefen ikke kunne finde ud af det, med den alder han havde. Jo aldersfascismen trives i bedste velgående. At man måtte tage sig en ny uddannelse som 55 årig, betragter jeg som rent tidsspilde. Men sådan er vilkårende i dag. Du er ikke eftertragtet, med mindre man har penge med hjemmefra.

Karsten Aaen, Carsten Mortensen, Hans Paulin, Lise Lotte Rahbek og Felix Austin anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Jamen , her er jo tale om et klokkeklart løftebrud.

Vi har mandens egne ord for, at han lyver, når han ikke vil holde dette
løfte , men bekvemt gemmer sig bag Venstres ordfører.

Jeg synes at jeg genkender et mønster her, hvor en mand ikke længere er end mand, og en and ikke længere er en and, selv om den er nok så meget en rubbber duck.

Herman Hansen

Sagen er jo den, at politikerne godt ved de kan gøre med os danskere, hvad de vil. Vi er et jammerligt folk, som ikke gør modstand over for noget som helst...

Herman Hansen

På godt og ondt kan Dansk Folkeparti se frem til kronede dage. Hvem havde troet det for bare 4 år siden?

Else Marie Arevad

Jeg fatter ikke, at arbejdsgiverne ikke vil ansætte dygtigt folk i halvtredserne. De er stabile, skal ikke på barsel og er så glade for at have fået et job, at de vil gøre næsten alt for at beholde det.

Karsten Aaen, Anne Eriksen, Carsten Søndergaard, Herman Hansen og Nille Torsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Herman Hansen, problemet eller problemerne med at få stablet et oprør på benene i Danmark er, der er for kort mellem måltiderne - og det er for dårligt vejr - til et rigtig godt oprør.

Helene Kristensen

Else Marie Arevad. Grunden til at de unge chefer ikke vil ansætte folk på 50+ er, at som ældre har man for meget erfaring, til at tro på alt - og cheferne er hundeangste for at få en ind, der kan mere end de kan, en der ved mere end dem. Alle de gode ting ser de ikke, de ser kun risikoen for at tabe ansigt.

Karsten Aaen, Carsten Mortensen, Hans Paulin, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Søndergaard og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Da der nu kun er 88.000 tilbage på dagpenge er den årlige besparelse, nu hvor omkring 55.000 har mistet deres dagpengeret siden 2011, 12 milliarder. Så nu er der rigtig råd til nedsættelse af top skatten... Sur jubel herfra.

Hvor hver overflødig, som vælger selvmord kan der lægges 214.800 kr. oven i årligt til top skattelettelser... Wauuu, hvor det kører for konkurrence samfundet... Nu mangler der bare reformer, som sender de plejekrævende pensionister samme vej... Og mod ikke politikerne også for dem med :-(

Soylent Green.

Der er nogle arbejdsgivere, der tør - heldigvis. Det er også tit, at de ældre erfarne medarbejdere hjælper de unge kræfter med at finde melodien - alt sammen ok.
Men arbejdsmarkedet er en rigid størrelse mange steder - er danskere et folkefærd med åbent sind og lyst til innovation?
Selvfølgelig kan reformer, effektivitets øvelser og inkompetente politikere få de fleste til at tabe modet og styre mod en farveløs vanetilværelse.
Synes man skal få det bedste ud af det - hvis det er at tage en uddannelse - som giver mening, så er det udmærket - lad ikke fantasien lide skade.

Ole Vagn Christensen

Dagpenge størrelsen er ikke problemet det er styrelsen i beskæftigelssministeriet og i finansministeriet som ikke har med det kommissorium der er for dagpengeudvalget ikke har kunnet lave et nyt dagpengesystem som ikke må være dyrere. Hvorfor de for at kunne lave forbedringer i systemet må finde pengene.
Derfor er det bedste der kunne ske at man på grund af Lars Løkkes udtalelse simpelthen skrotter kommissionen. Så partierne kan lave et fremtidsrettet dagpengesystem som kan vise at man er i stand til med de nuværende satser at kreere et dagpengesystem som ved hjælp af bedre beskæftigelse tiltag og skatteindtægter kan nå frem til et system som samfundsøkonomisk ikke bliver dyrere i de 20 år som DF mener et nyt dagpenge forslag skal kunne gælde i.

Lise Lotte Rahbek

Halver ledighedsindustrien
(jobcentre, administration af løntrykkertilskudsjobs, 2. aktører og diverse adm. konsulenter og it-påfund)
og giv pengene til de arbejdsløse selv, iværksættertiltag og supplerende understøttelse,
og lad de arbejdsløse selv opsøge den hjælp, de har brug for.
Lad se syge have deres eget system !

Det er så hjerteskærende enkelt,
Men der er for mange, der skal tjene penge på andres arbejdsløshed
og derfor bliver idiotien ved og ved og ved og ved... og ved

Randi Christiansen, Anne Schøtt, peter fonnesbech, Felix Austin og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Der er 2 mulige forklaringer på at regeringen/ systemet bliver ved med at opretholde påstanden om at alle skal i arbejde, og at der er arbejde til alle.

