Interview
Læsetid: 5 min.

Kassemesteren

Overførslerne skal skæres, og skatten skal sænkes. Claus Hjort Frederiksen har flere reformer på tegnebrættet, der skal løse Danmarks to hovedudfordringer; at for få arbejder og at vi ikke er konkurrencedygtige nok. DONG’s forestående børsnotering vil han ikke sige et ord om
Det første, regeringen tager fat på, er en jobreform, der lægger et loft over, hvad man samlet kan få af ydelser og letter skatten for de laveste arbejdsindkomster, så der bliver større økonomisk incitament til at tage et arbejde, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen
Indland
29. august 2015

For anden gang har Claus Hjort Frederiksen (V) sat sig til rette bag skrivebordet i Finansministeriet. Han er den første politiker i over 30, der overtager finansministerposten for anden gang.

Senest det skete var i 1981, da Knud Heinesen afløste sin socialdemokratiske partikollega Anders Andersen, der to år inden havde overtaget finansministerposten fra samme Knud Heinesen.

Da Claus Hjort Frederiksen første gang satte sig i kontorstolen i Finansministeriet, var finanskrisen på sit højeste.

I marts 2009 nåede det danske aktiemarked sit laveste niveau under krisen. I april 2009 blev Claus Hjort Frederiksen finansminister.

»Dengang var opgaven at holde hånden under dansk økonomi. Vi gik fra kæmpe overskud til meget store underskud. Den økonomiske aktivitet droppede. Folk købte ikke biler. Folk ændrede forbrugsvaner. Arbejdsløsheden steg,« fortæller Claus Hjort Frederiksen.

Derefter satte han gang i en lang række omfattende reformer af blandt andet efterlønnen og dagpengene. Han siger, at han dengang som i dag glæder sig over, at dansk økonomi bliver styret efter de langsigtede planer, der bliver udarbejdet i Finansministeriet, som skal sikre holdbarheden i statskassen.

»Til trods for politiske forskelligheder, så har der været den basis, at vores økonomi skal holdes på sporet.«

I dag er der to udfordringer, der optager Claus Hjort Frederiksen.

Det ene er Danmarks konkurrenceevne. Det andet er, at for mange mellem 18 og 65 år ifølge ham står uden for arbejdsmarkedet. Og særligt at for mange indvandrere står uden for arbejdsmarkedet.

»Skal der virkelig frigøres ressourcer, så er vi nød til at tackle de problemer. Det er det vi lægger op til i vores regeringsprogram.«

Derfor er det første, regeringen tager fat på en jobreform, »der lægger et loft over, hvad man samlet kan få af ydelser og letter skatten for de laveste arbejdsindkomster, så der bliver større økonomisk incitament til at tage et arbejde. Og så må vi også tage fat på at lette omkostningerne for virksomhederne og se på marginalskatterne«.

– Så det er noget med at skære ned på overførslerne og sænke skatterne?

»Nu skruer vi jo ikke ned på overførslerne, vi lægger et loft ind. Der er for mig at se en stor forskel.«

– Men resultatet er vel det samme?

»Vores helt klare udfordring er, at det for mange mennesker ikke kan betale sig at tage et arbejde. Det er vi nødt til at se i øjnene og gøre noget ved.«

Et kludetæppe af aftaler

Da Claus Hjort Frederiksen mandag præsenterede Venstre-regeringens første økonomiske prognose og det såkaldte kasseeftersyn af den offentlige økonomi, skete det, mens aktiekurserne over hele verden raslede ned. Uro om den økonomiske situation i Kina fik finansmarkederne til at dykke med en hastighed, der ikke er set siden finanskrisen.

– Hvor bange er du for, at du i løbet af de næste tre-fire år – eller hvor længe du skal sidde som finansminister – kan komme til at sidde i en situation som i 2009?

»Jeg synes, at konjunkturerne peger i den rigtige retning i Europa. Der er gang i den i USA. Men det er klart, at hvis det udvikler sig i Asien, så kan det jo gå hen også at påvirke dansk økonomi. Det skal vi da være meget opmærksomme på. Men det er ikke sådan, at vi forudsiger, at en bølge rammer os.«

– Hvor godt er vi klædt på, hvis vi bliver ramt af et nyt tilbageslag?

»Vi er kommet et pænt stykke af vejen siden 2009. Vi fik gennemført genopretningspakken med dagpengereformen og de initiativer, der var dér. Vi fulgte op året efter med en efterlønsreform. Det har været hovedbidragene til fremtidssikring af dansk økonomi.«

– I er en smal regering og afhængig af mange forskellige partier. Er du ikke bange for, at du kan ende med at blive finansminister for et kludetæppe af aftaler, som økonomisk peger i alle mulige retninger?

»Jo. Men det er så min opgave at sikre, at vi holder os på den rette kurs. Men præmissen for spørgsmålet er da rigtig. Det er en større opgave denne gang. Jeg sætter min lid til, at vi i blå blok havde et fint samarbejde i de ti år, hvor vi var i regering,« siger finansministeren.

