Nyhed
Læsetid: 3 min.

Total opgiver skifergas i Dybvad ved Vendsyssel

Det franske olieselskab Total har fundet gas ved prøveboring i Vendsyssel, men for lidt til produktion, så nu opgiver man boringen
Demonstranterne mod det franske energiselskab Totals skifergaseventyr i Vendsyssel kan rejse hjem. Boringsresultaterne har ikke levet op til Totals forventninger.

Demonstranterne mod det franske energiselskab Totals skifergaseventyr i Vendsyssel kan rejse hjem. Boringsresultaterne har ikke levet op til Totals forventninger.

Rene Schutze

Indland
18. august 2015

Der skal ikke produceres skifergas i Vendsyssel. Energistyrelsen meddelte i går aftes, at det franske olieselskab Total nu definitivt lukker den prøveboring, man gennem de seneste tre måneder har brugt til at undersøge, om der er gas i de dybe alunskiferlag under Dybvad nær Frederikshavn.

»Vendsyssel-1 efterforskningsboringen bekræftede tilstedeværelsen af gas i alunskiferen, men lagtykkelsen var mindre end forventet,« hedder det i den kortfattede pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

Det fundne lag med gas er ifølge Total 40 meter tykt, men skulle have været dobbelt så tykt for at kunne begrunde en udvinding.

»Boringsresultaterne har ikke opfyldt selskabernes forventninger til reservoirforhold og lagtykkelse. Der udføres derfor ikke yderligere arbejde i boringen, som nu lukkes permanent.«

På dansk betyder det, at de mange nordjyder, som har protesteret mod det franske selskabs boringer, kan ånde lettet op, og at de aktivister, der i over et år har boet i en protestlejr ved siden af boringen, kan pakke sammen og rejse hjem. Lokalområdet slipper for gasudvinding med den kontroversielle fracking-teknik, som man har frygtet ville forurene grundvandet med skadelige kemikalier.

»Det er en fantastisk glædelig nyhed, at Total opgiver projektet. Det har hele tiden været en vanvittig ide, at Danmark som et tætbefolket land med en ambitiøs grundvandsbeskyttelse skulle udsættes for skifergasproduktion. Både af miljømæssige og klimamæssige grunde er det rigtig godt, at projektet nu er skrottet,« siger Tarjei Haaland, klima- og energiekspert hos Greenpeace.

Også SF’s formand Pia Olsen Dyhr og de radikales miljøordfører, tidligere miljøminister Ida Auken, hilser beslutningen velkommen.

»Ikke mere skifergas i Danmark. Sejr!,« tweetede SF’s formand i aftes.

»Gode nyheder, at Total dropper boringerne efter skifergas i Danmark. Lad os omstille til vedvarende energi i stedet,« istemte Ida Auken.

Ikke flere tilladelser

Lukningen af borehullet i Dybvad betyder med stor sandsynlighed, at Danmark aldrig kommer til at udvinde skifergas. Total har også haft licens til efterforskning og prøveboring i Nordsjælland, men her har bl.a. et stort antal kommuner klart sagt, at de ikke vil have et projekt i deres område, og det franske olieselskab meddelte i maj i år, at man ikke vil forfølge skifergasdrømmen i det nordsjællandske.

Adspurgt af Politiken ved den lejlighed, om dette var begyndelsen til enden for et dansk skifergaseventyr og projektet i Nordjylland, svarede Totals danske projektkoordinator Henrik Nicolaisen:

»Det kommer an på, hvad prøveboringen viser, men det her er absolut ikke første skridt mod udgangen for os.«

I aftes sagde Henrik Nicolaisen til Nordjyske: »Der bliver altså ikke tale om nogen form for fracking ved Dybvad. Men det betyder ikke, at vi helt har opgivet jagten på skifergas i Vendsyssel. Nu går vi i tænkeboks og overvejer næste skridt.«

Det kunne være seismiske målinger for at få indicier på tykkere gaslag andre steder i skiferlagene. Ifølge Informations oplysninger anses det for meget lidt sandsynligt, at selskabet går videre med det omstridte projekt et andet sted.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) sagde i aftes til TV2, at der ikke er tanker om at udstede efterforskningsboringer efter skifergas til andre selskaber.

