Læsetid: 6 min.

Ægte had fra falske Facebook-profiler

Unge muslimske mænds had til Danmark bliver spredt på Facebook, hvor de møder stor forargelse. Men ofte er det ikke unge muslimer bag tasterne, men folk, der ønsker at sværte deres ry. Civilsamfundet træder til i digital selvtægt
22. september 2015

Et billede af den syriske flygtning Laith Al Saleh blev delt mere end 70.000 gange på Facebook.

På billedet står han ved den makedonske grænse i en stram grøn T-shirt, og på hovedet bærer han den slags briller, der normalt er forbeholdt cykelryttere eller B.S. Christiansen. Han ser militant ud. Et sted i Storbritannien, langt fra krigen i Syrien, fandt briten Peter Lee Goodchild et andet billede af Laith Al Saleh, hvor han med fuldskæg, camouflageudstyr og AK47 poserer i Syrien. Peter Lee Goodchild klippede de to billeder sammen – Laith Al Saleh ved den makedonske grænse og Laith Al Saleh med AK47 i Syrien – med en tilhørende billedtekst, der lød: »Remember this guy? Posing in ISIS photos last year – now he’s a ’refugee’. Are we suckers or what?«

Opslaget gik viralt. Billederne ramte lige ned i hvirvelstrømmen af statslige sikkerhedstjenester, der advarede om IS-krigere blandt asylansøgere, IS, der selv pralede af det samme, og politikere, der kombinerede de to tendenser i politiske meldinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Pia Qu
 • Benjamin Bach
 • Torben Selch
 • Erik Karlsen
 • Jens Thaarup Nyberg
 • Niclas Darville
 • Naja Fryba
Pia Qu, Benjamin Bach, Torben Selch, Erik Karlsen, Jens Thaarup Nyberg, Niclas Darville og Naja Fryba anbefalede denne artikel

Kommentarer

Denne artikel indleder "...Unge muslimske mænds had til Danmark bliver spredt på Facebook...". Jeg vil godt stille spørgsmålstegn ved om det er en rimelig formulering. Jeg tror det er meget få unge muslimske mænd der hader Danmark... de hader måske den diskrimination de bliver udsat for når de søger en læreplads eller et arbejde o.l. men som jeg forstår det så er det forholdsvis få der er organiseret i ekstreme grupper i 2004 mentes der at være 600 og idag skønnes der at være 100-150 fuldgyldige medlemmer. Mønsteret for medlemmer syntes at have været unge mænd der har været medlem i en kortere periode..... Dermed syntes det som om at der er flere organiseret i den rabiate højrefløj til at skrive falske indlæg end der muslimer der direkte hader Danmark....
- Jeg ved ikke om den måde jeg fremstiller det helt holder vand, men artiklen kunne måske med fordel have indeholdt lidt mere om hvilken natur de problematikker har, som de højre orienterede elementer forsøger at overdrive og forvrænge til deres egen fordel.... Jeg savner lidt baggrund i artiklen.

Martin Madsen, Carsten Wienholtz, Kirsten Mindegaard, Shafi M., Rikke Nielsen, Henrik L Nielsen, Nanna Wulff M. og Uffe Illum anbefalede denne kommentar

At folk ukritisk deler den slags opslag bekræfter til fulde, hvad jeg i forvejen havde af tanker om en del af befolkningens intelligensniveau.

Mads Berg, Hans Larsen, Jens Kofoed, Carsten Wienholtz, Per Hansen, Kirsten Mindegaard, Carsten Mortensen, Gert Romme, Per Jongberg, Shafi M., Liliane Murray, Peter Hansen og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Niels-Arne Nørgaard Knudsen

en eller anden måde skal de få deres verdensopfattelse til at passe med virkeligheden på. og når nu "jihad-psykopaterne" ikke selv vil udstille deres had til det Danske samfund så må andre træde til ;-)

Elisabeth Andersen, Kirsten Mindegaard og Shafi M. anbefalede denne kommentar

@Peter Ole Kvint: Tak for linket.

HuT klarer da helt fint at diskreditere sig selv. Det behøver de ikke et par forstyrrede højrefløjsere til. De kan jo ikke svare på selv simple spørgsmål om hvordan deres "ideelle" kalifat mon skal bygges op, herunder om der skal være en tredeling af magten osv.
-Ligesom andre højtsvævende idealister, så beskæftiger de sig ikke gerne med den slags trivialiteter. På den måde har de en tankegang lig med mange yderfløjspolitikere på begge fløje.

Også interessant så mange kønsopdelte møder, der er. Kan "søstre" mon ikke holde til at diskutere flygtningesituationen?

Og ja: Ligesom Assad (som de ellers hader så inderligt), så er intet rigtigt muslimers eget ansvar. Det er "vesten", "imperialismen" eller andre faktorer. En deprimerende, handlingslammet indstilling til sin egen skæbne - og måske en væsentlig del af forklaringen på hvorfor det ser så skidt ud i Mellemøsten.

