Læsetid: 3 min.

Hullet i kassen

Finansministeren fandt ikke nye ubetalte regninger, da han i går fremlagde regeringens kasseeftersyn. Til gengæld har Finansministeriet opdateret sin regnemaskine, og det har givet et hul i statskassen på tre milliarder kroner
Finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlagde mandag regeringens kasseeftersyn, og der var ingen ubetalte regninger fra den tidligere regering. Derimod betyder en ændring i Finansministeriets regnemetoder, at der mangler tre milliarder kroner i statskassen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlagde mandag regeringens kasseeftersyn, og der var ingen ubetalte regninger fra den tidligere regering. Derimod betyder en ændring i Finansministeriets regnemetoder, at der mangler tre milliarder kroner i statskassen

Stine Bidstrup

25. august 2015

Claus Hjort Frederiksen er en erfaren politiker. Han er også en erfaren finansminister. Og han ved, at det nemmeste udgangspunkt for en finanslovforhandling er at sige, at kassen allerede er tom.

Og det var præcis budskabet fra finansministeren, da han i går præsenterede regeringens såkaldte kasseeftersyn. Det viser, at der mangler tre milliarder kroner i statskassen næste år.

»Det betyder helt grundlæggende, at der er meget smalle rammer for de kommende forhandlinger om finansloven,« sagde Claus Hjort Frederiksen på et pressemøde i går. Og til Venstres vælgere lød det videre: »Det betyder, at tempoet, hvorved vi kan indfri vores valgløfter, bliver lavere end ellers.«

Opdateret regnemaskine

Det er de samme embedsmænd, der holdt styr på statskassen under SR-regeringen, der har gennemført kasseeftersynet for den nye Venstre-regering.

Men hvordan kan embedsmændene pludselig finde et hul i statskassen på tre milliarder kroner, som de ikke tidligere var klar over. Det handler mere om regneteknik end politik.

Forklaringen er som følger:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thorbjørn Thiesen
  • Claus Højsgaard
Thorbjørn Thiesen og Claus Højsgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Er der ikke just tradition for, at politikere på midten håber tror at det giver points, hvis de anklager deres forgængerregeringer på midten for at være økonomisk uansvarlige?

I virkeligheden skaber de bare politikerlede.
Men det er måske det, der er hensigten.

Peter Knap, Liliane Murray, Henrik Christensen, Nette Skov, Thomas Andersen, Thorbjørn Thiesen, Toke Andersen, Hans Larsen, Lene Santora, Janus Agerbo, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Mortensen, Kirsten Kathrin, Helene Kristensen, lars abildgaard, Tue Romanow og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Nå, har den gamle ADAM fået nye snørebånd i kondiskoene igen?

Det luner alt sammen, når der ikke er råd til vinterstøvler til delebarnet fra det forrige ægteskab, hvis der også skal være luft i budgettet til den nertzpels, far har lovet mor i julegave for at blive hos ham.

Toke Andersen, Janus Agerbo, Henrik Christensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Man bemærker, at problemet er i forhold til EU! 3 milliarder er vel nærmest en slags småpenge i et statsbudget. I gamle dage kunne man have ladet seddelpressen rotere et par gange ekstra, eller solgt statsobligationer. Man kunne også vælge at sætte skatten op! Der var mange skruer at justere på. Men nu er Danmarks økonomi vel en slags deløkonomi i EU, så man kunne passende starte med at nedlægge Folketinget for at hente nogle af midlerne, vi har ikke noget at skulle bestemme alligevel!

Heidi Josefsen, René Skov, Anne Eriksen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Kim Houmøller, Helene Kristensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Så hut jeg hvisker, var det Corydon, der lancerede kasseeftersynet. Han burde måske have
forudset, at tanken ville blive kopieret af andre ;-)

Søren Kramer

Ikke så overbevisende.
Manden er fagligt svag, mister sin personlige energi og kraft og mister gradvist politisk indflydelse.
Ministeriet er åbent for angreb som eks. vist ved Danmarks statistik seneste anke mod de sædvanlige fifs - der normalt bare rulles igennem.
Jeg tror vi vil se mere af det. Andre ministerier og styrelser bliver mindre bøjelige. Df magtbalance rykker også i dem retning.