Den ene er, at lovgivningen i dens nuværende form er et magtinstrument, som har til hensigt at udøve kontrol, disciplinere og aktivere de dovne arbejdsløse, for derved at vise hvem der bestemmer, og for at forbygge, at ingen uretmæssigt får en ydelse, som de ikke har fortjent.

Lige med undtagelse af den allersidste del, er der vel ingen politiker, embedsmand og socialrådgiver som vil skriver på, at det ellers forholder sig sådan.

Så er der kun en anden grund tilbage, som tager sit udgangspunkt i det, som jeg ikke vil tøve med at kalde for troen på " den magiske realisme".

Udtrykket her er kendetegnet for en del af den sydamerikanske litteratur i 70'serne, hvor genren integrerer det magiske som en del af realismen, og hvor mirakler sker ustandseligt på den ene eller anden måde imod alle odds.

I den her sammenhæng manifestere det sig en urokkelig tro på at de syge i virkeligheden ikke er syge nok, og hvis de er det , så bliver raske i overmorgen,

at det skam osse er arbejde til alle over 50 år , man har vel hørt om de grå guld,

at statistikker er en ting , men enkeltindividet er noget helt andet, unikt hver eneste gang,

og selvfølgeligt skal vi nok finde noget arbejde til dig.

Selvfølgeligt er der nogen , som får et rigtigt arbejde, det vil jeg slet ikke underkende, men
der er utrolig mange bliver mødt og spist af med historier , myter og påstande af mere
eller mindre magisk realistisk tilsnit, som de står magtesløse overfor.

Og selve ordningen med dette lovkompleks i forbindelse med ledighed koster i omegnen af 20-30 milliarder, at have kørende hvert år , så vidt jeg har forstået.

En temmelig dyr ordning, som for størstedelen baserer sig på lidt magisk realisme.

Og det er sgu lige godt nok utroligt.

Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Anne Schøtt, Herdis Weins og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Ole Vagn Christensen

Enig Liselotte
Det ligner ikke noget at have et arbejdsmarkeds system hvor arbejdsmarkedsparate som falder ud af et u tilsvarende arbejdsløsheds systemet bliver gjort til sociale klienter på et manglende eksistensgrundlag.

Ole Vagn Christensen

Lars Løkke og DF har lovet vælgerne de ikke vil røre ved dagpengesatserne.
Socialdemokratiet og det radikale har lovet vælgerne at et nyt dagpengesystem ikke blev dyrere.
Socialdemokraterne tabte hermed regeringsmagten.
Nu har Lars Løkke hvis han og DF som har indgået en aftale med SF skal være troværdig kun en ting at gøre når kommissionen barsler at modtage rapporten og derefter henvise den til papirkurven som et stykke ubrugelig rapport. Hvorefter han og hans minister må gå i gang med trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter for at frembringe for at DF kan leve op til sin troværdighed. Men selvfølgelig kan han som socialdemokrater og Radikale har gjort det, tabe regeringsmagten til DF ved at lave et system med lavere satser for at andre kan få forbedringer.
Men et sådan skridt vil give hans regering kort levetid. Samt gøre DF og SF alliancen til det nye magtcentrum i dansk politik. Føre DF til Danmarks næste Statsminister parti. Det tror jeg ikke at Lars Løkke gør hvorfor der kun er en løsning rapporten må med det kommissorium der ligger ende i skraldespanden.

Jeg tror det handler om disciplinering.

Den fascistoide stat har brug for fjendebilleder og gerne en indre fjende. Den fjende er simpelthen alle dem som ikke er i arbejde. De er roden til alt ondt. Derfor forfølgelsen af de syge, de ledige, indvandrere og flygtninge.

De chikaneres af de såkaldte jobcentre og idømmes strafarbejde uden rettigheder. Der er opbygget et fintmasket system af dummebøder, hvis ikke man følger det mindste påbud, der udstedes. Disse påbud er ikke designet til at få folk i arbejde, men til at underkue og disciplinere disse grupper. De udstilles som værende udenfor samfundet, til trods for at de befinder sig midt i det. Disse jobcentre forsyner samfundet med tusinder af slavearbejdere, der arbejder uden overenskomst og alm. lønmodtagerrettigheder.

De som er i arbejde kan frit udskamme og tale nedsættende om dem udenfor arbejdsmarkedet. De føler det retfærdigt, at de straffes og chikaneres, da de jo ikke bidrager til samfundet. De er jo skadedyr, som hindret yderligere skattelettelser.

Hvis der er nogen der stejler over det her, er det jo nok fordi de omfavner fascismen. De opfatter sig som vindere i den fascistoide stat, og ikke som dens ofre.