»Så er det klart, at billedet ser lidt broget ud i øjeblikket, fordi partierne flager meget kraftigt med deres mærkesager. Men det skal man jo, man er nødt til at fortælle vælgerne om sine prioriteringer. Det ændrer ikke ved, at der hviler en tung, tung forpligtelse på os alle sammen til at prøve at bøje os mod hinanden og finde et fælles resultat.«

– Bliver det sværere at gennemføre jeres ambitioner om nulvækst og fortsatte reformer denne gang, hvor der ikke er samme krisestemning, som der var i 2009?

»Selvfølgelig er det nemmere i en krisesituation. Men jeg tror, at alle ansvarlige partier har lært af det, vi har været igennem. Vi er nødt til hele tiden at arbejde med konsolideringen af vores velfærdssamfund.«

’Ingen kommentarer’

En af de ting, som den nye Finansminister har stående højt på sin arbejdsseddel for efteråret, er at færdiggøre den plan, der skal gøre DONG klar til en børsnotering.

Torsdag og fredag har Folketingets finansudvalg haft mulighed for at se de forskellige bud igennem, der blev givet i processen, som ledte op til kapitaludvidelsen i DONG. Med det mener Claus Hjort Frederiksen, at debatten om, hvilket bud der var det bedste, er slut.

»Derfor er det nu tid til at se frem mod den børsnotering, som DONG jo står over for, og som vi skal diskutere med forligsparterne her i efteråret,« sagde Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse, som Finansministeriet sendte ud torsdag.

– Hvis vi skal se fremad, som du siger, hvad er det så, der skal diskuteres i efteråret?

»Der ligger jo en gammel aftale om, at DONG skal børsnoteres. Det må vi så gå i gang med at drøfte.«

– Og det er også spørgsmål som; hvornår skal DONG børsnoteres, og hvilken rolle skal staten have efter børsnoteringen?

»Det er jo sådan set at opfylde den aftale, der ligger. Jeg er ikke kommet til det endnu, så det kan jeg ikke sige noget om.«

– Synes du, at forløbet omkring kapitaludvidelsen i DONG har været for lukket?

»Det er jo derfor, at jeg har givet finansudvalgets medlemmer bedre indsigt i den. Så det synes jeg. Men jeg vil bare retfærdigvis sige, at de hensyn, som min forgænger Bjarne Corydon lagde vægt på, nemlig at når man handler med staten, så skal der være en vis grad af fortrolighed. Det er et vigtigt hensyn.«

– Vil du så i den proces, der kommer frem til børsnoteringen lægge op til mere åbenhed?

»Det er noget, vi skal vurdere. Jeg er som sagt ikke kommet til det endnu på min arbejdsseddel, hvordan den gamle aftale føres ud i livet. Men for så vidt angår åbenhed eller lukkethed, så tror jeg, at man må vurdere det fra sag til sag.«

– Når du ikke kan huske alle detaljerne i den gamle aftale, kan du så sige noget om, hvad der er vigtigt for dig i processen frem mod børsnoteringen?

»Jeg vil slet ikke gå ind og diskutere det spørgsmål. Det kommer, når det kommer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Kenneth Praefke

Du roder totalt rundt i Anders Andersens ministerposter og partitilhørsforhold.

Anders Andersen var Venstremand, ejer af gården Benzonlyst og præsident for Landbrugsrådet 1960 - 1973. Han ville nok meget have sig frabedt at blive kaldt socialdemokrat.
Anders Andersen blev Finansminister i den smalle Hartling regering 1973-75.

Og det var så det, for så vidt angår Finansministerposten.

Anders Andersen var Økonomi- og Skatteminister i SV-regeringen 1978-79, hvor Knud Heinesen var Finansminister, og igen Økonomiminister i Schlüter-I-regeringen 1982-85 med henholdsvis Henning Christoffersen og Palle Simonsen som Finansminister.

Torben K L Jensen, Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen, Frank Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Merete Jung-Jensen

Det der står mellem linjerne er, at mindstelønnen skal ned - den mand er ikke god for Danmark.

morten Hansen, Morten Lind, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Einar Carstensen, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, kjeld jensen, Henrik Christensen, Jørgen Steen Andersen, Alan Strandbygaard, Marianne Rasmussen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Else Damsgaard, Janus Agerbo, Peter Wulff, Søren Johannesen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Måske han skulle have været med Løkke en tur til tyskland, og set lidt på hvad konsekvenser det har haft for flere tyske delstater at de har overladt el og varme forsyningen til private virksomheder. Mange af disse delstater har arbejdet hårdt og dyrt på at få disse energianlæg tilbage på folkets hænder, da det har og er en tyde-dyr oplevelse.

morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Einar Carstensen, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, kjeld jensen, Henrik Christensen, lars abildgaard, Karsten Aaen, Felix Austin, Elisabeth Andersen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Hvis nogen mener, at Hjorten skal være finansminister, kunne man så ikke give har et længevarende kursus i økonomi. Det virker ikke til, at han har andet end husmandsøkonomi.
Den manglende forståelse af, at manglende investering i fremtiden kan blive utrolig dyr.
Den manglende forståelse af, at man kan spare sig ihjel.

