Læsetid: 1 min.

Alternativet: Fælles flygtninge-fordeling i EU udfordrer ja- og nej-partierne

»Fuldstændigt fornuftigt«, siger partileder Uffe Elbæk om EU-kommissionens forslag om en fælles fordeling af flygtninge. Samtidig forudser Alternativet politiske problemer for stort set alle partier i Folketinget
Indland
9. september 2015
»Fuldstændigt fornuftigt«, siger partileder Uffe Elbæk om EU-kommissionens forslag om en fælles fordeling af flygtninge. Samtidig forudser Alternativet politiske problemer for stort set alle partier i Folketinget

EU-kommissionen har med morgenens udspil bragt både Folketingets ja- og nej-partier i lidt af en kattepine: Folketingets fem ja-partier har håndfast sagt, at flygtningespørgsmålet ikke er en del af det, danskerne skal stemme om 3. december. Samtidig står selv et nej-parti som Enhedslisten nu og peger på en fælles europæisk løsning, som i realiteten skabes af EU.

Sådan siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, i en kommentar til kommissionens plan for at løse flygtninge-krisen i Europa. 

»Jeg er spændt på, hvordan Folketingets øvrige partier vil stille sig i forhold til det her spørgsmål. Det udfordrer både nej-siden, og det udfordrer ja-siden,« siger Elbæk.

EU-kommissionsformand Jean Claude Juncker vil have EU til at fordele 160.000 flygtninge over de næste to år. Kommisionen fremlagde her til morgen et forslag om en fælles fordelingsnøgle for flygtningene i EU. 

Danmark står i udgangspunktet uden for, men risikerer alligevel til at skulle vælge mellem at tage en andel af den fælles flygtningekvote eller sige helt farvel til Dublin-forordningen, hvorefter vi ikke længere vil kunne sende flygtninge, der kommer hertil efter at være blevet registreret i andre ”Dublin”-lande, tilbage til disse lande. 

Danmark har nemlig indgået en såkaldt parallel-aftale, som vil skulle tilpasses, når en forordning ændres.

Danmark har 30 dage til at sige ja eller nej, når en ændring er vedtaget i EU. Hvis Danmark siger nej og udtræder af Dublin-forordningen, kan det betyde en øget tilstrømning, fordi flygtningene ikke vil kunne sendes tilbage, men vil kunne blive i Danmark.

Uffe Elbæk bakker om Junckers plan om den fælles fordeling. 

»Det lyder fudldstændigt fornuftigt. Både i forhold til en her og nu løsning og en mere langsigtet løsning i forhold til Nordafrika og Mellemøsten.«

Uffe Elbæk ønsker hele flygtningespørgsmålet til afstemning 3. december sammen med retsforbeholdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Jeg spørger i ren uvidenhed her:

Skal en fælles aftale om fordeling af flygtninge i Europa nødvendigvis indgås i EU-regi? Eller sagt med andre ord: Er det ikke muligt at finde en løsning, som ikke samtidig binder os stærkere til EU? Kan Danmark ikke frivilligt indgå i en sådan fælles fordelingsplan, uden at der skal afgives mere suverænitet?

Flemming Berger, Peter Jensen, Jens Jørn Pedersen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Hans Christian Holdt

@Torsten Jacobsen:

Selvfølgelig kan der det, men det er jo nok ikke særlig realistisk, at der ad frivillighedens vej skulle blive indgået en sådan aftale.

Jeg har hele tiden siden ja-partiernes aftale om folkeafstemningen haft svært ved at forstå, hvor vi ikke skal have mulighed for at sige ja til helt og aldeles at deltage i det retlige samarbejde, herunder asylspørgsmål.

Det er 42 år siden, vi blev medlem af EF/EU. Skulle vi ikke se at få meldt os helt ind. Men det skal nok blive et nej - bl.a. pga. den politiske og journalistiske håndtering af EU-spørgsmål og nu også direkte indslag i Radioavisen, hvor journalister i direkte indslag på dårligt dansk fremmaner en stemning af total panik. Lav nu nogle gennemarbejdede indslag, så folk kan forstå, hvad det hele handler om.

Det eneste fornuftige parti er på dette punkt Alternativet.

Jens Jørn Pedersen

Alternativet ser ud til at være vejen frem i alle sammenhænge!

Bodil Waldstrøm

Jeg er én af dem, der ikke kan læse hele artiklen, men jeg vil gerne tænke alternativt og foreslå, at FN og dermed UNHCR kommer aktivt og synligt på banen straks. De vil kunne involvere hele Europa og ikke bare EU i en plan.

Grethe Preisler

Alternative tanker om et alternativt problem, som den alternative partiformand ikke havde set komme før nu. Hvor det ikke længere er til at komme udenom, hvis man vil inddrages i forhandlingerne om Lars Løkke Rasmussen-regeringen og støttepartiet DF's finanslovsforslag til oktober 'på lige fod' med S, SF, RV, LA og alle de andre 'gamle'forligspartier fra kredsen omkring den afgåede Helle Thorning-Schmidt-regering.

Vi bygger vores flyvemaskiner mens de hænger i luften, som kaospiloterne plejer at sige.

Desværre er hverken EU eller FN ret meget værd. EU kan efter måneder ellers års tovtrækkeri muligvis få vedtaget noget mere bureaukrati, som kun nogle lande vil forsøge at leve op til og man har allerede en Dublin forordning, som ikke fungerer i praksis og har en flygtningekonvention, som er ude af trit med virkeligheden.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg kan ikke se, hvilken kattepine nej-partierne står i. Ligesom Dublin-aftalen er tiltrådt af Danmark med retsforbeholdet intakt, så kan Juncker-aftalen tiltrædes med retsforbeholdet intakt.