Baggrund
Læsetid: 6 min.

Ægte had fra falske Facebook-profiler

Unge muslimske mænds had til Danmark bliver spredt på Facebook, hvor de møder stor forargelse. Men ofte er det ikke unge muslimer bag tasterne, men folk, der ønsker at sværte deres ry. Civilsamfundet træder til i digital selvtægt
Indland
22. september 2015

Et billede af den syriske flygtning Laith Al Saleh blev delt mere end 70.000 gange på Facebook.

På billedet står han ved den makedonske grænse i en stram grøn T-shirt, og på hovedet bærer han den slags briller, der normalt er forbeholdt cykelryttere eller B.S. Christiansen. Han ser militant ud. Et sted i Storbritannien, langt fra krigen i Syrien, fandt briten Peter Lee Goodchild et andet billede af Laith Al Saleh, hvor han med fuldskæg, camouflageudstyr og AK47 poserer i Syrien. Peter Lee Goodchild klippede de to billeder sammen – Laith Al Saleh ved den makedonske grænse og Laith Al Saleh med AK47 i Syrien – med en tilhørende billedtekst, der lød: »Remember this guy? Posing in ISIS photos last year – now he’s a ’refugee’. Are we suckers or what?«

Opslaget gik viralt. Billederne ramte lige ned i hvirvelstrømmen af statslige sikkerhedstjenester, der advarede om IS-krigere blandt asylansøgere, IS, der selv pralede af det samme, og politikere, der kombinerede de to tendenser i politiske meldinger.

70.000 gange blev opslaget om den syriske flygtning Laith Al Saleh delt på Facebook, hvor han fejlagtigt blev udnævnt til IS-kriger

70.000 gange blev opslaget om den syriske flygtning Laith Al Saleh delt på Facebook, hvor han fejlagtigt blev udnævnt til IS-kriger

Problemet for Laith Al Saleh og de 70.000, der har delt opslaget, er, at historien er forkert. Det er rigtignok Laith Al Saleh på begge billeder, men han er ikke en del af IS. Ifølge BBC Trending kæmpede han imod IS.

BBC Trending

BBC Trending er en ny BBC-redaktion, opfundet af Mukul Devichand, der i dag er chef for redaktionen. Redaktionen skriver om tendenser og virale opslag på sociale medier, men med et kritisk blik.

»De her opslag bevæger sig fantastisk hurtigt, og traditionelt har der ikke været den store efterprøvelse af indholdet,« siger Mukul Devichand til Information.

BBC Trendings tilgang har ført til flere ’afsløringer’ af viralt materiale såsom ’The Angel of Kobane’, ’Syrian Hero Boy’ og ovennævnte eksempel om Laith Al Salah. Ifølge Mukul Devichand er indvandrer- problematikken og den igangværende flygtningekrise frodig jord for falske Facebook-opslag.

»Folk med en agenda ved, hvordan de skal skrive opslagene, og de her emner er folk meget optagede af, hvilket giver et stort potentiale for bedrageri.«

I Danmark er der ikke noget BBC Trending eller nogen Mukul Devichands. Opgaven varetages af et Facebook-kooperativ.

Stop falske profiler

Hvis du som 59 procent af danskerne dagligt besøger Facebook, har det i den seneste tid været svært at undgå opslag om flygtninge. Tarkan Esiyok har holdt et lidt skarpere øje med dem. Han er administrator på gruppen »STOP falske HAD-PROFILER på FACEBOOK«. Gruppen er dedikeret til at finde profiler, der under falske indvandreridentiteter skriver mindre smagfulde ting såsom:

»HAHAHA! Jeg har fået et danske pas sammen med mine muslimske brødre, så nu kan I danskersvin ikke gøre en skid ved os.«

Derefter følger en svada omkring voldtægt af vantro, det islamofobiske politi og shariatrusler. Alt sammen skrevet af Mehmet Dawah Aydemir, der ifølge sit profilbillede rigtignok ligner én, der kunne hedde Mehmet med forkærlighed for selfies.