Janus Agerbo, Preben Haagensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Ligesom i det gamle Romerrige, beslutter EU de økonomiske naturlove - og så kan bogholdere og købmænd over det meste af Europa, herunder de dumme danere, udføre den nyttige idiots heltemodige handlinger.

Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, lars abildgaard og Mark Strøm anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor EU skal hænges ud i kommentarene. Det er hjorten og regnedrenge, som er ude på en lille sviner fordi Løkke har lovet mere end han kan holde.

Henrik Christensen, Thomas Andersen, Toke Andersen, Lene Santora, Kirsten Kathrin, Preben Haagensen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det er ren rutine, for en ny finansminister med et andet flertal bag sig end den forrige at foretage et "kasseeftersyn" af denne art, før han han indlader sig på at fremlægge sit og regeringens finanslovsforslag (statens årsbudget) for en nyvalgt lovgivende forsamling (folketinget)

Ellers har han jo ikke en kinamands chance for at imødegå beskyldninger om 'løftebrud' og tørre det af på forgængeren, når det viser sig, at der heller ikke er dækning i "kassen" for indfrielse af alle de løfter, han selv og hans egne partifæller strøede ud med rund hånd under valgkampen.

Peter Knap, Anne Eriksen, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek, Kirsten Kathrin, Henrik Christensen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Ualmindelig plat hr. finansminister.

Tilliden til et lands nationalregnskab er meget vigtig for mange parter, bl.a. til landets långivere.

Derfor er beregningerne af nationalregnskaberne det ikke overladt til tilfældige politiske personers forgodtbefindende, men er fastlagt i European System of National and Regional Accounts (ESA 2010), der bygger på ganske præcise retningslinjer, der sidst blev vedtaget af FN i 2009.

Men ser man på disse omtalte 3 mia. DKK, som denne platugle nu mener, mangler i nationalregnskabet, har det en ganske marginal betydelse. For sagen er jo, at Danmarks BNP i 2014 var på 341.95 mia. $ - eller 257,444 mia. EUR - eller 1930,83 mia. DKK, og en spekulativ "mangel" på 3 mia. DKK udgør faktisk kun 0,155% - eller omkring en syvendedel af 1 procent.

Jeg undrer mig dog mest over, at embedsmænd i finansministeriet ikke nægter at gå med på dette fusk, og i hvert fald kan man konstatere, at de er lige så useriøse og utroværdige som embedsmænd i justitsministeriet og udlændingestyrelsen. Her er virkelig behov for civil ulydighed. Men hvor er statsrevisorerne egentlig henne i denne sag?

Mads Berg, Heidi Josefsen, John Victor Lorck, Mads Kjærgård, Olav Bo Hessellund, Nette Skov, Ole Henriksen, Anne Eriksen, Toke Andersen, Hans Larsen, Janus Agerbo, Carsten Mortensen, Torben Arendal, Kirsten Kathrin, Henrik Christensen, lars abildgaard, Kristian Rikard, Preben Haagensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

"Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor EU skal hænges ud i kommentarene. Det er hjorten og regnedrenge, som er ude på en lille sviner fordi Løkke har lovet mere end han kan holde."

Fordi budgetloven, som jo skal imødekomme kravene i medfør af vort medlemskab af EU's finanspagt, spændes for vognen. Naturligvis er det et element i sagen at man laver det sædvanlige kassefix (jf. Preislers kommentar), men det afgørende er jo at budgetlov/finanspagt sætter loftet for hvad vi i så henseende må økonomisk.

Mads Kjærgård, René Skov, Lise Lotte Rahbek og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

"Er der ikke just tradition for, at politikere på midten håber tror at det giver points, hvis de anklager deres forgængerregeringer på midten for at være økonomisk uansvarlige? "

Det er ikke kun politikere, men alle der har behov for at kunne dokumentere egne fortræffeligheder. Virksomhedsledere, politikere, valgte ledere for interesseorganisationer osv. Alle sørger de for at afskrive potentielle problemer under henvisning til forgængernes manglende evner og for at forøge den positive respons på egne handlinger.

Danmark spilder milliarder på aktivering | Berlingske Business
Så tror da pokker

Anne Eriksen, Kim Houmøller og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Sidste gang Venstre var ved roret skulle der også spares. Der blev skabt en masse pessimisme og nedtrykthed der blev skabt manglende tro på fremtiden. Hjorten er godt i gang med at gøre det samme igen.
Det Hjorten siger er: Spar, for jeg kan ikke overskue det, så går det nok.
Regeringen skaber ikke optimisme og tro på fremtiden, men pessimisme og mangel på fremtidstro.

