Nyhed
Læsetid: 3 min.

’De er iskolde over for, om vi trækker dem 600 kroner om måneden’

Kan man bekæmpe radikalisering af børn og unge ved at tilbageholde børnepenge? Ja, lyder det fra integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R). Nej, lyder det fra socialrådgiverne
Tidligere i år demonstrerede Hizb ut-Tahrir imod det, som organisationen kalder overgrebene mod muslimske familier i Danmark. Nu taler Københavns integrationsborgmester for, at kommunen tilbageholder børnepenge, hvis en familie ikke vil stoppe radikalisering af deres børn.

Miriam Dalsgaard

Indland
11. august 2015

Anna Mee Allerslev (R) talte om »rendyrket højrepopulisme«, da integrations- minister Karen Hækkerup (S) i foråret 2013 ville udbrede kendskabet til det såkaldte forældrepålæg med en ’task force’.

Kommunerne skulle have et bedre kendskab til et tilbud, som usamarbejdsvillige forældre til udsatte børn og unge ikke kunne afslå: Hjælp os med at få styr på dit barns problemer, ellers kan vi standse børnepengene.

Nu tager forældrepålægget igen-igen dagsordenen, men med en uventet drejning:

Som et våben mod forældre, der radikaliserer deres børn.

Og med Anna Mee Allerslev som fortaler: Den radikale integrationsborgmester går nu ind for at benytte forældrepålægget over for religiøs radikalisering af unge:

»Langt de fleste mennesker reagerer på økonomi, og pålægget får først konsekvenser, når man ikke samarbejder. Det er min opfattelse, at forældrepålægget kan sparke døren ind til de her familier,« sagde hun til Berlingske fredag.

Baggrunden er alvorlig:

I Århus er en 15-årig radikaliseret dreng blevet tvangsfjernet, og i København har en far angiveligt forsøgt at radikalisere sine to sønner. Med et forældrepålæg fratog man ifølge avisen familien retten til børne- bidrag, og familien endte med at rejse ud af landet.

Ubrugeligt værktøj

Men Dansk Socialrådgiverforening kritiserer borgmesterens melding.

»Vi har kunnet bruge forældrepålæg i en årrække, og brugen er meget minimal, og når den er det, skyldes det, at det ikke er et specielt brugbart redskab,« siger socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau.

En evaluering fra Rambøll viste i 2011, at kun 26 kommuner havde meddelt forældrepålæg i 2010. Rambøll talte 97 sager, hvor kommunen har meddelt forældrepålæg – heraf 37 sager, hvor der har været iværksat stop i ydelsen.

Hovedkonklusionen lød, at forældrepålægget benyttes meget lidt i kommunerne. Ifølge de kommunale fagchefer og sagsbehandlere fordi forældrepålægget ikke er det rigtige værktøj til at løse problemerne i familierne.

I de fleste af sagerne drejer det sig om, at børnene ikke er mødt i skolen, eller at forældrene mangler vilje til at deltage i samarbejdet med myndighederne om at løse den unges eller barnets problemer. Sagsbehandlerne vurderer ikke, at det vil gavne de unge, at deres forældre rammes på pengepungen. I forvejen kan forholdet mellem de unge og deres forældre være anstrengt nok.

Kun hver tredje af de sagsbehandlere, som faktisk har benyttet forældrepålægget, vurderer, at et pålæg kan være et nyttigt redskab til at løse børns og unges konkrete problemer som f.eks. skolefravær eller kriminalitet.

Så vidt rapporten fra Rambøll.

’En helt ny situation’

Majbrit Berlau vurderer, at forældre-pålægget kun sjældent vil være nyttigt i kampen mod radikaliserede børn.

»Den gruppe deler sig groft sagt i to. Den helt overvejende store gruppe er børn af forældre, som desperat ser på fra sidelinjen, mens deres barn bliver radikaliseret. De ved ikke, hvad de skal stille op. At trække dem 600 kroner om måneden fremmer ikke på nogen måde, at de kan sætte grænser for deres børn. Den proces kræver helt andre værktøjer end at trække folk i børnefamilieydelse,« siger hun.

Der er også en anden gruppe ifølge Berlau.

»Så er der en lillebittegruppe – den har medierne sjovt nok mest fokus på – som selv opfordrer deres børn til en religiøs radikalisering. De er iskolde over for, om vi trækker dem 600 kroner om måneden. De vil nærmest rose deres barn, hvis det sker. De vil synes, deres barn har gjort noget godt, hvis de får et forældrepålæg.«

Integrationsborgmesteren siger, at der foreligger »en helt ny situation«.

»Jeg har en mistanke om, at redskabet forældrepålæg ikke bruges tilstrækkeligt. Det er ikke en indirekte kritik af, at vores sagsbehandlere ikke er gode nok. Det er udtryk for, at vi har en ny situation med radikaliserings-sager, som det er svært for os alle sammen at håndtere. Vi er nødt til at forholde os til det politisk,« siger Anna Mee Allerslev.

– Men da Karen Hækkerup i sin tid ville øge kendskabet til forældrepålæg, kaldte du det højreorienteret populisme. Hvad er forskellen på dig og Karen Hækkerup?