Men Mehmet findes bare ikke, siger Tarkan Esiyok. Mehmets og flere andre lignende danskfjendske opdateringer er ifølge administratoren eksempler på falsk propaganda, som i de seneste uger i tiltagende grad har floreret på Facebook.

Tarkan Esiyok blev opmærksom på problemet, da en kammerat havde delt en sådan opdatering. Tarkan Esiyok påpegede i en kommentar, at siden var falsk, hvorefter hans kommentar blev slettet. Det samme skete for andre, der stillede spørgsmål ved sidens troværdighed. Kun frustrerede og racistiske kommentarer fik lov at stå tilbage.

»Jeg oprettede en offentlig gruppe under navnet ’Ali El-Yussuf er en falsk profil’ og begyndte hurtigt at få medlemmer ind. Personen ændrede derfor hurtigt navnet på sin side til ’Ali Yussuf’, så der var uoverensstemmelse med navnet på min gruppe, men jeg ændrede bare mit gruppenavn, i takt med at han ændrede navnet på sin side. Til sidst blev hans side lukket ned, og jeg ændrede min gruppes navn til ’STOP falske HAD-PROFILER på FACEBOOK’,« fortæller Tarkan Esiyok.

Ali Yussuf og Mehmet er gengangere i Tarkan Esiyoks Facebookgruppe. Mehmets seneste opslag, på en ny profil, hvori han i en video urinerer på det danske flag, nåede ifølge seneste screenshot at blive set af over 95.000 Facebookbrugere. Nu er profilen lukket. Men nok ikke permanent. Mehmet er indtil videre dukket op i tre forskellige falske profiler, som medlemmer af gruppen har været hurtige til at anmelde, hvorefter de er blevet lukket.

95.000 Facebook-brugere har set den falske profil ’Mehmet Dawah Aydemir’ urinere på det danske flag

95.000 Facebook-brugere har set den falske profil ’Mehmet Dawah Aydemir’ urinere på det danske flag

De falske historier har spredt sig under flygtningekrisen. Historien om en gravid kvinde, der blev sparket i maven af en flygtning om bord på Rødby-færgen, var i virkeligheden en arrig amerikaner og en bildørskarambolage. Et billede fra Rødekro, der viste flygtninges svineri langs motorvejskanten, var i virkeligheden taget ved en ungarsk vej.

Jødernes bog

Falsk propaganda er ikke ligefrem nogen ny opfindelse. Fænomenet med at camouflere sit budskab bag en anden person går langt tilbage. Et kendt eksempel hedder The Protocols of the Elders of Zion, en russisk bog fra 1903, som skulle forestille at være forfattet af en jøde, der skrev om, hvordan jøderne ville overtage verdensherredømmet. The Protocols of the Elders of Zion blev en succes, og en tysk oversættelse blev blandt andet parafraseret i Mein Kampf, og bogen endte også med at blive pensum for tyske folkeskoleelever under nazisternes ledelse af Tyskland. Bogen blev formentlig skrevet af Pyotr Rachkovsky, en agent i den russiske efterretningstjeneste.

Falsk propaganda er ikke nogen ny opfindelse. Et kendt eksempel er en russisk bog fra 1903, som skulle forestille at være forfattet af en jøde, der skrev om, hvordan jøderne ville overtage verdensherredømmet. Bogen blev formentlig skrevet af Pyotr Rachkovsky, en agent i den russiske efterretningstjeneste.

Falsk propaganda er ikke nogen ny opfindelse. Et kendt eksempel er en russisk bog fra 1903, som skulle forestille at være forfattet af en jøde, der skrev om, hvordan jøderne ville overtage verdensherredømmet. Bogen blev formentlig skrevet af Pyotr Rachkovsky, en agent i den russiske efterretningstjeneste.

