Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sundhedsministeriet nøler i sag om konventionsbrud

Jurister kritiserer Sundhedsministeriet for ikke at ændre loven om patienterstatning, som ifølge Justitsministeriet er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, da den diskriminerer indsatte. Sundhedsministeren er tavs
Indland
24. august 2015

Det er nu mere end fem måneder siden, Justitsministeriet vurderede, at det er i strid med Den Europæiske Menneskerettigheds-konvention, når dansk lovgivning forhindrer indsatte i fængsler i at søge om patienterstatning. Det skete efter en række artikler om sagen i Information.

Alligevel er loven endnu ikke blevet ændret. Sundhedsministeriet venter nemlig på en analyse, som skal vurdere, om Patienterstatningens generelle dækningsområde skal udvides. Men analysen har været undervejs siden 2013 og ventes først klar i slutningen af 2015.

»Det er kritisabelt,« siger professor og ekspert i menneskerettigheder ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter.

»Når Justitsministeriet har konstateret, at det her er diskrimination i strid med Danmarks menneskeretslige forpligtelser, er det eneste rigtige hurtigst muligt at få lavet en ændring af den her lov.«

Han undrer sig over, at Sundhedsministeriet venter på en analyse, når vurderingen fra Justitsministeriet er klar. Det samme gør Peter Vedel Kessing, der er jurist og seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

»Danmark har en forpligtelse til at få ændret den her lov, og jeg synes, det tager meget lang tid,« siger han. »Jeg ville forvente, at man fremskynder den her proces, så vi ikke risikerer nye brud på menneskerettighederne.«

Loven om patienterstatning blev vedtaget i 2003, og Peter Vedel Kessing vurderer, at de indsatte, der har fået afslag på patient-erstatning i de seneste 12 år, har mulighed for at få medhold, hvis de efterprøver deres sag ved en domstol.

Patienterstatningen oplyser, at man siden 2011 har modtaget 18 klager fra nuværende og tidligere indsatte. Heraf har 15 fået afslag, mens de resterende tre, som alle er fra 2015, er blevet sat i bero. Bag de 18 klager gemmer sig dog efter alt at dømme et langt større antal af fejlbehandlede indsatte, som har undladt at klage, fordi de ved, at de netop ikke har været omfattet af Patienterstatningen. Det vurderer formand for den retspolitiske forening KRIM, Claus Bonnez. Han kalder det »yderst kritisabelt«, at loven ikke er ændret.

»Men myndighederne har åbenbart meget bevidst accepteret, at man krænker menneskerettighederne – i hvert fald i en periode.«

Information har gennem en længere periode forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), men ministeren har ikke ønsket at udtale sig om sagen, før analysen er færdiggjort. SF’s sundhedsordfører Jonas Dahl kalder det »fuldstændig uholdbart« og vil nu spørge ministeren, hvornår loven bliver ændret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

lars abildgaard

det ser desværre ud til at retssikkerheden ikke gælder for alle!

Henrik Christensen

Retssikkerhed - er det noget vi bruger mere, eller blot taler om ved selvhøjtidelige lejligheder?

Indsattes sundhed, flygtninges behandling, tolkes asylansøgninger, voldtægtsofres ydmygelser, it-mæssig efterforsknings objektivitet og bevisforståelse, person-data-lovens overholdelse og privatlivets beskyttelse, udbredt overvågning, strafansvar for hastighedsoverskridelser som ejer og ikke fører af bil, nedlæggelse af irak-kommission bare for lige at nævne fra hoften...

Peter Hansen, lars abildgaard, Jens Jørn Pedersen, Liliane Murray, Anne Eriksen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Der skal gå nogen tid, så den kan tørres af på et par embedsmænd!
Ingen i regeringen vil tage ansvar, de vil kun bestemme!