En i 8. klasse kunne gøre det bedre!

Benta Victoria Gunnlögsson, morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Martin Pedersen, Einar Carstensen, Rasmus Kongshøj, kjeld jensen, Henrik Christensen, Jørgen Steen Andersen, Karsten Aaen, Marianne Rasmussen, Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Janus Agerbo og Merete Jung-Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er en analyse, der er forkert på to punkter: 1) de rige og virksomhederne betaler alt for lidt i skat, 2) der arbejdes alt for meget af alt for mange.

Benta Victoria Gunnlögsson, morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Einar Carstensen, Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, kjeld jensen, Henrik Christensen, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Jan Bisp Zarghami, Felix Austin, Flemming Berger, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Claus Jansson

Det er skammeligt dårligt interview og standard at man ikke irettesætter den bevidste manipulation af fakta.

Dagpenge- og efterlønsreformen var en del af Velfærdskommissionens arbejde, der skulle sikre at de politiske løfter overholdt kravene i Finanspagten - og har således INTET med de hændelser at gøre, som Claus Hjort Frederiksen lægger til grund for reformerne allerede i indledningen af interviewet.

Dermed er der mere sandhed og fakta i min korte kommentar end til artiklens indhold og indledning i særdeleshed. Skræmmende ringe stil !!!

Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Karsten Aaen, Felix Austin, Janus Agerbo, Tue Romanow og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Claus Jansson

Velfærdskommissionens arbejde var i 2006 - tre år FØR den omtalte periode.

lars abildgaard, Karsten Aaen, Tue Romanow og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Tag sådan noget som skruer og værktøj. Vi har ladet kineserne udkonkurrere alt og alle og udvalget i det monopolitiske SILVAN bliver mere og mere komplekst indtil det forvirrende (talks, bites, stjerne og ... hvad skal vi med alle de standarter?), mens kvaliteten på det tilhørende lavpris værktøj bliver dårligere og dårligere. Hvorfor og hvordan skal vi kunne konkurrere på de parametre? Markedet i dag handler om vildledning af forbrugeren og målet er mer/overforbrug med henblik på at tilfredsstille - ikke forbrugeren, men aktionæren - ultimativt den ene procent.

Morten Lind, kjeld jensen, Kim Houmøller, Jørgen Steen Andersen, Peter Wulff, Flemming Berger og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Weekendavisen har en herlig artikel om Bernie Sanders, der jo om nogen har bevist, hvorfor en socialistisk, demokratisk politik er til gavn for alle, rig som fattig, fordi den udvikler og integrerer alle i samfundet og bygger op, hvor e n oligarkisk kapitalisme river ned.

Benta Victoria Gunnlögsson, Morten Lind, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, kjeld jensen, Henrik Christensen, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Karsten Aaen, Janus Agerbo, Bodil Waldstrøm, Henriette Bøhne og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Hvis Venstre havde fremlagt sin politik før valget er en ting sten sikkert. Lars Løkke Rasmussen var ikke blevet statsminister. At fortie er det nærmeste man kommer en løgn uden at lyve. At fortie er manipulation, Venstres top er en sand mester i. Mod sherif Pind har tænkt sig at slå hårdt ned mod det?

morten Hansen, Uffe Illum, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Einar Carstensen, Rasmus Kongshøj, Kim Houmøller, kjeld jensen, Henrik Christensen, Jørgen Steen Andersen, Peter Wulff, Karsten Aaen, Felix Austin, Elisabeth Andersen, Janus Agerbo, Merete Jung-Jensen, Steffen Gliese og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

LLLR = Lars Løftebryder Luskefis Rasmussen.
Jeg ville gerne have respekt for de mennesker, der sidder og regerer i Danmark, men jeg beklager, det er umuligt.
Hovedparten af ministrene er nepotister. De er udelukkende minister fordi de har klappet LLLR på ryggen, da vi var lige ved at få ham smidt ud.

Jens Jørn Pedersen

Hvis Hjorten absolut skal være minister, så giv ham da i det mindste et 4 årigt kursus i økonomi og statsledelse - tag ham ud i mellemtiden. Hvis Venstre imod al forventning stadig er et parti derefter, må tage stilling på ny.
Partierne, der har "peget" på LLLR som statsminister, de må gå rundt med en meget dårlig smag i munden.

Jens Jørn Pedersen

Vi har et andet problem, det er uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V), der mener, at det er helt i orden at spare 8 mia. på uddannelser i Danmark. Kender denne mand ikke Danmarks historie?
Uddannelse og know how er det eneste vi har! Landbruget har man snart kørt i sænk.
Hjorten håber nok på at bliver borgmester for satelitten Danmark?

morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, kjeld jensen, Henrik Christensen, Jørgen Steen Andersen, Peter Wulff, Karsten Aaen, Felix Austin, Flemming Berger, Steffen Gliese og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

At på påstå at der er noget galt med den danske konkurrenceevne, er decideret forkert.

Det er måske mere fordelingen den er galt med.