Jens Jørn Pedersen

Hjorten siger: Jeg skal hurtigt få kål på det, der foregående regering har bygget op! Bare vent og se!

Hjorten sveder og taber papirerne!

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være - CHF råber hul i statskassen - hvorfor råber han så her til morgen, at han vil udvide "håndværkerfradraget" , der af Finansministeriets og Skatteministeriets folk er udråbt som en meget dyr måde at få folk ind på arbejdsmarkedet på.
CHF vil måske lave hullet endnu større så en kommende ny regering får en endnu større opgave at få rette op på statens økonomi igen ??????????

Henrik Christensen, Janus Agerbo, Jens Jørn Pedersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Ville De købe et kondemneret "håndværkertilbud" af den ejendomsmægler?
(jeg ville ikke)

Henrik Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Karl-Axel Skjølstrup

Vier jo igen kommet i kløerne på de politiske bøller fra Venstre. Lur mig om ikke der alligevel skaffes plads til skattelettelser for de rigeste.

Heidi Josefsen, John Victor Lorck, Liliane Murray, Nette Skov og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kære Peter Tagesen
Det ville være godt, men du kan ikke være sikker på, at dine penge går til velfærd!

Peter Sterling

En perfid, tandløs udgave af "State of the union/state" og en latterlig udtale omkring 1 promille af statsbudgettet som er på 1931 mia. DKK, dette siger mere om mandens mangel format og mangel på visioner.

De rigeste i samfundet har opsparet ca. 4000 mia. kroner i pensionsfonde. Husejere samlede friværdi er over 1000 mia. Danskerne havde tilsammen 852 mia. kr. stående på deres bankkonti. Danmark militærudgifter er 23 mia. De samlede offentlige bevillinger til forskning og udvikling er 22 mia. Folkekirken har udgifter på 7,8 milliarder kroner.

Hvor mange penge er der at rutte med? 90 % af politikernes udtalelser er omskrivninger, fortielser og manipulationer.

Finansministeren starter sin voldspolitik med 10 mia i nedskæringer over for de ældre, hvilket bevirker at mulighederne for at yde en værdig ældrepleje bliver dårligere år for år.
Vi får fire år med minusvækst ude i kommunerne. De horrible torturlignende forhold som hersker på socialkontorerne overfor klienterne bliver ikke omtalt, folk bliver ydmyget og pint.

Næste år er der 6 mia i skattelettelser til de rige, og flere følger senere, i en eller anden form.

Skal vi skifte politikerne ud når de er samfundsskadelige for velfærdsmodellen, når de ødelægger vores livskvalitet, fællesskabet og klimaet?

Derefter lader han de syge betale prisen ved at undlade at gøre noget ved de horrible beskidte tilstande på hospitalerne. Regionernes nye budget minus inflation går sikkert lige op, det vil komme til at gå ud over ansatte og patienter i regionerne. De offentlige hospitaler bliver bevidst og forsætligt kørt i sænk.

Derudover får vi nedskæringer på asylområdet og udviklingsbistanden. Ingen visioner af justeringer af skatten, afgifterne, m.m. Ingen visioner her midt i den største humanitære krise i nyere tid med 60 mio flygtninge som følge af krige vi bla har skabt.

Danskerne stemmer igen og igen på de partier som ødelægger velfærdssamfundet med horrible følger, det river landet itu. Danskerne lader som om de er imod nedskæringerne.
De 51 % af de rigeste danskere har det som en overfyldt kalkun.

Sandheden er at vi ikke har råd til de vildere ferier som middel/overklassen får, samtidigt med at den sidste velfærden bevares for de handicappede, kontanthjælpsmodtagerne, de ældre osv. Politikerne har i de sidste årtier drænet bunden for penge, for at give skattelettelser og privelegier til dem længere oppe, den udvikling kan ikke fortsætte, det river danmark midt over.

Både IMF og OECD siger at der skal investeres i bunden, til de fattigste 20 procent, for at skabe vækst. Hvis den rigeste femtedel får en større andel af den samlede indkomst, så har det negative effekter på den økonomiske vækst.