Man inddeler propaganda under tre farvekategorier: hvid, grå og sort. Ved hvid propaganda er du ikke i tvivl om, hvem afsenderen er. Hvis du modtager grå propaganda, er det svært at dissekere, hvor det stammer fra. Sort propaganda er The Protocols of the Elders of Zion og de sider, Tarkan Esiyok jagter – propaganda gemt bag en falsk identitet. På nettet er det ikke altid muligt at identificere afsenderen og derved gå kritisk til indholdet.

Fra gymnasiet kan man måske huske en lærer, der testede sine elever i kildekritik ved at bede dem slå Martin Luther King op på nettet. På Google ramler man hurtigt ind i martinlutherking.org, som er alt andet end en faktaside om borgerrettighedsforkæmperen, snarere det modsatte. Men det er ikke kun gymnasieelever, der falder for nettets propaganda. Tidligere folketingsmedlem fra Venstre, Mads Rørvig, delte i foråret en opdatering fra den falske side ’Islam – Fredens Religion’, hvis budskab var alt andet end fredeligt. Opslaget blev delt (259) og liket (565) i rekordomfang på Mads Rørvigs Facebookside.

Tidligere folketingsmedlem fra Venstre, Mads Rørvig, delte i foråret en opdatering fra den falske side ’Islam – Fredens Religion’

Tidligere folketingsmedlem fra Venstre, Mads Rørvig, delte i foråret en opdatering fra den falske side ’Islam – Fredens Religion’

Speciale i falske sider og profiler

Johan Dam Farkas er kandidatstuderende ved IT-Universitetet og er ved at forberede sit speciale om emnet. Sammen med sin medstuderende Jannick Schou har han indsamlet eksempler på Facebookpropaganda siden foråret. De så hurtigt, at der var et bestemt mønster i de falske sider: De bliver delt meget i højreorienterede grupper, de, der styrer siderne, bruger enormt meget tid på at slette kommentarer fra folk, der pointerer, at de er falske, og selv om siderne får få likes, bliver opslag delt vidt og bredt. De to specialestuderende har indsamlet over 20.000 kommentarer og 8.000 delinger fra 13 falske Facebook-sider over et halvt år.

»Det er blevet nemmere for mig at undersøge fænomenet,« siger Johan Dam Farkas. »I starten var det svært at finde siderne, men i dag sidder der folk, som er dedikerede til at finde og anmelde falske profiler og sider.«

Johan Dam Farkas ser samme grafik, retorik og mønster på de forskellige sider:

»Vi har mistanke om, at det er de samme personer, der står bag.«

– Hvordan ved man, at det ikke er en ægte danskerhadende islamist, som skriver det her?

»Facebook bliver også brugt af radikale grupperinger, men ikke på denne her måde. Den slags foregår i lukkede og hemmelige grupper. Det at oprette en offentlig side og skrive, at man vil voldtage danske kvinder, falder uden for mønstret. Så allerede ved første øjekast bør man være kritisk over for den slags indhold. Men vi har først kunnet konkludere endegyldigt, at siderne er falske, ved at følge dem tæt.«

Mønstret for siderne har ændret sig. I starten fik siderne lov til at stå i længere tid med mindre aktivitet. I dag forsvinder de på under en uge, men til gengæld når budskaberne bredere ud.

Mehmet, der tissede på det danske flag, fik over 10.000 kommentarer og blev delt over 5.000 gange.

– Men ud over tosser og folketingsmedlemmer, hvem tror så på de her siders ægthed?