»Der er indført et midlertidigt stop for nye ansøgninger om skifergas, og det gælder fortsat. Det betyder, at nye ansøgere foreløbig ikke kan få tilladelse til nye boringer efter skifergas på land,« sagde ministeren.

Totals beslutning hjælper også ministeren ud af den klemme, han var havnet i, efter at have signaleret, at kommuner skal have indflydelse på placering af kystnære havmølleparker, hvorimod kommunerne ikke skulle have indflydelse på, om der skulle etableres skifergasproduktion i deres område. Klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland, vil dog ikke glæde sig for tidligt. Total har stadig licens til at lave andre boringer i Nordjylland.

»Det er en glædelig delsejr, men vi skal have Total til totalt at opgive deres licens, og vi skal opnå en politisk erkendelse af, at skifergas simpelthen ikke er en del af den grønne omstilling,« siger han til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Herman Hansen

Nå, så har resultaterne vist det ikke kan betale sig...

Liliane Murray

Hip, hip. hurraaaa

Men det er ikke nok ikke at udstede flere tilladelser til lands, for det er er fracking i havbunden der udgør den allerstørste risiko.

Henrik Christensen, Peter Nørgaard og Per Dørup anbefalede denne kommentar

Jubel og del-sejr?
Grunden til at boringerne ikke ser ud til at blive til noget, er udelukkende, at de ikke kan betale sig.

Bente Petersen

Ja man det er da godt... fracking I DK er ret saa sindsygt.... et land med saa lille land !!!

Bente Petersen

Ja man det er da godt... fracking I DK er ret saa sindsygt.... et land med saa lille land !!!

Benjamin Bach

Dejligt at høre, at Total endelig har fundet en tænkeboks. Håber de bliver i den længe nok til at indse, hvor syg en ide, skifergas er.

Tommy Gundestrup Schou

@Liliane Murray
Man har brugt fracking i Nordsøen i flere årtier. Så vidt jeg husker har der ikke været nævneværdige problemer med det

Tommy Schou:
Hvis der har været udslip, har det så været til at måle?

Og så lige et los i R.... på vej ud også .. så kan de måske lære det!!!
http://jyllands-posten.dk/indland/ECE7944204/Skifergasnaboer-kr%C3%A6ver...

Holger Madsen

Det franske selskab Total har opgivet fracking i Dybvad, men ikke i DK. I Frankrig er fracking ikke tllladt af miljømæssige årsager.

Der er stadig stor politisk opbakning i DK til dette vanvid. Senest har LA og DF meldt ud, at de ønsker fracking efter skifergas, - så kampen mod vanvidet er ikke slut.!

John Andersen, lars abildgaard og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Og nu er det jo ikke kun fracking, der truer grundvandet.
Det gør massebilismen med dets CO-2 udledninger, der falder ned som sur regn, og derpå siver ned i grundvandet, altså også.
Så skal der værnes om grundvandets, i forvejen faldende drikkevands-kvalitet, må man også logisk konsekvent - udover at protestere mod fracking af skifergas - også protestere mod en anden stor grundvands-truende kilde, nemlig massebilismen, som udover at være den største enkelt-trussel mod klimaet, altså også truer på andre fronter.

lars abildgaard

De har stadigvæk licens til at bore andre steder i Danmark. Og vi har stadigvæk politikere, og vælgere som stemmer på dem, som er ligeglade med naturen.

Liliane Murray

@ Tommy Schou,

Det jeg tænker på er deep sea exploratory surveys and drilling. Men vi skal helt væk fra fossile brændsler og det kan ikke går hurtigt nok, så jeg glæder mig over hvert et lille nederlag olieindustrien har.