Danmark har et overskud på betalingsbalancen overfor udlandet på mere end 100 mia. kr. Det betyder at danske produkter er efterspurgte og konkurrencedygtige. Eller også tyder det på at det indenlandske forbrug er hæmmet af utryghed på arbejdsmarkedet, man ved jo ikke hvornår man bliver fyret, og hvor længe man kan opretholde dagpenge efterhånden.
Der er jo også en gæld der skal betales efter indførelsen af de afdragsfrie lån hvor Fogh næsten fik privatiseret udenlandsgælden.

Men samlet set vil en lavere løn have virkning som giver lavere efterspørgsel, lavere forbrug, og dermed lavere skatter, det vil sige at alt går ned i gear når vi får lavere løn.

Det er stadigvæk mest effektivt at stimulere efterspørgslen af arbejdskraft der virker mest effektivt, - at øge udbuddet af arbejdskraft har den modsatte effekt.

En af måderne på, at udjævne indkomstforskelle er jo at øge topskatten, men den blomst er jo nok ikke vokset i det borgerlige paradis.

Det overordnede projekt som Claus Hjort her er ude i, er at få gjort op med den danske model, hvor arbejdsmarkedet parter aftaler løn og arbejdsforhold. Nu er sikringen ved arbejdsløshed jo reduceret til en fjerdedel uden kompensation, og nu vil staten så også diktere lavere løn, - hvad er der efterhånden tilbage af den berømte danske model???

Peter Wulff, morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Rasmus Kongshøj, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, kjeld jensen, Henrik Christensen, Jørgen Steen Andersen, Karsten Aaen, Elisabeth Andersen, Felix Austin, Flemming Berger, Helmut R., Steffen Gliese, Anne Eriksen, Bodil Waldstrøm og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Måske er det på tide at bryde den onde cirkel? Med det mener jeg, at vi har været her før. Politikere fremstiller tvivlsomme påstande som indiskutable sandheder. Journalister og skriverkarle noterer omhyggeligt disse påstande ned, og bringer dem i avisen. Avisens læsere får morgenkrydderen eller morgenbajeren galt i halsen, og bevæger sig så videre til næste artikel, hvor man igen kan få sin forargelse stimuleret.

Åh jo, jeg har været rundt i den onde cirkel mange, mange gange. Sjovt nok (sådan er det jo med cirkler) ender jeg altid der hvor jeg startede.

Albert Camus, som jeg holder meget af at citere, gav en gang følgende karakteristik af det 20. århundredes åh så oplyste og vidende menneske, altså det moderne menneske:

"Han horede og læste aviser". En særdeles indsigtsfuld karakteristik, efter min mening, hvis indtryk kun forstærkes af forfatterens lakoniske tilføjelse: "Med denne korte definition turde emnet være udtømt".

Hvis den onde cirkel skal brydes, kan man jo passende spørge sig selv, Hvem der egentlig har en interesse i at bryde ud, gøre oprør, udøve hærværk mod det bestående: Politikeren, journalisten, eller læseren?. hvem tjener denne fortsatte runddans på stedet, hvem tjener på den, trives i den, lever af den? Og hvem forrådes, bliver konfus, desorienteres, kvalmes?

Eller sagt mere direkte: hvem stiller sig i sidste ende tilfreds med at hore videre, og hvem gør ikke? Og alle vi, der indtil videre horer videre, har vi egentlig så frygtelig meget at udsætte på vores dansepartnere i denne rådne vals?

Morten Lind, Jørgen Kærbro Jensen, Preben Haagensen, Jørgen Steen Andersen, Karsten Aaen, lars abildgaard, Flemming Berger, Felix Austin, Helmut R., Lise Lotte Rahbek, Jørn Petersen og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

Torsten, jeg tror at de fleste negative kommentarer til fx regeringen og dens politik er et udtryk for frustration. Hjælper de? Næh. Ændrer de på noget? Næh. Men de giver lidt luft, og måske en følelse af ikke at være alene med sin frustration.
Bortset fra det, så undrer det også mig usigeligt meget, at Inf. bringer en mikrofonholderartikel for en borgerlig finansminister!!
Hvorfor får han lov til uimodsagt at fremture med sine myter? Den evige sang om at det "for mange mennesker ikke kan betale sig at tage et arbejde". Er virkeligheden ikke, at netop de mennesker netop slet ikke kan tage et arbejde, men må finde sig i at blive sendt fra Herodes til Pilatus som gratis arbejdskraft i praktikker og arbejdsprøvninger og løntilskud og hvad ved jeg?
Er problemet ikke, at der ikke findes arbejdspladser nok? Hvordan i alverden kan man helt alvorligt tro, at når bare der bliver mere arbejdskraft, så skal der nok blive flere arbejdspladser?

morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Einar Carstensen, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Jørgen Steen Andersen, Peter Wulff, Karsten Aaen, lars abildgaard, Lars Bo Jensen, Felix Austin, Steffen Gliese, Holger Madsen, peter fonnesbech, Lise Lotte Rahbek, Tino Rozzo og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Henning Lögun

"Men det er ikke sådan, at vi forudsiger, at en bølge rammer os."