Carsten Wienholtz, Poul Sørensen, Kjeld Jensen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Niels Møller-Larsson

Jeg er ikke enig med artiklen om at de såkaldte "sorte" trolls og deres propaganda er svære at afsløre. Min erfaring med Trolls og falske profiler er faktisk at de er ret nemme at afsløre, hvis man benytter bare en smule kildekritik.

For det første skriver ingen med reelle hensigter om at skade andre åbent om det på nettet, som artiklen også påpeger.

For det andet kan man tjekke profilbilledet: De viser ofte ikke selve personen, men er enten helt anonymt eller et dannebrog eller en korsrider.

Disse profiler indeholder udover ingen profilbilleder meget få billeder, som aldrig viser personen bag profilen, men ofte nationalistiske symboler.

For det tredje, har disse troll profiler ofte ingen venner eller meget få venner.

For det fjerde har de sjældent postet mere end få post, ofte inden for meget kort tid, og meget ofte er det hele fremmedfjendsk ( ingen hilsner fra venner eller lign)

Og sidst men ikke mindst er disse profiller ofte lavet til lejligheden så at sige. Det betyder at de næsten altid lige er blevet oprettet. Profilerne opstår ofte spontant til lige at kunne bruges til en en enkelt sag. Hvis man så tjekker dem en uge senere er de allerede lukket ned.

Så det er måske svært at finde ud af hvem der står bag, men troll-profiler er utrolig at udskille fra normale profiler.

Min holdning er ligesom gruppen i artiklen, at samtlige af sådanne profiler bør anmeldes til facebook, så de hurtigst muligt kan blive lukket ned, da de kun spreder hatespeech og intet andet.

Niels,
det kan godt være, at du hurtigt kan gennemskue sådanne Facebook-sider, men der må være en grund til, at de bliver delt så hurtigt. Mange sluger fuldkommen ukritisk den "mad", de får serveret. Det hævder jeg ikke på baggrund af artiklen, men ud fra egne erfaringer.

Carsten Wienholtz, Poul Sørensen, Benta Victoria Gunnlögsson og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

PS. Du kan også se det på mange debatsider (inkl. undertiden disse her): Tit virker debatindlæg, som om debattøren kun har læst overskriften, som endda tit kan være direkte misvisende i forhold til selve artiklen.

Bliver de sider ikke kun delt af og til de, som har interesse i emnet fra den vinkel? Ligesom med holocaust-benægtere, der mødes i deres små klubber og bekræfter hinanden med lidt rygklap og konspirationsteorier?

Personligt tror jeg ikke, at de skaber mere had - de medvirker måske til at holde hadet i kog hos dem, der allerede hader?

Claus Petersen@
Jeg tror det er en del af den samme kultur som sender danske facister til Rusland for at opøve dem i guerillakrig og som ikke kan se at Brevik er en fløjtende psykopat... det er en farlig gruppe mennesker og de findes i mange forskellige samfundslag.

Helt enig, Poul - men jeg tror nu, at det er den samme lille gruppe. Da de endnu ikke herhjemme er blevet så gode/professionelle til at organisere sig som nynazisterne i Tyskland, så frygter jeg ikke, at de vokser. Men ja, de skal klart ikke undervurderes som trussel.

Det er ikke kun en lille højreradikal gruppe, vores forsvar kan også som de viste med den falske oversættelse af 'Jæger – i krig med eliten'.

Niels Møller-Larsson

Erik Karlsen: Jeg ved godt at højrefløjen i disse tider spammer nettet med masser af falske historier. Men jeg vil stadig holde fast i, at man med sund fornuft og lidt kildekritik meget nemt kan afsløre langt det meste af det. At det så ikke altid sker, er noget som bør få dem som viderebringer disse historier til i langt højere grad at tænke sig om.

Nogen gange virker det som om, folk ikke forstår nettet og tror det er lige så troværdigt som en lærebog eller en avis. Men det er ikke mindst pga. medier og politkere. Disse bør være langt bedre til at drive kildekritik, og ikke viderebringe diverse falske historier. Eksempler på disse fadæser er så utallige, så jeg vil våge at påstå de ofte er ligeglade/bevidste omkring risikoen. Hvorfor? Fordi det er SÅ vigtigt at være først med alle historier nu om dage. Hvert medie vil bringe dem som de første, ellers frygter de at ingen køber deres avis. Og langt de fleste politikere vil ekstremt gerne være de først til at kommentere, og stå parat med en opsang, løftet pegefinger eller populistisk løsning.

Så længe de gerne vil det, er det op til os andre at være ekstra kritiske overfor disse to. Men mange gange er det sgu ikke så svært. Kan huske at de fleste danske medier hoppede på en historie med en dværg, der hoppede rundt og onanerede på biler i Sverige. Udover historien lyder yderst utroligt, var den også usand og stammede fra en svensk udgave af Rokokoposten.