Det er tid til en ny type politikere, inten af de politikere vi har i dag er sublime, de er en miljø- og socioøkonomisk katastrofe og har overladt nøglerne til maskinrummet til det antisociale EU.

Fortsættelse følger, men kun i Information, de øvrige medier er ejede og styrede af 1 % af de antisociale rigeste.

Mads Berg, Heidi Josefsen, Henrik Christensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Jan Tækkemand

Enig enig, men må bare konstatere at et flertal i den danske befolkning ønsker dette, det er jeg så uenig i, men må leve med det............

Grethe Preisler

Klaus Hjort Frederiksen er i kattepine efter en valgkamp, hvor Venstres ene tidligere forligspartner (Dansk Folkeparti) er blevet større end regeringspartiet, og den anden (De Radikale) er skrumpet ind til det halve af, hvad de var, da den forrige VK--regering indgik forlig med dem "hen over midten" om "de nødvendige reformer".

Jeg gider ærlig talt ikke have ondt af Venstre, da jeg hverken har tillid til dem eller DF og de sørgelige rester af RV med "cand. for lidt" Morten Østergaard i spidsen. De ligger som de selv har redt, og har ikke bestilt andet end at føre valgkamp mod de uansvarlige fra "venstrefløjen", siden Lars Løkke Rasmussen afleverede nøglerne til "maskinrummet på Christiansborg" til Socialdemokraternes daværende forkvinde Helle Thorning-Schmidt, som rykkede ind i statsministeriet med både SF og De Radikale på slæbetov og EL som parlamentarisk støtteparti.

Nu kan de alle sammen prøve, hvordan det smager at søbe den kål, man selv har spyttet i. Jeg siger velbekomme.

Lise Lotte Rahbek

Grethe Preisler
Du behager at spøge.
Der søbes ikke kål i landets repræsentative udvalg, Folketing.
Der smedes rænker og udtænkes strategier og udkæmpes spin-kampe.
Men kål??!!
ej altså.

Thomas Andersen

@Peter Tagesen
Der må være rig mulighed for at effektivisere arbejdet mange steder. Snakken om varme/kolde hænder er taget lidt af, men opgaven med at ændre på tingene er på ingen måde færdiggjort.

Det vil sikre og højne velfærden at der blev mindre intern overvågning, papirvenderi og chef-på-chef-på-chef-på-chef-på-chef.

Grethe Preisler

Lise Lotte Rahbek,

Beklager. Det behager mig aldeles ikke at spøge med vore folkevalgte parlamentarikeres kostvaner, når de stiller sig i kø udenfor døren til finansministerens suppekøkken med hvert sin spisebillet i hånden. Men jeg ved, at 'vennerne' plejer at få det bedste af grydens indhold med hjem til 'børnene', og at dem, der bliver sat bagest i køen, må gå hjem til deres 'børn' med sjatten på bunden i deres lille spand.

Og det har så været Enhedslistens lod i fire år at være dem, der kom sidst i køen, hver gang, der skulle deles milde gaver ud, af først S-RV-SF- og senere S-RV-regeringens køkkenchef, som næsten er den eneste af ministrene i Helle Thorning-Schmidts kabinet foruden hende selv, der ikke har prøvet blive fyret eller rokeret rundt med før valget i sommeren 2o15, som nu går på hæld.

Nu venter jeg spændt på, hvor meget det nye parti, Alternativet til Syndfloden, får at gøre godt med, når det bliver deres tur til at trække et nummer til suppekøen. Mine forventninger er ikke tårnhøje efter formand Elbæks meddelelse om, at han går ind for afskaffelsen af det danske retsforbehold over for EU. Men han kan jo nå at ombestemme sig inden den 3. december, når han har hørt hvad græsrødderne i Alternativets flyvende laboratorier mener om sagen ;o)

Henrik Christensen, Jens Jørn Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Hul i statskassen.. Hjort Frederiksen ser da ikke ud til at mangle, det skulle da lige være et ekstra hul i livremmen. Hvis der skal slankes, var det passende hvis Regeringen selv, gik for an med et godt eksempel.

Hans K Hansen

Tallet er 8 milliarder, ikke 3 milliarder som jeg har hørt det.
Kan Kenneth Praefke afkræfte, eller bekræfte, det aktuelle påståede manglede beløb?