Den ryger i min bog over citater jeg kommer til at stor-spamme når næste bølge meget forudsigeligt rammer os formodentlig i sidste kvartal af 2015.

Morten Lind, Rasmus Kongshøj og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Hvis der er flertal for venstres angreb på de dårligst stillede, tja så bliver det sådan.

Hovedparten det rammer er df vælgere, så hvem kan tage sig af det.

Morten Lind, Rasmus Kongshøj, kjeld jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Zionist lakaj intet mindre!

Herman Hansen

Som alle ved er Venstre en mindretalsregering. Faktisk den mindste nogensinde. Så hvis Venstre skal lave politik kræver det en af to muligeheder:

1. Dansk Folkeparti skal bakke op om regeringens politik.

Eller

2. Socialdemokraterne skal bakke op om regeringens politik.

Så må vi jo se om vælgerne kan stole på deres berettigede forventninger til politikerne eller om de gør som det passer dem - Mette Frederiksen har jo selv sagt hun på råber sig retten til at definere hvad Socialdemokraterne er og står for.

Morten Lind, Uffe Illum, Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, Peter Wulff og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Keld Albrektsen,

Jeg spekulerer ind imellem på, hvorvidt muligheden for at give luft for sin frustration gennem de digitale medier er et demokratisk fremskridt, eller om det i virkeligheden er en narresut? På samme måde spekulerer jeg ind imellem på, hvorvidt de sociale mediers såkaldte fællesskaber ikke i virkeligheden blot fremmer konformitet og 'group-think', i en accelererende forfladigelse af kulturen, gående mod en monokultur?

morten Hansen, Morten Lind, Carsten Wienholtz, Jørgen Kærbro Jensen, kjeld jensen, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Felix Austin, Jørn Petersen, Sven Elming, Herdis Weins, Peter Jensen, Jens Jørn Pedersen og Keld Albrektsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Kun dem som har mærket et andet menneskes kropsvarme falde og sjælen forsvinde forstår, at det er de mennesker som lever lige nu det gælder, alle sammen, hver eneste sjæl. Hvor mange har taget deres eget liv, efter at have givet op, på grund af nedskæringer på handicapområdet?

Der er nu tre ugers ventetid på at få et nedbrudt handicap elkøretøj afhentet til reparation. Politikerne har bragt det danske velfærdssystem i knæ, og for hvad?

Morten Lind, Rasmus Kongshøj, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Jørgen Steen Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

"Er problemet ikke, at der ikke findes arbejdspladser nok? Hvordan i alverden kan man helt alvorligt tro, at når bare der bliver mere arbejdskraft, så skal der nok blive flere arbejdspladser?"

Hvis ikke han hed Claus Hjort, hed han måske Jørgen Kort? Finansministeren repræsenterer en neoliberal magtelite og kapitalinteresser, hvis problem er at der ikke er råd til at lade mulig indtjening ligge - nøjagtigt ligesom Shell argumenterer når selskabet prøvebores i Arktis - og man er altså klar over at det danske lønniveau med forskellige former for manipulation og propaganda kan presses nedad, med øget indtjening til følge. Så problemet er for vor magtelite at man taber penge, mens man venter - så der skal speedes op. Kasseeftersyn, erhvervslivsrøster med økonomisk armageddon på menuen, den ideologiske defamering og kulturelle forarmelse af arbejdsløs(hed)e(n), indvanderintegration via et discountarbejdsmarked osv. osv. osv. skal bidrage til accelerationen.

Hovedproblemet for almindelige mennesker er vel at vi har en magtelite tilhørende, elitære problemstillinger.

morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, Carsten Wienholtz, Keld Albrektsen, Einar Carstensen, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Jørgen Steen Andersen, Peter Wulff, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen og Felix Austin anbefalede denne kommentar

Hovedproblemet for almindelige mennesker er vel at vi har en magtelite med tilhørende, elitære problemstillinger.

Morten Lind, Uffe Illum, Einar Carstensen, Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, Torsten Jacobsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Claus Hjort Frederiksen mener at:”----at for mange mellem 18 og 65 år …..står uden for arbejdsmarkedet. ” Og videre: ”Skal der virkelig frigøres ressourcer, så er vi nød til at tackle de problemer. …”.

Problematikken med, at alt for mange står uden for arbejdsmarkedet kunne skyldes, at befolkningen bliver stadig mere forgiftede af diverse miljøgifte og dermed for syge til at arbejde.
Det har længe forholdt sig på den vis, at politikerne har serviceret en forurenende industri, fremfor at sikre befolkningens sundhed.
For at dække over, at befolkningen forgiftes med miljøgifte, undgås relevante undersøgelser, som ellers let kunne foretages f.eks. ved at undersøge afdøde danskere for ophobet giftstoffer i organismen.
Jeg har viden om, at forskere med interesse for miljøforgiftninger udsættes for ”kammeratlige samtaler” med overordnede eller lignende, hvorfor interessen for dette ”ubekvemme” emne om miljøforgiftninger ophører.