»Det er der utroligt mange, der gør. Når de bliver delt så meget, når det langt ud over højreradikale grupper. Helt almindelige mennesker læser det og tror, det er sandt. Så bliver de forargede og trykker ’del’. Og derfra ruller det, fordi folk ikke altid er så kildekritiske, når det kommer fra deres venner.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Denne artikel indleder "...Unge muslimske mænds had til Danmark bliver spredt på Facebook...". Jeg vil godt stille spørgsmålstegn ved om det er en rimelig formulering. Jeg tror det er meget få unge muslimske mænd der hader Danmark... de hader måske den diskrimination de bliver udsat for når de søger en læreplads eller et arbejde o.l. men som jeg forstår det så er det forholdsvis få der er organiseret i ekstreme grupper i 2004 mentes der at være 600 og idag skønnes der at være 100-150 fuldgyldige medlemmer. Mønsteret for medlemmer syntes at have været unge mænd der har været medlem i en kortere periode..... Dermed syntes det som om at der er flere organiseret i den rabiate højrefløj til at skrive falske indlæg end der muslimer der direkte hader Danmark....
- Jeg ved ikke om den måde jeg fremstiller det helt holder vand, men artiklen kunne måske med fordel have indeholdt lidt mere om hvilken natur de problematikker har, som de højre orienterede elementer forsøger at overdrive og forvrænge til deres egen fordel.... Jeg savner lidt baggrund i artiklen.

Martin Madsen, Carsten Wienholtz, Kirsten Mindegaard, Shafi M., Henrik L Nielsen, Nanna Wulff M. og Uffe Illum anbefalede denne kommentar

... medlemskabet jeg hentyder til er Hizb ut-Tahrir....

At folk ukritisk deler den slags opslag bekræfter til fulde, hvad jeg i forvejen havde af tanker om en del af befolkningens intelligensniveau.

Mads Berg, Hans Larsen, Jens Kofoed, Carsten Wienholtz, Per Hansen, Kirsten Mindegaard, Carsten Mortensen, Gert Romme, Per Jongberg, Shafi M., Liliane Murray, Peter Hansen og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Niels-Arne Nørgaard Knudsen

en eller anden måde skal de få deres verdensopfattelse til at passe med virkeligheden på. og når nu "jihad-psykopaterne" ikke selv vil udstille deres had til det Danske samfund så må andre træde til ;-)

Elisabeth Andersen, Kirsten Mindegaard og Shafi M. anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

@Peter Ole Kvint: Tak for linket.

HuT klarer da helt fint at diskreditere sig selv. Det behøver de ikke et par forstyrrede højrefløjsere til. De kan jo ikke svare på selv simple spørgsmål om hvordan deres "ideelle" kalifat mon skal bygges op, herunder om der skal være en tredeling af magten osv.
-Ligesom andre højtsvævende idealister, så beskæftiger de sig ikke gerne med den slags trivialiteter. På den måde har de en tankegang lig med mange yderfløjspolitikere på begge fløje.

Også interessant så mange kønsopdelte møder, der er. Kan "søstre" mon ikke holde til at diskutere flygtningesituationen?

Og ja: Ligesom Assad (som de ellers hader så inderligt), så er intet rigtigt muslimers eget ansvar. Det er "vesten", "imperialismen" eller andre faktorer. En deprimerende, handlingslammet indstilling til sin egen skæbne - og måske en væsentlig del af forklaringen på hvorfor det ser så skidt ud i Mellemøsten.

Carsten Wienholtz, Poul Sørensen, Kjeld Jensen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar
Niels Møller-Larsson

Jeg er ikke enig med artiklen om at de såkaldte "sorte" trolls og deres propaganda er svære at afsløre. Min erfaring med Trolls og falske profiler er faktisk at de er ret nemme at afsløre, hvis man benytter bare en smule kildekritik.

For det første skriver ingen med reelle hensigter om at skade andre åbent om det på nettet, som artiklen også påpeger.

For det andet kan man tjekke profilbilledet: De viser ofte ikke selve personen, men er enten helt anonymt eller et dannebrog eller en korsrider.

Disse profiler indeholder udover ingen profilbilleder meget få billeder, som aldrig viser personen bag profilen, men ofte nationalistiske symboler.

For det tredje, har disse troll profiler ofte ingen venner eller meget få venner.