Hvis man synes som jeg, og ikke ønsker at støtte olieindustrien, så skal man nok tænke over at alle syntetiske tekstiler, både det vi har på kroppen og det vores møbler er betrukket med, og gultæpper, i bilen, osv. alle er fremstillet af rå-olie. Jeg nægter at købe syntetisk tøj og stoffer, det er i dag meget svært, da omkring 90% af alt tøj i den prisklasse jeg har råd til, er lavet af polyester, nylon, polyacryl, akryl, osv. Joh, olie industrien har forstået at brede sig ud.
Alt plastik er ligeledes lavet af rå-olie, selvom der findes naturlige alternativer.

Selvom vi tror der ikke er meget vi kan gøre hver især, så er der faktisk meget vi kan gøre også uden at sætte vores levestandard over styr. Vi kan vælge den rigtige eller den forkerte løsning når vi køber tøj og tekstiler, vi kan vælge glas og keramik, porcelæn til opbevaring, frem for plastikbøtter. Vi kan tage en taske med når vi handler ind, det er ikke svært, bare et spørgsmål om at få gode vaner.

I går kunne jeg fra mit vindue se to mænd der stod og snakkede, mens den enes bil stod og kørte i tomgang, efter et kvarter, blev jeg så irriteret over dette miljøsvineri, at jeg gik ned og bad dem stoppe motoren, "jamen jeg kører om et øjeblik" var det eneste svar jeg fik, da jeg nåede op i min lejlighed (skal hele vejen rundt om huset), stod de der stadig.

Vi har en tendens til at tro at de små synder ikke er så slemme, men et fokus på disse ting, og en adfærdsændring i den rigtige retning, vil også kunne mærkes hos olieselskaberne. Og fald ikke for faren, for at sige, "jamen der jo ingen andre der gør noget, så nytter det jo ikke meget at jeg gør noget heller", for det kan vi sige indtil den dag toget kommer bragende og vi ikke længere har mulighed for at komme væk fra sporet. Olieselskaberne eksisterer kun i kraft af at vi forbruger deres produkter.

Her en delvis liste over produkter fremstillet af rå olie, og selvom det kun er en delvis liste, og nogle af produkterne overrasker, så er den skræmmende lang;-
http://www-tc.pbs.org/independentlens/classroom/wwo/petroleum.pdf

Og må jeg have lov til at anbefale denne serie, som fortæller historie om oliekartellerne, deres metoder og deres magt;- "The Secret of the Seven Sisters"
https://www.youtube.com/watch?v=XtYOjMmEMeg

Tommy Gundestrup Schou

Så kører toget igen. God fornøjelse. Men jeg hopper ikke på. Dog lige en lille bemærkning. Der er masser af fint tøj lavet af bomuld som kan fåes på et ganske lille budget. Så at 90% af det tøj du har råd til er lavet af polyester finder jeg højst usandsynligt.

John Andersen

Holger Madsen, du har ret men sejren er ikke sikret. Det kan være at om 10 år så vil det være mere økonomisk at hente gassen op. Til den tid må vi så håbe at vi har mere ansvarlige politiker.

Liliane Murray

@Tommy, der er en stor forskel på mande og kvindetøj, gå ind i en af hovedgadens butikker og læs på samtlige mærker i tøjet hvad de er lavet af og du vil finde at jeg har ret. Som kvinde der vil have naturlige materialer, så er det næsten kun T-shirt og jeans man kan få, vil man have noget der er lidt mere feminint kan man hvis man er heldig, en gang imellem finde en kjole i bomuld eller viscose.

Jeg køber ikke noget uden at vide hvad det er lavet af eller under hvilke forhold det er lavet (oprindelsesland), men det er de færreste der som jeg, læser alle labels inden køber noget, tro ikke det er noget jeg griber ud af vores forurenede luft. De gange jeg har været ved at tude af frustration over ikke at kunne finde det jeg skal bruge, fordi det hele er syntetisk.

Liliane Murray

Et PS. Nu kan du jo ikke udtale dig om mit budget, men det meste af mit forbrug foregår i Genbrugsbutikker, fordi det tilsvarer mit budget.