»Jeg ved, det er nuancer. Men nu er det her jo henvendt til Informations læsere. Der er stor forskel på, om man som minister eller borgmester melder ud, at vi har fået et nyt etnisk proletariat, og nu skal det her redskab bare bruges på en bred gruppe af børn, når de pjækker. Jeg siger: Vi står i en ny situation og spørger om, der ikke her er et redskab, vi konkret kan bruge, så vi ikke ender i tvangsfjernelse eller radikalisering.«

Desuden, tilføjer Anna Mee Allerslev, »ville det vel være meget dårlig radikal populisme«:

»Det nemmeste for mig var da ikke at gå ud med det her.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis det er islamisering af samfund og mennesker hun vil gå op imod, så er hun et fjols.
Alene tanken om, at nogen skulle have mindre ret til almene ydelser på grund af 'forkert religion' er et stjerneeksempel på netop det. Så start med dig selv, bette bydronning :)

Mads Kjærgård, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Asiya Andersen

Man kan da aldrig ændre en ideologisk holdning hos nogen, ved at trække dem 600 kr. Måske ville inkludering i samfundet og mindre diskrimination være vejen frem, jeg forstiller mig at det faktisk kunne være en helt god forretning.

lars abildgaard, Leif Leszczyński, Rasmus Kongshøj, Jens Jørn Pedersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg forstår ikke den opfattelse, at hårdt ramte unge skal rammes endnu hårdere.
Hvis jeg tænker på mig selv i den situation, så ville jeg blive endnu mere aggressiv. Måske jeg ville miste respekten for samfund og system fuldstændigt. Hvis jeg kom i den situation, så ville de almindelige regler ikke gælde mere.
Måske jeg ville blive radikaliseret på en måde, så jeg ville handle på en måde, som systemet ville opfatte som uhensigtsmæssigt.

Efter min opfattelse skulle alle administrative politikere have et længerevarende kursus i almen menneskeforståelse. Jeg taler ikke psykologi, men almen menneskeforståelse.

lars abildgaard, Leif Leszczyński, Rasmus Kongshøj og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Den eneste vej for disse uhensigtsmæssige handlinger hos unge er engagement og gensidig respekt.
Giv disse unge ansvar og engagement, så ændres tingene for 99%'s vedkommende.

Carsten Mortensen

Der var engang.....i et lille kongerige....en heelt grundlæggende basal viden som var: At det, at tage menneskers forsørgelsesgrundlag var helt utænkeligt.
Det var almen og anerkendt viden: At det var ingen farbar vej - det tvang mennesker ud i kriminalititet og elendighed.
Det er i dag erstattet af at Skat må inddrive på vegne af stadigt flere - sagsbehandlere må inddrage sygedagpenge,børnepenge og sikkert flere andre ydelser.
Politikere rager rundt som elefanter i en glasbutik - og fatter ikke at radikalisering ikke stopper med den adfærd.
Det er som forældede opdragelsesmetoder: Man mente at blot man delte tæsk nok ud, hjalp det nok - der blev aldrig skabt andet end mere had.
Har vi (generelt betragtet) fuldstændig mistet evnen til at lære af erfaringer?

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Særligt den borgerlige fløj tror på alt kan styres og kontrolleres med penge. Naivt.

Rasmus Kongshøj og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Inkommensurable systemer.

Det politiske med troen på Homo Economicus og simpel regulering med økonomiske incitamenter og det komplekse liv med alle dets facetter og nuancer af gråt.

Helene Kristensen

Hvis den borgerlige fløj især tror på alt kan styres med penge, kan vi altså klart konkludere at både Socialdemokratiet og SF nu tilhører den borgerlige fløj. Her efter at SSFR-regeringen tabte valget, hører vi stadig SF-politikere sige "Det var lidt noget lort vi lavede, men du godeste hvor er vi stolte af det" - socialdemokraterne siger bare "Det er altsammen andres skyld".

lars abildgaard, Felix Austin og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Hans K Hansen

"Kan man bekæmpe radikalisering af børn og unge ved at tilbageholde børnepenge? Ja, lyder det fra integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R). Nej, lyder det fra socialrådgiverne".

Hold da op. Er Radikale Venstre's Anna Mee Allerslev på strategisk tilbagetog? Det var bl.a. hende der ikke kunne få nok af islamisk indvandring uden forudsættelige protokoller for frasortering af radikaliserede muslimer.

Det flyder med radikale islamister i København. Tror Anne Mee Allerslev virkelig at det begrænser radikalisering at forringe social politik yderligere? Det giver ikke anden mening, end at formode at Anne Mee Allerslev har fået kolde fødder. Måske er hun ved at indse hvad hun er medskyldig i ...?

Hans K Hansen

Helt logisk. Det kan ikke nytte noget at man ikke vedtager strenge demokratiske forudsætninger for ophold og indfødselsret.

At tillade ophold uden ansøgers fuldstændige afstandstagen til islamisme og ethvert andet antidemokratisk tilhørforhold, inklusiv retslige sanktionsmuligheder, er en politisk, og demokratisk uprofessionalisme, der kun kan forklares med overordentlig anti-pragmatisk teoretisk ideologisme.

Problemet er at det strider med Radikale Venstres FN politik, såvel som vedtaget EU afgivelse af suverænitet. Forstår man ikke noget så enkelt. så har man intet at gøre i dansk politik ...

Först var problemet terrorisme.
Så blev det ekstremisme.
Og nu er radikalisering blevet farligt.
Så derfor er det fuldständigt naturligt at man skal straffe foräldre for deres börns synspunkter.

PS Måske skulle Det Radikale Venstre overveje at skifte navn, sådan bare for en sikkerheds skyld.

Mads Kjærgård

Skal man så også straffe forældrene i Jehovas Vidner, hvor stopper det? Når vi alle har små amerikanske flag i vinduet? Ikke at jeg bryder mig om såkaldt radikalisering, men jeg bryder mig endnu mindre om tankekontrol og forbud mod holdninger og meninger!