Da Claus Hjort Frederiksen i sin tid var beskæftigelsesminister svigtede han de tandklinik-ansatte, som efter en overfladisk og inkompetent undersøgelse for kviksølv-forgiftning, blev erklærede, som lidende af ”medie-hysteri”.
De tandklinik-ansatte mente, at deres symptomer var forenelige med kviksølv-forgiftning, hvilket også var sandsynligt, idet de i nogle af deres arbejdsprocesser havde været udsat for kviksølv-dampe, oven-i-købet i en ikke-målbar koncentration, af denne grund, at der ikke eksisterer måleinstrumenter, som kan måle så høje koncentrationer af kviksølv.
Interessant var også det faktum, at den kongres, som beskæftigelsesministeriet var medarrangør af, i år 2009 blev benævnt: ”Klinikassistenters og tandlægers mulige sundhedsskader som følge af LAVDOSIS udsættelse for metallisk kviksølv”.
Jeg vil mene, at det var bedre at løse problematikkerne, fremfor at sparke til mennesker, som er for syge til at magte et stadig mere krævende og stresset arbejdsmarked.

morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, kjeld jensen, Kim Houmøller, Jørgen Steen Andersen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Felix Austin og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er langt færre i Danmark end andre steder, der står udenfor arbejdsmarkedet, forskellen er, at vi ikke har privatiseret spørgsmålet om forsørgelse til familie og venner: vi omfordeler over skatten. Det er en stor og god ting i et samfund, at man sikrer, at ingen, hvis arbejdskraft for tiden ikke efterspørges, skal gå for lud og koldt vand. Desværre er der lavet om på det, stoltheden over vores frie, rige og lige samfund er forsvundet. Vi bliver simpelthen nødt til at vælge politikere, der deler befolkningens ambitioner på dette område.

morten Hansen, Morten Lind, Uffe Illum, Torben K L Jensen, Rasmus Kongshøj, Einar Carstensen, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, kjeld jensen, Jørgen Steen Andersen, Henrik Christensen, Peter Wulff, Jens Jørn Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen, Anne Eriksen og Felix Austin anbefalede denne kommentar

"Investering i fremtiden" er tydeligvis et ukendt problem for denne livstidspolitiker.

At man kan løse et underskudsproblem ved at placere investeringer i de mest sandsynlige udviklingsområder.

Og DONG skal drives, ikke sælges.

Det skal drives af danskerne - hvem skulle eller drive det.

Tusindvis af danskere arbejder som strøm-underleverandører til DONG.

Mange landsdele arbejder på lokal energiselvforsyning, og skal sælge deres overskud til det øvrige land gennem DONG.

De har ikke brug for pludselig at stå overfor en udenlandsk aktiebestyrelse.

morten Hansen, Morten Lind, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, kjeld jensen, Jørgen Steen Andersen, Henrik Christensen, Anne-Marie Krogsbøll, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Flemming Berger, Felix Austin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Pengekassen står åbent ude ved landevejen, det er bare at tage for sig. Er beløbet 6.3 mia eller tre fire gange større? Alle tager fejl, beløbet er ufatteligt meget større.

Danmarks største tyveri handler om de ufattelige beløb som bliver stjålet fra de fattige, fra de ældre, fra velfærden, fra overførselsindkomsterne. Vil nogen venligst regne ud hvor stort et beløb der er tale om, bare for de sidste 15 år.

Kassetyven står lige i øjeblikket ved pengekassen og tømmer den, mere vil have mere, det er på tide at nogen slår ham over fingrene, og sender ham på afvænning, den simple butikstyv.

morten Hansen, Morten Lind, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, curt jensen, Jørgen Steen Andersen, Henrik Christensen, Peter Wulff, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Der skete to meget uheldige ting i 2009. Der sprang en finansiel boble som gav et lavere forbrug og færre arbejdspladser. Samtidig blev alle de personer, der før havde haft et job, til nogle arbejdssky subjekter, der har brug for yderligere incitamenter for at gide at arbejde.

Anne Eriksen, Jan Bisp Zarghami, Rasmus Kongshøj, Einar Carstensen, Bjarne Andersen, Mads Kjærgård, Jørgen Steen Andersen, Peter Wulff og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det eneste Hjorten har indblik i er manglende overblik.

Anne Eriksen, Einar Carstensen, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tænk, hvis alle dem der er utilfredse med regeringens politik, gik på gaden og viste deres utilfredshed, i stedet for at skrive harmdirrende indlæg - så kunne det være at der skete noget.

kjeld jensen, Henrik Christensen, Steffen Gliese og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Med de sidste udmeldinger om besparelser på uddannelserne tror jeg, at vi måske endelig kan få engageret nogle af mine apatiske medstuderende.

Anne Eriksen, kjeld jensen, Henrik Christensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Mads Østergaard

Det minder mig om valgkampen, hvor Helle igen og igen spurgte Lars hvor alle pengene skulle komme fra, men hvor der aldrig rigtig kom et svar. Det begynder ligeså stille at blive klart hvor alle pengene skulle komme fra.