For det fjerde har de sjældent postet mere end få post, ofte inden for meget kort tid, og meget ofte er det hele fremmedfjendsk ( ingen hilsner fra venner eller lign)

Og sidst men ikke mindst er disse profiller ofte lavet til lejligheden så at sige. Det betyder at de næsten altid lige er blevet oprettet. Profilerne opstår ofte spontant til lige at kunne bruges til en en enkelt sag. Hvis man så tjekker dem en uge senere er de allerede lukket ned.

Så det er måske svært at finde ud af hvem der står bag, men troll-profiler er utrolig at udskille fra normale profiler.

Min holdning er ligesom gruppen i artiklen, at samtlige af sådanne profiler bør anmeldes til facebook, så de hurtigst muligt kan blive lukket ned, da de kun spreder hatespeech og intet andet.

Niels,
det kan godt være, at du hurtigt kan gennemskue sådanne Facebook-sider, men der må være en grund til, at de bliver delt så hurtigt. Mange sluger fuldkommen ukritisk den "mad", de får serveret. Det hævder jeg ikke på baggrund af artiklen, men ud fra egne erfaringer.

Carsten Wienholtz, Poul Sørensen, Benta Victoria Gunnlögsson og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

PS. Du kan også se det på mange debatsider (inkl. undertiden disse her): Tit virker debatindlæg, som om debattøren kun har læst overskriften, som endda tit kan være direkte misvisende i forhold til selve artiklen.

Bliver de sider ikke kun delt af og til de, som har interesse i emnet fra den vinkel? Ligesom med holocaust-benægtere, der mødes i deres små klubber og bekræfter hinanden med lidt rygklap og konspirationsteorier?

Personligt tror jeg ikke, at de skaber mere had - de medvirker måske til at holde hadet i kog hos dem, der allerede hader?

Claus Petersen@
Jeg tror det er en del af den samme kultur som sender danske facister til Rusland for at opøve dem i guerillakrig og som ikke kan se at Brevik er en fløjtende psykopat... det er en farlig gruppe mennesker og de findes i mange forskellige samfundslag.

Helt enig, Poul - men jeg tror nu, at det er den samme lille gruppe. Da de endnu ikke herhjemme er blevet så gode/professionelle til at organisere sig som nynazisterne i Tyskland, så frygter jeg ikke, at de vokser. Men ja, de skal klart ikke undervurderes som trussel.

Det er ikke kun en lille højreradikal gruppe, vores forsvar kan også som de viste med den falske oversættelse af 'Jæger – i krig med eliten'.

Niels Møller-Larsson

Erik Karlsen: Jeg ved godt at højrefløjen i disse tider spammer nettet med masser af falske historier. Men jeg vil stadig holde fast i, at man med sund fornuft og lidt kildekritik meget nemt kan afsløre langt det meste af det. At det så ikke altid sker, er noget som bør få dem som viderebringer disse historier til i langt højere grad at tænke sig om.

Nogen gange virker det som om, folk ikke forstår nettet og tror det er lige så troværdigt som en lærebog eller en avis. Men det er ikke mindst pga. medier og politkere. Disse bør være langt bedre til at drive kildekritik, og ikke viderebringe diverse falske historier. Eksempler på disse fadæser er så utallige, så jeg vil våge at påstå de ofte er ligeglade/bevidste omkring risikoen. Hvorfor? Fordi det er SÅ vigtigt at være først med alle historier nu om dage. Hvert medie vil bringe dem som de første, ellers frygter de at ingen køber deres avis. Og langt de fleste politikere vil ekstremt gerne være de først til at kommentere, og stå parat med en opsang, løftet pegefinger eller populistisk løsning.

Så længe de gerne vil det, er det op til os andre at være ekstra kritiske overfor disse to. Men mange gange er det sgu ikke så svært. Kan huske at de fleste danske medier hoppede på en historie med en dværg, der hoppede rundt og onanerede på biler i Sverige. Udover historien lyder yderst utroligt, var den også usand og stammede fra en svensk udgave af Rokokoposten.