Randi Christiansen

Og fordi lise lotte, hvis man gjorde, som du foreslår, udstilles samtidig det eksisterende systems korrupte uanvendelighed. Der skal tænkes meget nyt, og det kan/vil de med magt og penge åbenbart ikke. Det er dem, hvis sko der klemmer, og som ikke har råd til nye, der må råbe de ansvarlige op, men de befinder sig i deres helt eget reservat med deres egne dyre sko og hjemmelavede, nepotistiske regler. Det er fx en uhørt frækhed at tildele sig selv og sin familie ekstremt favorable løn-og pensionsfordele ifht dem, de arbejder for - og at udsulte og underminere kollektivet og dets institutioner på forskellig vis med bla. frasalg og privatkapitalistisk ekspropriering/udnyttelse/misbrug af fællesejet (dyremose, henrik poulsen og mange flere, som snylter så uhæmmet groft på fælleskassen) at de åbenbart samtidig er nødt til at forsvare deres handlinger med at tørre lorten af på udvalgte svage grupper - mennesker som kun er svage pga magtens svigt. Mennesket er et socialt væsen hvis dybeste drift er fælleskabet uden hvilket, det ikke kunne overleve. Det er derfor - med mindre formålet er artens udryddelse - voldsomt paradoksalt, uintelligent og uhensigtsmæssigt at promovere konkurrencestaten.

Som de fleste kan se, vokser presset på systemet fra alle sider med miljø-og socioøkonomiske katastrofer ad libitum, og hvis der ikke meget snart udvises meget mere adræt omstillingsparathed i lighed med, hvad der fra magtens korridorer kræves af borgerne, så kan vi så sikkert som amen i kirken vinke farvel til verden, som vi kender den, og til de drømme vi har haft om et muntert, fredeligt og virksomt liv på jord.

Det har Alternativet forstået - de er den nye politiske avantgarde.

Lise Lotte Rahbek

Heh, Randi, problemet er opstået, fordi man fra politisk hold ikke kan skille de arbejdsløse mennesker fra arbejdsløshedssystemet
Det er systemet, som er for en stor del overflødigt,
ikke menneskene.

Ole Vagn Christensen

Ebba sådan kan man også udtrykke det, men det er nu politikkernes skyld og ingen andre.
De har opbygget det nuværende system som gør arbejdsmarkedsparate til sociale klienter som det sker dagligt.
Jobcentrene kan derfor og deres medarbejdere selv vælge hvem de vil bruge tid på, når ikke politikkerne har givet dem tid nok til at løse alle problemer.
Syge, indvandrer og flygtninge har brug for al deres tid. De ledige må have flere skavanker inden de kan komme ud af deres klientgørelse.
Jeg husker endnu fra min tid som, tillidsmand synes vi skulle bruge det system det offentlige havde bygget op. Fordi vi når der var 10 nye arbejdspladser satte en annonce i de lokale dagblade og 100 mennesker mødte op det sidste spørgsmål der blev stillet i interviewene var om de kendte nogen som arbejdede på slagteriet og svarede de ja blev der fulgt op med at afdelingslederen spurgte den som ansøgeren havde udpeget som den han kendte. Vi følte selv at det ikke var en rimelig måde at ansætte på selv om den var produktiv for at de blev på arbejdspladsen. Derfor besluttedes det at vi ville have et møde med det daværende jobcenter om de ikke kunne udpege 10 mennesker. De kom til os med alle deres problem børn. Men der hvor vi tidligere havde succes at efter deres kursus så fik de ansættelse der oplevede vi nu fiasko, ingen af de anviste var i stand til at kunne få ansættelse efter deres kursus introduktion, grunden var ganske enkel der var ingen motivation tilstede og skejede nogen ud i gruppen blev de hurtigt belært af de stærke, at det her arbejde skulle de ikke fortsætte med efter kursusset. Hvorfor de bare skulle hygge sig under kursusforløbet og ikke tænke på en ny fremtid på slagteriet.
De som i dag har brug for jobcentret er de syge som skal have udredt deres sygdomsforløb.
De indvandrer som blev glemt i Nyrups tid, de flygtninge som kommer med mange gode kvaliteter som de skal have fordansket gennem at kunne det danske sprog og derigennem kunne deltage på et dansk arbejdsmarked.
De der absolut ikke hører hjemme i det sociale system er de langtidsledige og de udfaldstruede måske hører de hjemme på et Erhvervsuddannelsescenter for at kunne klare sig i nye jobsituationer.
Men i dag med det system vi har, er alle rodet sammen i den samme sump hvor man synker mere og mere ned i elendigheder. Hvor det modsatte skulle være meningen med moderne Social og arbejdsmarkedspolitik skulle rejse folk.

Ole Vagn Christensen

Enig Lise Lotte flere og flere synker ned i sumpen og møder mere og mere elendighed jo dybere de synker moderne arbejdsmarkedspolitik burde være det modsatte at ved bhjælp af jobcentrene så kunne de løfte sig ud af elendighedens sump.

Over de sidste 30 år har man opbygget dette monster. Under påskud om at gøre det bedre har man konstant gjordt det værre. Jeg ser ingen løsning andet end at begynde helt forfra. Det er bare urealistisk, fordi systemet nu tjener et andet formål, som jeg har forsøgt at beskrive ovenfor.

Sider