Uffe Illum, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Steffen Gliese, Peter Wulff og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Søren List
Hvornår og hvor skal vi stille op?

Einar Carstensen, Flemming Berger og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Alle der før valget påstod at det var et fedt, og ligemeget om statsministeren hed Helle Thorning eller Lars Løkke må nu indse og erkende, at de tog fejl, grueligt og grusomt fejl.

I en anden tråd bliver der spurgt om den her V-regering ved hvad den vil. Og ja, det gør den V-regering bestemt. Den vil angribe arbejderklassen stort set hele tiden. Den vil sørge for at erhvervslivet i DK har det godt. Også mere end Socialdemokraterne vil. Venstre vil have lønningerne ned. Ekstremt meget ned. Og midlet til det at få dette gennemført er at begynde med indslusningsløn til indvandrere og flygtninge. Indtil alle, efter en årrække, har vænnet sig til det. Og så begynde med indslusningsløn på 70-80 kr. til folk, som lige har taget en erhvervsuddannelse eller en anden faglig uddannelse. På samme måde vil Venstre først begynde med at sætte kontanthjælpen for flygtninge her i landet, indtil folk har vænnet sig til det. Og så vil Venstre - og V-regeringen - sætte alle på kontanthjælp her i landet ned på den ydelse som flygtningene får.

I dag er den undrende offentlighed så også blevet bekendt med, at V-regeringen vil spare cirka 9 mia. kr. på uddannelserne i det her land (undtagen basisforskningen vist). Og hvorfor? Min helt egen intuitive fornemmelse er den her: Stort set alle overflødige uddannelser på humaniora skal lukkes. Der skal ikke så mange ind på gymnasierne eller på erhvervsuddannelser, heller ikke så mange skal der ind på produktionsskolerne. For Venstre har aldrig været interesseret i at almuen fik en uddannelse. Nej, den, altså almuen, skal, ligesom i 1915, ude at tjene på gårdene. Til 70-80 kr. i timen, skal den.

Morten Lind, Uffe Illum, Troels Holm, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Flemming Berger, Kim Houmøller, Jens Jørn Pedersen, Jørgen Steen Andersen, Ebbe Overbye, Henrik Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Angående DONG's børsnotering:
Der ligger ikke nogen gammel aftale, Claus Hjorth. Den er stendød.

Fra et gammelt artikeludkast, Information ikke havde plads til at bringe, citerer jeg et lille uddrag:

"I 2004 indgik VK-regeringen et forlig med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om at DONG skulle børsnoteres med henblik på privatisering. DONG Energy blev endelig etableret i 2006 som en fusion af 6 selskaber: DONG, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning. Børsnoteringen blev forberedt, men udsat på grund af et folketingsvalg i 2007, og på grund af finanskrisens udbrud i 2008. Forligspartierne enedes om at vente, indtil markedssituationen havde bedret sig.

I 2010 slog Claus Hjort Frederiksen fast, at børsnoteringen var aflyst, dels på grund af de usikre markedsforhold, og dels fordi man havde fået en erkendelse af, at det var vigtigt at beholde DONG på statens hænder af hensyn til Danmarks forsyningssikkerhed med energi. Efter regeringsskiftet i 2011 udtalte De Radikales daværende gruppeformand, Marianne Jelved, at DONG ikke ville blive børsnoteret i denne regerings levetid. ”Vi har skiftet holdning” erkendte hun. Dermed skulle privatiseringen være lagt endeligt i graven."

Uffe Illum, Anne Eriksen, Einar Carstensen, Mads Østergaard, Flemming Berger, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Søren List
Nu er nok, nok - Nu siger folket stop!!!

Demo d. 7 nov 2015 - Se mere: skrivunder.net
mvh

Søren List, Flemming Berger og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Der er nu altid noget patetisk over klassens tykke dreng ...

Michael Kongstad Nielsen

På hvilken måde patetisk?

Torsten Jacobsen

Michael Kongstad Nielsen spørger:

På hvilken måde patetisk?

Mon ikke Jan Weis sigter til det forhold, at selv et menneske med begrænset psykologisk indsigt kan fornemme, at det ikke altid har været lige let at være Claus Hjorth Frederiksen? At et eller andet er bristet, mistet, gået tabt, i den mand som nu er landets finansminister? I så henseende er finansministeren som mennesker flest, bortset fra hans uheldige affinitet til magten, og hans mildest talt ubekymrede forhold til udnyttelsen af den.

At Jan Weis så finder en sådan menneskelig tragedie patetisk, har sikkert sine egne årsager. En af dem er en, fornemmer jeg, hos herr Weis særdeles veludviklet humoristisk sans, grænsende til det sardoniske.

Peter Wulff, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Einar Carstensen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ja, det er altid sjovt at mobbe den tykke dreng.

Komik for alle pengene

At manden virker latterlig på sin egen ynkelige måde, også set i lyset af hans lidet rosværdige tenderende til bedrageriske politiske meritter, som i sin tid blev afsløret af professionelle journalister med Cavlingprisen i reverset, kan blandt en del tilskuere som regel kun vække medynk og foragt – og hertil sveder manden så tran grundet en usund kvabset overvægt, medens denne borgerlighedens kyniske og altid pengegriske overfænomen, uden at skamme sig, udbasunerer, og det for alle skattebetalende medlemmer af befolkningen skal gælde, at vi alle skal tvinges ned i løn, dvs. tabe sig pekuniært ligesom det er sket nede i Tyskland, samtidig med at skabelsen af et nyt dansk prækariat er samfundstømmerens vådeste drøm …

Men kald det bare en sardonisk tragedie for åbent tæppe … ;-)

Peter Wulff, Flemming Berger, Uffe Illum, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Torsten Jacobsen, Einar Carstensen, curt jensen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Man kan stadigvæk ikke "tage" et arbejde, man kan få et! Og sidstnævnte er en øvelse, der er meget svær, økonomisk incitament eller ej! Men det er jo blot ordgylle, man bliver fysisk dårlig, af at se og høre den mand! I det hele taget, danske politikere, man har opgivet at høre efter.

Peter Wulff, Flemming Berger, Uffe Illum, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek og curt jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Formodentlig er det faktisk tanken, at man skal begynde på noget selv, hvis man ikke kan finde arbejde. Det kunne blive festligt.

Jesper Jorgensen

Er han andet end venstres svar på Jønke? En mand som forsøger at få respekt for sin person på trods af kendsgerningerne om hans tidligere handlinger. Han forsøger at gøre det respektabelt at udnytte og misbruge fælles ejendom, skaber usikkerhed om statens ansvar overfor borgerne og fællesskabet og forsøger hele tiden at få særrettigheder for sin egen 'bande', ved at bortforklare det den reelt står for og i stedet skjule kendsgerningerne i bragesnak om ansvar og ære. Hjorten er et værdsat medlem af banden hvor Brixtofte, AFR og alle de andre anløbne medlemmer er medlemmer.

Peter Wulff, Flemming Berger, Uffe Illum, Karsten Aaen, Einar Carstensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Situationen er altså den at Venstre hverken har flertal med Sjosserne, eller med Dansk Folkeapati, alene... nu må vi vælgere ikke gå hen og blive bange for vores egen skygge...

Vi vælgere, vi forbrugere, vi arbejdstagere, vi åndsformørkede og historieløse mennesker.

Tag hviledagen i brug.

Herman Hansen

For første gang jeg kan mindes siger selv CEPOS noget der giver mening. For ifølge dem vil en indslusningsløn på 70 kr. i timen give 7.000 jobs. Sølle 7.000 jobs!!! Det er jo som at slå ud i den blå luft og vil intet ændre andet end at slå økonomien i stykker for 100.000 vis af ufaglærte og lavt uddannede hvis løn vil komme under et voldsomt og uholdbar pres.

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Overskriften og tituleringen af hr. CHF som Kassemesteren er lidt af et skønmaleri.
Ordet kasse er vel reelt nok idet ordet hentyder til økonomien, men den anden halvdel " Mesteren" er helt forkert. Mester er en anerkendt betegnelse for en erfaren håndværker, som kan sit kram, og som i udøvelsen af sit håndværk påkalder sig andres beundring og respekt.

Det synes jeg så langt fra at CHF gør.

Med faren for komme til at lyde lidt plat, synes jeg at overskriften i denne artikel og mandens titulering for fremtiden burde være "Smadremanden".

Anne-Marie Krogsbøll

Dette er (næsten) genbrug af en kommentar, jeg netop har skrevet til skattesagen, så er I advarede. Men den forekommer mig pludseligt mere velanbragt her, i forbindelse med den evindelige snak om skatterne:

Udsendelsen på DR2 "De ekstremt rige - og os andre" kan anbefales for at få indtryk i nogle af disse mekanismer. Her i fortælles bl.a., at det for embedsmænd i skattevæsnet af hensyn til egen karriere ofte gælder mere om at skabe gode forbindelser til virksomhederne end om at opkræve skat. Og at det for mange lande gælder mest om at skabe skattehuller for at lokke de rigeste til, fordi mange superrige giver et billede af høj BNP, til glæde for finansministre - dog uden at det kommer den øvrige befolkning til gode - snarere tvært imod.

Udsendelsen fokuserer mest på England, men mit gæt er, at de bagvedliggende mekanismer også gælder herhjemme.

Det er en lettilgængelig, men rystende, fortælling om, hvordan vi gennem de seneste mange år er blevet snydt og vildledt til at indrette samfundet, så de allerrigeste har en støvsugerslange ned i bunden af samfundet med det formål at suge alle ressourcer derfra og op i egne lommer. "Trickle up"-effekten, som det kaldes.

Kan stærkt anbefales som modvægt til regeringens og støttepartiers propaganda op til finansloven, men kan desværre kun ses et døgn endnu: https://www.dr.dk/tv/se/de-ekstremt-rige/de-ekstremt-rige-og-os-andre-1-...

Anden del bliver vist på DR2 i dag kl. 20.

Anne Eriksen, Karsten Aaen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar

Sider